marți, aprilie 08, 2008

De ziua rromilor


Aş vrea să ofer şi eu o dedicaţie, deopotrivă rromilor şi românilor, o melodie foarte cântată în copilăria mea, atunci când manelele cu bani, maşini, neveste şi duşmani nu se inventaseră încă.


Şi ca să fie cinstirea cinstire, încă o melodie intrată în clasicism:


Vaya con Dios, International Roma Day: extract din concert concert (recorded 07/04/2008)



Am călătorit pe lungi drumuri
Am găsit norocul
Am mers în lung şi lat
Şi am găsit şansa
Oh, rromi adulţi, oh rromi copii

De unde ai venit
Cu cortul pe străzile norocoase
Aveam şi eu odată o familie numeroasă
Dar legiunea neagră i-a omorât
Veniţi cu mine, rromi ai lumii
Acolo unde drumurile rromilor s-au deschis
Acum este timpul ridică-te
Vom avea succes acolo unde vom depune efort.

6 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Multumesc pentru stradaniile tale de a relaxa atmosfera rigida a stirilor importante de peste zi !
Melodia este fara indoiala pe placul multor prieteni de blog... :)

Anonim spunea...

As vrea sa imi cer scuze pentru incidentul de pe blogul meu, pe care il regret sincer. Imi pare rau.
In alta ordine de idei, de Ziua Mondiala a Romilor, Vaya con Dios a sustinut un concert in Parlamentul Europei si cei care editeaza site-ul PE i-au luat un interviu solistei, pe care il redau in continuare:

În 1986, auzeam la radio „Just a friend of mine“, cântec al Vaya con Dios. 20 de ani mai târziu, trupa, formată în jurul cântăreţei, Dani Klein, încă susţine concerte în toată lumea. Pe 7 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, Vaya con Dios au cântat la Parlamentul European pentru apărarea drepturilor populaţiei de etnie romă. Am pus câteva întrebări cântăreţei Dani Klein după repetiţie.

Cum aţi fost sensibilizată la situaţia populaţiei de etnie romă?

Trupa mea susţine multe concerte în ţările de Est, unde sunt mulţi romi. Un lucru m-a frapat: când cântăm „Djelem djelem“, imnul romilor, pe care l-am integrat în repertoriul nostru, oamenii sunt întotdeauna entuziaşti.

Dar chiar aceşti oameni cărora le place cântecul discriminează romii. M-a surprins acest lucru: pe de o parte ne apropriem cultura romilor, pe de altă parte îi renegăm şi îi discriminăm. M-a surprins acest lucru în calitatea mea de fiinţă umană. Nu am un mesaj politic, mesajul meu este că trebuie să ne respectăm reciproc.

Susţineţi o abordare mai pozitivă a romilor, subliniind în special contribuţia lor la cultura europeană…

Da, pentru că muzica ţigănească a contribuit la artă, în general: nu sunt specialistă în muzică clasică, dar Brahms nu ar fi fost Brahms dacă nu ar fi existat muzica ţigănească, şi este cazul multor compozitori clasici. Muzica, limba şi tradiţiile romilor contribuie la bogăţia europeană: trebuie să ne intereseze mai mult ce sunt şi ce vor romii. Romii sunt „ireductibili“: vor să călătorească, nu sunt sedentari, nu putem să-i forţăm să fie sedentari. Eu admir aceşti oameni, pentru că au rezistat până acum.

În momentul de faţă vedem mulţi romi la Bruxelles, în special la semafoare. Mulţi oameni îşi spun: „nu dau, e uşor să trăieşti aşa“. Eu cred însă că este foarte greu să trăieşti aşa. Simte cineva nevoia să respire dioxidul de carbon toată ziua şi pe orice vreme pentru a primi 15 sau 20 de cenţi plus o privire dispreţuitoare? Cred că nu aceasta este abordarea potrivită. Trebuie să abordăm oamenii prin ceea cea au aceştia de valoare, pozitiv.

Poate Europa contribui la modificarea acestei abordări?

Nu ştiu care sunt puterile Europei, eu nu fac politică. Dar dacă dispune de mijloacele necesare, atunci trebuie! Ideea de la baza Europei era evitarea unui alt război între Germania şi Franţa, de exemplu. Dacă ambiţia Europei este pacea, atunci poate cu siguranţă să contribuie la acceptarea romilor ca parte a poporului european, cu particularităţile lor.

În calitate de artist, ce vă îndeamnă să militaţi pentru romi?

Militez pentru cauze care îmi par drepte, pentru a promova libertatea, respectul faţă de celălalt. Artiştii nu se opresc la diferenţe ci se hrănesc din acestea. Artiştii se hrănesc din toate influenţele care îi ating. Muzica noastră se hrăneşte din alte muzici.

La muzicieni, rasismul este mai puţin palpabil decât în alte medii. A fi artist înseamnă a fi marginal. Suntem puţin şi paria societăţii, trebuie deci să ne luptăm, să găsim mijloace de exprimare. Faptul că suntem marginali ne apropie de alte comunităţi care se situează la marginea societăţii. Arta a avut întotdeauna acest rol de spargere a tabu-urilor, de deschidere a mentalităţilor şi a spiritului.

Bibliotecaru spunea...

Mulţumesc mult. Am să încerc să dau de concert, nu cred că va fi aşa de uşor.

WhiteRevolution spunea...

mai nou tiganii sunt rromi si romania se scrie cu 2 r.Cum e si iliescu evreu si lumea nu stie , lumea stie ca e moldovean , haha ce frumos suna asa-zisa democratie , cuvantul asta NU EXISTA la fel cum toata istoria ne-au furato evreii impreuna cu religia !
CITEZ:
"De teamã sã nu înviem,
Ne-au risipit cetãtile, ne-au ucis altarele,
Toate frumusetile, ca într-un blestem,
Ni le-au schilodit. Si-am rãmas doar cu Soarele.
Din el ne-am croit poteci în pãdure, în munte,
Lîngã vetre mãrunte,
Am logodit timpul cu statornicia.
Dacã te uiti bine-apoi
În pietre nemuritori, suntem noi, numai noi:
Noi, Tracii!"

Bibliotecaru spunea...

Şi eu am semne de întrebare asupra cuvântului "rrom", dar dacă lor le face plăcere să fie numiţi aşa, nu am nimic împotrivă.
Şi eu sunt de acord că până acum democraţia nu a existat încă în atribute absolute. Dar şi acest surogat este mai bun decât nimic.
Citatul cu Tracii este luat de pe site-ul:
http://gebeleizis.org?

Bibliotecaru spunea...

Dacă este luat de acolo, nu pot decât să mă bucur. Şi eu sunt un susţinător al reevaluarii poporului român sub atribute tracice, şi eu cred că acest spaţiu românesc este locul de naştere a spiritualităţii umane. Am chiar şi argumente suplimentare faţă de astfel de site-uri, pe care nu le pot însă dezvălui, dar care mi-a consolidat credinţă ca zona Carpaţilor este un loc important al omenirii.
Este adevărat că ceea ce cred eu nu impun nimănui altcineva.