(Cat timp suntem asociati cu conceptul de oameni, haideti sa fim umani)
Poate ca Seneca este mai actual astazi decat oricand.
Am plecat de la o stire a postului Realitatea TV:
Scandal intre maghiarii si romii din comuna Apata
Confruntari violente au avut loc, noaptea trecuta, intre maghiarii si romii din comuna brasoveana Apata. Suparati ca romii le fura recoltele de pe camp, maghiarii au iesit in strada, hotarati sa-si faca dreptate. Mai multe persoane din ambele tabere au fost ranite.
Zeci de politisti si jandarmi s-au deplasat in localitate pentru a preveni reizbucnirea conflictului. In aceasta dimineata, romii l-au acuzat pe primar ca i-a incitat pe maghiari la violente.
"Ceea ce se spune nu este adevarat, eu am ajuns exact dupa o ora dupa ce a inceput scandalul, nici nu eram in localitate", a sustinut Iuliu Boloni, primarul localitatii Apata.
Maghiarii sustin ca au surprins un grup de romi furand recolta de pe camp. A urmat un conflict intre maghiarii si romii din localitate. Trei persoane au fost ranite, dar nimeni nu a fost spitalizat. Geamurile mai multor case ale romilor au fost sparte.
Conflictul a fost stins la aparitia fortelor de ordine. 130 de politisti si jandarmi au fost deplasati aseara la Apata. Politia va efectua astazi o ancheta pentru a stabili care sunt persoanele implicate in conflict.
La Apata are loc in aceasta dimineata o sedinta extraordinara a Consiliului Local. Maghiarii din comuna spun ca furturile pe camp sunt o obisnuinta in ultima vreme. Mai mult, primarul a declarat ca isi va prezenta demisa daca autoritatile nu vor infiinta un post de jandarmi in localitate, pentru a pune capat hotiilor.
Sunt absolut convins ca furtul recoltei este absolut real. De foarte mult timp acest tip de furt satesc se intampla in Romania. In acest caz pagubasul este convins faptasii ar fi rromi. Asta insa eu nu o stiu cu exactitate. Stiu insa ca sute de persoane care au un ceva mic sau mare legat de agricultura, mi-au spus ca anual sunt furate mare parte din produsele obtinute dupa un an de cheltuiala si munca. Cand satul este mic, gaina, rata, curcanul ori gasca care lipseste din curte se observa in burta cuiva. Daca lipsesc struguri, apar undeva niste butoiase de vin in plus. De aceea cei ce fura sunt indeobste cunoscuti. Uneori sunt chiar rudele apropiate, alteori sunt dintre rudele mai "neapropiate". Pagubitul spune de cel mai multe ori un "sa-ti fie de bogdaproste" sau, forma arhaica, bogu da prostit, adica "dumnezeu sa-i ierte (pe mortii tai)", care ia un usor aer peiorativ. Uneori insa pagubitul isi ia furca si incearca sa-si faca singur dreptate. De ce nu crede cel pagubit in dreptatea lumeasca a sefului de post si vrea razbunarea legii Talionului? Pentru ca de prea multe ori investigatia a fost atribuita acelui mare hot roman cu initialele AN (autor necunoscut), de prea multe ori victima a auzit "nu sunt dovezi suficiente" pentru a incrimina pe cineva.
Sa revenim la stirea de mai sus. Niste maghiari au fost furati, munca lor pe un an intreg s-a dus. Asta le pune in pericol nu bunastarea, pentru ca nu mai sunt acei tarani "sanatosi" material incat sa aiba bunastare, ci adauga un semn al intrebarii la insasi viata familiei, pericliteaza supravietuirea decenta nu numai anul acesta ci si viata familiei in anul viitor. Dupa o asemenea "intamplare" e firesc sa ai un moment de nebunie. Eu nu stiu exact cum s-au intamplat lucruile in acel sat. In articol spune cum ca un grup de rromi au fost surpinsi in flagrant delict. As vrea sa stiu insa ce fac autoritatile in acest caz de conflict intre etniile minoritare. Interventia este foarte delicata. Daca sunt salvati rromii, maghiari (nu pagubitii, ci anumiti "patrioti") vor tipa sus si tare ca este o dovada a iredentismului romanesc si ca bine fac maghiarii din Ungaria atunci cand se strang sa-si apere glia strabuna de invazia romaneasca. Daca autoritatile aresteaza rromii sub acuzatia de furt, acesti vor striga la randul lor ca sunt discriminati, la fel ca intotdeauna, si ca tot ca intotdeauna politia presupune ca ei sunt hotii, politia discrimineaza in asemenea hal, "jur pe puradel!, domn sef"… femeile vor da cu copiii in mascati si se dezvolta iar tot acel circ mediatic, cunoscuta cu regularitate in Romania. O fi legea dura lex, sed lex, dar autoritatea este mai intai politica, cunoaste si prefect si guvern si primar… deci…
Este trimis barbatul cu cascheta sa investigheze. Barbatul cu cascheta ia un dosar si pune in acel dosar cateva procese verbale, admirabil si constiincios intocmite. El explica acolo cine, ce si cum, doar este un om al datoriei. El ii stie pe toti cei din sat, asta e datoria lui, cam stie si cine-s hotii, stie ca toti din sat au incalcat legea, si cei care au furat, si cei care au atacat. Rezultatul ar fi sa aresteze intreg satul participant la mica revolutie. Este prea mult. Are nevoie de indrumare politica in acest caz si aceasta vine. Toti cei implicati scapa cu niste amenzi in cunatumul minimului prevazut de lege. Maghiarii raman furati, rromi raman cu geamurile sparte. Dreptatea a fost facuta, nu sunt multumiti nici maghiari care nu si-au recuperat decat prejudiciul pe care l-au mai gasit prin curtile rromilor, plus amenda destul de mare, nu sunt multumiti nici rromii, pentru ca amenzile au fost destul de multe si mari si la ei. Nu este multumit nici politistul de etnie romana pentru ca astfel autoritatea sa scade vazand cu ochii. Multumit de acest mod de a face justitie este omul politic care a reusit sa treaca astfel peste un eventual scandal. Imi aduc aminte de repetarea obsesiva din Senatorul Melcilor: "Nu stiu domnule! Ce ma intrebi pe mine? Sa se impace!"
Intre timp, raportarile catre UE decurg bine, Romania este un exemplu in ceea ce priveste integrarea minoritatilor. De ce? Pentru ca si in exteriorul Romaniei sunt tot acelasi tip de politicieni, iar politica lor prefera ca minoritatile noastre etnice sa stea la noi si nu sa le puna lor probleme. Intre timp, tarile din Uniunea Europeana pregatesc programe pentru aceste minoritati sau, dimpotriva, devin fasciste si alearga dupa cetatenii romani, indiferent de etnia lor, sa le ia capul, de la caz la caz.
miercuri, august 22, 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu