sâmbătă, august 18, 2007

Pax vobiscum

(pacea mea fie cu voi)
Scriam in duminica 12 august 2007 Caelum non animum mutant qui trans mare currunt (Şi-au shimbat cerul si nu sufletul lor care rataceste pe intinderea marii) de parca scriam o predica. Simteam ratacirea pamanteasca a sufletelor in dorinta lor de marire. Simteam cu gandul pamantean macina "durerea" pentru moartea patriarhului. Unde dispare dorinta aceea de a face bine cand se intrevede posibilitatea de a urca, de a conduce, de a avea onoruri. Poate ca Moise ar fi strigat "DESERTACIUNE!" si ar fi sfaramat cu toiagul lui tot gandul necurat ce nu vine de la Dumnezeu. Cat de greu este sa te ridici la OM, cat de usor este sa te cobori la animal!

Lupta pentru putere care se da in sanul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) este prefigurata, in opinia mai multor specialisti, de "agitatia din culise" si de reaparitia ideii de reorganizare teritoriala a BOR. Aceasta consta in infiintarea mai multor episcopii si mitropolii. Astfel ar urma sa fie infiintate mitropolii la Suceava, Tomis, Targoviste si Alba Iulia, iar episcopii la Radauti, Gaesti, Tulcea, Slatina si alte doua pe langa cele deja existente in judetele Timis si Bihor. Doi inalti ierarhi ai BOR confirma discutiile despre reorganizarea Bisericii al carei scop consta in "cresterea eficientei misionare si pastorale", care nu are nimic in comun cu intelegerile de culise ce se fac "pe coridoare, unde Sfantul Sinod nu are control". Conform unor surse din apropierea Sfantului Sinod al BOR, "deja s-ar fi convenit asupra celor care se vor inscrie in cursa pentru cea mai inalta demnitate in ierarhia Bisericii: IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei. (Sofia Evghen, 18 August 2007, Romania Libera)


Poate ca Preferictul Patriarh Teoctist nu a fost cel mai sfant dintre romani, dar macar a tinut, cat a putut, biserica sa unita.Cum ar privi el agitarea maruntilor slujbasi ai lui Dumnezeu in goana lor spre varful autocefal al institutiei. Cand capii bisericii incep sa gandeasca in limitari politice, nu te poti astepta la capii politici sa gandeasca cu piosenia revelatiei sacre.

Mircea Geoana se viseaza din nou premier, uitand ca planurile sale de a ajunge la Palatul Victoria au fost permanent incurcate de Traian Basescu. Prima data i s-au naruit sperantele pe 12 decembrie 2004. Atunci, Adrian Nastase, cel care-l prezentase drept viitorul sef al guvernului, pierduse cursa pentru Presedintia Romaniei. (18 August 2007, Florin Ciornei, Evenimentul Zilei)


In tot acest timp, clericul si politicul se impletesc gratios in umbra rece a zidurilor sfintite, in miros de parafina arsa, mir invechit, tamaie, busuioc, cruci evlavioase transpirate la subratul ridicat si apa de la robinet vanduta pe post de apa sfintita. Peste toate acestea nu se mai aude taina rugaciunii:
Mărire Ţie, Doamne, Dumnezeul nostru
"Proschume" ("Să fim atenţi", din greacă)
"Dumnezeu e cel care vorbeşte"

3 comentarii:

Anonim spunea...

Cateva consideratiiasupra blogului:

+
interesant
mod de prezentare elegant
putin partizan (subiectiv )

-
schimba culoarea de fundal, e obositor de citit.Foloseste o culoare deschisa (verde pal. galben pal, alb )
schimba latunea coloanei,mareste-o !

Nr de puncte acordate :12

Anonim spunea...

test:

Anonim spunea...

Ei,da, asa mai merge !
Blogul e bun , nu-ti fa probleme ca nu comenteaza lumea ! Ai rabdare !