luni, august 20, 2007

et ait Dominus Deus ad serpentem quia fecisti hoc maledictus es inter omnia animantia et bestias terrae super pectus tuum gradieris et terram comedes

("Domnul Dumnezeu a zis sarpelui: „Fiindca ai facut lucrul acesta, blestemat esti între toate vitele si între toate fiarele de pe camp; în toate zilele vietii tale sa te tarasti pe pantece, si sa mananci tarana" Geneza, capitol 3:14)
Privesc cum politica se zbate in mocirla si apoi spune cu seninatate ca noroiul face bine la ten.
A inceput razboiul, razboiul motiunii de cenzura intaintata de PSD.
Ostilitatea a fost lansata de PSD. Ce interes poate avea PSD in a inainta aceasta motiune? Imaginand scenariile posibile, caderea guvernului, atat de aproape de alegerile la termen, nu pare a avantaja pe nimeni. O singura miza adevarata: cine organizeaza alegerile. Ma gandesc ca este probabil ca cel ce organizeaza alegerile sa poata influenta un procent sau doua din ce se numara la rezultatul final.
Sa vedem ce spune onoratul domn presedinte al PSD:
„Partidul nostru nu va mai intra in niciun fel de discutie si negociere subterana inainte de introducerea motiunii de cenzura in Parlament. Din clipa in care motiunea va fi introdusa, in mod democratic si transparent se va declansa – mai ales in conditiile in care ea va trece – un proces natural de discutii si de consultari intre partidele parlamentare, din care va trebui sa rezulte cel mai bun Guvern pentru Romania care sa conduca aceasta tara pana la finalul acestui ciclu politic”. De asemenea, liderul social-democrat a reafirmat ca, in cazul in care PSD va forma viitorul Guvern, functia de prim-ministru sa-i revina lui. “In mod normal, un prim-ministru de tara este cel care conduce partidul care castiga alegerile. Si PSD a castigat alegerile”, a spus Geoana.
(Roxana Arginteanu, Cronica Romana, 20 August 2007)
Trec peste stangacii de genul "prim-ministru de tara" (de parca ar putea intelege cineva ca se referea la un prim-ministru de Agricola Crevedia). Ce transmite real domnul Geoana. Ca depunerea motiunii nu este negociabila, adica nu ameninta cu motiunea pentru a mai depune ceva. Mai spune ca motiunea este justificata in primul rand de faptul ca el, Mircea Geoana, ar fi trebuit sa fie primul ministru natural dupa alegeri pentru ca el era presedintele principalului partid politic desemnat de alegeri. Se spune ca daca esti foarte atent, poti descoperi realitati din mici alunecari ale cuvintelor spre varianta adevarata dar ascunsa. Mi-a atras atentia urmatoarea formulare: "Partidul nostru nu va mai intra in niciun fel de discutie si negociere subterana inainte de introducerea motiunii de cenzura in Parlament.". Evident, nu poti spune acest lucru decat daca PSD ar fi participat pana de curand la tot felul de discutii subterane si, iar evident, daca acestea vor continua dupa introducerea motiunii in Parlamentul Romaniei. Intamplator, momentan sunt suspendate discutiile subterane. Parca si aud vocea aceia de robot telefonic: "Ocupat, va rugam reveniti!"
Din fericire motiunea nu are decat o alternativa banala: trece sau nu trece. Cat de complicate ar fi lucrurile daca alternativa s-ar transforma intr-un balaur cu 10 capete!
Daca motiunea nu trece… dl. Mircea Geoana isi pierde si bruma de credibiltiate care i-a mai ramas. Iesit destul de zdruncinat din referendum, partidul nu are cum sa vada cu ochi buni toate aceste lupte fara izbanda. Este foarte probabil ca dl. Mircea Geoana sa faca ultima sa greseala in fruntea partidului. In acest caz situatia tulbure de la fruntea partidului va fi limpezita rapid, probabil printr-un congres extraordinar de "tragere a concluziilor". Cine este pregatit sa ia locul lui Mircea Geoana. Greu de spus. Probabil ca numele noii conduceri este stiut de chiar acea persoana care ii da sfaturile acestea "atat de valoroase" care nu pot duce in nici un fel la castig pentru Mircea Geoana. Personal as paria ca domnul Titus Corlatean este noua propunere pentru sefia de partid, prea este de la un timp centrul atentiei, prea este radical, prea este… prea mult. Exista posibilitatea ca dl. Geoana sa nu fie totusi inca destul de erodat si sa fie impins la sacrificiu pana la alegerile parlamentare si buba sa se sparga la desemnarea candidatului prezidential. Greu de crezut insa ca esalonul doi nu se va opune caderii partidului in sondaje.
Daca Motiunea trece… exista o infima posibilitate ca dl. Geoana sa ajunga prim-ministru. Mai mult un vis, prezenta domnului Geoana la palatul Victoria nu ar aduce nici un beneficiu important PSD. Anul viitor este un an greu al guvernarii. Pe de o parte este foarte mult de munca in zona de proiect cu finantare europeana, pe de alta parte 2008 este un an de efort bugetar, trebuiesc platite toate angajamentele financiare pe care guvernul Tariceanu si le-a luat, inclusiv marirea pensiilor, marire pe care un guvern PSD nu ar putea sa o nege sau sa o faca uitata. Asemeni presedintelui Basescu, nici eu nu cred ca maririle promise au acoperire in buget. In plus, se pare ca se mai apropie si o scadere de TVA la unele produse alimentare de baza. De ce s-ar grabi dl. Mircea Geoana sa sara in capcana pe care cu greu a sapat-o pentru altii, greu de spus. Eu unul nu vad nici un beneficiu pentru social democrati prin din intrarea PSD la guvernare. Nici macar "pregatirea alegerilor" nu este o tinta pentru ca nu prea este timpul pentru a lega si trage sfori. Sa nu uitam ca nici dupa alegerile parlamentare nu se pot face promisiuni. Poate ca dl. Presedinte Basescu ar avea un moment de slabiciune admitand un guvern al domnului Geoana pe sfarsit de mandat, in nici un caz nu-l vad oferind PSD un guvern la inceput de mandat pentru a organiza in liniste alegerile prezidentiale.
Daca motiunea trece si PSD nu va fi aleasa sa constituie un guvern, iata o alta sursa de posibile tensiuni. Desigur ca PSD se va simti precum corbul care a pierdut cascavalul din plisc. Esalonul superior mai poate fi temperat, dar toti aceia oameni care se vor importanti prin judete, resedinte, orase mai mici sau mai mari… toti acei oameni care acum isi fac deja planuri relative la castigarea puterii locale, ei vor fi distrusi. Pentru ei motiunea nu poate fi un joc politic, pentru ei este o conditie de existenta. Si asta iar se va repercursiona inspre varful partidului.
In sfarsit, daca trece motiunea si, dupa lungul joc de refuz al premierului de catre parlament, se vor face alegeri anticipate, acest lucru ar fi dezastru pentru PSD pentru ca:
1. Multi dintre parlamentarii PSD nu vor mai fi realesi devenind indezirtabili intre timp.
2. PSD nu mai poate spera sa obtina scorul bun de la alegerile trecute si risca sa piarda locul de cel mai important partid politic din Romania
3. Ar ridica la fileu mingea lui Basescu, ramanand totusi in dusmanie si cu oamenii presedintelui, si cu PD plus PLD, care nu-i poate ierta pentru referendu, si cu PRM pe care ii ranseste cu lovituri cauzatoare de moarte, existant posibilitatea foarte mare de a nu mai implini pragul electoral, si cu UDMR-ul aflat in aceiasi situatie ca PRM-ul, cred ca si cu PC-ul care declarativ nu doreste motiunea de cenzura probabil tot din acelasi motiv. Ori PSD nu-si permite acum, intr-un moment de regres, sa fie singur impotriva tuturor.
Dupa cate se vede, in orice situatie posibila, PSD in frunte cu dl. Mircea Geoana, nu are nimic de castigat din motiunea de cenzura. PSD trebuie sa astepte la primirea misteriosului mesaj albastru de eroare si sa dea Ctrl+Alt+Del pentru reboot.

Personal nu cred ca motiunea va avea numarul necesar de voturi pentru ca cine voteaza devine sinucigas.
Are cineva de castigat?
Sa-l analizam pe presedintele Basescu, un personaj cheie in aceasta miscare politica. Domul presedinte este condamnat la situatie de castig orice ar face. Daca motiunea nu trece, are de castigat prin scaderea credibilitatii marelui inamic PSD si Mircea Geoana. Daca motiunea trece, Traian Basescu castiga in lupta cu Tariceanu si ajunge in postura de a exercita cea mai puternica arma incredintata de Constitutia Romaniei: desemnarea unui prim ministru. Prin aceasta miscare politica dl. presedinte Traian Basescu poate determina alegri anticipate sau poate numi un alt candidat surpriza. Mai mult, decizia sa nu poate fi sanctionata de electorat, oricare ar fi ea.
La randul lor, sustinatorii presedintelui sunt si ei printre castigatori "ori ce ar fi".
Celelalte partide parlamentare, altele decat PSD, PD si PLD, partide despre care am discutat, sunt pierzatoare ori ce ar fi.
Toate stirile politice confirma un razboi general in randul partidelor. Hai sa vedem ce spune despre aceasta Presa Romana:

Pesedistii si conservatorii isi disputa paternitatea proiectului privind reducerea TVA la alimentele de baza. Amintindu-i-se ca o astfel de initiativa are si PC, Geoana a replicat ca nu are habar si a invitat PC sa sustina, daca vrea, propunerea pesedista. "PC nu are forta sa sustina promovarea unei asemena legi. Daca PC-ul ni se va alatura, nu este nici o problema", a adaugat Mircea Geoana. (ZIUA)

PRM nu voteaza motiunea de cenzura a PSD. ”Cine vine in loc? Ne putem permite riscul de a lasa tara sa cada din lac in put? Prea sigur de voturile PRM, Geoana nu m-a consultat si pe mine desi ma aflam tot la Bran la cateva sute de metri de locul in care s-a intalnit conducerea PSD”, a afirmat Corneliu Vadim Tudor.(Cronica Romana)
Partidele politice nu par a fi pregatite pentru euroalegeri. Cu exceptia PC si PLD, celelalte partide nu s-au inteles inca in privinta locului pe lista al candidatilor pentru Parlamentul European. (Curentul)
Liderii UDMR si cei ai formatiunilor maghiare care il sprijina pe episcopul reformat Laszlo Tökes au mai facut un pas spre un acord, in urma negocierilor de ieri.(ZIUA)
Liberalii au anuntat ca au racolat 400 de membri ai filialei PLD Constanta. Concomitent, senatorul PNL de Constanta, Puiu Hasotti, sustine ca Stoica vrea functia lui Stolojan.(Cotidianu)
Dan Voiculescu, presedintele PC, a declarat, joi seara, la emisiunea "Da sau Nu" de la Realitatea TV, ca s-ar putea retrage din viata politica. Daca va lua o astfel de decizie, liderul conservator o va face publica pana la alegerile europarlamentare. "Ma apasa un sentiment al neimplinirii. Iar eu, toata viata, spre deosebire de ce spun unii sau altii, pentru fiecare leu, pentru fiecare activitate am depus eforturi mari. (...) E o chestiune pe care o voi hotari intr-o perioada foarte scurta de acum inainte", a spus presedintele PC. In cadrul emisiunii, Dan Voiculescu a mai declarat ca, in ciuda aparentelor, nu are "o obsesie cu Basescu". Atitudinea negativa fata de presedinte vine din preocuparea sa pentru binele oamenilor. (HotNews.ro)
PLD cere organizarea de alegeri anticipate. Este absolut jignitor faptul ca unele partide care se afla pe un trend descrescator, potrivit sondajelor din care rezulta preferintele electoratului, si aici este vorba de PSD si PNL, apeleaza la masuri de moment, la masuri disperate pentru a se reabilita fata de electoratul care i-a votat, si nu numai. (Ziarul Unirea)

Tumultoasa viata politica din Romania m-a obisnuit cu o realitate: cei aflati in fruntea politicilor romanesti pun bunul simt si binele tarii pe planul al doilea pentru a-si satisface binele lor de alesi ai poporului. Insa lupta actuala a devenit o lupta a orgoliilor. Dupa cum sangele innebuneste animalul de prada blocandu-i acea reactie a spiritului de conservare, oamenii politici din Romania sunt stapaniti integral de orgolii care-i macina mai profund decat orice adversar. De foarte mult timp politicienii romani lupta cu propria lor persoana. Ne asteapta o perioada fierbinte in urma careia s-ar putea sa asistam la victoria Grupului de la Cluj fata de Tariceanu si Geoana. Asa ca nu clipiti, s-ar putea sa pierdeti toata distractia.

Niciun comentariu: