duminică, august 19, 2007

ego sum qui sum

("Eu sunt Cel ce sunt". Iesirea 3:14)
Rasfoiam Amos News si am fost surprins de doua stiri ale lui Cosmin Zaharia. Aparent cele doua stiri nu au nici o legatura intre ele. Iata prima stire:
Romanii din Valea Timocului, cunoscuti drept Vlahi, au obtinut recunoasterea statutului de minoritate nationala. Decizia guvernului de la Belgrad inseamna, printre altele, ca limba romana ar putea fi predata in premiera in scolile din Serbia unde romanii timoceni sunt majoritari. Pana acum, numai romanii din Vojvodina sarbeasca aveau statut de minoritate nationala. Vlahii au fost recunoscuti ca minoritate nationala, iar limba romana a fost acceptata ca fiind limba lor materna. […] Presedintele Federatiei Rumanilor din Serbia, Predrag Balasevici afirma ca necesitatea invatamantului in limba romana si oficierea slujbelor bisericesti in limba materna a celor peste 250.000 de romani din Serbia de rasarit, care numara 156 localitati romanesti si 48 mixte, ar avea nevoie de sprijin si din partea Guvernului Romaniei.

Cea de a doua stire:
Stereotipului negativ fata de romi se realizeaza fara influenta experientei personale. […] Astfel, 21% dintre respondenti nu au avut niciodata un conflict cu romi, dar, cu toate acestea, nu doresc sa stea in acelasi oras cu ei. Din totalul participantilor, 53,5% au declarat ca nu au avut deloc sau foarte rar conflicte cu romi, ca nu isi doresc sa locuiasca intr-un oras fara romi si ca valoarea tensiunii lor nu are nicio legatura cu faptul ca romii ar fi infractori. 23,45% au dat un raspuns neutru, iar 23,05% au raspuns afirmativ la intrebarile de mai sus. 46% dintre respondenti nu sunt de acord ca romii sa fie mutati, aproape o zecime dintre cei care au dat acest raspuns dorind ca romanii si romii sa ramana impreuna, pentru ca "suntem toti oameni" sau pentru ca "au aceleasi drepturi". 31% dintre cei intervievati sunt de acord cu mutarea romilor, mai mult de jumatate dintre ei (60%) propunand solutii segregationiste (la periferie sau intr-un loc al lor, un cartier, un oras sau chiar o tara a romilor, oriunde, dar separati de ceilalti, doar romi). La acest procent de 31% se adauga un altul de 7% de raspunsuri extremiste ("romii sa fie mutati la groapa de gunoi", "la Bug"; exprimarea regretului ca nu mai traieste Antonescu sau solutii precum "pistolul", "sa moara toti").


Ma gandeam cum se bat cap in cap lucrurile in inima omului. Cum se pot amesteca in capul unora lucrurile!, pe de o parte, strainii ne fura noua, romanilor, dreptul nostru de a face si a drege cand suntem minoritari in alta tara, pe de alta parte "minoritarii" din tara noastra vor prea multe cand noi stam "acasa" si majoritari. Ce prapastie a egoismului devenit sistem. Probabil ca minoritarii romani din tarile vecine ("si prietene") intampina exact aceleasi proteste din partea majoritarilor lor cum se intampla si pe la noi, meleagurile lor sunt aidoma meleagurilor noastre. Oricat m-as gandi, nu gasesc o explicatie plauzibila. Poate, fortat, se poate gasi o radacina a fenomenului intr-o realitate curioasa: nu atat etnia deranjeaza pe cei majoritari ci cetatenia. Dar nici aici nu este o explicatie ci mai mult un moft.
De ce m-ar interesa pe mine in ce limba invata vecinul meu? De ce m-ar deranja pe mine ca vecinul meu alege sa-si construiasca o realitate usor diferita de mine? De ce m-as simti eu amenintat de diferentele culturale dintre mine si vecinul meu?
Si atunci mai exista si o a treia stire:
Mai mulţi politicieni conexează recentele acţiuni ale preşedintelui Traian Băsescu legate de etnicii maghiari cu apariţia în spaţiul est-european unor grupări extremiste, precum „Garda Ungară“ şi „Karpat-haza Nemzetorseg“ („Garda Naţională a Patriei-Carpaţi“) ale căror obiective clare se reduc la regionalizare.
Am trait sa aud si asa ceva. La inceput am crezut ca este un banc sau o stire traznita ajunsa cine stie cum la agentiile de presa. Insa unii dintre fratii nostri maghiari traiesc frica ca trupele romanesti vor invada Ungaria. Poate ca as rade cu hohote, dar pe la vecini chiar umbla vorba ca noi, romanii, ne strangem la granita cu arma in mana. Nici vorba de gluma. Nu-mi pot explica astfel de "traznai" decat ca fiind manevre ale politicienilor extremisti ingroziti ca nu vor mai intra in parlament la viitoarele alegeri.


Eu vreau sa fiu cel ce sunt, el vrea sa fie cel ce este… pana la urma suntem tributari Turnului Babel.
Babel (Idis: Bavel) (Araba: Babel) este numele folosit in Biblia idis si Coran pentru a denumi orasul Babylon, cunoscut in Genza ca fiind locatia pentru Turnul Babel. In Gen. 11:9, numele Babel isi are etimologia prin asociere cu verbul evreiesc balal, tradus prin a fi confuz, nedeterminat, amestecat. Balal este la randul lui un restrangere a versiunii mai vechi balbal. Numele bab-ilu inseamna, in cultura Akkadian, poarta catre Dumnezeu (bab= poarta si ilu=Dumnezeu). Chiar si bab-el poate avea un inteles asemanator (bab=poarta si el=Dumezeu).
Privesc in sus si imi dau seama ca este prea multa informatie si prea putin comentariu. Opresc deci explicatiile.

Cu cat mai mult rascolesc in confuzia intelesurilor ascunse, cu atat intuiesc ca solutia ecuatiei prin care umanul se uneste cu spiritul sau creator se regaseste in simplitate si naturalete. Complicand naturalul nu facem decat sa ne tot asezam peste fata valuri de intuneric si nedumerire.

7 comentarii:

Anonim spunea...

povestea cu "domnisoarele" asociate cu politica si libertinajul e, cel putin, de prost gust!!!

Anonim spunea...

@viviana
Expresia "Politica este o ... prostituata" (nu am vrut sa fiu chiar vulgar si sa spun cuvantul cu C), nu este inventata de mine, dar, recunosc, de la aceasta propozitie am plecat. Dar nu am ramas acolo. Ceea ce am spus eu este un joc de cuvinte. M-am prevalat de faptul ca "politica" e de genul feminin, m-am mai prevalat de cuvantul "domnisoara" care implica o anumita inocenta dar si sensul, peiorativ sau nu, folosit destul de des in limba romana, de exemplu "conduci ca o domnisoara", adica calm, linistit, rezervat, fara sincope, fara accese de virilitate distructiva si violenta. Trimiterea clara este la acea eleganta senioriala. In contrast cu domnisoara am folosit cuvantul "libetin(a)". Ce inseamna libertin? Eu as intelege ceva care sfideaza regulile decentei si ale moralei. Deci, ceea ce am spus eu se traduce asa:
"Politica ar trebui sa fie calma, linistita, rezervata, senioriala dar in realitate sfideaza decenta si morala."
Ce am vrut eu sa subliniez, dincolo de intelesul primar... In specatacolul alegerilor toti candidatii sunt buni familisti, patrioti, le pasa de oamenii amaratii care nu au ce manca, nu au unde sta, strang mana, pupa copii, fac poze, vorbesc civilizat, au toate atributele superlative, sau cel putin asa incearca sa lase impresia. Dupa ce sunt alesi, toata aceasta masca este uitata si politica revine la practica ei de zi cu zi, la lipsa de interes, la afacerile profitabile, la furtul din avutul public, la spagi, la "parandarat" (vorba lui Mircea Badea).
In momentul in care scriu lucrurile astea imi amintesc de Vadim Tudor care o lauda pe Leonida Lari cat timp era alaturi de el in partid si totul era superlativ, iar in momentul cand a plecat din PRM, doamna Leonida Lari a devenit brusc "acea betiva cu bentita". Sa mai amintesc si pe Corneliu Ciontu care, dintr-un om absolut respectabil (ce-i drept cam moale, cum sunt toti din PRM) si vicepresedinte al PRM, a ajuns un electrician amarat care ii cumpara lui Vadim paine.
Sunt multe, foarte multe astfel de exemple, de la toate partidele, de la majoritatea greilor din politica.
Daca din remarca mea de subtitlu se poate intelege si altceva, imi cer scuze, eu am crezut ca sunt destul de clar.

Anonim spunea...

"drumul cel mai scurt intre doua puncte este lineea dreapta".. dupa toate "explicatiile" tale contorsionate, ma intreb eu: nu te duce mintea ca trebuie sa schimbi "propozitia", simplu si fara consecinte?

Anonim spunea...

o intrebare sincera care priveste fotografiile in care se vede comunitatea evreiasca: este Biblia sau este Talmudul?

Anonim spunea...

@viviana
Desigur este adevarat, drumul cel mai scurt intre doua puncte este linia dreapta. Dar... Imi aduc aminte de orele de la Limba si literatura romana... mereu profesoara incerca sa-mi explice ce anume a vrut sa zica autorul. Oare scriitori, poetii in special nu au si ei expresii cu inteles mai profund decat la simpla lectura a cuvintelor. Daca tot sunt "la scos propozitii", ce ar fi sa ard si litaratura romana, litearatura universala in general, sa scrie nesimtii alte carti cu cuvinte care au un inteles direct si... si... si sa dea si banii inapoi pe carti, ca s-a cheltuit hartia de pomana. Sa-i dezavuam cu un huoooo, ca sa se invete minte. Sa scrie si ei propozitii usor de inteles, gen Ana are mere. Deja e prea complicat, Ana are ar fi indeajuns.
Vorbind serios, eu incerc sa fac un blog pentru oameni care au acel exercitiu de a cauta in spatele cuvintelor. Nu fac asta ca sa ma dau mare, dar nu pot face altfel, asa e firea mea. Pentru mine e o bucurie cand gandesc asa de... "sinusoidal" intre doua puncte, fie ca scriu, fie ca citesc. Sper ca exista si alti oameni care gasesc si ei o bucurie in cautarea adevarului din spatele aparentului normal.
In concluzie va rog sa mai iertati dar... nu am sa sterg acea propozitie. Mie imi place foarte mult si ii simt delicateatea spiritului ei ca pe un trandafir delicat abia imbobocit. Sper sa o ignorati si sa fiti cititorul meu in continuare.
Relativ la Biblie sau Talmud. Crestinii inteleg prin Biblie Vechiul si Noul Testament. Ea inseamna de fapt Sfanta Scriptura, adica altfel spus Cartea Sfanta. Trebuie spus ca Vechiul Testament este acelasi si crestinesc, si musulman si iudaic. Cele cateva diferente sunt operate destul de recent de institutiile bisericesti sau sunt capatate din traducerile succesive dintr-o limba in alta. Cele trei mari ramuri religioase s-au nascut din religia evreiasca.
Talmudul este in principiu o colectie de scrieri rabinice foarte vechi care contin legile evreiesti si traditiile poporului evreu (Mishna si Gemara). Trebuie sa adaug ca la evrei sunt identificate mult mai multe porunci decat cele zece ale crestinismului, daca nu ma insel foarte grav, sunt undeva pe la opt sau noua sute de porunci. Acestea constituie de fapt bazele autaritatii religioase in iudaismul ortodox.
Nu sunt specialist in iudaism sau cultura mozaica, dar cred ca acele suluri reprezinta Torah, adica Vechiul Testament evreiesc. In vremurile vechi inscrisurile nu se tineau in carti, acestea fiind o aparitie relativ noua in cultura, ci in suluri. Mentinerea acestor suluri este un semn de respect si respectarea a unor traditii. De cele mai multe ori aceste suluri sunt scrise de mana si transmise din generatie in generatie.

Anonim spunea...

Grazie si renunta la "propozitie" si, sa speram ca incet, incet ai sa schimbi si atitudinea inspre cealalta jumatate a cerului!

Anonim spunea...

Spunea Parintele Staniloaia, Dumnezeu sa-l odihneaca in pace, ca a nega o parte a spiritualitatii este ca si cum ai nega intreaga spiritualitate. Nu poti crede doar in jumatatea buna a luptei antagonice. Adica daca ai scris Dumnezeu cu majuscula trebuie sa scrii si Diavol cu majuscula, deopotriva. Incerc pe cat posibil sa nu impart lucrurile in jumatate, chiar daca uneori jumatatea aduce un rezultat mai spectaculos. Asa ca o sa imbratisez intotdeauna cerul in totalitatea lui si nu o anume jumatate in special. Nu am nici o problema in a schimba lucrurile la suprafata, am insa o problema foarte mare in a le schimba in continutul lor, pentru ca nu ma pot schimba ca sa dau bine, ar fi o minciuna iar minciuna este un pacat.
Oricate acuzatii as primi, si am fost acuzat la viata mea de toate pacatele pamantului, nu am de ce ma teme. Nu ma indoiesc de valorile mele, eu stiu ca sunt cel ce sunt.