INFORMAŢIE DE PRESĂ
BULETIN INFORMATIV
Conform raportărilor primite de la Instituţiile Prefectului, la ora 08.30 erau 150 localităţi afectate de inundaţii din 6 judeţe ale ţării (Bacău, Botoşani, Iaşi, Maramureş, Neamţ şi Suceava).
Au fost inundate 9.382 gospodării şi 35.084 hectare teren agricol.
La ora 08.30 erau 15.834 persoane evacuate, cea mai mare parte a acestora fiind în judeţul Neamţ (peste 9.000 persoane). Evoluţia nivelului apei în localităţile respective evidenţiază faptul că, foarte probabil, mulţi oameni se vor întoarce la propriile locuinţe în cursul acestei zile. De asemenea există şi localităţi unde s-au făcut evacuări, cu caracter preventiv, însă apele nu au creat probleme (ex. oraşul Roman).
* *
*
În ultimele 24 ore, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a acţionat în zonele afectate de inundaţii cu 1.486 lucrători de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, jandarmi, poliţişti şi poliţişti de frontieră.
* *
*
Principalele măsuri luate în localităţile unde pericolul a trecut sunt vaccinarea populaţiei şi colectarea animalelor moarte. Efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă acţionează pentru evacuarea apei din gospodării şi aducerea situaţiei la normal în cel mai scurt timp posibil. În acest scop a fost suplimentat stocul de motorină cu 150 t pentru a se putea utiliza întreaga gamă de echipamente.
Cât priveşte porţiunea din aval de Stânca Costeşti, în momentul de faţă se lucrează la supraînălţarea digurilor şi la consolidarea lor.
De asemenea, se monitorizează atent întreg cursul Prutului şi în localităţile Vaslui şi Galaţi.
* *
*
Cristian David, ministrul internelor şi reformei administrative, se va deplasa în această dimineaţă în zona Stânca Costeşti.
Declaraţii susţinute de primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu în zona complexului hidroenergetic Stânca-Costeşti
Călin Popescu-Tăriceanu: În primul rând apreciez permanenţa în zonă a ministrului Mediului, Attila Korodi, şi a secretarului de stat de la Ministerul Mediului, doamna Lucia Varga, care au asigurat legătura operativă între autorităţile centrale şi cele locale, şi au putut să ajute la luarea deciziilor optime în ceea ce priveşte exploatarea şi gestionarea situaţiei la barajul Stânca - Costeşti.
Am venit astăzi pentru a mă informa la faţa locului asupra modului cum evoluează situaţia, pentru că, în urma inundaţiilor care s-au produs, avem două probleme deosebite. Una în bazinul Prutului şi una în bazinul Siretului, şi pe cursul celor două râuri. Am venit însoţit şi de un reputat specialist în domeniul hidrotehnic, prof. Dan Stematiu, de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti - Facultatea de Hidrotehnică, care a lucrat împreună cu specialiştii noştri de la Administraţia Naţională "Apele Române", pentru a lua măsurile optime în aşa fel încât să putem să atenuăm şi viitura excepţională. Sunt debite istorice înregistrate şi pe Siret, şi pe Prut.
În legătură cu gestionarea optimă - tranzitarea debitelor să se facă fără a crea probleme în aval, pentru a evita inundarea zonelor agricole, dar mai cu seamă a zonelor care sunt populate, pentru a evita orice fel de risc pentru cetăţenii din aval.
Gestionarea situaţiei s-a făcut în mod corect. Reuşim în acest fel să evităm, în aval, inundarea zonelor care sunt protejate de diguri, dar care din cauza debitele mari ar fi putut să fie evacuate, ar fi riscat să fie inundate. În acest moment este evident că situaţia începe să se aşeze. Situaţia se ameliorează în mod consistent de la oră la oră.
Vreau să subliniez, pentru cei care vehiculează diferite zvonuri - pentru că am auzit tot felul de veşti alarmiste în legătură cu barajul de la Stânca – Costeşti - nu există niciun fel de problemă. Este o construcţie absolut sigură, o construcţie care a fost proiectată în anul 1978. Este în perfectă siguranţă. Nivelele la care a funcţionat nu sunt nici măcar nivelele de calcul ale construcţiei. Nu vorbesc de nivelele de verificare. Probabil că dl. Profesor Stematiu, dacă va dori - chiar l-aş ruga să intervină şi să întărească acest element. Nu există niciun fel de risc în ceea ce priveşte exploatarea barajului. Acest lucru este important de ştiut pentru toţi locuitorii din zonă.
Ca atare, ne îndreptăm spre finalul situaţiei critice în ceea ce priveşte Prutul şi situaţia de la barajul Stânca - Costeşti.
Avem problemele legate de inundarea unor suprafeţe arabile şi daunele produse de inundaţii. Aici e o altă problemă legată de modul în care sunt gestionate aceste situaţii de autorităţile locale împreună cu Guvernul. Ieri, în şedinţa de urgenţă pe care am convocat-o, am alocat sume importante de bani pentru refacerea infrastructurii, pentru ajutorarea populaţiei care a avut de suferit în urma inundaţiilor. Alocăm sume individuale pentru cei care au casele distruse. Dar vom aloca, aşa cum am procedat şi în alţi ani, materiale pentru reconstrucţia caselor care au fost afectate sau dărâmate datorită inundaţiilor.
Întreg pachetul de măsuri pe care, în general, l-am luat în astfel de situaţii, va fi şi acum la dispoziţia cetăţenilor şi autorităţilor. În zonele afectate am distribuit atât alimente de primă necesitate, cât şi materiale pentru adăpostirea celor care sunt evacuaţi din propriile case.
Modul în care Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a lucrat dovedeşte că experienţa pe care am obţinut-o în anii anteriori a fost utilă, pentru că de data aceasta intervenţia a fost mult mai promptă şi am reuşit să diminuăm cu mult aria afectată de inundaţii, cât şi să ferim oamenii de la necazurile cele mai mari.
Reporter: Domnule Prim-ministru, sunt învăţăminte care se trag din aceste inundaţii?
Călin Popescu-Tăriceanu: Învăţăminte pot fi trase, pentru că - aşa cum spuneam -sunt debite istorice, de care specialiştii vor ţine cont în continuare pentru realizarea de lucrări suplimentare sau pentru modul în care vor fi exploatate aceste lucrări pe viitor.
Reporter: Domnule Prim-ministru, putem vorbi de un procent, de 70-80%, că nu vor fi inundate localităţile din aval ? Există vreun pronostic ?
Călin Popescu-Tăriceanu: În momentul de faţă, măsurile care au fost luate, inclusiv prin diminuarea debitelor care urmează să fie deversate sunt tocmai pentru a fi siguri, în proporţie cât mai mare, că localităţile din aval nu vor fi inundate. Specialiştii din Ministerul Mediului, prof. Stematiu ne indică faptul că sunt cele mai mari şanse ca localităţile din aval să scape de acest necaz major. Au fost luate măsuri obligatorii în aceste situaţii de evacuare a populaţiei care ar fi riscat să fie afectată de inundaţii. Ceea ce ne dorim este ca cetăţenii să poată reveni la casele lor fără a găsi o picătură de apă în casă.
Reporter: Potopul a venit din Ucraina, pe Prut şi Siret. Au făcut-o intenţionat ucrainenii sau au făcut-o forţaţi de împrejurări?
Călin Popescu-Tăriceanu: Potopul a venit mai degrabă din cer. Locurile unde se localizează ploile nu depind de autorităţi. Nu cred că se bucură nimeni când are inundaţii. Nu putem să controlăm acest lucru. Ceea ce rămâne de făcut, la nivel de deziderat, este o colaborare mai bună, o transmitere constantă a datelor, în aşa fel încât autorităţile române să poată să ia deciziile care se impun. Am avut după data de 24 (iulie) o lipsă de informaţii din partea ucraineană, care ne-a pus într-o situaţie de dificultate. Este şi motivul pentru care am intervenit personal pe lângă Guvernul ucrainean, pe lângă autorităţile ucrainene să ne furnizeze aceste date. Din acest motiv a existat un anumit element de incertitudine care a grevat asupra deciziilor care trebuiau luate.
Reporter: De obicei se creează debandadă. Guvernul dă bani. Banii pleacă din buget, dar banii aceştia nu mai ajung punctual la oameni. Şi pe urmă încep toate...
Călin Popescu-Tăriceanu: Banii au ajuns punctual la oameni, în cele mai multe cazuri. Şi pentru a avea siguranţa că banii sunt folosiţi corect, ieri am luat decizia constituirii unor comitete de coordonare tehnică care au în sarcină, în principal, să ajute autorităţile locale şi să verifice împreună cu acestea care este amploarea pagubelor - în primul rând, banii pe care îi dăm să ajungă la cei care realmente au nevoie, pentru a nu exista riscul de a fi deturnaţi către alte folosinţe. Ceea ce urmăresc în mod special este ca tot ceea ce înseamnă infrastructură afectată după aceste inundaţii să poată fi repusă în funcţiune astfel încât viaţa să revină la normal. Am să îl rog pe dl. Stematiu să facă o scurtă intervenţie, să vă dea câteva elemente tehnice în legătură cu situaţia de la barajul Stânca-Costeşti. Şi până unde ajunge viitura puteţi să îl întrebaţi tot pe dl. Profesor, dacă vreţi.
COMUNICAT DE PRESĂ privind conturile deschise de Guvernul României în vederea donării de sume pentru judeţele afectate de inundaţii
Ca urmare a inundaţiilor care au afectat judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Maramureş, Neamţ şi Suceava, diverse persoane fizice şi juridice şi-au exprimat dorinţa de a face donaţii pentru ajutorarea localităţilor şi familiilor afectate.
Pentru cei interesaţi să facă donaţii, Secretariatul General al Guvernului a deschis următoarele conturi la BCR sector 1:
* RO20RNCB0072049685380022 ROL
* RO90RNCB0072049685380023 EUR
* RO63RNCB0072049685380024 USD
Destinaţie: Donaţii pentru sinistraţii din judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Maramureş, Neamţ şi Suceava.
Titular cont: Secretariatul General al Guvernului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu