Conferinţa de presa ulterioara sedintei Biroului Permanent National din 28 iulie 2008
Theodor Stolojan: Sedinta Biroului Permanent National a Partidului Democrat Liberal a avut doua puncte importante pe ordinea de zi. Primul punct este raspunsul pe care Partidul Democrat Liberal doreste sa il dea in semn de solidaritate oamenilor care au avut de suferit in urma inundatiilor, din judetului Suceava, judetului Botosani, Maramures si altele. Acest raspuns are doua coordonate : prima parte constituie un apel de solidaritate pe care noi il facem catre primarii Partidului Democrat Liberal, pe baza cerintelor care vor fi exprimate de catre presedintii Consiliilor Judetene din judetele afectate, cerinte concrete, materiale de constructii, fonduri banesti. Deci facem apel la primarii Partidului Democrat Liberal, la presedintii de consilii judetene ai Partidului Democrat Liberal pentru a putea contribui cu resurse banesti, dar si cu resurse materiale in sprijinul oamenilor care au avut de suferit in judetele cu inundatii.
A doua parte a sprijinului de solidaritate pe care Partidul Democrat Liberal doreste sa il faca, este un apel catre Organizatiile Partidului Democrat Liberal de a lua legatura imediat cu Organizatiile Partidului Democrat Liberal din judetele afectate de inundatii pentru a veni cu actiuni de strangere de bunuri personale, imbracaminte, paturi, obiecte de folosinta personala, gospodareasca. Domnul Mircea Toader, secretar executiv, va coordona aceasta actiune in cadrul Partidului Democrat Liberal impreuna cu vicepresedintele Gabriel Sandu si am sa il rog pe domnul Toader sa va dea si cateva detalii. Exista si o baza legala pentru ceea ce noi propunem si dorim sa facem.
Al doilea punct la ordinea de zi a fost analiza pregatirii alegerilor parlamentare din toamna. Dupa cum stiti, noi am avut o prima etapa pe care am parcurs-o si anume toate Organizatiile Judetene, cu exceptia a doua organizatii, au transmis propunerile de candidati pentru Parlamentul Romaniei. Avem doua oranizatii lucrarile sunt inca in curs. Este vorba de judetul Bistrita Nasaud si judetul Teleorman, de unde, in aceste zile vom primi listele de candidati pentru Parlament. Aceste liste de candidati sunt analizate de catre o Comisie din cadrul Partidului Democrat Liberal, pentru a vedea in ce masura corespund criteriilor pe care partidul le-a stabilit la nivel national. Va reamintesc este vorba de integritate, competenta, credinta in valorile Partidului Democrat Liberal. Urmeaza etapa a doua pentru care termenul este 11 august, etapa care inseamna prezentarea candidaturilor pentru Parlamentul roman pe colegii. Dupa cum stiti Guvernul are obligatia prevazuta de lege, de a emite hotararea legata de colegii. Sigur ca pentru o parte din colegii, sau pentru cele mai multe dintre judete deja cunoastem propunerile Comisiei Parlamentare catre Guvern, dar Guvernul are obligatia de a prezenta in zilele care urmeaza, hotararea de guvern, deci practic, la sfarsitul acestei lunii, noi trebuie sa cunoastem deja colegiile, aprobate prin propunere de guvern. Pe aceasta baza, organizatiile noastre judetene vor prezenta propunerile de candidati pe colegii si sigur urmeaza si o etapa ulterioara. Acolo unde avem mai multi candidati pe un colegiu, se va determina modul in care vom face diferentierea si vom stabili astfel cine este candidatul Partidului Democrat Liberal in colegiul respectiv. Il rog acum pe domnul Toader sa va dea cateva detalii legate de aceasta actiune a Partidului Democrat Liberal de solidaritate cu oamenii care au avut de suferit in urma inundatiilor.
Mircea Toader: Va multumesc domnule prim-vicepresedinte. Pe scurt, din experienta acumulata anul trecut cu inundatiile din municipiul Tecuci, cand acelasi apel de solidaritate al primarilor aflati in functie atunci din partea Partidului Democrat Liberal, am reusit sa asiguram o resursa financiara de 12 miliarde de lei, suma care a fost introdusa in bugetul local. Exista o prevedere in Legea nr. 215 modificata privind administratia publica locala, unde pe acest principiu al solidaritatii, orice administratie locala poate sa aloce resurse financiare altei administratii locale. Deci, cadrul legal este stabilit si din acest motiv, Biroul Permanent National lanseaza un apel catre primarii nostri si bineinteles Consiliilor Locale cum e cazul Bucurestiului, pentru resurse financiare. Sunt convins ca si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, la initiativa unui coleg de al nostru va adopta o astfel de hotarare pentru a sprijini judetele afectate de inundatii. Aceste resurse ajung fie la nivelul unui Consilui Judetean , fie la nivelul unor anumite localitati care au probleme financiare, sau probleme pe care nu le pot acoperi din resurse financiare proprii, separat de ceea ce, eventual, speram sa dea Guvernul pentru sprijin. Acesta este o actiune pe care o vom monitoriza si care va fi si in functie de nevoile reale ale fiecarei administratii locale afectate de inundatii.
Pe de alta parte, organizatiile nostre judetene, au inceput deja o colecta de bunuri materiale, in special materiale de constructii - din experienta noastra, acestea sunt de necesitatea cea mai stringenta - care vor fi dirijate catre organizatiile judetene din zonele afectate de inundatii. Acolo vor fi stabilite niste depozite si, dupa cateva zile, dupa ce se stabilesc cu adevarat nevoile pentru fiecare localitate, vor fi distribuite. Asa intelegem noi aceasta politica de solidaritate si repet, experienta acumulata din cazul municipiului Tecuci unde, fondurile guvernamentale au fost, practic, infime, in timp ce ajutorul dat de primarii Partidului Democrat au reusit sa scoata la lumina municipiul Tecuci, puternic afectat de inundatii. Sunt convins ca aceasta actiune a noastra, poate fi preluata si de oricare primar sau administratie locala, dar noi, din punct de vedere politic, asa consideram, ca judetele afectate de inundatii, sa primeasca un sprijin major din partea primarilor si a presedintilor sau a consiliilor judetene respective. Daca aveti intrebari, sigur, va pot raspunde.
In legatura cu aceste liste primite la partid, s-au regasit si numele Monei Musca si al Monicai Macovei pe listele de Bucuresti?
Th. Stolojan: Nu se afla pe nicio lista numele doamnei Mona Musca sau al Monicai Macovei. Asta nu inseamna ca in perioada urmatoare, daca dansele isi vor exprima dorinta de a candida, nu vom lua in discutie asemenea candidaturi.
Stiti daca isi vor exprima dorinta de a candida?
Th. Stolojan: Vom vedea. Inca n-am vorbit eu personal.
Listele finale vor fi discutate intr-o sedinta mai ampla, intr-un colegiu?
Th. Stolojan: Categoric, si nu numai intr-o sedinta mai larga. Noi am stabilit ca in judetele unde se cunosc cu precizie candidati, si care au trecut si prin examinarea Comisiei pe care o avem la nivelul intregului Partid Democrat Liberal, la nivel national, sa poata fi facuti cunoscuti in conferinte de presa la nivelul judetelor unde se afla, la nivelul Colegiilor unde doresc sa candideze.
Apropo de Mona Musca, dumneavoastra ati facut niste declaratii de curand, ca ati avut niste discutii du dansa. Ce spunea? Vrea, nu vrea sa candideze?
Th. Stolojan: Nu. Dupa cum stiti, doamna Mona Musca are intentia, si numai intentia - cred ca a si materializat-o – de a redeschide acel proces in septembrie. Punctul meu de vedere personal, repet, personal, este urmatorul: Dansa a platit cu varf si indesat o gresala facuta in tinerete, s-a retras din viata politica, din viata publica. Cred ca orice om are dreptul la o a doua sansa in Romania, si cu atat mai mult doamna Mona Musca, despre care stim cu totii exact, in ce a constat problema dansei, si ce a facut dansa in toti acesti ani de tranzitie din Romania, pentru politica romaneasca, pentru cetatenii romani.
Aveti niste sondaje? Stiti ca dumneaei sta bine in sondaje. Iertarea trebuie sa vina din partea electoratului.
Th. Stolojan: Categoric. Dupa ce vom discuta cu dansa, va putem spune si ceea ce gandeste dansa.
Listele cand le vom putea avea si noi?
Th. Stolojan: De indata ce le vom definitiva. Dupa cum va spuneam, pe 11 august avem o noua etapa in care vom avea candidatii asezati pe colegii. Dupa aceea, vom avea sigur un program de a-i pune in fata opiniei publice.
..................
Th. Stolojan: Nu cunosc, e posibil colegi de-ai mei sa fi discutat. In intregul Partid Democrat Liberal va reamintesc, orice organizatie a Partidului Democrat Liberal, are datoria sa discute cu oameni care au demonstrat competenta in activitatea lor profesionala si integritate si care, sigur, doresc sa adere la valorile Partidului Democrat Liberal. Este un partid deschis, am demonstrat acest lucru. E posibili ca unii colegi de-ai mei sa fi discutat cu domnul Liceanu.Eu nu cunosc rezultatul sau subiectul.
Care sunt personalitatile pe care le aveti pe liste? Aveti muzicieni, fotbalisti?
Th. Stolojan: Nu. Deocamdata nu avem asa ceva. Repet: Noi dorim, si fac un apel pe aceasta cale prin dumneavoastra, la oameni care au demonstrat competenta in activitatile profesionale pe care le exercita, integritate, care imbratiseaza valorile de centru dreapta, de a intra, de a face un pas in politica. Eu apreciez pasul facut de catre domnul Sever Voinescu, de catre domnul Avramescu. Daca acesti oameni, care au demonstrat competenta si integritate, nu fac pasul sa intre in politica, in Partidul Democrat Liberal sau in alt partid, atunci, sigur ca, politica va fi facuta in continuare de catre cei pe care ii vedeti astazi pe scena politica sau numai de catre ei.
Puteti face o enumerare a personalitatilor care nu sunt in PD-L dar pe care ii aveti in acest moment pe lista?
Th. Stolojan: Nu pot sa va fac aceasta enumerare acum deoarece, in continuare, aceste propuneri sunt examinate in cadrul unei comisii la nivelul partidului.
Domnule Stolojan, dumneavoastra spuneti generic competenta, integritate. Competenta in ce? De exemplu, si Ilie Dumitrescu e foarte competent in activitatea fotbalistica, si Adi Minune e foarte competent in actvitatea lui de cantaret. In ce anume sa fie competenti, pentru ca ati facut o chemare!
Th. Stolojan: Trebuie sa imbratiseze valorile de centru dreapta si orice cetatean al tarii noastre, are dreptul sa faca politica, nu este interzis nimanui.
Ilie Dumitrescu e in momentul acesta pe liste?
Th. Stolojan: Nu cunosc, din cate stiu, nu este.
Dar dumneavoastra ce ati perfera? Avocati, profesori?
Th. Stolojan: Oameni care au demonstrat competenta profesionala, integritate si care adera la valorile Partidului Democrat Liberal.
Sa nu fie acuzat de vreun act de coruptie? Sa fie integru moral? Si referitor la competenta: Sa aiba doctorat?
Mircea Toader: Competent nu inseamna neaparat sa ai doctorat, sa fie foarte bun in profesia lui.
Nu, pentru ca vad ca nu va extindeti catre ei, adica, faceti o chemare dar nu e prea larga plaja, intelegeti?
Mircea Toader: De ce nu-i larga?
Pai, ati spus: fotbalisti nu, manelisti nu, adica sunt niste restrictii.
Th. Stolojan: Nu, eu n-am spus fotbalisti nu. Sunt fotbalisti poate care au terminat cu activitatea fotbalistica, care s-au remarcat si in alt ceva decat in fotbal, ei nu mai sunt fotbalisti, ma intelegeti? Daca nu mai sunt fotbalisti trebuie sa faca o activitate utila, publica, deci, ii judecam dupa ceea ce relizeaza in activitatile pe care le desfasoara.
Mircea Toader: Si avem o paleta foarte larga de profesii, sa stiti ca avem o selectie si sunt practic toate profesiile, bine, nu discutam de manelisti, da? Aia nu este o profesie.
Spuneti ca aceasta lista de propuneri este supusa unei evaluari, din partea uneiComisii. Faceti parte din acesta Comisie, domnule Stolojan. Pana la acest moment, din ce s-a evaluat, ce personalitati, ce oameni noi vin in Partidul Democrat Liberal?
Th. Stolojan: Nu fac parte din aceasta Comisie. Deci, exista o Comisie care face aceasta evaluare din punct de vedere al criteriilor pe care noi le-am stabilit si sigur ca, in final vom examina si la nivelul Biroului Permanent National. Deci, statutul prevede clar cum trebuie parcurs acest drum pana cand, Partidul Democrat Liberal spune: “ acestia sunt candidatii nostri”. Deci, imi cereti sa spun lucruri pe care nu le pot spune acum.
Daca nu nume, macar profesii. Profesori, avocati.
Mirecea Toader: Permiteti-mi o mica interventie pentru ca sunt in aceasta Comisie. Pe plan local, cel putin in verificarile pe care le-am facut noi, sunt personalitati locale care n-au facut politica, profesori universitari, sunt, dar, un nume cunoscut in Galati sau in Satu Mare sigur ca nu-i cunoscut la fel in Bucuresti. Aceasta este motivul pentru care nu putem sa va dam niste nume dar, sunt asemenea nume, din cv-urile pe care le avem noi am vazut, practic, ca nu au avut activitate politica si asta presupune, din start, ca sunt personalitati pe care, dupa ce trecem prin acest filtru, al Comisiei, vom trece mai departe la analiza punctuala a notorietatii, a solutiilor pe care le avem prin sondaje s.a.m.d. Deci sunt dar, sunt personalitati locale, intentia noastra este, totusi, sa dezvoltam personalitatile locale ceea ce mi se pare firesc, mai ales pe colegii care sunt in zonele respective.
Th. Stolojan: Alte intrebari?
Domnule Stolojan, dvs.veti candida la aceste alegeri?
Th. Stolojan: Nu am luat inca o decizie. Va reamintesc ca eu sunt europarlamentar la ora actuala si va fi o decizie pe care o vom lua la nivelul Biroului Permanent National.
In cazul in care va hotarati…
Th. Stolojan: Vom face o analiza si pe baza acestei analize vom lua o decizie.
CV-ul e o varianta?
Th. Stolojan: Pentru cine?
Pentru dumneavoastra.
Th. Stolojan: Nu, de ce cv-ul?
Asa, am intrebat si eu.
Th. Stolojan: Nu, eu m-am nascut in Targoviste deci variantele sunt un colegiu in judetul Dambovita sau in Bucuresti unde locuiesc in prezent dar, repet, eu sunt europarlamentar la ora actuala, imi fac datoria acolo si trebuie tinut seama de acest aspect.
In cazul in care partidul va va propune functia de premier, in cazul in care va castiga alegerile, o veti accepta?
Th. Stolojan: Sa ajungem acolo, deocamdata partidul va trebui sa-si desemneze un candidat pentru functia de prim-minstru si acest lucru, dupa stiti, il vom face, iarasi, in conformitate cu statutul partidului si-l vom anunta dupa mijlocul lunii august.
Dar partidul v-a propus, a stat de vorba cu dvs.?
Th. Stolojan: Nu numai cu mine. Sunt mai multi.
Cine sunt celelalte variante?
Th. Stolojan: Dupa cum stiti, si domnul Videanu poate indeplini o aseamenea functie si domnul Blaga si altii. Deci, nu avem un singur om care poate sa duca o asemenea functie…
Pe umeri.
Th.Stolojan: Pe umeri, evident. Dar, este important sa respectam statutul Partidului Democrat Liberal.
S-a primit un memoriu de la Constanta, saptamana trecuta. Ati dezbatut in Biroul Permanent aceasta situatie?
Th. Stolojan: la Constanta, avem decizii luate ale Biroului Permanent National care trebuie duse la indeplinire. In prezent, colegii nostri din Biroul Permanent National care se ocupa de problemele din Constanta se afla intr-un mic concediu, vor reveni si-si vor duce misiunea pana la capat.
Da, dar ei incearca sa forteze alegerea unei noi conduceri acolo la Constanta.
Th. Stolojan: Cunoastem si acest lucru.
Si atunci de ce nu faceti un consiliu de coordonare extraordinar?
Th. Stolojan: Colegii nostri vor tine mai departe contactul cu organizatia de acolo si vor stabili si vor propune Biroului Permanent National actiunile care trebuie intreprinse in continuare.
Ieri, PSD a anuntat ca va depune motiune de cenzura daca nu se adopta acel pact pe energie. Ati sprijini un asemenea demers?
Th. Stolojan: Am aflat acest lucru, cred ca este un nou santaj al PSD la adresa PNL dar santaj prietenesc, ca sa ma exprim asa, pentru ca dansii fac guvernarea in Romania, PNL-PSD. Dupa cum stiti foarte bine, fara sprijinul PSD, PNL nu poate ramane la guvernare in Romania. Deci, cred ca mai au ceva de obtinut de la PNL. PNL se pregateste de noua rectificare de buget, inainte de alegerile din noimbrie, sunt multe lucruri de disctutat in colaborarea aceasta intre PNL si PSD.
Domnule Stolojan, la PNL erau trei fotografii: a dvs., a domnului Stoica si nu mai stiu cine, intoarse cu fata la perete. Dupa ce ati plecat v-au pus cu fata la perete.
Th. Stolojan: Este probelema dansilor.
Ati auzit?
Th. Stolojan: E problema dansilor.
Dar nu v-au dat jos, asta e intersant. De fapt, v-au dat jos si v-au repus pe perete. Sa spere ei ceva, intr-o alianta?
Th. Stolojan: Da, e problema dansilor. Eu stiu ce am facut pentru Partidul National Liberal in perioada 200-2004 si nimeni cred ca nu poate uita ceea ce eu am facut pentru Partidul National Liberal.
Au uitat, ca v-au pus cu fata la perete.
Th. Stolojan: Da. Bine, va multumesc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu