marți, august 28, 2007

tantaene animis caelestibus irae

(este atâta mânie în minţile zeilor)

De câteva zile în fiecare discuţie intervine la un moment dat subiectul mineriadei, al procesului, al reacţiei lui Ion Iliescu…
"Dosarul lui Ion Iliescu nu a existat sau a fost periat", a declarat ieri directorul Arhivelor Nationale, Dorin Dobrincu, citat de Mediafax.
Aceasta in conditiile in care fostul presedinte a fost, inainte de 1989, secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis (1971-1974) si presedinte al Consiliului Judetean Iasi (1974-1979). Colegiul CNSAS i-a dat decizie de buna purtare lui Ion Iliescu, precizand ca el nu are dosar la fosta Securitate. Insa, atat presedintele Traian Basescu, cat si directorul Institutului pentru Studierea Crimelor Comunismului (ISCC), Marius Oprea, si-au exprimat convingerea ca Iliescu are dosar de cadre PCR. "Imi este greu sa cred ca nu avem dosare de personal ale demnitarilor fostului regim", declara Basescu, adaugand ca demnitarii comunisti aveau dosare de personal. La randul sau, Marius Oprea afirma ca, potrivit legii CNSAS, Ion Iliescu nu va fi identificat ca a colaborat cu Securitatea, exprimandu-si nedumerirea ca "un nenorocit de informator trebuie supus oprobiului public", iar senatorul PSD "sa stea bine mersi". Oprea spunea ca, in perioada comunista, Ion Iliescu dadea aprobari pentru racolarea de catre Securitate a informatorilor, dar si pentru ca unii membri de partid care intrau in dizgratia Securitatii sa fie urmariti, ori sa le fie instalate microfoane in locuinte.
(C.A., Ziua, 28 August 2007)

Pentru cei ce au uitat fenomenul Piaţa Universităţii, am să citez câte ceva din literatura care încă se mai găseşte pe INTERNET (www.gid-romania.com).

Inceputul. "Nu vrem presedinte care sa ne vanda URSS-ului"
22 aprilie 1990 - in Bucuresti, au loc doua mitinguri electorale: PNTCD (Piata Aviatorilor) si "Gruparea Democratica de Centru"(Piata Unirii), precum si un mars al asociatiilor "Alianta Poporului" si "16-21 Decembrie".
In Piata Unirii, in jurul orei 11 incepe mitingul "Gruparii Democratice de Centru", care cuprindea 10 partide sub deviza "UNITI PENTRU VICTORIE; Prosperitate, Natiune, Democratie"; iau cuvantul mai multi vorbitori care califica drept abuz interzicerea intrarii in tara a Regelui Mihai pentru sarbatorile de Pasti. Dl Cerveni denunta metoda tipic comunista de propaganda electorala prin vizite de lucru in intreprinderi, pentru adeziuni, frustrind oamenii de orele de munca neplatite sau platite din buzunarul celorlalti. Dl. Constantin Remus Dumitrescu de la Frontul Democrat Roman din Timisoara, a amintit ca pe 20 Decembrie Timisoara a devenit primul oras liber in tara iar “de pe 20 pe 22 nu s-a tras un singur cartus in Timisoara”. Mitingul se termina pe la 12,30.
Participantii se alatura marsului asociatiilor "Alianta Poporului" si "16-21 Decembrie", care veneau de la Cimitirul Eroilor, unde depusesera coroane de flori, si se indreptau catre Piata Universitatii, urmand deja traditionalul mars duminical catre Piata Victoriei si Televiziune.
O multime din ce in ce mai mare de oameni se revarsa pe strazile capitalei, purtand pancarte si strigand lozinci care sintetizau toate abuzurile, nedreptatile si devierile regimului fesenist.
"Vreti democratie? Na democratie!"
In ziua de 23 aprilie 1990, pe la 10 dimineata, Dumitru Dinca, organizatorul baricadei din 22 aprilie, a fost arestat din piata de catre persoane civile. Vestea va aduce din ce in ce mai multi manifestanti, masati in zona fantanilor si a hotelului Intercontinental.
Catre orele 13 apar in Piata circa 1.000 de soldati din trupele Ministerului de Interne, huiduiti copios de miile de persoane. Se scandeaza "Iliescu pentru noi, este Ceausescu doi", "Nu va fie frica, Iliescu pica", "Demisia", "Comunisti, va anuntam ca mai putem sa luptam", "Nu vrem neocomunism".
Dupa vreo ora, se retrag o parte dintre soldati, nu fara incidente; este spart geamul unui autobuz cu soldati, de asemenea parbrizul unei masini care traversa piata si in care se afla un general de politie. La vederea unor dube si masini de politie venite pe strada 13 decembrie, manifestantii huiduie din nou: "Domnule Chitac, ati inviat?"
Pe la ora 15, se va bloca din nou circulatia; dupa vreo 2 ore, reapare Dinca, explicand oamenilor ca i s-au cerut informatii despre manifestatie. Politia se va retrage in jurul orei 19, iar circulatia va ramane blocata si in noaptea de 23-24 aprilie de catre aproximativ 150 de demontranti.
Pe la 4-5 dimineata au inceput sa apara cateva Dacii cu ofiteri de politie, mai multe ARO de politie, autobuze cu trupe de politie si camione cu soldati MApN: langa statuia lui Mihai Viteazu, in dreptul cinematografului "Luceafarul" pana la Muzeul de Istorie, si in fata restaurantului "Bulevard". Manifestantii discuta pasnic cu politistii si soldatii.
Pe la 5,30, in aplauzele manifestantilor, soldatii se vor retrage la camioane; la scurt timp, cei aproximativ 150 de manifestanti sunt atacati cu brutalitate de soldati si ofiteri de politie, batuti si maltratati; cate 7-8 politisti atacau cate un manifestant, batandu-l cu bastoanele pana cadea la pamant, dupa care il loveau cu bocancii si il calcau in picioare - indiferent daca era barbat, femeie, copil sau batran. Dintre cele patru calugarite care au stat de veghe toata noaptea cu demonstrantii, una a fost batuta si calcata in picioare de doi subofiteri de politie. In timp ce bateau cu sete, politistii romani strigau :"Vreti democratie? Na democratie!" sau "Asta e democratie!".
Au fost observate cateva persoane care au iesit din randul demonstrantilor aratand politistilor anumite insemne.
Dupa alungarea manifestantilor, impresionante forte de armata si politie - cu arme, ciini, bastoane de cauciuc - a incercuit intreaga zona.
24.04.1990 - "Grupurile de huligani din nou s-au adunat" - Ion Iliescu
Vestea reprimarii brutale a manifestantilor, in dimineata de 24 aprilie, a facut repede inconjurul Bucurestiului; mii de oameni au aparut in zona, protestand si acuzand politia de violenta.
In dimineata acelei zile, au loc lucrarile Consiliului Provizoriu de Unitate Nationala, la care Ion Iliescu ii numeste "golani" pe organizatorii mitingului neautorizat din Piata Universitatii. Protesteaza dl Lup, secretarul PNT-CD, ca nu trebuie sa faca eroarea de a califica drept "golani" cetatenii care demonstreaza; in continuare acuza FSN de violente organizate impotriva membrilor PNT-CD in toata tara. La inceputul sedintei, C.Ticu Dumitrescu, de la AFDP, a avut discutii aprinse cu Ion Iliescu; nu i se da cuvantul in cadrul sedintei; intr-un interviu ulterior, a calificat violentele asupra demonstrantilor ca "o noua dovada ca pasim spre dictatura". Cazimir Ionescu acuza demonstrantii ca vor sa destabilizeze tara.
4.24.1990 - Declaratia manifestantilor de la Bucuresti
"Instaurarea intr-o tara din lume, indiferent de continent, a unui regim comunist s-a facut si s-a mentinut prin crima si teroare. Regimul comunist odata instalat a dat nastere la saracirea si infometarea populatiei, la genocid.
Comunismul si-a dovedit astfel, in timpul istoriei sale, sa speram scurta, caracterul antiumanitar, distructiv.
Romania a fost, incepind cu 1946, si inca mai este sub un regim comunist.
De aceea, noi cei care manifestam astazi 25 aprilie 1990 in Bucuresti dorim si cerem :
1. Scoaterea in afara legii, la fel ca si partidele fasciste, a oricarui partid de tip comunist.
2. lnlaturarea din functiile de conducere a celor care au facut parte din nomenclatura comunista si a aparatului ei represiv, in timpul perioadei 1945—1989.
3. Cercetarea tuturor persoanelor care au apartinut de cele doua categorii mentionate mai sus si trimiterea in judecata a celor care se fac vinovati de sustinerea regimului distructiv din tara.
4. Acordul si sustinerea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara (adica interzicerea dreptului de a candida persoanelor din fosta nomenclatura si securitate).
5. Ion lliescu este principalul vinovat de deturnarea caracterului anticomunist al revolutiei incepute in decembrie 1989.
Apelam la toti romanii ca in ziua de 1 mai 1990 sa manifesteze impotriva regimului totalitar din tara.
Fie ca 1 mai 1990 sa reprezinte ziua prabusirii comunismului, a detronarii nomenclaturii si securitatii in Romania ! Asa sa ne ajute Dumnezeu !"
25.04.1990 - "Golania" - Prima zona libera de neocomunism
Efectul discursului ceausist al lui Ion Iliescu, care a calificat drept "golani" si "huligani" demonstrantii din Piata, a fost ca tot mai multi oameni au venit in piata in ziua de 25 aprilie. Pe fatada Universitatii au fost atarnate portrete ale lui Mihai Eminescu si pancarte imense, printre care si una cu punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara; pe zidurile Arhitecturii este arborata o pinza imensa:"Facultate de golani".
Se vorbeste ca muncitorii de al IMGB si de la Republica au fost convocati pentru organizarea unei contramanifestatii, dar ca au refuzat.
Pe la orele 16 apare in piata Ion Ratiu, in drum spre Intercontinental; rugat de unii manifestanti sa vorbeasca, dansul va tine in discurs extrem de scurt; de teama posibilelor acuzatii ca ar putea fi platiti de omul de afaceri, alti manifestatanti scandeaza: "Nu suntem partide" si "Noi suntem golani".

Unii mai visează urât şi acum, alţii plătesc încă "oalele sparte". Noi ceilalţi însă ar trebui să fim creştinii iubirii şi ai iertării. Iartă… dar nu uita! Uitarea aduce repetare. Astăzi poporul este cu mult mai puţin tratat individual şi liber ca în primăvara anului 1990. Să aşteptăm însă, uneori cătuşele se rup de prea multă rugină.

8 comentarii:

coloniatomesti spunea...

Comunistii practicau un sistem fundamental opus naturii umane, ceea ce a cauzat mereu schimbari critice in gandirea normala a oamenilor,Presiunea psihica a patruns adanc in constiinta umana, supradimensionand un instinct adanc inradacinat : frica !
Societatea era deviata de la normalitate iar relatiile de baza dintre oamnei erau controlate de spectrul fricii. Comunismul are metodele lui de a supravietui dupa moarte...Exponentii acestei mentalitati ne ofera doar cuvintele lor serbede, atent imperecheate, onctuoase, in care exprima adeziuni limitate, consideratii prudente, ambigue, neangajante.

coloniatomesti spunea...

Tipul acesta de erou a inspirat cele mai mari opere ale lumii. Faust isi vinde sufletul iadului pentru a lua viata de la inceput rascolind lumea in cautarea lanii de aur,Hamlet strange otrava raului din oamnei in inima lui curata, facand din ea o palnie in care rasuna toata durerea universala.Constiinta lui se mistuie lasand o cenusa radioactiva care va arde mereu mintile oamenilor.Lear trece prin toate furtunile disperarii pentru a intelege tragedia puterii nedrepte.Si astazi soc psihologic acut asupra mintilor oamenilor - existand o masa umana apatica, pentru care o idee mare nu devine plauzibila decat daca e imbibata de suferinta...Aceasta se explica prin faptul ca lumea a fost prea mult inselata, ca prea multi farsori au jucat rolul profetului si al calauzei !

Anonim spunea...

Dacă ar purta doar sistemul vina, ce bine ar fi!
Din păcate, nici unul dintre sisteme nu poate fi perfect atâta timp cât filosofia, înţelepciunea este dusă la îndeplinire de şovăielnica şi imperfectă fire umană.
Este adevărat însă că anumite sisteme potenţează egocentrismul, furia, egoismul, cultul personalităţii. Bineînţeles frica, foamea, setea... instinctele primare sunt intrumentul cel mai eficient de disciplinare. Nu întâmplător primul pas al disciplinării este umilinţa prin privarea nevoilor primare.
Pe de altă parte, omul are nevoie de umilinţă pentru a-şi descoperi smereniea şi prin smerenie liniştea.

Anonim spunea...

Concertul meu de pian poartă numele personajului principal din "Dr. Faustus" a lui Thomas Mann.
http://giconet2.atwiki.com/page/neogen

coloniatomesti spunea...

messul corespunde cu mailul ? um...? sau

coloniatomesti spunea...

Sfarsitul Proclamatiei de la Timisoara,explica clar:
„ La Timisoara nu s-a murit pentru ca activisti comunisti din randurile doi si trei sa treaca în frunte si unul din participantii la genocid sa fie numit de catre acestia ministru de interne. Nu s-a murit pentru ca dezbinarea sociala si nationala, cultul personalitatii,cenzura mass-mediei, dezinformarea, amenintarile telefonice si scrise si toate celelalte metode comuniste de constrângere sa fie practicate în vazul lumii,în timp ce noua ni se cere pasivitate în numele stabilitatii sociale. Aceasta Proclamatie se adreseaza în primul rând celor care au primit revolutia cadou si se mira de ce suntem nemultimiti, de vreme ce dictatura a cazut, s-au abrogat o serie de legi proaste si a mai aparut si cate ceva în pravalii. Acum stiu de ce suntem nemultumiti: nu acesta a fost idealul Revolutiei de la Timisoara.”

Anonim spunea...

Nu prea stau pe messenger, dar da, uneori ajung şi acolo.
Din păcate nu putem să-i mai întrebăm pe morţi pentru ce au murit deja.
Dacă aş fi fost omorât la revoluţia Bucureşteană de un glonţ rătăcit, aşa cum au murit mulţi pe lângă mine, şi aş fi fost întrebat astăzi de ce am murit... cred că aş fi spus pentru libertatea informaţiei. Din păcate încă informaţia nu este liberă.

coloniatomesti spunea...

http://comunitate2.weblog.ro/ am mai ales una:)