vineri, iulie 25, 2008

Declaraţia susţinută de Călin Popescu-Tăriceanu după semnarea acordului pentru creşterea salariului minim


Premierul României, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut, astăzi, o declaraţie de presă, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentanţii sindicatelor şi în urma căreia s-a semnat acordul pentru creşterea salariului minim. Redăm integral textul declaraţiei.

"Cred că o serie de elemente legate de acordul tripartit guvern - sindicate - patronate semnat astăzi le-aţi avut deja prin declaraţiile făcute de reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale.

Aş vrea, din punctul de vedere al guvernului, să subliniez câteva din obiectivele pe care am reuşit să le atingem prin semnarea acestui acord.

În primul rând, vreau să subliniez faptul că acest acord reprezintă o modalitate de abordare complexă a unei problematici mai largi, care ţine de creşterea economică şi de obiectivul guvernului pe care îl conduc şi l-a stabilit: creştere economică, creare de locuri de munca şi venituri la un nivel care să satisfacă pe cei care sunt angajaţi.

Cu alte cuvinte, şi România îşi stabileşte obiective care sunt concordante pe termen lung cu obiectivele ţărilor Uniunii Europene: creştere economică, locuri de muncă, şi nu oricum, ci bine plătite.

Plec de la convingerea că avantajele competitive ale României pe termen lung nu trebuie să consiste în salarii mici. Pentru toţi investitorii care m-au întrebat ce face guvernul faţă de majorarea salariilor, care are loc în economie, am spus foarte simplu şi direct: Guvernul nu face nimic să ţină salariile pe loc.

Cred că România trebuie să fie o ţară competitivă la nivel european, nu prin salarii mici, ci prin investiţii care să crească productivitatea şi să facă economia românească competitivă. O economie cu salarii mici este caracteristică lumii a treia, şi nu unei ţări care se pretinde a fi europeană.

Am avut în acelaşi timp în vedere: evoluţia economiei româneşti - creşterea economică a României din primul trimestru al acest an depăşeşte 8%, dezvoltarea economică - în general vorbind, în condiţiile păstrării echilibrelor macroeconomice, toate aceste elemente care constituie baza progresului social, şi în acelaşi timp grija ca economia să se înscrie pe un făgaş sănătos, să nu existe derapaje care să erodeze câştigurile pe care am reuşit să le obţinem până acum.

Am plecat şi de la premisa rezultatelor favorabile din ultimii ani, şi de la prognoze favorabile pentru perioada următoare, care trebuie în final să fie resimţite şi de populaţie, şi de cei care sunt angajaţi.

Am avut discuţii şi cu Banca Naţională, pentru că Banca Naţională se ocupă de politica monetară. Există o corelare permanentă între politicile economice, bugetare, fiscale care ţin de zona guvernului şi politicile monetare care ţin de Banca Naţională. Ne corelăm permanent pentru a păstra România pe un trend pozitiv şi ascendent în ceea ce înseamnă evoluţia economică, dar nu trebuie să uităm că în final obiectivul pe care îl avem este nu creşterea economică ca performanţă pură, ci creştere economică care să ducă la creşterea veniturilor celor care muncesc.

Ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie să avem în vedere şi principiile Cartei Sociale Europene şi ale modelului social european, care stabilesc un raport între salariul minim şi salariul mediu pe economie, şi acest raport este de 50%. Salariul minim reprezintă 50% din salariul mediu. În România, suntem în acest moment la 31%, cu alte cuvinte, salariul minim reprezintă în acest moment 31% din salariul mediu. Pentru a atinge parametrii modelului social european ne-am angajat astăzi, alături de reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor, partenerii noştri sociali, să susţinem o politică coerentă, pe termen mediu, de creştere mai accelerată a salariului minim în raport cu câştigul mediu brut.

Angajamentele pe care le-am luat am să le detaliez după cum urmează:

Ne-am angajat să mărim salariul brut lunar la 540 lei începând cu 1 octombrie anul acesta, şi la 600 lei începând cu 1 ianuarie 2009. Este ceea ce economia poate să suporte acum în mod rezonabil fără să punem o presiune suplimentară pe inflaţie.

Am agreat împreună cu patronatele şi sindicatele ca în luna octombrie guvernul, împreună cu partenerii sociali, şi în funcţie de câştigul mediu brut lunar estimat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul următor, să stabilească salariul minim brut de la 1 ianuarie a anului următor, astfel încât să se respecte ponderea salariului minim în câştigul mediu brut lunar.

Dacă parametrii economici permit, începând cu anul 2010 avem în vedere creşterea salariului minim brut cu câte 130 de lei anual în primii doi ani. Această creştere accelerată a salariului minim va ajunge la un nivel de 1325 lei în anul 2014.

Acest acord pe care l-am semnat se întinde pe o perioadă care merge până la orizontul anului 2014, când vom atinge acel raport de 50% între salariul minim şi salariul mediu brut.

În acelaşi timp, în ceea ce priveşte guvernul, avem ca misiune ca în această toamnă să elaborăm un act normativ care să separe anumite categorii de prestaţii sociale de referinţa care exista până acum în privinţa salariului minim, urmând să se găsească o altă bază de referinţă.

Aş vrea să tragem două concluzii. În primul rând, nu trebuie să creadă cineva că România va fi o economie competitivă numai prin salariile minime. Trebuie să creştem aceste salarii minime, în aşa fel încât, să diminuăm tentaţia migraţiei forţei de muncă româneşti în alte ţări, pentru că în România, în momentul de faţă, ne confruntăm cu o criză acută de forţă de muncă. Această măsură de majorare a salariului minim brut va avea un efect pozitiv în această privinţă.

În al doilea rând, nu vrem să mai existe în România persoane care, în acelaşi timp, sunt salariate şi primesc ajutoare sociale; cu alte cuvinte, oameni care sunt şi angajaţi şi asistaţi social. Cred că pentru demnitatea fiecărui român este de preferat să aibă un loc de muncă bine plătit, care să-i asigure un trai decent, decât să stea la aşteptarea prestaţiilor sociale, cu care nimeni nu poate să trăiască decent ci poate, mai degrabă, să supravieţuiască.

În perioada mandatului guvernului pe care îl conduc, salariul minim a crescut cu 92% între luna decembrie 2008, faţă de luna decembrie a anului 2004. În decembrie 2004, salariul minim era 280 de lei şi vom ajunge la 540 de lei, practic nu de la sfârşitul lui decembrie, ci de la 1 octombrie. În programul de guvernare, angajamentul de majorare a salariului pe care l-am avut, a fost de 60%. În acest fel reuşim, şi datorită performanţelor economice pe care România le-a înregistrat, o majorare mult mai substanţială nu numai pe salariile medii, ci chiar şi pe salariul minim." (AMOS News)

Niciun comentariu: