miercuri, iulie 16, 2008

Filme de Adina Pintilie şi Radu Jude, premiate în Croaţia


Filme de Adina Pintilie şi Radu Jude, premiate în Croaţia
Filmele "Nu te supăra dar..." de Adina Pintilie şi "Dimineaţa" de Radu Jude au fost premiate la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film din Vukovar, Croaţia, care a avut loc între 9 şi 13 iulie.

Radu Jude a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj cu "Dimineaţa", în timp ce filmul Adinei Pintilie a fost distins pentru cel mai bun documentar, informează cineuropa.org.

Premiul la categoria "cel mai bun lungmetraj", unde a concurat şi Nae Caranfil cu "Restul e tăcere", a revenit filmului "The Adventurers" de Bela Paczolaj (Ungaria).

Festivalul Internaţional de Film de la Vukovar a fost una dintre primele iniţiative ale autorităţilor de a reînvia viaţa culturală a localităţii - una dintre cele mai afectate de războaiele balcanice din anii '90.

Realizat în 2006, "Dimineaţa" de Radu Jude spune povestea unui drum cu taxiul dintre Jilava şi Bucureşti.

Jude a mai regizat, până în prezent, scurtmetraje precum "O zi lungă" (2004),"Lampa cu căciulă" (2006) şi "Alexandra" (2006), iar în iulie anul acesta a început filmările pentru primul său lungmetraj, "Cea mai fericită fată din lume".

Documentarul Adinei Pintilie, care urmăreşte existenţa unei comunităţi marginale, aceea a bolnavilor psihic, a fost distins şi cu premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Cinema Contemporan din Mexic.

Pelicula a mai obţinut premiul Golden Dove, pentru cel mai bun documentar la Dok Leipzig 2007, a fost selectată la prestigiosul festival de clasa A de la Locarno, în competiţia "Filmmakers of the Present", şi a fost inclusă în "Best of Fests" IDFA, Amsterdam 2007.

Niciun comentariu: