luni, iulie 21, 2008

IPP lansează aplicaţia "Performanţa sistemului judiciar"



COMUNICAT DE PRESĂ


I
nstitutul pentru Politici Publice (IPP) lansează aplicaţia Performanţa sistemului judiciar, primul mecanism on-line care permite celor interesaţi să acceseze informaţii statistice despre instanţele şi parchetele din România

Bucureşti, 21 iulie 2008. Institutul pentru Politici Publice (IPP) lansează astăzi aplicaţia Performanţa sistemului judiciar, un mecanism on-line prin care toţi cetăţenii interesaţi pot afla informaţii despre activitatea instanţelor şi parchetelor din România în perioada 2005 - 2007. Aplicaţia a fost realizată în cadrul proiectului Indicatori de performanţă - un instrument fundamental pentru măsurarea calităţii actului de justiţie din România, implementat de IPP în parteneriat cu Institutul Naţional al Magistraturii şi finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Phare 2005 Consolidarea Democraţiei în România.

Utilizând o interfaţă grafică accesibilă, aplicaţia - disponibilă pe site-ul IPP la www.ipp.ro/performantasistemjudiciar - permite utilizatorilor să acceseze o paletă complexă de informaţii despre performanţa instanţelor şi parchetelor din România (numărul de judecători/procurori care îşi desfăşoară activitatea în instanţa/parchetul respectiv, numărul de săli de şedinţe în instanţă, numărul de calculatoare de care dispune instanţa/parchetul, numărul de dosare intrate/soluţionate de instanţă/parchet în decursul unui an, numărul de hotărâri casate etc.). Aplicaţia permite, de asemenea, compararea instanţelor/parchetelor de acelaşi grad sau de grade diferite, pe categoriile de informaţii menţionate.

Un element de noutate pe care îl aduce aplicaţia este acela că, pe lângă valorile cifrice ale diferitelor categorii de informaţii, propune şi o serie de indicatori funcţie de care publicul/factorii interesaţi pot aprecia performanţa la nivelul instanţei/parchetului respectiv. Printre aceştia se numără:

  • Indicele managerial = raportul dintre numărul de posturi de conducere din schema instanţei şi numărul total de posturi din instanţă. Potrivit acestui indicator, putem afla, de pildă că la Tribunalul Tulcea, la un număr de 14 judecători în schema instanţei, 9 dintre aceste posturi erau de conducere la nivelul anului 2007;
  • Gradul de încredere în activitatea instanţei = raportul dintre suma numărului de cereri de recuzare/strămutare formulate şi numărul total de cauze soluţionate de instanţă într-un an. Conform acestui indicator, instanţa cu cel mai mic grad de încredere în anul 2007 a fost Judecătoria Aleşd, care a înregistrat în 2007 un număr de 127 de cereri de recuzare din care 121 admise;
  • Numărul optim de judecători/procurori per instanţă/parchet = raportul dintre numărul de dosare ale instanţei/parchetului respectiv pe anul în curs şi numărul total de dosare înregistrate la nivel naţional, înmulţit cu nr. total de judecători/procurori la nivel naţional în anul respectiv. Acest indicator a fost propus în încercarea de a veni în întâmpinarea frecvent enunţatei lipse de resurse umane în sistem: pentru unele instanţe, indicatorul arată clar o subdimensionare a resurselor umane (cum este cazul Tribunalului Bihor, care la volumul de activitate raportat pentru anul 2007 ar fi trebuit să aibă de aproape 2 ori mai mulţi judecători sau Tribunalul Bucureşti, unde ar mai fi nevoie de încă 53 de judecători, potrivit calculelor, pentru a face faţă numărului de cauze aflate pe rolul instanţei).
Toate informaţiile care stau la baza aplicaţiei au fost colectate şi prelucrate de IPP în intervalul martie - iunie 2008, utilizând chestionare standardizate adresate unui eşantion de 94 de instanţe şi 94 de parchete, în baza legii nr. 544/2001. Dintre acestea, au răspuns chestionarelor IPP un număr de 74 de instanţe şi 61 de parchete.

Atât ideea mecanismului de comparare a instanţelor/parchetelor, cât şi indicatorii propuşi, sunt perfectibili. Scopul acestui demers este de a aduce în atenţia instituţiilor cu responsabilitate în domeniu nevoia de a oferi publicului informaţii actuale şi transparente despre instituţiile direct implicate în înfăptuirea actului de justiţie din România. (http://www.ipp.ro/)

Niciun comentariu: