sâmbătă, iulie 12, 2008

Iuliu Winkler: Dezvoltarea durabilă poate fi asigurată numai la nivel regional


Parlamentarul european Iuliu Winkler a declarat că pentru statele naţionale va fi tot mai dificil să se menţină ca atare în interiorul UE dacă nu vor pune accent pe dezvoltarea regională, în contextul unei economii descentralizate, care să le permită să fie competitive şi să facă faţă provocărilor de pe piaţa globală. Declaraţia a fost făcută în cadrul Taberei UE de la Băile Tuşnad, pe tema "Influenţa tendinţelor economice globale şi europene asupra perspectivelor economice ale României şi Transilvaniei".
The image “http://www.romanialibera.ro/foto/93/92117/art_92117_1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

În prelegerea pe care a susţinut-o, europarlamentarul a vorbit despre dezvoltarea regională, precum şi despre dezvoltarea durabilă a Transilvaniei.
"Tot mai mult se vorbeşte despre Europa regiunilor şi este sigur că Uniunea Europeană (UE), ca şi uniune economică, poate realiza dezvoltare economică durabilă la nivelul regiunilor. (...) Concepţiile de dezvoltare microregională nu se pot realiza în Capitală. (...) Transilvania la nivel regional poate avea o dezvoltare economică durabilă, dar pentru aceasta este nevoie să se regândească împărţirea regiunilor de dezvoltare", a declarat Iuliu Winkler.
Cu acest prilej, Iuliu Winkler a făcut şi o prezentare a concepţiei UDMR în legătură cu împărţirea regiunilor.
Potrivit acestuia, abia după ce se va analiza cu atenţie reîmpărţirea regiunilor din România se va putea trece la construirea unei strategii pentru Transilvania, iar la acest proces ar putea contribui specialiştii care ar putea fi grupaţi într-un institut de cercetare economică.
"Ar fi nevoie de înfiinţarea unui institut maghiar de cercetare economică în Ardeal, iar în acelaşi timp în Secuime, pe lângă tradiţionalele bunuri şi servicii – sare, apă minerală, turism - ar trebui găsite alte resurse pentru a porni către dezvoltarea durabilă. Statutul României de stat membru al UE ne conferă cadrul propice pentru câştigarea acestei competiţii, dar noi suntem cei care trebuie să găsim calea spre succes", a mai spus Iuliu Winkler.
Europarlamentarul le-a atras atenţia tinerilor participanţi la Tabăra UE că, azi, parcă mai mult ca niciodată, competitivitatea este un termen cheie, în lumea globalizată în care trăim „competitivitatea fiind o provocare nu numai pe nivelul comunităţilor sau statelor, ci şi la nivelul individului”. Iuliu Winkler a subliniat că tocami din acest motiv a organizat un program pentru tineri, oferindu-le acestora posibilitatea de a lucra în cadrul Biroului parlamentar de la Bruxelles, scopul fiind ca experienţa dobândită aici să fie fructificată în ţară. (AMOS News)

Niciun comentariu: