Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine, cu numai două zile înaintea publicării raportului Comisiei Europene, că progresele înregistrate de România în ultimele luni în domeniul justiţiei par să fi îndepărtat pentru moment aplicarea unor sancţiuni.
Reporter: Cătălin Predoiu crede că raportul pe Justiţie va fi unul "obiectiv, echilibrat şi realist' şi că progresele înregistrate de ţara noastră în 2008 au îndepărtat pentru moment posibilitatea activării clauzei de salvgardare. El spune că accelerarea reformelor este singura cale pentru înlăturarea completă a perspectivei sancţiunilor şi ridicarea monitorizării. Ministrul Justiţiei speră că va creşte eficienţa în anchetarea şi pedepsirea faptelor de corupţie. Progresul aşteptat ar putea fi adus de o mai mare acurateţe a anchetelor procurorilor şi de pedepse mai aspre aplicate uniform de judecători.
(Prin Monitoring Media: Radio România Actualităţi, Ora: 08:00 - Transcript preluat de pe www.monitoring.ro)
Raportul Comisiei Europene privind justiţia din România menţionează rezultate modeste în combaterea corupţiei
Raportul Comisiei Europene privind justiţia din România menţionează rezultate modeste în combaterea corupţiei şi avertizează asupra riscului de a amâna aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi la grupul Euro.
Reporter: Proiectul de raport, pe care l-am obţinut în avans, spune însă că, per ansamblu, România se îndreaptă în direcţia cea bună şi că sprijinul Comisiei Europene este mai eficient decât sancţiunile. De aceea, decizia Comisiei este de a continua acest mecanism de cooperare şi verificare pentru România şi de a nu impune clauza de salvgardare prevăzută în Tratatul de aderare la Uniune. Comisia Europeană spune că, în ciuda progreselor în investigarea unor cazuri, există puţine rezultate concrete în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, dar şi la nivel local.
Este criticat în mai multe rânduri Parlamentul, care a blocat investigaţiile în anumite cazuri de corupţie la nivel înalt şi a anulat astfel eforturile DNA. Proiectul de raport spune că lipsa de rezultate concrete în lupta împotriva corupţiei afectează încrederea cetăţenilor în statul de drept, iar pe termen lung ar putea afecta economia românească şi ar putea influenţa evaluarea Comisiei, pe baza căreia se va face admiterea României în spaţiul Schengen şi în zona Euro. Această formulare este comună pentru România şi pentru Bulgaria. Proiectul de raport pentru Bulgaria ar spune că Bulgaria trebuie să arate rezultate concrete în lupta împotriva corupţiei, dar şi a crimei organizate, care este implicată în cazurile de fraudare a fondurilor europene. De altfel, raportul pentru Bulgaria este însoţit de un document separat referitor la gestionarea banilor de la Uniune. Comisia anunţă suspendarea unor fonduri în valoare totală de peste 800 de milioane de euro.
(Prin Monitoring Media: Radio România Actualităţi, Ora: 08:00 - Transcript preluat de pe www.monitoring.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu