Prin ordinul ministrului nr. 4699 din iulie 2008 a fost aprobată programa cursului "O istorie a comunismului din România", parte a ofertei de cursuri opţionale propuse elevilor şi profesorilor de istorie în cadrul curriculum-ului la decizia şcolii (CDŞ), informează un comunicat de presă remis AMOS News.
Noua programă şcolară se adresează elevilor din ciclul superior al liceului (clasele a XI-a şi a XII-a) şi este elaborată astfel încât să fie parcursă într-un an şcolar.
Prin setul de valori şi atitudini propuse (relaţionare pozitivă cu ceilalţi, asumarea unor valori personale care să confere identitate persoanei, gândire critică, flexibilă şi prospectivă, acceptarea diversităţii de opţiuni în viaţa privată şi în cea publică, a diversităţii etnice, sociale, religioase, culturale, acceptarea reprezentărilor multiple asupra istoriei, vieţii sociale, culturii etc.) această programă susţine finalităţile programei şcolare pentru disciplina istorie.
Documentul propune, de asemenea, un demers didactic axat pe patru coordonate: o deconstrucţie a mecanismelor de putere şi psihologice pe care s-a întemeiat instaurarea comunismului în România şi menţinerea la putere a regimului comunist, o ofertă de cunoaştere centrată pe exersarea demersurilor şi acţiunilor civice democratice, realizarea unui demers autonom de cunoaştere şi un exerciţiu care are în vedere educarea elevilor pentru utilizarea resurselor care susţin învăţarea permanentă.
Conţinuturile asociate competenţelor specifice sunt structurate în opt mari teme: "Comunismul în România", "Preluarea puterii în România", "Mecanisme de menţinere a puterii", "Economia în timpul regimului comunist din România", "«Celălalt» în regimul comunist", "Rezistenţă şi disidenţă în timpul regimului comunist", "Anul 1989 în Europa şi evenimentele din România" şi "Moştenirea comunismului în anii ' 90" , prin intermediul cărora situaţia României în perioada regimului comunist este abordată din multiple perspective.
Prin OMEC nr. 5718/2005, planul-cadru de învăţământ pentru ciclul superior al liceului alocă o plajă orară de 4 - 7 ore pentru curriculumul la decizia şcolii (CDŞ). Acestea pot fi repartizate oricărei oferte educaţionale, avizate la nivel local sau la nivel central, care prezintă relevanţă pentru demersul educaţional, care respectă cadrul conceptual şi metodologic de elaborare a programelor şcolare utilizate în prezent în sistemul de învăţământ liceal şi care răspunde unor interese generale ale elevilor şi ale societăţii. (AMOS News)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu