vineri, iulie 25, 2008

O protecţie mai îndelungată a drepturilor de autor în muzică



Un percuţionist şi un trompetist pe un vas

Comisia Europeană propune garantarea veniturilor din drepturile de autor pentru piesele înregistrate de artiştii interpreţi încă de la începutul carierei lor.

Cei mai îndrăgiţi solişti de muzică din Europa sunt cei ale căror versuri le fredonăm de zeci de ani. Artişti precum Cliff Richard, Charles Aznavour, Nana Mouskouri şi Julio Iglesias încântă publicul de aproape jumătate de secol. Însă, în baza legislaţiei actuale, drepturile de autor sunt valabile doar timp de 50 de ani. Prin urmare, un artist interpret nu va mai percepe drepturi de autor pentru înregistrările efectuate la începutul carierei – şi aceasta tocmai când ar putea avea cel mai mult nevoie de bani.

Propunerea Comisiei ar putea permite ca muzicienii să primească un venit suplimentar anual situat între 150 şi 2 000 de euro. Deşi această măsură nu înseamnă prea mult pentru cei care obişnuiesc să dea concerte cu casa închisă, ea ar avea un impact considerabil pentru acei interpreţi care au doar apariţii fulgurante pe scena muzicală.

Propunerea Comisiei prevede extinderea duratei de protecţie a pieselor înregistrate şi a înregistrării în sine, de la 50 la 95 de ani. Această modificare a legislaţiei va avea un impact atât pentru artiştii interpreţi, cât şi pentru producători. Ambele părţi ar încasa o sumă de bani de fiecare dată când piesa lor este transmisă la radio sau în locuri publice (de exemplu, în baruri sau în centre comerciale).

O perioadă de protecţie de 95 de ani ar reduce diferenţele de venit care apar atunci când artiştii interpreţi ajung la o vârstă înaintată şi, totodată, legislaţia privind drepturile de autor din sectorul muzical s-ar alinia celei în vigoare pentru scriitori. Garantarea unor venituri sigure ar putea să-i motiveze pe artiştii interpreţi să rămână în Europa, în loc să se mute în alte ţări unde există o legislaţie mai strictă în domeniu.

De asemenea, protecţia prevăzută se va aplica şi pentru muzica compusă de mai mulţi autori, cum de altfel este cazul de cele mai multe ori. Drepturile de autor pentru astfel de piese nu vor expira mai devreme de 70 de ani de la moartea ultimului coautor.

Propunerea este însoţită de o consultare privind drepturile de autor în economia cunoaşterii, care doreşte să identifice cele mai eficiente metode pentru a difuza cunoştinţele benefice pentru economia europeană, într-o lume din ce în ce mai informatizată. Consultarea va stabili dacă legislaţia actuală privind drepturile de autor oferă suficientă protecţie pentru „produsele cunoaşterii”, cum ar fi rezultatele cercetării ştiinţifice, şi dacă autorii sau editorii sunt încurajaţi să difuzeze aceste cunoştinţe. (http://ec.europa.eu)

Niciun comentariu: