vineri, iulie 04, 2008

PD-L vrea alianţă şi cu PSD, numai să vină la guvernare


PD-L nu exclude nicio alianţă, pentru alegerile parlamentare.
The image “http://www.virtualarad.net/news/1999/ministrul_radu_berceanu.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Vicepreşedintele PD-L, Radu Berceanu, a afirmat, la sfârşitul Ligii Aleşilor Locali că, printre partidele ce se pot alia cu PD-L, se numără şi PSD. Această afirmaţie a venit după ce, liderul PD-L, Emil Boc, a declarat că, partidul pe care îl conduce va încerca să obţină un procent apropiat de 50% - care să-i permită preşedintelui, Traian Băsescu, să desemneze viitorul premier. Cu toate acestea, PNL şi PSD au lansat semnale că nu doresc o alianţă cu o formaţiune condusă de Traian Băsescu.
http://farm1.static.flickr.com/92/214984142_b06dab511d.jpg?v=0
Realizator: La Palatul Parlamentului s-au încheiat întrunirile PD-L. Este linişte pe holuri. Atât colegiul director care a avut loc dimineaţă, care şi-a stabilit deciziile, şi Liga Aleşilor Locali. Au mai rămas câţiva dintre lideri şi alături de mine, secretarul executiv Elena Udrea şi Radu Berceanu, membru al PD-L. De asemenea, îi mulţumesc lui Cristian Pătrăşconiu care a rămas alături de noi pentru a face o analiză. Ce avem la finalul acestor două întâlniri domnule Radu Berceanu?

Radu Berceanu: La finalul acestor două întâlniri avem, pe de o parte, precizări în privinţa scorului obţinut de PD-L. Pentru că imediat după alegeri foarte mulţi s-au repezit să prezinte în anumite feluri incorecte rezultatele. De exemplu primarii sunt număraţi cu totul aşa. Dacă facem scorul voturilor din spatele primarilor, atunci constatăm că PD-L are mult mai multe voturi pentru primarii săi.

Realizator: Aveţi mai multe voturi, dar aveţi mai puţini primari şi preşedinţi de consilii judeţene decât PSD-ul.

Radu Berceanu: Da, dar şi votul la preşedinţii de consilii judeţene este mai mare.

Realizator: Nu ştiu dacă numărul voturilor este avantajos pentru votul uninominal care urmează la alegerile generale.

Radu Berceanu: Pentru votul de la toamnă cred că voturile contează. Câţi cetăţeni au exprimat voturi pozitive pentru candidaţii noştri de acum, din locale, şi mai ales câţi cetăţeni vor exprima voturi pozitive pentru candidaţii noştri de la parlamentare. Nu asta, eu am vrut să precizez aşa chestiunea asta. Noi am discutat...

Realizator: Să nu ne îmbătăm cu apă rece, cum spunea preşedintele partidului.

Radu Berceanu: Nici nu ne îmbătăm. Dacă ne-am fi îmbătat cu apă rece nu am fi făcut această şedinţă, nu am fi luat măsurile care să îmbunătăţească rezultatele sau să creeze premizele unor rezultate mai bune la toamnă, nu am fi strâns toţi cei care au câştigat mandate acum, în această Ligă a Aleşilor Locali, care să pornească la drum cât mai repede, să tureze motoarele. Pentru că ştim că cetăţenii aşteaptă primele rezultate ale celor pe care, de curând, i-au ales.

Realizator: Această şedinţă a reglat conturile acolo la Constanţa, doamnă Elena Udrea?

Elena Udrea: Această şedinţă doar a validat noua conducere de la Constanţa, pentru că decizia prin care organizaţia de Constanţa a fost nominalizată între acele organizaţii a cărei conducere a fost desfiinţată în urma rezultatului din iunie, s-a întâmplat în şedinţa BPN-ului de acum două săptămâni. Deci colegiul director naţional doar a validat noua conducere, şi anume pe domnul Ioan Popescu. Dânsul este candidatul nostru de la consiliul judeţean Constanţa cu un scor mai bun decât chiar al partidului, şi a fost considerat ca atare de către colegi şi astăzi de colegiul director naţional că ar fi capabil să creeze o nouă echipă în organizaţia de Constanţa, astfel încât la toamnă rezultatul să fie unul bun. Pentru că la Constanţa rezultatul a fost unul slab.

Realizator: Ironia face că tocmai astăzi când aţi ţinut această Ligă a Aleşilor Locali, a apărut în presă o analiză care spune că PD-L va pierde alegerile din toamnă pentru că va conta cel mai mult numărul de aleşi deja în teritoriu.

Cristian Pătrăşconiu: Încă o dată analiza colegului meu, Pavel Lucescu, este o proiecţie. Nu avem rezultatele din toamnă bătute în cuie, astfel încât eu cred că PD-L, ca şi alte partide, are în continuare pentru ce să se lupte, are o miză. Are şi probleme reale. O parte le-au enunţat în mod public domniile lor chiar astăzi. O parte poate că vor fi discutate în cerc restrâns în spatele uşilor închise şi nu le vom şti. Poate, în spiritul a ceea ce domnul Traian Băsescu cerea de la PD-L, anume responsabilitate, şi aş puncta aici apropo de responsabilitate. Este foarte bine că PD-L se gândeşte la un proiect de descentralizare reală a României şi e foarte rău că PD-L, pe de altă parte, apropo de descinderea de la Cotroceni de la consultări, vine cu o grămadă de măsuri populiste, cu mesaje din acestea contradictorii, care se anulează. Nu ştiu dacă este cea mai bună reţetă pentru a fi realmente credibili şi pentru a câştiga aşa cum îşi propun domniile lor astăzi.

Realizator: Programul acesta al descentralizării a fost o iniţiativă a lui Vasile Blaga, PD-L-ist, pentru postul de prim ministru?

Radu Berceanu: Vasile Blaga a fost ministru al Administraţiei şi Internelor şi în toată perioada când a fost ministru s-a preocupat de lucrurile de genul acesta cu nişte rezultate cunoscute şi notabile de la vremea respectivă şi ceea ce am constatat noi şi în primul rând a constatat el, este că după ce am fost scoşi din Guvern nu numai că s-au oprit toate programele legate de descentralizare, dar unele s-au întors înapoi. Pot să vă dau un singur exemplu. Existau nişte fonduri care veneau de la Guvern pentru sprijinirea comunităţilor mai mici care, cât am fost noi în Guvern şi domnul Blaga ministru, se împărţeau după o formulă pe nişte criterii foarte obiective, o formulă care era cunoscută de toată lumea. După plecarea noastră s-a schimbat legea printr-o ordonanţă. Totul a rămas la îndemâna consiliilor judeţene şi a preşedinţilor de consilii judeţene, care bineînţeles că au împărţit după criterii politice şi nu după criteriul cât are nevoie o comunicate sau alta de un supliment financiar de la ...

Cristian Pătrăşconiu: În an electoral aţi fi împărţit altfel banii?

Radu Berceanu: Nu, eu vorbesc de anul trecut care nu a fost an electoral.

Cristian Pătrăşconiu: Nu, dar anul acesta este electoral.

Radu Berceanu: Anul acesta să zicem că ar avea o explicaţie, nu cea mai corectă şi ...

Cristian Pătrăşconiu: Cum nu a fost an electoral şi anul trecut? Au fost europarlamentare.

Radu Berceanu: Nu cred că ar fi schimbat cineva formula cu noi în Guvern. Pentru că era o formulă care a fost acceptată de toată lumea. Era o chestiune transparentă şi cu nişte criterii foarte corecte şi nici într-un caz nu am fi mers pe o astfel de soluţie.

Realizator: A pierdut Primăria Capitalei. Se pregăteşte să fie premier Vasile Blaga?
Elena Udrea: Domnul Vasile Blaga acum este în continuare secretar general al partidului. În continuare se va ocupa de campaniile electorale, de viitoare campanie din toamnă, cu siguranţă, a PD-L. Este, dacă la toamnă vom avea prim ministru sau nu, pentru că aceasta este prima întrebare, vom vedea după alegeri pentru că astăzi s-au analizat două aspecte sau s-au tras două concluzii referitor la scorul partidului în alegerile din iunie. Pe de o parte că într-adevăr am avut cel mai bun scor, mai bun decât PSD-ul, chiar dacă la o diferenţă foarte mică. Pe de altă parte, că doar cu acest scor nu vom putea face Guvern la toamnă.

Realizator: E limpede. Aveţi nevoie de o alianţă....

Elena Udrea: Nu. Avem nevoie să ne mobilizăm şi în toamnă să câştigăm mult mai mult decât am câştigat în vară.

Realizator: ...luăm în calcul acest scor, PD-L are nevoie de o alianţă cel puţin post-electorală.

Radu Berceanu: Oricare partid are nevoie de o alianţă.

Realizator: Care sunt alianţele pe care le excludeţi din start?

Radu Berceanu: Cred că nici una. Noi am avut o problemă cu PSD atunci când la un congres foarte mare al lor s-au apucat să declare că doresc destructurarea PD. Iar atunci reacţia noastră a fost că am înscris în programul politic, în statut, teza 100 care spunea: „Nu vom face o alianţă sau o colaborare cu un partid care ne doreşte destructurarea". A fost acel ciclu electoral. Suntem într-un alt ciclu electoral, am scos acea prevedere din programul politic. S-ar putea ca în anumite condiţii să poată fi valabile şi nişte discuţii cu PSD-ul. Eu personal nu cred, dar întrebarea dumneavoastră a fost „Ce excludeţi din start?". Nu cred că avem cum să excludem din start orice.

Realizator: Sunteţi de aceeaşi părere doamnă Udrea?

Elena Udrea: Eu mă refer doar la perioada de până la alegeri. Până atunci, cu siguranţă, asta a fost discuţia în partid şi decizia: nu facem alianţe preşedintele-electorale. Şi sper ca după, măcar după sau mai ales după întâlnirea de astăzi mobilizarea în partid să fie maximă, astfel încât nu ajungem să depindem de alianţele post-electorale. Dar sigur că din start nu refuzăm nimic.

Realizator: Concluziile. Cristian Pătrăşconiu.

Cristian Pătrăşconiu: În primul rând m-aş întreba dacă PD-L ar accepta să bată palma cu un PSD condus în continuare de un preşedinte de onoare precum Ion Iliescu.

Radu Berceanu: Probabil că nu, dar asta nu înseamnă că excludem din start...

Cristian Pătrăşconiu: E o variantă mai decentă o alianţă cu PNG? Un eventual PNG intrat în Parlament decât o alianţă cu un PSD?

Radu Berceanu: Decentă? Până la urmă, dacă PNG va fi validat de alegători înseamnă că PNG reprezintă opţiunea unei anumite părţi din electorat şi nu cred că putem noi să împărţim partidele în partide frecventabile şi partide nefrecventabile.

Realizator: Mulţumesc. Probabil că acestea sunt cele mai importante concluzii ale întâlnirii de astăzi. ... PD-L nu exclude în acest moment nici o alianţă post-electorală cu nici un partid de pe scena politică. Mulţumesc foarte mult Radu Berceanu, Elena Udrea şi Cristian Pătrăşconiu.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 13:16)

După PSD, şi PD-L face planuri de guvernare. Colegiul Director al partidului a analizat cu puţin timp în urmă rezultatele de la alegerile locale şi a schiţat planul pentru scrutinul parlamentar de la toamnă. Preşedintele PD-L, Emil Boc a declarat că formaţiunea lui are prima şansă ca în toamnă să desemneze premierul şi să formeze noul Guvern.

Emil Boc: Preşedintele României ar trebui să desemneze un candidat de la partidul care a câştigat 50+1 din locurile din Parlament.

Din 1990 încoace nici un partid nu a mai reuşit să obţină 50% din locurile din Parlament. Dacă nici un partid nu obţine asemenea rezultat, atunci preşedintele României are libertatea să desemneze un alt candidat din rândul oricărei formaţiuni politice capabile să alcătuiască o majoritate pentru susţinerea programului de guvernare. Este datoria noastră să dăm preşedintelui României un procent cât mai aproape de 50%, pentru ca noi să formăm viitorul Guvern al României.

Democrat-liberalii au şi o proprie evaluare a rezultatelor din alegerile locale despre care le-au câştigat din punct de vedere politic. Emil Boc a reluat atacurile la adresa parlamentarilor amintind de coaliţia celor 322, dar şi de colaborarea dintre liberali şi sociali-democraţi.

Emil Boc: Nu noi l-am numit pe Cioroianu „Good point" ministru de Externe. Nu noi l-am impus pe Remeş „palincă şi caltaboş" ministrul Agriculturii. Nu noi l-am numit pe Chiuariu ministru al Justiţiei şi nici pe Atanasiu ministru al Apărării. Unul a dat o lovitură imobiliară la 3 săptămâni după ce a preluat mandatul, celălalt retrăgea pe şest trupele din Irak. Aceştia nu sunt miniştri demni de un stat membru al UE. PD-L a avut miniştri precum Vasile Blaga, Monica Macovei, care au garantat că România va duce mai departe reforma în justiţie şi administraţie.

(Prin Monitoring Media: Europa FM, Ora: 14:00)

Niciun comentariu: