luni, iulie 07, 2008

Preşedintele României


Participare la manifestările dedicate Zilei JustiţieiPreşedintele României, Traian Băsescu, a participat astăzi, 6 iulie a.c., la manifestările organizate la Mamaia, de Consiliul Superior al Magistraturii, cu prilejul Zilei Justiţiei.

Vă prezentăm integral discursul susţinut de şeful statului cu această ocazie:

“Bună ziua!

Încep prin a vă spune La mulţi ani, cu ocazia Zilei Justiţiei, dumneavoastră: judecătorilor, procurorilor, avocaţilor, executorilor judecătoreşti, notarilor. Toţi, într-un fel sau altul, participaţi la actul de justiţie.

Interesantă chestiunea cu "băieţi buni şi băieţi răi". Foarte interesantă, domnule preşedinte al Înaltei Curţi. Vreau să ştiţi că, după părerea mea, "băieţi buni şi băieţi răi", "fete bune şi fete rele" sunt peste tot, fie că discutăm de procurori, fie că discutăm de judecători, cum, în mod egal, oameni de excepţie sunt şi printre procurori, şi printre judecători. Marea problemă însă este că, la o zi de sărbătoare, ar fi păcat să nu ne amintim de cel mai important lucru care se întâmplă zilele acestea şi care a fost extrem de important şi este extrem de important pentru România şi se află, în mod egal, în mâna "băieţilor buni şi a băieţilor răi".

Este vorba de interesul naţional, domnule preşedinte al Înaltei Curţi, şi acesta ar fi constat, dacă reuşeam să-l materalizăm, în încetarea monitorizării României. Nu aş vrea să vă spun că, de ziua dumneavoastră, puteaţi să ne faceţi nouă, celor 22 de milioane de români, un cadou foarte frumos: încetarea monitorizării. Din păcate, rezultatul muncii oamenilor excepţionali din justiţie, dar şi al "băieţilor răi" este că România va continua să fie monitorizată. Acesta era termenul de monitorizare, la care noi, la semnarea Tratatului de aderare, la Luxemburg, ne-am angajat că vom remedia deficienţele din justiţie într-un an şi jumătate. A fost convenit între Guvernul României şi autorităţile de la Bruxelles. Este adevărat că efortul principal a fost în mâna Justiţiei. Şi vă rog să mă credeţi că am un discurs foarte bine pregătit. Sunt treizeci de jumătăţi de pagini, care ar fi sunat la fel de frumos ca discursul domnului Popa, ca discursul domnului ministru Chiuzbaian sau al domnului ministru al Justiţiei, ca discursul doamnei procuror general. Nu pot însă...

Această întâlnire este dominată, pentru mine, de eşecul Justiţiei, pe care îl vom avea consfinţit în două săptămâni. Nu aş vrea să spun ceea ce aveam în discurs şi cred că va trebui să facem o discuţie închisă, pentru că Justiţia nu este a dumneavoastră, iar eu nu pe dumnevoastră vă reprezint, ca şi corp, ca şi putere. Eu îi reprezint pe români în faţă dumnevoastră şi am dreptul şi obligaţia să fiu exigent, atunci când, din neîmplinire, România şi toţi românii vor suferi, în continuare, un proces umilitor de monitorizare.

Dincolo de asta, trebuie să vă spun că aroganţa nici unei puteri nu foloseşte nimănui. Fie că e vorba de aroganţa puterii executive în raport cu românii şi cu celelalte puteri, fie că este vorba de aroganţa puterii legislative în raport cu românii şi celelalte puteri, fie că este vorba de aroganţa justiţiei în raport cu românii şi celelalte puteri. Spunea foarte bine domnul Chiuzbaian, ideea utopică, a separării, a dispersării puterilor, a nelucrării în comun pentru atingerea obiectivelor, ne poate duce la evenimente de acest gen. Nici unuia dintre noi n-o să-i placă când va citi raportul, indiferent care este conţinutul lui, indiferent că acest raport va defini, aşa cum nu-i place domnului preşedinte Popa, “băieţi buni şi băieţi răi”, instituţii funcţionale şi instituţii nefuncţionale, indiferent cum va fi acest raport al Bruxelles-ului pe justiţie, el va reflecta realitatea de la noi, dincolo de demagogia fiecăruia.

De aceea, domnilor procurori şi domnilor judecători, în primul rând dumneavoastră mă adresez, în calitate de şef al statului, iar dumneavoastră sunteţi o putere în statul român, vă chem la parteneriat, pentru a preveni ceea ce se poate întâmpla după prelungirea monitorizării, adică aplicarea clauzei de salvgardare pentru România şi scoaterea ei din Europa justiţiei.

Mai mult nu vreau să vă spun, decât că am venit la această manifestare din respect pentru puterea judecătorească şi pentru aceia din puterea judecătorească care îşi fac treaba cu dedicaţie, cu responsabilitate, cu dragoste pentru meseria lor.

Vă mulţumesc mult. La mulţi ani, încă o dată!”

Niciun comentariu: