marți, iulie 15, 2008

Preşedintele României


Discursul

preşedintelui României, Traian Băsescu,
la festivitarea de absolvire a promoţiei 2008 a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”
(15 iulie 2008)

„Bine v-am găsit,
Bine v-am găsit dragi părinţi şi familii,
Bine v-am găsit dragi absolvenţi,

Ca de fiecare dată la absolvirea unei noi promoţii particip la ceremonia de înălţare în grad a noilor poliţişti, a noilor jandarmi ai României. Vreau să vă spun că anul acesta sunt, împreună cu dumneavoastră, mai optimist decât în anii trecuţi. În ultimul an poliţia a devenit tot mai eficientă în demontarea celor certaţi cu legea, şi mai ales în demontarea grupurilor de crimă organizată. Jandarmeria se prefigurează tot mai mult a fi o structură a Ministerului de Interne respectată şi în care cetăţenii au tot mai multă încredere că este cu ei, lângă ei, în momente dificile.

Pompierii se afirmă tot mai mult ca fiind prietenii familiilor aflate în dificultate, fie că vorbim de oameni care au casa în incendiu sau de oameni prinşi în accidente.

Iată că încet-încet reuşiţi, dumneavoastră, cei mai mari decât dumneavoastră, instituţia căreia îi aparţineţi reuşeşte să devină tot mai mult una din emblemele consistente ale transformării României într-un stat pe deplin european. Aţi avut patru ani petrecuţi într-o instituţie militară. Ştiu bine care sunt privaţiunile, dar şi bucuriile într-o astfel de instituţie. Dacă aţi fost mai puţin liberi zi de zi comparativ cu colegii dumneavoastră din univesităţile civile, aţi dobândit însă un plus de tărie, un plus de curaj, un plus de conştiinţă că sunteţi la dispoziţia cetăţeanului şi a legii.

Aveţi o carieră dificilă, o carieră căreia, cu siguranţă cea mai mare parte dintre dumneavoastră i se va dedica cu abnegaţie şi cu dorinţa de performanţă. Performanţa dumneavoastră înseamnă să ajutaţi întodeauna cetăţeanul, înseamnă să respectaţi legea, dar mai presus de orice înseamnă să respectaţi drepturile omului, drepturile fiecărui cetăţean. Înseamnă să vă respectaţi jurământul. Jurământul depus astăzi este un jurământ care vă va urmări toată viaţa. Nu veţi putea să ieşiţi din el, nu pentru că aşa ceva nu este posibil, ci pentru că nu veţi vrea. Veţi fi puternici, veţi fi utili, veţi fi respectaţi atâta timp cât jurământul pe care l-aţi depus astăzi va fi cel care vă va călăuzi orice acţiune, orice faptă, orice abordare în viaţa dumneavoastră. Mulţi dintre dumneavoastră sunteţi tineri, femei şi bărbaţi, vă veţi alcătui familii, familii ale dumneavoastră, nu numai cele care v-au dat viaţă şi v-au educat alături de academie. Va trebui, printre altele, să aveţi familii care să vă respecte munca, familii care să înţeleagă că prima dumneavoastră datorie este către cetăţean, către stat, către lege.

Permiteţi-mi ca în încheiere să vă doresc mult succes în meseria dumneavoastră, permiteţi-mi să mulţumesc familiilor dumneavoastră care v-au fost alături până astăzi şi vă vor fi alături în continuare, permiteţi-mi să mulţumesc dascălilor voştri care v-au dat tot ce au avut mai bun, ştiinţa lor, tot ce au avut mai bun, adică respectul lor faţă de voi, tot ce au avut mai bun adică dragostea lor pentru meseria pe care o aveţi începând de astăzi. Închei şi vă felicit pentru absolvirea Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".

Vă mulţumesc.”
(Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa)

COMUNICAT DE PRESĂ
(15 iulie 2008)

Vizita oficială în România a preşedintelui Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov

La invitaţia preşedintelui României, Traian Băsescu, în perioada 16 – 17 iulie 2008, preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdîmuhamedov, va efectua o vizită oficială în România.

Vizita va cuprinde întâlniri cu şeful statului român, cu Primul ministru, cu preşedintele Senatului şi cu vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. Preşedintele Turkmenistanului va efectua o vizită la Ploieşti, unde se va întâlni cu conducerea Universităţii de Petrol şi Gaze.

În cadrul întâlnirii celor doi preşedinţi vor fi abordate aspecte privind cooperarea bilaterală româno-turkmenă, cu accent asupra colaborării în sectorul energetic, precum şi aspecte de actualitate ale agendei regionale şi internaţionale. De asemenea, vor fi semnate o serie de documente juridice care vor contribui la consolidarea cadrului de cooperare bilateral.

OMUNICAT DE PRESĂ
(15 iulie 2008)

Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis astăzi, 15 iulie a.c., o scrisoare preşedintelui Partidului Social Democrat, Mircea Geoană

Vă prezentăm în continuare textul integral al scrisorii:

“Domnule Preşedinte Mircea Geoană,

Înţeleg că până astăzi, principalele dumneavoastră preocupări au fost să vă auto nominalizaţi prim ministru şi să vă realizaţi filmul omagial cu ocazia zilei de naştere.

Odată rezolvate aceste probleme, v-aţi adus aminte şi de problema preţurilor la alimente şi energie.

Salut această nouă preocupare a dumneavoastră. Vă aduc însă aminte că pe 1 iulie aţi refuzat să participaţi la consultările cu partidele politice.

Aşa cum probabil v-au transmis colegii dumneavoastră de partid, personal am insistat în cadrul consultărilor asupra nevoii de responsabilitate şi evitării demagogiei pentru a nu intra într-o spirală inflaţionistă. Propunerile PSD, ca şi ale celorlalţi participanţi, au fost transmise reprezentanţilor guvernului prezenţi, din partea PNL, la consultări.

Având în vedere că Guvernul nu a avut o reacţie pe măsura aşteptărilor dumneavoastră şi faptul că PSD are cele mai mari grupuri parlamentare in ambele camere ale Parlamentului, vă revine responsabilitatea să luaţi decizii în forul legislativ pentru diminuarea impactului social al creşterii preţurilor. Întrucât reprezentanţii partidului dumneavoastră în Birourile Permanente ale camerelor Parlamentului au respins propunerea mea de a convoca o sesiune extraordinară, puteţi cere chiar dumneavoastră organizarea unei asemenea sesiuni pe această temă, ca o dovadă a sincerităţii noilor dumneavoastră preocupări privind rezolvarea problemelor cetăţenilor.

Traian Băsescu, Preşedintele României.”

Niciun comentariu: