COMUNICAT DE PRESĂ
(27 iulie 2008)
REF: Mesaj de condoleanţe
Preşedintele României, Traian Băsescu, a primit cu adâncă tristeţe vestea dispariţiei lui Petre Ninosu, judecător al Curţii Constituţionale a României şi fost ministru al Justiţiei.Personalitate marcantă a vieţii publice, Petre Ninosu a avut o contribuţie importantă la dezvoltarea gândirii juridice româneşti.
Preşedintele Traian Băsescu transmite sincere condoleanţe familiei sale pentru pierderea suferită.
Dumnezeu să-l odihnească!
COMUNICAT DE PRESĂ
(27 iulie 2008)
REF: Participare la Ceremonia de întronizare a Înalt Prea Sfinţiei sale Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei
Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat duminică, 27 iulie a.c., la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, la Ceremonia de întronizare a Înalt Prea Sfinţiei sale Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.Vă prezentăm discursul susţinut de şeful statului cu acest prilej:
„Prea Fericirea Voastră, Părinte Patriarh Daniel,
Înalt Prea Sfinţia Voastră, Părinte Mitropolit,
Înalt Prea Sfiinţiile Voastre,
Prea Sfinţiile Voastre,
Încep prin a mulţumi pentru invitaţia de a participa la acest eveniment. Dincolo de răspunsul la invitaţie, prezenţa mea la întronizarea mitropolitului Olteniei o consider a fi şi un act de patriotism. Biserica Ortodoxă Română este biserica noastră naţională, este parte din fibra acestui popor.
Mitropolia Olteniei este pentru noi toţi, românii, un spaţiu de cultură şi spiritualitate, moştenitoare a Mitropoliei Severinului, înfiinţată la 1370. Mitropolia Olteniei s-a înfiinţat în 1939, pentru ca în 1945 să fie defiinţată şi reînfiinţată în 1949, prin grija Patriarhului Iustinian. O istorie recentă, am putea spune, puţin zbuciumată, dar acest lucru înseamnă mai mult decât o simplă înfiinţare şi desfiinţare de Mitropolie. Înseamnă o voinţă a Bisericii Ortodoxe Române pentru acest spaţiu de spiritualitate ortodoxă. Dar Mitropolia Olteniei nu este pentru noi, românii, doar un spaţiu de ortodoxie, ci este şi un spaţiu de cultură sfântă. Tismana, ctitoriile domnitorului martir Constantin Brâncoveanu, Cozia, Polovragi sau Hurezi, sunt doar câteva exemple de cultură sfântă românească, europeană şi cultură sfântă a lumii prin includerea acestor mănăstiri în patrimoniul UNESCO.
Mai mult decât atât, spaţiul Mitropolia Olteniei este şi un spaţiu de voinţă românească. Doar dacă ne amintim Bănia Craiovei, dacă ni-l amintim pe domnitorul Mihai Viteazu, pe Tudor Vladimirescu sau excepţionala contribuţie a acestui spaţiu de ortodoxie la crearea României Mari în 1918.
Iată câteva elemente, Părinte Patriarh, care mă fac să mă înclin în faţa importanţei aşezării dumneavoastră în tronul patriarhal. Vă asigur, Părinte Mitropolit, că sunt unul dintre ortodocşii care se alătură ortodocşilor din Oltenia şi care vă spun bun venit pe jilţul mitropolitan.
Vă mulţumesc mult!”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu