miercuri, iulie 02, 2008

PSD a prezentat la consultările de la Cotroceni Pactul Naţional pentru Energie şi Hrană



Delegaţia pe care PSD-ul a trimis-o astăzi aici este formată din domnul deputat Constantin Niţă, preşedintele Departamentului economic, domnul deputat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Ilie Sârbu, vicepreşedinte PSD. Împreună cu PC, am încercat astăzi să prezentăm un pact naţional în 10 puncte pentru energie şi hrană, cum l-am intitulat noi. Sunt lucruri punctuale, unele dintre propuneri deja au devenit legi, au trecut de Senat, se află la Camera Deputaţilor. Sperăm că, dacă nu într-o sesiune specială, la toamnă, în prima parte a lunii septembrie, să treacă şi de Cameră şi să poată fi puse în practică, iar agricultorii să beneficieze de ele.

Am să încep, sigur, cu primele puncte, care ţin mai mult de energie: modificarea coşului de gaze naturale, alocarea către populaţie exclusiv a gazelor din producţia internă, ceea ce ar însemna o reducere a preţului la consumatorul final de până la 50%. Modificarea de asemenea a coşului la energie electrică prin alocarea energiei ieftine populaţiei, căreia astăzi i se livrează doar 16% din energia electrică ieftină a ţării. Alocarea imediată a sumelor de la buget pentru achiziţionarea de combustibili pentru iarnă şi deblocarea programului naţional privind termoficarea şi stoparea creşterii preţului la energie termică. De asemenea, am cerut reaşezarea relaţiilor cu Federaţia Rusă pe baze mult mai pragmatice. Creşterea salariului minim la 600 de lei până la sfârşitul anului 2008. Modificarea bazei de impozitare a pensiilor de la 1000 la 1500 de lei, prevedere care s-a regăsit în legea care se referea la reducerea TVA la alimente şi, sigur, urmează această lege, reducerea TVA la alimentele de bază privind modificarea Codului Fiscal, lege care a trecut de Senat se află la Camera Deputaţilor.

Reducerea accizei la motorină şi adusă la nivelul ei în UE. Astăzi vreau să vă informez că la noi preţul la motorină este de 3 ori mai mare decât în UE pentru agricultori. Acordarea subvenţiei pentru sămânţa certificată - este o lege care a trecut de Senat săptămâna trecută şi iarăşi se află la Camera Deputaţilor. Pentru această toamnă ne-am propus, sigur, să încercăm să trecem prin Senat şi prin Camera Deputaţilor, acordarea unor plăţi directe pentru agricultori în sumă de 1500 de lei, având în vedere faptul că până la această dată din subvenţia europeană încă nu au fost făcute plăţi. La fel, având în vedere faptul că APIA nu a fost acreditată.

Sunt promisiuni din partea guvernului că în aceste zile se vor efectua plăţile din bugetul guvernului, vom vedea, o să urmărim acest lucru, dar intenţia noastră este ca în programul nostru de guvernare să se regăsească această sumă, care este compusă din mai multe elemente, nu sunt foarte importante la acest moment şi ea să meargă în jurul sumei de 1500 de lei, subvenţie pe care o considerăm foarte importantă pentru înfiinţarea culturilor.

Noi suntem mereu puşi în situaţia în care vorbim totdeauna despre cauze, dar nu ne ducem la efecte. Ori, ştim bine că un an agricol care este tratat serios îşi pune bazele din toamnă, de când se înfiinţează culturile şi de aceea este imperios necesar ca în această toamnă aceste subvenţii să fie acordate, iar ţăranii, agricultorii, fermierii mari să aibă sumele dispoziţie, ca să poată înfiinţa culturile şi atunci anul viitor nu vom mai fi puşi în situaţia în care să căutăm grâu pe alte pieţe.

Ilie Sârbu,

Vicepreşedinte PSD

Niciun comentariu: