vineri, iulie 04, 2008

PSD va iniţia o lege privind ameliorarea situaţiei românilor din străinătatePreşedintele PSD şi al Comisiei de Politică Externă a Senatului, Mircea Geoană, a avut între 30 iunie - 2 iulie o serie de întrevederi, la Roma, cu premierul Silvio Berlusconi, ministrul de Externe Franco Frattini, membri ai Partidului Democrat, reprezentanţi ai companiilor italiene prezente şi în România şi membri ai comunităţii româneşti din Italia, pentru a discuta măsuri concrete de rezolvare a problemelor cu care se confruntă în ultimul timp comunitatea româna din Italia.


Mircea Geoana a atras atenţia autorităţilor italiene că amprentarea cetăţenilor romi este o măsură aflată la limita legilor europene în vigoare şi care riscă să provoace o escaladare a tensiunilor existente.

Franco Frattini şi Mircea Geoană au căzut de acord că sunt necesari paşi concreţi în direcţia cooperării între Italia şi România, în special în zona economică, pentru a debloca relaţiile bilaterale şi a înlocui acţiunea unilaterală cu acţiuni comune. În acest sens, cei doi lideri au propus ca institutele Aspen Italia şi Aspen România, al cărui preşedinte este senatorul Mircea Geoană, să alcătuiască un grup de lucru informal, o structură nebirocratică, menită să gândească proiecte de cooperare în sectoarele prioritare pentru ambele ţări- infrastructura, energie, noi tehnologii, servicii publice(educaţie, sănătate).

Din acest grup, a cărui primă reuniune ar urma să aiba loc, în această toamnă, vor face parte politicieni de rang înalt, parlamentari, reprezentanţi ai marilor companii româneşti şi italiene şi ai mediului academic, alte personalităţi marcante.

Mircea Geoana l-a invitat de asemenea pe Franco Frattini să ţină legatura cu companiile italiene din România, care şi-au exprimat îngrijorarea faţa de impactul pe care deteriorarea relaţiilor dintre cele două ţări îl poate avea asupra performanţei lor economice. “România este cel mai important partener comercial al Italiei şi dacă firmele italiene sunt primite mai puţin favorabil de opinia publică, acest lucru le afectează direct. De aceea companiile italiene au fost lobby-işti mai activi în favoarea României decât guvernul de la Bucureşti”, a declarat Mircea Geoană. Preşedintele PSD a anunţat în acelaşi timp intenţia PSD de a include, în programul de guvernare care va compune oferta sa electorală, înfiinţarea unui minister sau a unei agenţii în subordinea primului-ministru pentru românii din afara graniţelor. “Actualul Departament pentru Românii de pretutindeni este total ineficient şi înţepenit în proiecte depăşite. Românii din străinătate aduc peste 4 miliarde de euro anual României şi merită aşadar din partea statului român un efort financiar suficient pentru a le rezolva problemele stringente”, a mai spus Mircea Geoană. “Trebuie de asemenea renunţat la ideea autofinanţării MAE din taxe, pentru că asta generează tentaţia de a impune costuri nejustificat de mari”. Preşedintele PSD a anunţat că partidul pe care îl conduce va promova un proiect de lege în urmatoarea sesiune parlamentară, dedicat ameliorării situaţiei românilor din străinătate.

Printre problemele care au fost ridicate de comunitatea românească din zona Roma-Lazio se numără birocraţia excesivă şi legislaţia greoaie, care fac necesare câteva zile de muncă şi nenumărate drumuri pentru obţinerea oricărui act, lipsa informării, lipsa unui fond de urgenţă din care să le poată fi acordate ajutoare în cazuri de accidente de muncă etc. Comunitatea românească s-a mai plâns că statul roman nu este în stare să facă acte românilor din afara graniţelor, să acorde, de pildă, servicii consulare online, cum face orice ţară civilizată. Preşedintele Mircea Geoană crede că un ajutor ar fi folosirea consulilor onorifici sau a consulatelor mobile în zonele aflate la distanţă mare de consulatele existente.

03 iulie 2008

Biroul de presă al PSD

Niciun comentariu: