joi, iulie 17, 2008

Rus: Decizia privind denunţul împotriva lui Băsescu arată că PSD nu are o conducere coerentă



Rus: Decizia privind denunţul împotriva lui Băsescu arată că PSD nu are o conducere coerentă (Imagine: Mediafax Foto)
Fostul preşedinte al PSD Cluj Ioan Rus a criticat, joi, decizia Consiliului Naţional al PSD prin care s-a votat depunerea unui denunţ penal împotriva preşedintelui Traian Băsescu, declarând că acestea nu sunt decizii ale unui partid care are o "conducere coerentă".

"Băsescu trebuie criticat pentru că este un slab preşedinte, dar trebuie găsite cadrul şi mijloacele prin care când îl critici să nu subliniezi propriile mesaje ca partid", a declarat, joi, fostul preşedinte al PSD Cluj, în discursul ţinut la Conferinţa Judeţeană Extraordinară a PSD Cluj, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El s-a întrebat cum este posibil să fie organizat un Consiliu Naţional în care să fie lansat programul de guvernare "şi să-l parazitezi pe o analiză de tip Mazăre cu m mic şi ghilimele".

"Din punct de vedere politic, dacă lansezi un program de guvernare numai despre acest lucru vorbeşti. Acesta a fost motivul pentru care ne-am dat demisiile, să nu parazitezi Consiliul Naţional cu vreo dezbatere, pentru că dacă vii cu alte idei, populaţia nu mai înţelege nimic", a spus Rus.

Potrivit acestuia, Consiliul Naţional nu îşi poate asuma prin vot o asemenea decizie de a depune un denunţ penal împotriva lui Băsescu cât timp nu a analizat dacă articolul de ziar invocat de Radu Mazăre reflectă sau nu realitatea.

"Facem denunţ şi votăm pentru ca apoi procurorul să vină şi să îi cheme la audieri pe toţi membrii Consiliului Naţional. Acestea nu sunt decizii ale unui partid care are o conducere coerentă şi care urmăreşte lucruri clare în folosul partidului", a afirmat Rus.

El a mai spus că la astfel de lucruri şi la astfel de tip de analiză membrii grupului de la Cluj nu au fost de acord să participe.

Rus, Puşcaş şi Dâncu nu vor pleca niciodată la altă formaţiune politică

Rus, Puşcaş şi Dâncu nu vor pleca niciodată la altă formaţiune politică (Imagine: Mediafax Foto)
Fostul vicepreşedinte al PSD Ioan Rus a afirmat, joi, într-un discurs susţinut la Conferinţa Judeţeană a PSD Cluj, că nici el, dar nici Vasile Puşcaş şi Vasile Dâncu, demisionari din toate funcţiile din partid, nu vor pleca niciodată la o altă formaţiune politică.

"Este o poveste lansată de duşmanii noştri că vom pleca. Nu vom pleca niciodată. Grupul de la Cluj rămâne în acest partid atât timp cât vom considera că în interiorul partidului vom putea să ne exprimăm un punct de vedere", a afirmat Rus.

El a spus că cei trei vor activa în fundaţia "Institutul Social Democrat din Transilvania", care va avea un program similar cu alte fundaţii mari din Europa.

"Vom activa în vederea promovării unei stângi europene în România", a spus Rus, care a adăugat că pe plan profesional vor activa ca profesori universitari.

Fostul vicepreşedinte al PSD a subliniat că rezultatele de la alegerile locale nu justificau dizolvarea conducerii filialei. "A fost o luptă împotriva noastră. Decizia a fost gratuită, inoportună şi contraproductivă", a afirmat Rus.

El a recunoscut, totuşi, că din cauza preocupărilor pentru "lucruri mari, care au privit Transilvania" s-a scăpat din vedere militantismul local de partid, acest lucru ducând la rezultate "puţin sub aşteptări".

"Noi nu suntem cârlige de rufe în acest partid şi nu trebuie să îşi facă nimeni griji în legătură cu capacităţile noastre de a exista în societatea românească şi de a sprijini PSD Cluj", a spus Rus.

El a afirmat că a încercat, împreună cu Vasile Dâncu şi Vasile Puşcaş, să facă "lucruri importante pentru mulţi, nefiind preocupaţi pentru a face politică pentru a obţine contracte sau avantaje".

"Fiecare dintre noi, şi Vasile Dâncu, şi Vasile Puşcaş, nu am dorit puterea pentru a face lucruri pentru noi înşine. Am avut totdeauna poziţii care nu s-au suprapus uneori peste ce o altă parte a partidului gândea", a menţionat Rus.

El a precizat că "Grupul de la Cluj" s-a opus referendumului împotriva lui Băsescu, nu pentru că ar fi fost oameni ai preşedintelui, ci pentru că în final s-a dovedit că referendumul a fost "o prostie".

"Am cerut votarea moţiunii de cenzură împotriva actualului Guvern, cel mai slab Guvern din istoria României, care vorbeşte de creşterea economică, dar nu vorbeşte de inflaţie şi de creşterea preţurilor, care omoară orice creştere economică", a explicat Rus.

Vasile Soporan, ales preşedinte al PSD Cluj
Vasile Soporan, ales preşedinte al PSD Cluj (Imagine: Mediafax Foto)
Deputatul PSD Vasile Soporan a fost ales, joi, preşedinte al Organizaţiei judeţene a PSD Cluj, la Conferinţa judeţeană extraordinară de alegeri a filialei.

Soporan a fost ales cu 69 de voturi din partea delegaţilor la Conferinţa judeţeană extraordinară de alegeri.

Valentin Cuibus a primt 57 voturi din partea delegaţilor, iar Cristian Ţucra 6 voturi.

Opt votrui au fost nule.

Conferinţa Judeţeană extraordinară de alegeri a PSD Cluj se desfăşoară, joi seară, în Sala Europa a Casei de Cultură a Studenţilor, şedinţa fiind condusă de secretarul executiv al PSD, Sorin Bota, care l-a înlocuit la coordonarea şedinţei pe vicepreşedintele PSD Cristian Dianconescu, absent de la reuniune.

Preşedintele executiv al PSD Cluj Valentin Cuibus a declarat că Diaconescu absentează "din motive personale".

În sală este prezent şi fostul vicepreşedinte al PSD, Ioan Rus, care a demisionat din toate funcţiile deţinute la nivel local şi central în partid, invitarea acestuia fiind decisă, în unanimitate, de Consiliul Judeţean al PSD Cluj.

Ceilalţi doi demisionari din PSD Cluj, senatorul Vasile Dâncu, fostul preşedinte al filialei, şi deputatul Vasile Puşcaş, sunt absenţi de la Conferinţa Judeţeană, fiind plecaţi din ţară.

Pentru funcţia de preşedinte al PSD Cluj au candidat deputatul Vasile Soporan, preşedintele executiv Valentin Cuibus şi Cristian Ţucra, simplu membru.

Conferinţa Judeţeană Extraordinară de alegeri a PSD Cluj va mai desemna, pe lângă preşedinte, preşedintele executiv al filialei, pentru care există două candidaturi, a lui Alexandru Cordoş şi a lui Iosif Zăgrean, Sorin Bota renunţând la această funcţie pentru una de vicepreşedinte, precum şi pe cei 12 vicepreşedinţi, unde s-au înregistrat 17 candidaţi.

De asemenea, se vor alege şi secretarul executiv, precum şi trezorierul organizaţiei.

Niciun comentariu: