joi, iulie 24, 2008

Sever Voinescu si Catalin Avramescu candideaza la alegerile parlamentare din partea PD-L


Adriean Videanu: Subiectul conferintei de presa de astazi il reprezinta, asa cum si anticipati, apropiatele alegeri parlamentare si, sa zic, votul uninominal, pe care Partidul Democrat l-a sustinut dintotdeauna, considerand ca este una din putinele modalitati de a reforma clasa politica din Romania. Vreau sa va reamintesc ca votul pe lista permitea sustragerea parlamentarilor de la responsabilitatile pe care le aveau fata de o circumscriptie electorala, iar dumneavoastra singuri puteti analiza. Eu va pot spune cu certitudine, si nu vreau sa nominalizez, ca sunt lideri marcanti ai partidelor parlamentare din Romania care dupa ce au candidat intr-o circumscriptie electorala nu au mai avut curajul sa apara in fata electorilor din circumscriptia electorala respectiva si, fiind parlamentari de trei sau patru mandate, s-au dus in trei sau patru circumscriptii electorale, inselandu-si practic electoratul de fiecare data.

Votul uninominal este, in opinia noastra, menit sa schimbe, in primul rand, mentalitatea omului politic fata de alegatorii cu care se confrunta. Noi credem ca aici trebuie intervenit intai, daca avem pretentia ca electoratul sa schimbe atitudinea fata de institutiile statului si, in special, fata de Parlament care, stim foarte bine ca, are o incredere destul de mica, poate cea mai mica incredere in ochii electoratului din toate institutiile publice din Romania. Partidul Democrat Liberal ofera, in momentul de fata, sansa unor reprezentanti ai societatii civile care, asumandu-si valorile si principiile de dreapta, sa participe la aceasta reconstructie institutionala si, impreuna cu care, sa incepem sa schimbam lucrurile si totodata sa improspatam clasa politica.

Incepem astazi cu Organizatia Prahova, care este reprezentata aici de trei distinsi colegi, in momentul de fata, de presedintele, cel mai tanar presedinte de organizatie pe care-l are Partidul Democrat Liberal, Roberta Anastase, si de cei doi colegi pe care o sa-i las Robertei placerea sa-i prezinte. Te rog, Roberta.

Roberta Anastase: Va multumesc, domnule presedinte. Am preluat presedintia organizatiei Prahova in urma cu trei ani de zile. De atunci si pana acum am pornit, si toate eforturile mele au fost orientate inspre constructia unei echipe, dar o echipa nu numai noua, dar si o echipa cu alta mentalitate. Filonul a fost acela al apropierii de oameni si, in acelasi timp, eforturile noastre au fost indreptate spre deschiderea organizatiei catre oameni noi, catre oameni care nu au facut politica pana in acest moment. Mi-am dorit tot timpul, ca tanar om politic, sa lupt impotriva ideii ca in Romania nu se mai poate face nimic, ca avem de-a face cu o clasa politica corupta, o clasa politica ce, pana la urma, nu mai poate fi schimbata. Astazi vin in fata dumneavoastra si doresc sa vi-i prezint, intr-o postura de data acesta diferita, la primii pasi in politica, pe doi oameni pe care sunt convinsa ca-i cunoasteti deja foarte bine. Este vorba de domnul Sever Voinescu, un fost diplomat dar, in acelasi timp, comentator politic, un om care inca mai crede intr-o Romanie europeana si o noua clasa politica. Alaturi de dansul este domnul Catalin Avramescu, in prezent seful Cancelariei prezidentiale, de asemenea un om dedicat vietii academice, un fin analist politic si, cred eu, impreuna iata doi oameni despre care sunt convinsa ca nu veti auzi nici teme legate de coruptie si nici de imoralitate. Sunt mandra ca astazi se alatura echipei PD-L Prahova, doi oameni de un asemenea calibru si le multumesc mult.

Sever Voinescu: Doamnelor si domnilor, voi candida in toamna din partea Partidului Democral Liberal, intr-un colegiu la Ploiesti. Este vorba de colegiul care cuprinde cartierul in care m-am nascut, am copilarit, am trait primele varste ale tineretii si este cartierul in care parintii mei locuiesc si acum. Am fost avertizat sa nu intru in aceasta cladire si sa nu vin in fata dumneavoastra sa fac acest anunt. Oameni care imi vor binele mi-au pus asa: "Politica e o indeletnicire murdara, ce-ti trebuie tie sa te bagi in asta? Mai mult, din prima secunda a aparitiei tale in aceasta postura masinaria de noroi te va improsca de sus pana jos imediat". Macar in a doua parte a acestui avertisment au avut dreptate. Constat ca, de cateva ore, masinaria care produce noroi m-a luat la tinta. E normal. Era, ca sa zic asa, conform planului. Numai ca exista momente in viata unui om in care destinul asaza lucrurile intr-un asemenea fel incat ti se ofera sansa sa faci tu ceea ce pretinzi altora, in scris sau in vorbe, sa faca de multi ani de zile. Daca esti un om de onoare, nu te poti deroga. Mai mult, oferta care mi s-a facut, aceea de a candida in colegiul despre care am vorbit, ma onoreaza. Intru in politica din doua motive principale: primul este ca se apropie alegerile uninominale. In mintea mea, un om politic intr-o democratie exista si are greutate numai daca reuseste, pe numele sau, sa aduca voturile direct exprimate necesare unei reprezentari. Acela este un om politic autentic intr-o democratie! Pentru mine, convins de asta, nu exista, nu imi puteam imagina o alta cale de a intra in politica decat prin alegeri, directe, uninominale. Am nevoie de aceste alegeri directe si uninominale pentru ca programul meu personal este foarte ambitios. Vreau sa fac politica de bun simt, vreau sa fac politica de caracter. Asta este foarte greu in Romania de astazi si tocmai de aceea am nevoie de votul direct al oamenilor, pentru a face acest tip de politica. Al doilea motiv pentru care intru in politica este o mare ingrijorare. Blocajul politic al Romaniei de astazi mi se pare a fi semnul clar al unui blocaj, al unui esec al intregii noastre clase politice de a administra binele public si destinele noastre, destinul nostru colectiv, intr-un fel european si decent.

Nu stiu cum vedeti dumneavoastra aceasta situatie, dar mie mi se pare ca traim un moment politic cu grave trasaturi. Am impresia ca daca oamenii de buna credinta nu se implica acum, foarte curand, noi toti, colectivitatea aceasta care se cheama Romania se poate transforma intr-un fel de turma de erbivore care merge somnolent spre mlastina cu crocodili. Din acest motiv plec din jurnalism, imi las preocuparile mele cotidiene si intru in politica. Ii inteleg foarte bine pe cei care se tin departe de politica, dar eu unul nu mai pot sa stau deoparte. Voi candida, asadar, din partea Partidului Democrat Liberal, pentru ca este un partid de dreapta, si eu sunt un om cu convingeri politice de dreapta. Mai mult, Partidul Democrat Liberal este, cum bine stiti, un partid politic relativ izolat. Dupa parerea mea, faptul ca toate celelalte partide izoleaza Partidul Democrat Liberal ii confera acestuia o obligatie, o responsabilitate si o pozitie unica in ansamblul politicii noastre. Eu cred ca aceasta izolare de moment il onoreaza si-l obliga, repet, sa fie altfel.
Vreau sa cred ca intrarea mea si a prietenului meu, Catalin Avramescu, in acest partid, arata clar ca Partidul Democrat Liberal a inteles care este linia pe care trebuie s-o urmeze. Vreau ca Partidul Democrat Liberal sa castige alegerile din toamna si de aceea sunt aici. Va multumesc.

Catalin Avramescu: Am sa incerc sa fiu foarte scurt pentru ca prefer ideile, prefer programele, prefer dezbaterile unor simple declaratii si am sa fiu foarte scurt pentru ca ideea mea despre democratie, una clasica, de altfel, mie mi se pare - fac o paranteza - ca eroarea noastra in care traim astazi este ca, tocmai, folosim idei destul de excentrice in raport cu ceea ce este cu adevarat democratie; ideea mea despre democratie este una foarte simpla si clasica. Este aceea a unei comunitati in care cetatenii sunt condusi de cetateni. Sunt foarte inconfortabil, va spun foarte sincer, cu ideea unei clase politice de profesie, o oligarhie politica, ce de 18 ani duce Romania intr-o directie pe care, asa cum vedeti si acum, din ultimul raport, acum, cu privire la starea justitiei, o directie care nu este drepta. Si eu mai cred ca o tara, pentru ca tot vorbim despre justitie, o tara care nu este condusa in raport cu spiritul justitiei, este o tara care se indreapta spre o directie fundamental gresita. In ceea ce ma priveste, sper sa pot contribui la readucerea Romaniei spre o directie decenta. Sunt foarte multe de facut.
De ce Partidul Democrat Liberal? Trebuie sa va spun asta - pentru simplul motiv ca eu cred si intr-o dimensiune, daca vreti, pragmatica a politicii. Trebuie sa obtinem un lucru foarte precis la aceste alegeri: o majoritate pentru schimbare, o majoritate pentru o schimbare fundamentala, importanta. Noi am sperat ca dupa 1 ianuarie 2007 vom avea o schimbare. Iata si ultimul raport... Este atat de deprimant incat trebuie sa revin la el; ne arata ca aceasta schimbare nu s-a produs. Dimpotriva, ritmul reformelor necesare, obligatorii as zice, in contextul Uniunii Europene, ritmul acestor reforme a fost foarte, foarte mult incetinit, daca nu cumva aceste reforme au fost stopate, daca nu cumva s-au facut pasi inapoi in unele domenii. Or, mie mi se pare ca lucrul acesta nu este de acceptat si ca noi toti, ca cetateni, repet, intotdeauna am sa incerc sa ma raportez doar ca cetatean, un cetatean care trece, temporar, prin institutiile politice - pentru ca ceea ce ne intereseaza este o politica pentru cetateni, repet - eu cred ca noi, ca cetateni, trebuie sa avem o pozitie principiala, as spune morala in raport cu aceste lucruri. Cred, de asemenea, ca aceasta clasa politica, asa cum este ea pana acum si care, in buna parte, trebuie sa o afirmam, este fabricata de sistemul de liste, de sistemul listelor blocate - si asta este o constatare foarte comuna in stiinta politica - fabrica o adevarata oligarhie transpartinica. Nu numai la noi s-a intamplat lucrul acesta; sistemele proportionale - fac o paranteza - in general duc la o fragmentare extrema a spectrului politic si la o clasa politica dominata de o oligarhie subtire de partid. Deci sistemul acesta pe liste blocate trebuie schimbat. Printre lucrurile care trebuie sa se intample in aceasta tara, pentru ca trebuie sa privim si putin optimist, nu numai sa ne batem cu fantomele trecutului, care sper ca vor fi eliminate la aceste alegeri. Eu cred ca trebuie sa privim si optimist si, printre lucrurile care trebuiesc facute in aceasta tara, trebuie sa schimbam, iata, sistemul politic, trebuie sa schimbam sistemul electoral, de ce nu? Intr-o buna zi, sistemul de inregistrare al alegatorilor, observati, dumneavostra veti acoperi alegerile in curand, si veti vedea, ca de atatea ori dupa 1990, circumscriptii in care voteaza mortii si tot felul de asemenea lucruri. Printre altele, cred ca trebuie sa ne raportam intotdeauna la principiul ferm al schimbarii, si mie mi se pare ca acest lucru trebuie creat prin intermediul unei majoritati pentru schimbare, o majoritate pentru schimbare in Parlament, o majoritate pentru schimbare in Executiv, o majoritate pentru schimbare care eu cred ca exista deja in societatea romaneasca. Va multumesc.

Adriean Videanu: Multumesc, intrebari pentru toti!

Calitatea de sef al Cancelariei ramane in continuare? Este incompatibila...?

Catalin Avramescu: Nu, pentru ca nu sunt functionar public, imi displace termenul, sunt putin inconfortabil cu el, dar este un statut de demnitar public, deci e un statut echivalent cu cel al unui secretar de stat.

Deci ramaneti in continuare?

Catalin Avramescu: Pana la alegeri da, am un timp limita dupa alegeri, presupunand ca voi fi ales, sa renunt la una din cele doua demnitati publice.

O intrebare comuna, atat pentru domnul Avramescu cat si pentru domnul Voinescu: veniti dintr-un mediu care nu este politic, jurnalisti, comentatori, cum credeti ca va vor primi alegatorii din Ploiesti? Spre cine va indreptati, spre cei intelectuali, spre cei care v-au citit pana acum sau incercati sa ajungeti si la ceilalti care probabil nu au citit niciodata vreun comentariu...

Sever Voinescu: Vedeti, legatura mea cu comunitatea din care m-am ridicat este mult mai adanca si mult mai generala, daca vreti, decat aceea cu cei care au avut bunavointa ca, pe parcursul anului, sa ma citeasca. Eu sunt, la urma urmei, produsul acelei comunitati, o simt in mine, vorbind, gandind, cerand, pentru ca, pana la urma, toti suntem conditionati de contextul social si cultural in care am aparut si am evoluat. Cu alte cuvinte, nu am absolut niciun fel de complex sa ma adresez si sa intru in legatura directa, deopotriva cu oamenii care, poate, m-au citit sau cu oamenii care, probabil, nu au auzit inca de mine, dar voi fi acolo si fapul ca ma ofer sa-i servesc reprezentandu-i in Parlamenul Romaniei este, pentru mine, o mare onoare. Multumesc.

Catalin Avramescu: As vrea sa va mai spun ceva despre discursul politic in general. Fara a fi pretios, cred ca noi trebuie sa mergem catre o anumita simplitate a discursului politic. Nu spun primitivism, lucrurile sunt foarte diferite, dar trebuie o anumita simplitate. Eu cred ca oamenii comuni, oamenii normali, chiar fara sa stie teorie politica, istorie politica, sociologie politica, ei inteleg lucrurile elementare din politica romaneasca: vad cine fura si cine minte, vad cine spune adevarul - daca mai sunt printre aceia - si cine face ceva si din cauza aceasta eu cred ca noi trebuie sa efectuam o adevarata revolutie a bunului simt in politica romaneasca, sa ne adresam in cuvinte simple, normale oamenilor normali, care vor intelege, eu sper, de fapt sunt sigur ca vor intelege, pentru ca ei au fost serviti pana acum cu discursuri prefabricate. Avem de exemplu un prim-ministru care, in momentul in care vorbeste, nu sunt sigur daca vorbeste consilierul american sau consilierul celalalt, de la doua strazi mai incoace. Nu pare sa vorbeasca omul, nu pare sa vorbeasca o constiinta morala autonoma, individuala. Or, lucrul acesta mi se pare daunator pentru orice corp politic, cu deosebire al nostru, care a ajuns la mana, sa spun asa, nu doar a unei oligarhii de partid, dar a ajuns si la mana unui grup de - sa-i numim foarte politicos "consilieri", care vedeti ca au tot felul de afaceri, tot felul de interese, se duc la nunta la Monte Carlo, umbla prin Ferrari. Eu cred ca acest gen de politica este complet inacceptabila pentru o tara care se vrea decenta.

Adriean Videanu: Nu vreau sa completez, am doar o singura apreciere: domnul Avramescu va mai merge si catre Mizil, pentru ca acolo candideaza si altcineva, stiti dumneavoastra cine.

Pentru domnul Avramescu: de ce ati intrat in politica?

Catalin Avramescu: Motivul pentru care am intrat in politica vi l-am explicat pana acum, dar sa va spun de ce in Mizil. De altfel, cu politica ma ocup de foarte multa vreme incoace, intr-un fel sau altul. De ce de partea cealalta a baricadei, in calitate de candidat? Pai foarte simplu: pentru ca doresc sa efectuez o schimbare. Eu, alaturi de altii, v-am spus, cred in ideea unei majoritati pentru schimbare si speram ca aceasta majoritate se va coagula in Parlament, speram ca aceasta majoritate va fi produsa la urne, asta sper eu, cel putin, speram ca aceasta majoritate va fi in Executiv. Ca om, ca individ, tu poti sa fii partea unei constructii politice sau poti sa stai pe malul apei, sa spun asa, pescuind in balta detasarii politice. Sigur ca unii, la un moment dat, suntem tentati sa facem asta, dar la un alt moment suntem tentati sa facem si altceva. De ce Mizil? Pentru ca sunt nascut acolo si pentru ca mi se pare destul de normal. Ideea turismului electoral prin circumscriptii o gasesc complet respingatoare. Nu as putea sa candidez niciodata altundeva decat in Mizil sau, cel mult, intr-un loc care, de la o vreme, este casa mea, in Bucuresti. Dar repet: turismul electoral pe care il vad practicat cu atata placere de atatea partide mie mi se pare de neacceptat.

Contracandidatul care s-a anuntat din partea PSD-ului, in acelasi colegiu la Camera Deputatilor, v-a influentat in vreun fel decizia?

Catalin Avramescu: Nu stiu daca s-a anuntat ceva, pana acum nu s-a anuntat nimic. Oricum, nu este vreo problema, pentru ca eu nu am niciun razboi personal cu nimeni. Daca vreti, eu, in masura in care sunt polemic, sunt polemic in raport cu un sistem care isi produce oamenii, un sistem care isi produce "valorile", in sens antropologic. Aici este marea noastra problema, pentru ca noi, daca nu schimbam sistemul, vom vedea aceeasi factura de oameni succedandu-se la guvernare, succedandu-se prin Parlament. Repet: problema mea nu este un contracandidat, eu nu am probleme cu absolut nimeni, dimpotriva cu un sistem.

Dar sunteti constient ca eventualul contracandidat se va folosi de prezenta dumneavoastra spunand ca eternul dusman isi trimite arma acolo. Cum va veti simti dumneavoastra, dupa alegeri, cand veti sta in aceeasi sala alaturi de fotbalisti, cantareti, manelisti, tot felul de oameni...

Calatalin Avramescu: Este o mare problema, intr-adevar, si nu cred ca exista vreun sistem de vot pe aceasta planeta care sa o rezolve la modul perfect. Dar ceea ce stim este, fara vreo aluzie la fotbalisti pentru ca am tot respectul pentru ei, nu am nici o problema, dimpotriva, ma uit uneori cu placere la meciuri, dar cred ca marea noastra problema nu sunt fotbalistii si manelistii. De altfel, ati observat ca multi dintre ei pierd cu brio alegerile, de la o vreme incoace. Unul a castigat, unul a pierdut, deci sunt situatii si situatii. Marea noastra problema as spune ca sunt aceste gasti de partid care confisca decizia publica in beneficiul lor, iar acestia nu sunt fotbalisti, mi-ar placea sa joace macar fotbal bine, acestia nu sunt cantareti, mi-ar placea sa cante bine, macar atata, ei se ocupa cu alteva. Aceasta este marea noastra problema, pentru ca noi avem un sistem de partid foarte rigid, cu partide extrem de disciplinate la modul prost al cuvantului, partide care raspund la comanda politica. Observati masinile de vot care se fac si se desfac in Parlament. Genul acesta de politica, repet, este o politica generala, care este destul de stramba, nu pur si simplu personajele din acea politica. As mai vrea sa spun un singur lucru, mie mi se pare ca, de asemenea, trebuie sa ne delimitam foarte, foarte sever de influenta banului in politica, altfel ce ar cauta fotbalistii, cantaretii, care vor sa faca altceva decat fotbal si canto?

Domnule Avramescu, dumneavoastra din ce va veti face campanie electorala?

Catalin Avramescu: Daca intrebarea imi este adresata mie va spun foarte sincer ca prefer o campanie directa, ma duc la oameni, le bat la usa, voi refuza cu indaratnicie o campanie, sa-i spunem asa, pe bani.

Spuneati ca in Parlament vor fi gasti care raspund la comenzi si asa mai departe. Fara niciun fel de jignire, si PD-L-ul este un fel de gasca politica, la fel ca PSD-ul... Veti fi soldati disciplinati, chiar daca nu va va conveni vreo decizie, sa zicem, luata la nivel general sau...?

Catalin Avramescu: Nu, uitati-va si in Constitutie, mandatul imperativ este interzis, deci in ceea ce ma priveste, atat Constitutia cat si propria constiinta ma impiedica sa fiu la modul prost un soldat disciplinat. Sigur ca suntem oameni pragmatici, exista nevoie de coordonare politica, nu traim pe fata nevazuta a lumii. Exista grupuri, exista retele politice prin care doresti sa iti transmiti un mesaj politic, doresti sa ai o actiune eficienta sau dimpotriva, doresti doar sa te alaturi unei actiuni pe care o socotesti rezonabila dar, dincolo de asta, va spun foarte sincer ca nu am de gand sa fiu un soldat disciplinat, la acest mod prost, al niciunui partid.

O sa demisionati din functia de consilier de stat? Nu va complica totusi faptul ca mesajul dumneavoastra se va suprapune cu cel al Presedintiei? Sau va fi inteles ca fiind suprapus cu cel al presidentiei?

Catalin Avramescu: Eu sunt de sapte luni in aceasta functie, nu cred ca am suprapus niciodata niciun mesaj, nimeni din presa nu mi-a reprosat ceva in sensul acesta si sper sa obtin tot pe aceasta cale.

Dar va inscrieti in PD-L? Intrarea in politica e compatibila cu functia?

Catalin Avramescu: Da, sigur, cu data de azi. Functia este, de fapt, de secretar de stat. Intrebati-i pe domnii de peste drum, de la Palatul Victoria, cati dintre ei sunt inscrisi in partide si veti observa ca practic sunt toti.

Ma scuzati, dar una este sa va duceti la Mizil, in calitate simplu membru al PD-L dupa aceasta campanie si alta este sa va duceti in calitate de consilier prezidential... Oameni stiu despre functia dumneavoastra...

Catalin Avramescu: Dar nu ma duc in calitate de consilier prezidential. Acesta este reprosul, chiar ma bucur ca mi-ati pus aceasta intrebare, pe care il puteti adresa intregii clase politice, de la primul ministru pana la ultimul parlamentar, presupun ca vreunul dintre ei este ultimul, in ordinea precedentei. Eu vreau sa ma detasez, dar mi se pare ca rezolvarea trebuie sa fie una, daca vreti, sistemica. Eu, de exemplu, personal vorbind, si exprim o parere strict personala aici, mie mi se pare ca nu este corect, iar spunand asta ma refer la experienta unor democratii consolidate; nu este corect sa se accepte mandatele consecutive. Daca ma intrebati pe mine, niciun demnitar in functie nu ar trebui sa candideze, mai ales la propria succesiune. Lucrul acesta il gasesc inacceptabil si daca o asemenea lege ar trece prin Parlament, cu siguranta ca m-as numara printre cei care ar o vor sprijini.

Domnule Videanu, nu mai luati in calcul si alte nume, de exemplu, in presa de astazi s-a zvonit si numele lui Ilie Dumitrescu?

Adriean Videanu: Categoric, vom proceda exact cum am procedat astazi, cu toate Organizatiile Judetene. Asa cum v-am anuntat la conferinta de presa de luni, dupa Biroului Permanent National, avem o analiza interna. La Prahova, aceasta analiza interna s-a finalizat, de aceea am venit astazi in fata dumneavoastra. Pe masura ce vom finaliza analizele interne din celelalte organizatii judetene, vom veni si va vom prezenta toate numele, toate candidaturile noastre.

As vrea un raspuns de politician: ati avut vreo discutie cu Ilie Dumitrescu?

Adriean Videanu: Sunt prim-vicepresedinte al Partidului Democrat Liberal. Dupa cum am citit si eu, exista o discutie la nivelul Organizatiei Sector 5, nu va pot da detalii. Eu personal nu am discutat cu domnul Ilie Dumitrescu, dar din cate am vazut si eu, exista aceasta discutie.

Cu alti comentatori, consilieri de la Cotroceni... ati avut discutii? Aveti intentia sa discutati?

Adriean Videanu: Ceea ce pot sa va asigur este ca noi incercam sa oferim posibilitatea tuturor celor care impartasesc valorile si principiile de dreapta si care, noi credem, ca prin aportul propriu pot sa ajute la schimbarea lucrurilor, altfel decat s-a intamplat pana acum, o vom face fara nici un fel de rezerve.

As putea sa va dau niste nume in completare: Traian Ungureanu, daca se poate, sau Cristian Preda?

Adriean Videanu: Totul este posibil. Va multumesc mult!

Niciun comentariu: