sâmbătă, decembrie 08, 2007

abitio et carmen



(plecare şi cântec)
Ei, aleşii, se fac că nu pricep că noi pricepem ce fac îi în spatele cuvintelor menite să “dea bine pe media”.
Mai ieri era un scandal Băsescu-Olteanu asupra publicării în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale. Ce aflăm azi?
Azi aflăm că onor Camera Deputaţilor precizează că decizia Curţii Constituţionale referitoare la comisia specială de la Cotroceni a fost primită şi înregistrată la Secretariatul General al Camerei în data de 4 decembrie, iar în dimineaţa zilei de 5 decembrie a fost trimisă la Monitorul Oficial, pentru publicare.
Ce spune Camera Deputaţilor:
"PRECIZARE
Marţi, 4 decembrie 2007, la finalul programului de lucru, a fost primită şi înregistrată, la cabinetul Secretarului General al Camerei Deputaţilor, Decizia nr. 1133 din 27 noiembrie 2007, a Curţii Constituţionale, referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.12 - art.22 din Capitolul III "Procedura de urmărire şi judecare" al Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, art.23 şi art.24 din aceeaşi lege, precum şi ale art.I şi art.II din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95/2007 pentru modificarea legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială.
Decizia a fost înregistrată cu nr. 51/980/AD/4.12.2007. Cu acelaşi număr a fost trimisă, în dimineaţa următoare, la Monitorul Oficial pentru publicare.
Secretariatul General al Camerei Deputaţilor a respectat procedurile legale referitoare la această situaţie."
Dacă preşedintele Traian Băsescu spune că preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, că a oprit publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR despre Comisia specială, blocându-l pe şeful statului în luarea unei decizii legat de cei opt foşti şi actuali miniştri pentru care s-a cerut aviz de urmărire penală şi preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, declară că directorul Monitorului Oficial i-a spus că preşedintele Traian Băsescu face presiuni pentru publicarea "peste rând" a deciziei Curţii Constituţionale şi că el i-a cerut şefului MO să respecte legea, oare cine are dreptate?
Încă meciul este nedecis, dar Traian Băsescu face o mică intervenţie sub forma unui apel public.
Înainte de a pleca (Bogdan Olteanu va trebui să aştepte) Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că lansează un apel public la înţelepciune şi la o remaniere a ministrului Justiţiei, apreciind că ar fi grav dacă acesta ar ajunge în faţa procurorilor din această postură. Băsescu a menţionat că acesta apel se alătură scrisorii pe care a adresat-o premierului Tăriceanu în 29 noiembrie şi în care îi solicita să aibă în vedere remanierea Guvernului, respectiv a miniştrilor Paul Păcuraru şi Tudor Chiuariu. El a adăugat că "nu prin mijloace empirice, brutale se poate împiedica scoaterea din Guvern a celor doi miniştri".
Personal nu prea am văzut natura empirică a mijloacelor, dar… Şeful statului a precizat că nu atât situaţia lui Paul Păcuraru este cea care îl îngrijorează, ci aceea a ministrului Justiţiei, "îngrijorare" pe care şi-a manifestat-o în scrisoarea către premier.
"Ar fi extrem de rău pentru România dacă ministrul Justiţiei ar fi trimis în faţa procurorilor şi suspendat din funcţie prin decret prezidenţial, având în vedere importanţa ministrului Justiţiei în orice Guvern".
"Nu mă limitez doar la scrisoare, ci lansez un apel public la înţelepciune şi remanierea de urgenţă a ministrului Justiţiei", a adăugat Traian Băsescu, precizând că, potrivit Constituţiei, acesta este şeful procurorilor.
Cu adevărat este ciudat ca procurorii să-şi ancheteze şeful în funcţie…
"Week-endul este un sfetnic bun şi sunt dispus să am răbdare dacă aş şti că acest lucru se întâmplă".

Preşedintele Traian Băsescu mai are o dimensiune a luptei. Domnia sa a declarat ieri, referindu-se la legea votului uninominal pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, că suspectează "o cârdăşie" între Asociaţia Pro Democraţia şi Guvern, în ceea ce priveşte articolele 2 şi 26 din lege, pe care le consideră neconstituţionale, menţionând că articolul 26 se referă la introducerea listelor electorale suplimentare, pentru care s-ar da un vot indirect, ceea ce în opinia sa contravine Constituţiei şi că articolul 2 permite declanşarea alegerilor anticipate în situaţia în care se produce o reorganizare administrativ-teritorială, ceea ce, de asemenea, încalcă legea fundamentală.
Cum şeful statului nu crede că Asociaţia Pro Democraţia nu a avut în vedere că cele două articole contravin prevederilor constituţionale.
"De aceea, suspectez o cârdăşie între Asociaţia Pro Democraţia şi Guvern. Dacă Curtea Constituţională constată că nu există abateri de la Constituţie, le voi cere public scuze. În caz contrar, Asociaţia Pro Democraţia şi primul-ministru trebuie să ştie că au participat la înşelarea românilor", a afirmat Traian Băsescu.

Cine sunt feţele din spatele Asociaţia Pro Democraţia?
Consiliul de Conducere (CC)
Preşedinte interimar - Adrian Sorescu
Membri:
Ramona Bercea-Teodorescu
Vasile Chiru
Dragos Geamana
Florin Rosu
Andreea Socaciu
Centrul National de Coordonare (CNC)
Ana-Maria Mosneagu - Director executiv
Mioara Hrebenciuc - Director adjunct
Victorita Meirosu - Director financiar
Laura Radulescu - Coordonator PR
Madalina Bucheru - Coordonator retea
Felicia Alexandru - Coordonator programe
Paul Chioveanu - Coordonator programe
Cristian Constantin-Bratu - Coordonator programe
Constantin Marza - Coordonator programe
Mihai Stefanescu - Coordonator programe
Todor Arpad - Expert
Alina Toma - Asistent staff
Alina Mustatea - Asistent financiar
Coordonatori regionali
Costica Topala - Coordonator Regiunea 1 - Nord-Est
Ciprian Bobeica - Coordonator Regiunea 2 - Sud-Est
Silvia Petre - Coordonator Regiunea 4 - Sud-Vest
Andrei Deheleanu - Coordonator Regiunea 5 - Vest
Iulia Georgescu - Coordonator Regiunea 6 - Nord-Vest

Cârdăşie?, se poate. Eu unul nu am găsit însă nimic ciudat între aceşti oameni şi politica de vârf. Din păcate astăzi în România eşti obligat să spui da sau nu şi atunci iei partea cuiva împotriva altcuiva. Aş vrea ca preşedintele să aducă argumente când face o astfel de acuzaţie, măcar pentru mine.

2 comentarii:

Argusdre spunea...

Dupa parerea mea TB este cel care face presiunile.Este in nota sa obisnuita.De asemenea, acuzatia de cardasie a guvernului cu Prodemocratia cred ca nu este reala.Probabil TB aduce aceasta acuzatie gandindu-se la similitudinea cu cardasia Presedintiei cu mai multe ONG-uri (despre care au aparut indicii evidente).

Anonim spunea...

Dupa cum spuneai si tu, si eu, ca membru APD, astept argumente de la presedintele tarii care sa demonstreze cardasia APD cu Guvernul. Domnia sa, Traian Basescu, ar trebui sa-si rascoleasca amintirile legate de modificarile facute proiectului APD si sa-si suspecteze colegii de partid.(PD, actualmente PDL)