joi, decembrie 20, 2007

Proiectul Legii bugetului în Parlament

(sau cum să reduci fiscalitatea prin mărirea ei)
Discursul Primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu în cadrul şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aprobarea proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2008 şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2008


„Domnule Preşedinte al Senatului,
Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,

Vă mulţumesc în numele Guvernului pentru votul pe care l-aţi acordat astăzi Bugetului pentru 2008. Parlamentul şi-a dat astfel girul pentru politicile şi pentru programele pe care Cabinetul şi-a propus să le pună în practică în anul viitor, iar această realitate este mult mai importantă decât declaraţiile ultimative care se fac despre cât de minoritar este Guvernul pe care îl conduc!
Vă asigur că votul dumneavoastră nu va fi risipit, iar Executivul îşi va duce la îndeplinire obiectivele prevăzute pentru cel de-al patrulea an de mandat.
Votul dumneavoastră reprezintă o investiţie. Este o investiţie care ne permite să continuăm să punem în practică angajamentele asumate prin Programul de Guvernare. Este o investiţie în programe de dezvoltare ambiţioase şi în politici publice menite să ne consolideze statutul de ţară europeană.
Vă asigur că ne vom onora promisiunile, indiferent de calculele pe care şi le fac diverşi adversari politici!

Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi,

România are de astăzi un nou buget de factură liberală, bazat pe stimularea şi susşinerea dezvoltării şi a creşterii economice. Acesta este un lucru foarte important pe care doresc să-l susţin şi sp-l prezint, pentru că este bugetul care va permite modernizarea României. Daţi-mi voie să vă explic în câteva rânduri care sunt argumentele.
În primul rând, un astfel de buget asigură continuitatea şi coerenţa programelor, a politicilor şi a investiţiilor din bani publici demarate in anii de mandat precedenţi. Nu se produc rupturi şi nu se abandonează şantierele începute! Din păcate, distanţa pe care o mai are România de parcurs pentru a ajunge la un nivel de prosperitate similar celui din celelalte state europene este mare. Ca să o parcurgem, avem nevoie de proiecte majore, care se întind pe mai mulţi ani.
În al doilea rând, acest buget este o sursă de stabilitate pentru mediul privat. Companiile şi investitorii privaţi – fie că sunt români, fie că sunt străini – cunosc ce politici fiscale şi economice am aplicat în aceşti trei ani de mandat şi ştiu la ce să se aştepte.
Aceasta cu atât mai mult cu cât menţinem cota unică de impozitare la un nivel de 16%, dar scădem contribuţiile sociale cu 6 puncte procentuale. Nu vor exista majorări de taxe sau impozite.
Prin urmare, un mediu de afaceri stabil şi transparent este un magnet pentru investiţii. Iar investiţiile înseamnă locuri de muncă mai bune, deci bani mai mulţi în buzunarele angajaţilor; înseamnă, de asemenea, profit pentru investitori şi fonduri mai mari atrase la buget.
Estimăm că, în anul 2008, vom încasa la buget 39,3% din PIB, comparativ cu 29% din PIB în anul 2004. Produsul Intern Brut în euro va fi în anul 2008 aproape dublu faţă de 2004. Contăm pentru 2008 pe o creştere economică medie de 6% din PIB.

În al treilea rând, aş vrea să scot în evidenţă principala măsură fiscală pe care o punem în aplicare în 2008: este vorba despre reducerea CAS cu şase puncte procentuale. Am mai spus-o şi doresc să repet: este cea mai mare reducere aplicată taxării asupra muncii după 1990. Este o măsură liberală şi este în concordanţă cu programul de guvernare, aprobat de dumneavostră în 2004. Prin urmare, ne îndeplinim astfel promisiunea de a scădea contribuţiile la asigurările sociale cu 10 puncte procentuale pe durata mandatului.
Subliniez, în acelaşi timp, că este o reducere realistă şi care are susţinere economică. Ea va aduce beneficii certe atât angajaţilor, cât şi bugetului asigurărilor sociale. Va contribui la crearea de noi locuri de muncă şi la scoaterea la suprafaţă a muncii la negru. Este o măsură care dă o şansă în plus românilor care vor să aibă o viaţă decentă şi economiei româneşti, care trebuie să concureze pe o piaţă externă dură.

În paranteză - am auzit însă că fostul Partid Democrat, nu ştiu cum se mai numeşte acum - a fost împotriva acestei măsuri. Mă întreb dacă reprezentanţii săi ar fi avut aceeaşi poziţie dacă mai erau în Executiv. Sincer, nu cred, pentru că ar fi trebuit să vă mândriţi cu această măsură, iar acest comportament ar fi fost normal pentru că este o măsură bună, după cum bine ştiţi. Însă aceasta spune multe despre vorbele care se spun despre Guvernul pe care îl conduc şi despre modul în care, din păcate, Partidul Democrat ştie să facă politică în ultima vreme. Închid paranteza şi doresc să revin la lucrurile importante.

Doamnelor şi domnilor parlamentari,

Spuneam mai devreme că votul dumneavoastră reprezintă o investiţie. Reprezintă o investiţie în viitorul României, în dezvoltarea României. Garanţia afirmaţiei mele constă în programele ambiţioase de investiţii cu fonduri publice pe care le vom derula în 2008, pe baza acestui buget. Finanţările vor merge către cele patru direcţii prioritare în care acţionăm deja de trei ani: educaţie, sănătate, agricultură şi infrastructură.
Sănătatea beneficiază de un buget de 4,5% din PIB. Banii vor fi folosiţi pentru a creşte accesibilitatea şi calitatea actului medical. Continuăm programul de reabilitare a spitalelor şi începem să construim spitale noi la nivel regional şi judeţean.
Şcoala românească primeşte un buget-record de 6% din PIB, adică 26,4 miliarde de lei noi. Aceasta sumă este cu 27% mai mare decât cea din 2007. De asemenea, finanţăm cercetarea la un nivel record de 0,75% din PIB, adică de mai mult de 5 ori faţă de 2004.
Infrastructura este finanţată cu nu mai puţin de 4% din PIB. Prin urmare, vom finanţa în continuare construcţia de autostrăzi şi centuri ocolitoare pentru majoritatea marilor oraşe ale ţării.
Despre bugetul agriculturii, a crescut cu 13% faţă de 2007, în condiţiile în care bugetul pe 2007 pentru acest domeniu este dublul bugetului pe 2006.

Doamnelor şi domnilor parlamentari,

Aceste patru domenii prioritare au un impact pozitiv, direct şi de netăgăduit asupra vieţii de zi cu zi a oricărui român, indiferent de vârstă, de venit, de categoria socio-profesională din care face parte. Prin astfel de investiţii din banii publici, românii încep să se bucure de efectele pozitive ale creşterii economice şi ale politicilor aplicate de Guvern în ultimii trei ani. Iar faptul că economia merge bine permite societăţii româneşti să aibă grijă şi de românii cei mai afectaţi de tranziţie: de pensionari.
În 2005, am făcut primul pas pentru a veni în sprijinul pensionarilor: am recalculat pensiile, eliminând astfel inechităţile din sistem. Ulterior, au urmat creşteri succesive ale pensiilor. Prin Programul de guvernare, reamintesc că ne-am propus să majorăm pensiile cu 30% în termeni reali.
În 2008, prin prevederile acestui buget, vom ajunge la o creştere reală de 88% faţă de 2004, adică de trei ori mai mult decât ne propuseserăm. Pensia medie lunară de asigurări sociale va fi de 551 lei, pentru cei peste 5 milioane si jumătate de pensionari din sistemul de asigurări publice.

Doamnelor şi domnilor parlamentari,

În încheiere, aş dori să subliniez că bugetul pe care l-aţi votat este un buget care corespunde statului de ţară europeană al României. Răspunde obligaţiilor pe care le avem în calitate de ţară membră a Uniunii Europene, asigură resursele pentru co-finanţarea fondurilor europene şi, mai ales, prin programul de investiţii, permite reducerea decalajelor ce ne despart de celelalte state europene.
Este un buget ambiţios, care vrea să descătuşeze energiile unei ţări în expansiune, sprijinind în acelaşi timp categoriile defavorizate.
Din acest motiv, este un buget care demonstrează că, dincolo de frazeologia politicianistă, la Guvern se munceşte. Iar munca aceasta se vede în viaţa de zi cu zi a românilor!
Vă mulţumesc pentru votul dumneavoastră, al tuturor!

În încheiere, doresc să vă adresez dumneavoastră, tuturor membrilor Parlamentului, în numele Guvernului, mulţumiri pentru sprijinul acordat activităţii noastre în acest an.
Vă urez Sărbători fericite şi La Mulţi Ani!”

Niciun comentariu: