sâmbătă, decembrie 15, 2007

Pessimum genus inimicorum laudantes



(Persoanele care te flatează sunt cel mai rău tip de inamic)
Traian Băsescu face un gest mare, demn de un preşedinte mare a unei ţări mari. Sincer nu credeam că Preşedintele de astăzi ar putea face astfel de gesturi.
Traian Băsescu a propus premierului şi ministrului de externe să nu expulzeze doi diplomaţi moldoveni ca răspuns la gestul Republicii Moldova de a declara " persona non grata " doi dintre diplomaţii români.
În astfel de cazuri, mutarea aşteptată de la statul partener din punct de vedere diplomatic este răspunsul cu acelaşi gest. Şeful statului a propus primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu şi ministrului de Externe Adrian Cioroianu să nu reacţioneze astfel, argumentând că România are relaţii speciale cu Republica Moldova.
Cei doi diplomaţi nedoriţi au revenit în ţară, joi după-amiază, prin Vama Albiţa, fiind însoţiţi de mai mulţi reprezentanţi ai Ambasadei României în Republica Moldova.
Din păcate nu se spune "în clar" cu ce anume s-au făcut vinovaţi cei doi. Personal nu cred că vorbim de spionaj ci de amestec în treburile interne. Sunt absolut convins că expulzarea celor doi nu reprezintă un gest de forţă din partea Republicii Moldava ci unul de slăbiciune, răspuns la o virtuală ameninţare.
Nu cred că ar trebui să insistăm prea tare cu unirea celor două Românii de o parte şi de cealaltă a Prutului. Unirea se va face firesc peste câţiva ani când Republica Moldova va intra şi ea în Uniunea Europeană, fără a provoca victime politice. În acest moment ar trebui să ne concentrăm în a ajuta Moldova cu informaţia europeană, necesară atunci când va trebui să îndeplinească condiţiile de aderare, ca să nu aibă de înfruntat greutăţile prin care am trecut noi.
Cineva îmi spunea mai demult că ar fi bine ca imnul să fie Hora Unirii. Oare atunci am fi mai uniţi?

Niciun comentariu: