luni, decembrie 10, 2007

Divina natura dedit agros, ars humana aedificavit urbes



(Natura divină ne dă câmpurile, arta umana ridică urbiile )
În partida de şah dintre preşedinte şi premier, PNL-ul a rămas fără piese. Este nevoit să împingă la sacrificiu piesele importante de pe tabla de şah: Norica Nicolai.
De ce la sacrificiu? În situaţia care este acum Ministerul Justiţiei oricine ar veni ministru este sacrificat din start… doar dacă… doar daca doamna Nicolai nu este cumva zâna bună din Cenuşeareasă care să mişte din bagheta domniei sale şi să facă din ministerul Justiţie o aparenţă de palat cu servitori care îşi ştiu foarte bine rolul. Mă îndoiesc că se va întâmpla aşa ceva. Chiuariu este şi el o victimă a jocului de şah. El nu conta prea mult ca om, era o unealtă de răspuns politic. După cum Traian Băsescu se folosea de rolul lui pentru a bloca ce nu-i convenea, ba trimiţând înapoi la legislativ, ba la Curtea Constituţională, şi Guvernul s-a folosit de lege pentru a construi propriul interes.
Ştirea posibilei nominalizări a Noricăi Nicolau la postul “ţeapa anului” a fost dezvelită fără prea mult fast de vicepreşedintele PNL Ludovic Orban. Acesta a declarat astăzi, în aer liber, înainte de şedinţa Delegaţiei Permanente (adică fără să fi stabilit nimic), că liberalii vor decide în cursul săptămânii cine va merge la Justiţie. Dar… senatorul Norica Nicolai are cele mai mari şanse. De ce tocmai doamna Nicolai? Pentru că în opinia lui Ludovic Orban, viitorul ministru al Justiţiei trebuie să fie "un om politic, un reprezentant al PNL".
De altfel şi Renate Weber ar avea şanse, dar vicepreşedintele PNL a apreciat că aceasta, deşi ar fi fost "un bun ministru al Justiţiei, a ales să-şi îndeplinească mandatul de europarlamentar".
Atunci când a fost întrebat de cel de al treilea nume vehiculat de presă, Victor Alistar, directorul Transparency International România, Orban a răspuns: "Cine e Victor Alistar?". Sincer, şi eu aş fi răspuns la fel. E drept că nici de Chiuariu nu ştiam foarte multe înainte de a fi ministru.
Am căutat deci prin ziare. Iată ce am găsit:

Victor Alistar, in cursa pentru sefia ANI
Cotidianul, Mihaela Radu Aparut in editia din 22 August 2007
Un post de conducere la ANI este dorit de 28 de persoane. Victor Alistar vrea sa fie presedinte.
Ultimul inscris in cursa, cu doar citeva minute inainte de inchiderea listelor, este Victor Teodor Alistar, directorul Transparency International. El va concura cu alte 12 persoane pentru aceasta functie, iar pentru functia de vicepresedinte s-au inscris 14 persoane. Prima candidatura, din 10 august, este a lui Chis Radu, care insa nu a specificat pentru ce post se inscrie la concurs.
Aceasta a dat nastere la discutii in cadrul Consiliului National de Integrare, mai ales ca membrii comisiei de organizare a concursului nu au luat o decizie, desi era in atributiile lor. Acestia insa nu au venit la discutii, iar cel prezent a preferat sa lase decizia in sarcina CNI. Astfel, Marian Zlotea, reprezentantul PD in Consiliu, membru al comisiei de organizare a concursului, contesta chiar legalitatea votului dat in ultima sedinta a CNI pentru tematica si bibliografia de concurs. Mai mult, Zlotea a solicitat demisia presedintelui Consiliului pentru ca a acceptat sa valideze votul dat de un supleant, acesta din urma replicind insa ca nu a existat nici o ilegalitate si ca fiecare are dreptul sa-si spuna parerea. „Votul dat de supleant este legal”, a spus Nicu Marcu, presedintele CNI.
In sedinta CNI de marti seara s-au aprins spiritele pentru ca Simona Teodoru, reprezentantul PSD, a solicitat prelungirea termenului de inscriere la concurs, pe motiv ca mai sint si alti doritori. Intrucit alti membri ai Consiliului au considerat aceasta prelungire o aminare a organizarii concursului, s-au iscat noi discutii. In cele din urma, termenul nu a fost prelungit si s-a trecut la examinarea dosarelor.
Lupul Victor Alistar, paznicul stânei anticoruptie
Gazeta de Bucuresti, Bogdan Drăghici, Data aparitiei: 2006-04-10
Victor Alistar este directorul executiv al filialei române a prestigioasei organizatii Transparency International, devenind purtătorul de cuvânt al coalitiei anticoruptie initiate de societatea civilă românească. Trecutul recent al acestui Făt-Frumos imberb îl recomandă însă mai degrabă drept un veritabil cal troian menit să compromită demersurile reformiste ale unor organizatii neguvernamentale care s-au transformat în „câinii de pază“ ai democratiei românesti.
În ultimul an, posturile radio-TV si presa scrisă reproduc declaratiile lui Victor Alistar, transformându-l într-un etalon al moralitătii si profesionalismului pentru societatea românească. Se pare că formatorii de opinie sunt alesi si promovati după criterii stranii, preferându-se uneori „dalmatieni“ usor de santajat la momentul potrivit.
„Gazeta de Bucuresti“ vă propune un exercitiu de transparentă inedit, care-l vizează chiar pe liderul organizatiei care militează pentru cresterea transparentei decizionale în administratia publică, pentru facilitarea liberului acces la informatiile de interes public, pentru combaterea eficientă a coruptiei din sectorul public. Era firesc să ne asteptăm ca Transparency International să fie un etalon de bune practici în aceste domenii si că liderii săi sunt niste modele pentru cetătenii români si nu numai.
Cine este Victor Alistar?
„Are 28 de ani si este directorul executiv al Transparency International. A lucrat în presă, în administratia publică si în domeniul ONG-urilor. E si cadru universitar. Este membru al Adunării Generale a Transparency International, în Comisia Guvernamentală pentru Managerii Publici, în Comitetul strategic al Directiei Anticoruptie si Standarde Profesionale din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. «Crezul meu profesional este acela că orice este realizabil, chiar dacă nu în termenul scontat, dacă ce îti propui este onest si sustinut cu angajament. Cred în consecventă. Este important să nu uiti de ce ai plecat la drum si să nu cazi pradă tentatiilor obiectivelor colaterale. Într-o lume a informatiei abundente si a oportunitătilor de tot felul, este un avantaj strategic să te tii de lucrul început până la capăt. Un alt element care m-a ajutat a fost neimplicarea partizană – răul cel mai mare care se poate întâmpla în termeni de credibilitate si deci de resurse de actiune civică», spune Alistar“.
Descrierea de mai sus a fost făcută de ziarul „Cotidianul“, deoarece Victor Alistar face parte din galeria celor „opt bravi soldati în transeele societătii civile“ ai Generatiei Asteptate, un proiect menit să aducă în prim-plan liderii României de mâine..
Merită oare tânărul Alistar asemenea galoane? L-am căutat pentru a-i propune acest exercitiu de transparentă si a primit invitatia cu multă suspiciune. Răspunsurile au fost evazive sau au trădat un tupeu urias, încercând să ofere piste gresite si pozând într-o victimă a „sistemului ticălosit“.
Mercenarul cameleonic din curtea familiei Matei
Până în 2001, domnul Alistar a fost seful Protocolului din Primăria Capitalei, slujindu-l cu abnegatie pe fostul primar general Viorel Lis. „OmuL IScusit“ a rămas celebru pentru escapadele sale amoroase făcute pe banii contribuabililor, pentru modul discretionar în care a împărtit cu nemiluita apartamentele Municipalitătii spre beneficiul clientelei sale. „ªambelanul“ Alistar stia asadar multe secrete ale primarului Lis, devenind indispensabil acestuia si reclamând plata pentru multiplele servicii făcute iubăretului edil.
Schimbarea din vara lui 2000 nu i-a priit, nereusind să câstige aprecierea „matelotului-sef“, asa că si-a căutat un nou stăpân.
Asa a ajuns Victor Alistar purtătorul de cuvânt al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP), în epoca teribilei pesedizări a functiei publice. I-a apărat cu trup si suflet pe cei trei demnitari care au făcut posibilă concedierea abuzivă si ilegală a miilor de functionari publici care incomodau guvernarea PSD. Octav Cozmancă, Verginia Vedinas si Joszef Birtalan au fost prezentati de PR-istul Alistar drept „olimpienii administratiei publice“.
Victor Alistar s-a ocupat si cu monitorizarea avertizorilor de integritate din ANFP, adunând „probe“ pentru executarea sumară si rapidă a functionarilor care se opuneau ilegalitătilor comise de guvernantii iresponsabili. Rapoartele de evaluare si de monitorizare întocmite de oficialii si expertii europeni au fost cosmetizate de „vajnicul“ functionar,
realitatea fiind contrafăcută sistematic si livrată opiniei publice la comanda politică a noilor săi stăpâni.
Pe plan academic, asistentul universitar Alistar este considerat copilul de suflet al sotilor Matei din cadrul scolii Nationale de
Studii Politice si Administrative (SNSPA). Prof. univ. Ani Matei este prorectorul universitătii, fiind fostul lider al Uniunii Tineretului Comunist si făcând parte din echipa fostului rector Secăres, liantul dintre SNSPA si fosta Academie comunistă „ªtefan Gheorghiu“. Victor Alistar se află si pe statul de plată al Institutului National de Administratie (INA), acolo unde Ani Matei a fost director general adjunct în guvernarea PSD. Recent, directorul executiv al Asociatiei Române pentru Transparentă l-a angajat ca asistent personal pe Andrei Iaver, un functionar de la INA implicat într-o serie de activităti dubioase, care impuneau cel putin sanctionarea sa disciplinară. Sotia fostului lider utecist este prof. univ. Lucica Matei, decanul Facultătii de Administratie Publică si coordonatoarea lucrării de doctorat a doctorandului Victor Alistar. Asemeni mentorilor săi, tânărul asistent îsi oferă serviciile la mai multe discipline, polivalenta sa fiind exceptională.
Din 2004, Victor Alistar a devenit director executiv al organizatiei neguvernamentale aminti-te anterior si i-a fost aprobată cererea de suspendare din functia publică de purtător de cuvânt al ANFP. Asa a reusit ambitiosul tânăr să-si rezerve un post foarte bun în administratia publică, motivându-si cererea de suspendare cu apartenenta sa la o organizatie internatională, Transparency International. În martie anul curent, domnul Alistar a obtinut prelungirea suspendării sale pentru încă un an, preferând
să-si rotunjească veniturile în cadrul societătii civile finantate cu valută forte, scăpând de obligatia de a mai depune declaratia de avere si de interese si de a mai intra sub incidenta legislatiei privind functia publică. Poate fi considerată asociatia condusă de Alistar drept o organizatie internatională? TI-Romania nu este finantată de Secretariatul International al Transparency International de la Berlin si a fost înfiintată în 1999 ca organizatie neguvernamentală românească.
Victor Alistar: „Unde-i lege nu-i tocmeală, legea e pentru toti“
Atletul luptei anticoruptie a fost implicat într-un urias scandal pe vremea când era functionar public în Primăria Capitalei. A fost acuzat că a obtinut ilegal un imobil din fondul locativ al Municipalitătii. O poveste urâtă în care acuzatiile de fals, uz de fals si fals în declaratii au pus în pericol nu doar cariera ambitiosului Alistar, ci si libertatea acestuia.
În iunie 2000, PD-istul Traian Băsescu câstiga surprinzător alegerile locale si devenea Primarul General al Municipiului Bucuresti. La prima audientă acordată cetătenilor Micului Paris, noul edil primea si o reclamatie la adresa unui sef din primărie. Victor Alistar, seful Protocolului, era acuzat de doamna Mariana Tofan că obtinuse ilegal apartamentul nr. 1 din vila aflată în Str. Atena nr. 4 din Sectorul 1, la doi pasi de Palatul Victoria.
Primarul Băsescu a dispus efectuarea unui control si concluziile au fost socante. Directia de Control General a pus pe masa edilului NOTA semnată de directorul Mihai Iordache si de seful de serviciu Bogdan Bujoreanu. Actiunea de control a evidentiat faptul că functionarul Victor Alistar primise un apartament de la primărie, desi mama sa era proaspăta beneficiară a unei repartitii municipale într-un apartament cu 3 camere primit tot din fondul locativ si în care locuia împreună cu feciorul contopist. Cităm din NOTA de control.
„Potrivit Ordinului de repartizare nr. 123.650/17 dec. 1998, emis de Primăria Municipiului Bucuresti, acesta (n. red. – apartamentul nr. 24 cu suprafata de 105 mp, situat în Calea Călărasilor nr. 166, sector 3) a fost atribuit d-nei Alistar VIORICA ELENA, perfectându-se contractul de închiriere nr. 1.251/26 ian. 1999. În fisa suprafetei locative a fost înscris ca membru de familie fiul titularei de contract, d-nul Alistar TEODOR VICTOR, salariat la Primăria Mun. Bucuresti.
Repartizarea apartamentului s-a făcut contrar prevederilor Legii nr. 114/1996 (3 camere la 2 persoane) si anterior finalizării lucrărilor de construire si receptiei finale a imobilului, predarea-primirea către chirias făcându-se prin proces-verbal la data de 20 aprilie cu mentiunea asigurării partiale a utilitătilor.
Cu toate că d-nul Alistar Teodor Victor îndeplinea conditiile de a-si stabili domiciliul la noua adresă, a preferat să mentină pierdută cartea de identitate, legitimându-se cu adeverinte provizorii în care este înscrisă mentiunea «lipsă spatiu».
La data de 21 ian. 2000, prin cererea nr. 118.222 / 2000, înregistrată la Cabinet Primar General a solicitat repartizarea unei locuinte din fondul locativ de stat, iar la data de 18 aprilie 2000 prin cererea nr. 120.144/2000 a solicitat în mod expres garsoniera din Str. Atena nr. 4 Sector 1.
Precizăm faptul că cererea a fost vizată de Primarul General la data de 14 aprilie 2000, anterior înregistrării acesteia si fără ca garsoniera respectivă să fi fost comunicată liberă de către Directia Generală de Administrare a Fondului Imobiliar.
Comunicarea liberului s-a produs în fapt la data de 18 aprilie 2000 în aceeasi zi cu înregistrarea cererii, când a fost întocmită si ancheta socială si s-a emis si repartizarea nr. 118.222/ 18 apr. 2000 de către Serviciul Spatii de Locuit, în baza căreia s-a întocmit contractul de închiriere nr. 23.660/19 aprilie 2000.
Repartizarea locuintei din Str. Atena nr. 4 s-a făcut în conditiile în care d-nul Alistar TEODOR VICTOR detinea locuinte din fondul locativ de stat împreună cu mama sa, uzând de declaratii false (vezi declaratia notarială autentificată de Biroul notarial public NOTAREX sub nr. 765/3 aprilie 2000).
Pentru a acoperi falsul în declaratii, d-nul Alistar Teodor Victor a depus la Directia Generală de Administrare a Fondului Imobiliar o cerere prin care a solicitat radierea din contractul de închiriere nr. 1251/1999 detinut de mama sa, Alistar Viorica Elena, pe motivul neîntelegerilor familiale si a imposibilitătii convietuirii în acelasi apartament (în fapt nu utilizau locuinta întrucât era în curs de executie). Cererea a fost depusă la data de 8 mai 2000 si înregistrată nejustificat sub nr. 4219/15 feb. 2000 de către Directia Generală de Administrare a Fondului Imobiliar.
La data de 10 iulie 2000 nu era efectuată radierea din contractul de închiriere nr. 1251/1999 a d-lui Alistar Teodor Victor. (…)
Mentionăm faptul că la data de 12 aprilie 2000 d-nul Alistar Teodor Victor s-a căsătorit, asa cum rezultă din Certificatul de căsătorie nr. 593.465/2000 emis de Primăria Sectorului 3.
Fată de cele prezentate propunem:
1. mentinerea contractului de închiriere nr. 1.251/1999 având ca titular de contract pe Alistar Viorica Elena si ca membri de familie pe Alistar Teodor Victor, împreună cu sotia, situatie în care se respectă prevederile Legii nr. 114/1996 (3 camere la 3 persoane).
2. departamentul Juridic-Contencios să întreprindă demersurile necesare în vederea rezilierii contractului de închiriere nr. 23.660/19 aprilie 2000, încheiat pe numele d-lui Alistar Teodor Victor, pentru locuinta din Str. Atena nr. 4 Sector 1 si sustinerea intereselor Primăriei Municipiului Bucuresti în dosarul civil nr. 3.321/2000. (…)“.
Hotul strigă „Hotii!“?
A primit un imobil Victor Alistar ca dar de nuntă din partea sefului său generos? De câte infractiuni s-a făcut vinovat „atletul luptei anticoruptie“? Acestea sunt doar două din întrebările adresate direct liderului organizatiei Transparency International.
Nu a dorit să ne pună la dispozitie nici o probă în favoarea domniei sale, invitându-ne să căutăm argumentele sale în scriptele Municipalitătii si ale Procuraturii. Ne-a amenintat doar că îsi va apăra onoarea în Justitie, fără să ne mai trimită un drept la replică sau alte precizări. Curată transparentă! A recunoscut doar că primarul Băsescu a aprobat NOTA reprodusă anterior si că si-a dat demisia din functia de sef al Protocolului PMB fiind scârbit de „lucrătura“ căreia i-a căzut victimă.
Am încercat să obtinem declaratia de avere si de interese, precum si CV-ul acestui titan al societătii civile. Nu am avut succes, dar ne-a asigurat că peste o lună acestea se vor găsi pe www.transparency.org.ro, pagina web a organizatiei pe care o conduce strălucit.
Victor Alistar a recunoscut că a fost cercetat penal pentru fals în declaratii si că a avut o serie de procese pentru a-si păstra imobilul primit de la primarul Lis. A pierdut procesul si a renuntat la apartament, dar a sperat că va obtine o locuintă prin ANL, însă fără succes nici pe acest front. Din februarie 2006, activitatea Directiei Generale Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) este sprijinită si evaluată de un comitet strategic, ca structură consultativă, din care face parte si domnul Victor Alistar, în calitate de reprezentant al societătii civile.
De curând, „imaculatul“ Alistar lucrează si ca expert în cadrul Centrului de Asistentă Anticoruptie al Transparency International – România. În calitate de consilier, acesta prezintă cetătenilor modul în care pot face plângeri de tip judiciar (către Politie sau parchete) sau administrativ (prin petitii către departamente si corpuri de control, comisii de disciplină, agentii cu competente anticoruptie din subordinea Executivului) pentru solutionarea problemelor de coruptie semnalate.
Victor Alistar a declarat că va propune Academiei Române ca la următoarea editie a Dictionarului Explicativ al Limbii Române coruptia să fie definită ca „abuzul puterii în scopul obtinerii de beneficii personale“. Se bazează pe propria experientă! În plus, directorul Alistar are o colegă celebră în cadrul Asociatiei Române pentru Transparentă: ministrul Justitiei Monica Macovei. Actualul Guvern a atribuit de altfel organizatiei în cauză, din care fac parte domnul Alistar si doamna Macovei, în folosintă gratuită un sediu din patrimoniul imobiliar al statului, aflat în administrarea Regiei Protocolului de Stat.
Am părăsit sediul Transparency International România cu un gust amar, exercitiul de transparentă propus liderului organizatiei fiind bulversant prin rezultatul obtinut. Mi-am amintit însă că în ziua precedentă asteptasem aproape o oră ca „olimpianul“ Alistar să îmi acorde câteva minute din timpul său pretios. Acesta invocase o sedintă importantă care se prelungea, spre ghinionul meu. Invitatul său a iesit la un moment dat din birou pentru câteva minute, spre disperarea discretului director executiv Alistar. Parlamentarul PSD Dan Ioan Popescu era cel care petrecea deja a doua oră în biroul domnului Victor Alistar. Acesta a iesit surescitat din birou si a amânat interviul promis „Gazetei de Bucuresti“ pentru a doua zi, motivând cu vădită stânjeneală că este prins într-o actiune de lobby parlamentar. „Lupul“ Alistar făcea lobby pe lângă „mielul“ Dan Ioan Popescu, aflat în pragul sacrificării pe altarul luptei anticoruptie.

Eu văd două păreri nu tocmai plăcute despre acest om. Cred că nu ar fi cea mai bună soluţie, în cazul când este atât de controversat, să fie propulsat în vârful “moralităţii” Guvernului.
Există zvonul că Ministrul Apărării Teodor Meleşcanu ar putea prelua interimatul la Justiţie, în cazul în care în următoarele zile conducerea liberală nu ajunge la un acord privind persoana pe care o va nominaliza ca succesor al lui Tudor Chiuariu. De ce nu o comasare, ca pe vremea lui Miron Mitrea.

Un comentariu:

Anonim spunea...

cel mai nepotrivit, mai degraba
Bai, oamenii astia sunt chiar nebuni?