duminică, decembrie 09, 2007

Dum loquimor fugerit invida aetas



(Timpul se grăbeşte în fuga sa chiar în timpul în care vorbim)
Îl văd pe domnul Chiuariu stând liniştit la mesajul preşedintelui Băsescu. Anunţa cu nepăsare că îşi vede de treaba sa şi nu are nici un fel de treabă cu preşedintele. Băsescu spunea că e de “kakaolu biskrem” să fie anchetat un Ministrul al Justiţie în frunte şi el transmitea o serenitate vecină cu versurile:
Aşa e soarta boului, viţel adult,
Să stea la poarta noului niţel mai mult!
Săptămâna asta reacţia a fost un pic mai nuanţată. Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, l-a informat pe premierul Tăriceanu de posibilitatea demisiei sale printr-un document în care prezintă un astfel de gest ca pe o consecinţă a eşecului în ceea ce priveşte adoptarea Ordonanţei de modificare a Legii ANI.
În calea demisiei se pare că au stat ale câteva proiecte pe care tânărul Chiuariu vroia să le ducă la bun sfârşit înainte de a părăsi funcţia de ministru.
Ministrul a amintit că nu este vorba doar de ordonanţa de modificare a Legii ANI pe care Senatul a trimis-o Comisiei juridice, ci de al treilea act normativ respins sau modificat de Parlament împotriva recomandărilor Comisiei Europene, celelalte două fiind Ordonanţa DIICOT şi Ordonanţa de modificare a Codului de procedură penală. Desigur domnia sa nu consideră că este vorba de un vot al opoziţiei împotriva puterii cp de un vot al Senatului împotriva controlului averilor frauduloase.
Ordonanţa în cauză stabileşte că face obiectul legii o diferenţă de avere de 10.000 de euro între valoarea declarată şi valoarea reală. PSD susţine ca termenul de "nejustificat" să fie înlocuit cu "ilicit". Nejustificat este un termen blând, ilicit face clar trimitere la Instanţa de judecată.
Vorbele care circulă pe culoarele ministerului şoptesc că premierul a avut o discuţie “cu coatele pe masă” cu Chiuariu pe acest subiect, iar Guvernul a decis să adopte o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii ANI.
Astăzi Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu a anunţat că va renunţa la funcţie şi a promis că atunci când "această înscenare ridicolă va lua sfârşit" se va întoarce pentru a continua reforma în justiţie. Iată că “plăpândul” Chiuariu începe să semene cu Arnold Schwarzenegger.
În întreaga conferinţă de presă, Chiuariu s-a chinuit să transforme declaraţia într-un răspuns adresat preşedintelui Traian Băsescu. Folosirea formulei "Domnule Băsescu", pe care a mai folosit-o de câteva ori după aceea, a fost totuşi cel puţin ciudată.
"Domnule Băsescu, constat cu dezamăgire că încercaţi prin orice mijloace să faceţi uitat eşecul dumneavoastră de la referendum şi semi-eşecul Partidului Democrat de la alegerile pentru Parlamentul European. După ce aţi pierdut încrederea majorităţii românilor, aţi revenit la ocupaţia dumneavoastră principală: declanşarea unor conflicte fără obiect cu acei oameni politici pe care îi consideraţi adversari. Pe 25 noiembrie, românii au spus răspicat că nu doresc un regim de mână forte în România. Românii îşi doresc libertate! Libertatea de a alege, libertate de iniţiativă, libertăţi civile. Sunt valorile pe care eu şi Partidul Naţional Liberal le preţuim şi le promovăm". "Domnule Traian Băsescu, vă dau un răspuns simplu şi direct la aşa-zisul dumneavoastră apel: Nu am greşit cu nimic şi refuz să particip la mascarada pe care aţi înscenat-o, folosindu-vă de instituţii care ar trebui să vegheze la respectarea legii, dar acţionează la comandă, încovoiate de servilism. Am acceptat funcţia de ministru al Justiţiei răspunzând solicitării premierului Tăriceanu, din dorinţa de a schimba în bine România şi justiţia din România. Cred în continuare că nu foştii procurori ai lui Ceauşescu pot reforma justiţia din România" . "Ştiu că vă plac oamenii servili, gata oricând să-şi trădeze convingerile în câteva ore, dacă interesele dumneavoastră politice o cer. Mă alătur însă celorlalţi români care au demonstrat că nu le e frică şi v-au dat un vot de blam în urmă cu două săptămâni. E o dovadă că democraţia din România e puternică. E o dovadă că românii nu vor să se întoarcă la un regim bazat pe decizia unui singur om, pe teamă şi pe manipulare. Sunt liniştit şi încrezător. Vremea populismului şi a învrăjbirii în politica românească se apropie de sfârşit. Sunt convins că va urma timpul lucrului temeinic, al efortului comun, timpul seriozităţii şi al responsabilităţii" . "Vă fac însă o promisiune. Atunci când această înscenare ridicolă va lua sfârşit, mă voi întoarce ca să duc la bun sfârşit reforma din justiţie.
Iar atunci când voi finaliza reforma din justiţie, nici dumneavoastră şi nici un alt politician nu va mai putea să folosească instituţiile statului drept instrumente în lupta politică". "Fac un apel la tinerii împreună cu care am luptat în 2004 pentru ca Traian Băsescu să devină preşedintele României. Tot noi va trebui să dăm dovadă de responsabilitate şi să punem capăt acestui circ. Mâine dimineaţă îi voi înainta premierului demisia mea din funcţia de ministru al justiţiei. E un gest de responsabilitate. Nu vreau ca dispute personale şi politice să afecteze activitatea şi credibilitatea instituţiilor statului", a încheiat Tudor Chiariu.
De asemenea, ministrul a promis că va prezenta în una din zilele următoare bilanţul la conducerea Ministerului Justiţiei.
Demisia Ministrului Justiţiei a fost primită diferit de oamenii politici.
Liderul PD Emil Boc consideră că ministrul Tudor Chiuariu a demisionat prea târziu chiar, în condiţiile în care a fost "omul nepotrivit la locul nepotrivit". ”A adus prejudicii de imagine României prin pericolul care a existat, de activare a clauzei de salvgardare pe justiţie".
Colegul lui Chiuariu, Ministrul Dezvoltării, vicepreşedintele executiv al UDMR Borbely Laszlo, a regretă gestul ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu. A justificat gestul domnului Chiuariu prin expresia "ca să nu fie aprecieri negative pentru Guvern". ”Legat de dosarul de la DNA, cred că trebuie în primul rând să se ţină cont de prezumţia de nevinovăţie. Probabil că a contat în luarea deciziei lui imaginea Guvernului”, a declarat Borbely.
Vicepreşedintele executiv al PRM Lucian Bolcaş este prins oarecum la mijloc, PRM-ul nu este de acord cu nimeni. Domnia sa consideră că demisia ministrului Justiţiei Tudor Chiuariu ar putea fi determinată fie de "o mare lehamite faţă de murdăria care este în jurul său", fie de "jocurile şi motivaţiile politice". “Ministrul Chiuariu a fost printre puţinii miniştri post-decembrişti ai Justiţiei care a înţeles că reforma în justiţie începe cu reformarea procedurilor judiciare şi nu cu aiurelile politice ale ministrului Justiţiei Monica Macovei”, a declarat domnul Bolcaş, apreciind că ministrul Chiuariu a făcut lucruri benefice pentru justiţie. Pe de altă parte, el a arătat că ministrul Chiuariu s-a pripit în anumite gesturi şi acţiuni, care, astfel, nu au avut finalitatea dorită.
De la PSD a reacţionat purtătorul de cuvânt al social democraţilor, Cristian Diaconescu. Domnia sa a declarat că dacă afirmaţiile ministrului demisionar al Justiţiei, Tudor Chiuariu, despre presiunile făcute de Preşedinţie, sunt adevărate, înseamnă că politicul influenţează încă Justiţia. „Sistemul judiciar are încă foarte multe probleme cu care se confruntă atât faţă de cetăţenii români, dar şi în raport cu mediul internaţional, iar la Bruxelles se discută din ce în ce mai insistent posibilitatea introducerii clauzei de salvgardare în domeniul Justiţiei”, a spus el.
Bunus social democrat, Deputatul PSD Vasile Puşcaş este de părere că Tudor Chiuariu a demisionat din funcţie după ce a văzut, la Bruxelles, evaluările la adresa României, "care converg spre o critică a funcţionării statului de drept în România". "Nu este doar un eşec personal al ministrului, ci şi unul al întregului Guvern, pentru modul în care a rezolvat problema justiţiei în acord cu angajamentele luate în faţa cetăţeanului.” Puşcaş s-a declarat convins că la baza demisiei lui Chiuariu au stat şi percepţiile despre nefuncţionarea justiţiei din România, despre nerealizările sale, care au făcut posibile criticile la adresa ţării şi chiar au adus spectrul activării clauzei de salvgardare.
Tot la “bonus” îl înscriu şi pe Vicepreşedintele PSD Ioan Rus a declarat, la rândul său, că demisia lui Tudor Chiuariu „este un bun început”, dar "cu o floare nu se face primăvară".
De la liberalii guvernamentali s-a exprimat vicepreşedintele PNL Ludovic Orban. Domnia sa a arătat că demisia lui Tudor Chiuariu de la conducerea Ministerului Justiţiei nu este „o bucurie” pentru el, menţionând că nu şi-ar fi dat demisia, dacă se afla în situaţia lui Chiuariu. „În locul domniei sale, eu nu mi-aş fi dat demisia pentru că povestea cu avizarea proiectului de hotărâre de guvern este o glumă, în niciun caz temeiul unei cercetări penale”, a declarat Orban, adăugând că strategia pentru combaterea corupţiei va fi finalizată de Executiv. În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Traian Băsescu, vicepreşedintele PNL a opinat că acesta ar fi trebuit să demisioneze.
Puţin dispărut din viaţa publică, preşedintele PC Dan Voiculescu consideră că demisia ministrului Justiţiei Tudor Chiuariu este "reacţia unui om politic totuşi tânăr, în contextul unui conflict acut cu preşedintele, conflict pe care Traian Băsescu l-a întreţinut continuu pe toată perioada mandatului ministrului". Liderul PC apreciază că viitorul ministru al Justiţiei "trebuie să continue să se preocupe de limitarea acţiunilor specifice statului poliţienesc pe care le exersează în mod curent Parchetul General şi DNA" şi de "reforma în Justiţie, pentru că în aceşti ani de telejustiţie făcută de DNA, România continuă să fie percepută ca o ţară cu mari probleme la capitolul corupţie".

Părerea mea este că oricât ar fi războiul preşedinte-guvern… ce mai contează părerea mea.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Un idiot!

Anonim spunea...

Bibliotecarule,
Am incercat sa ma loghez pe unul din siturile tale culturale, cred ca cel cu muzica chinezeasca si-mi comunica ca adresa mea de mail pe care tu o stii o mai are cineva. eu am mai incercat sa ma loghez cu ea si nu am reusit sau sunt logat la Nastase de exemplu.
Ce se intampla, trebuie sa am o adresa de mail diferita lo orice logare?
Ion Adrian

Anonim spunea...

PS Incercam sa ma loghez ca sa te felicit la sursa si remarcam ca pe acele situri nu apar corespondenti. De ce crezi ca se intampla asta?Nu le dai tu drumul?

Anonim spunea...

PPS Si un nume ptr situl tau muzical:
Lara Fabian

Bibliotecaru spunea...

Mulţumesc pentru bunele intenţii.
Logarea pe Blogger.com se poate face fie cu un cont Google, fie cu un cont Blogger, nu direct cu adresa de email. Adresa de email poate fi folosită pentru a crea un cont. Un cont care îţi permite să faci apoi şi bloguri. Adrian Năstase este pe alt server de blog, pe Wordpress, şi acolo îţi trebuie cont (account) pe acel server pentru a te loga.
În continuare, pentru absolut toate bloguirle mele din zona Blogger, am activata introducerea de Nickname, fără nici o restricţie de adresa de email sau altceva.
Problema este că cei de pe server se cam joacă cu zona comentariilor si tot schimba regulile. Şi pe mine m-au derutat de câteva ori.

Bibliotecaru spunea...

Am pus Laura Fabian, dar nu acolo... acel blog este dedicat muzicii culte. Am ales o melodie din zona muzicii culte (Schubert) dar am postat-o pe "O zi, un clip", AICI

Anonim spunea...

nu ti-am indicat nimic anume decat un nume, la ala cu muzica culta m-am referit in legatura cu incercarea mea de logare care dupa explicatiile tale e prea grea ptr mine si nu mai ostenesc caci daca vreau sa-ti spun ceva am aici posibilitatea si pe mailul tau, asa ca raman felicitarile pentru ce faci.
Poate te va descoperii vreunul cu multi bani si cu o nevoie de capacitatile tale... ?

Anonim spunea...

M-am prins! daca bag la porecla nickul apare ca inainte, e ok.

Bibliotecaru spunea...

Exact! M-ar prinde rolul de hrebenciuc într-un partid de succes (dacă sunt eu Hrebenciucul in el, musai să fie de succes)

Anonim spunea...

Succes in rolul de hrebenciuc , dar as prefera o unitate de masura cu nickul tau.