marți, decembrie 11, 2007

Assiduus usus uni rei deditus et ingenium et artem saepe vincit



(Practica susţinută şi dedicată unui singur subiect duce de cele mai multe ori la exacerbarea a inteligenţei combinată cu priceperea)
Se aude zi şi noapte un aparat de sudură în zona uniunii PD-PDL dar nimic nu pare a se suda. Arcul electric provocator de ioni pare a pluti mai mult spre explozia cazanului cu benzină (cum se tot anunţă pe la ştiri, ori un muncitor cu ţigara, ori de la sudură).
Liderii PD şi PLD nu prea se înţeleg în sfera intereselor de partid. Ieri, după trei ore grele, nu se ajunsese la nici un rezult relativ la tipul de unificare, fuziune sau absorbţie. După ce în prima zi totul era minunat iar noul partid nu avea să se nască din păcatul unirii (fuziune sau absorbţie), se pare că pierderea locurilor călduţe din Parlament reprezintă primul impas. Planul a fost dat un pic peste cap. O nouă rundă de convorbiri va fi şi azi.
La finalul şedinţei de ieri, Gheorghe Flutur, preşedintele executiv al PLD, a declarat că negocierile sunt "aproape la final" şi vor continua şi marţi.
"Nu avem forma finală, o să vă spunem când terminăm", a declarat domnul Flutur, precizând că este vorba despre "elemente tehnice", care sunt aproape de final, dar lucrurile "se mai discută".
Pe de altă parte vicepreşedintele PLD Cristian Boureanu pare a fi luat o soluţie în sinea sa de vreme ce declară că "nu se pune problema de fuziune prin absorbţie".
"Se pune problema unui statut nou, a unui program politic total nou şi a unei denumiri de partid nouă. Restul sunt chestiuni juridice, şi astea le vom discuta ulterior, după ce vom hotărî condiţiile".
Pus să aleagă între cele două variante stipulate de legea partidelor politice, respectiv "comasare prin fuziune" şi "comasare prin absorbţie", Boureanu şi-a declinat cu mult umor competenţa spunând: "Nu ştim încă, dar în nici un caz nu va fi fuziune".
PD-ul nu a vrut să se exprime în nici un fel. Se pare că ei sunt cei care au cu adevărat de pierdut din această alăturare. Preşedintele democrat Emil Boc spunând că "sunt doar chestiuni tehnice de protocol". Protocol sau nu, se pare că aceste chestiuni care teoretic nu ar trebui să stârnească nici o patimă, sunt din ce în ce mai apăsătoare. Mi-ţ amintesc pe domnul preşedinte Boc spunând că ei nu au probleme de algoritm pentru că sunt un partid cu totul nou. Algoritmul nu înseamnă neapărat justiţie şi normalitate, ci mai mult o regulă care să supună nemulţumirea pierderii intereselor de orice fel.
Poate există o semnificaţie pentru faptul că întâlnirea a fost “spartă” de Valeriu Stoica, strategul de la PLD, urmat la scurt timp de colegii lui. Reprezentanţii PD s-au mai sfătuit puţin după plecarea PLD-iştilor.
Până acum, noul partid are un nou statut ce va fi pus în discuţie la congresele ce vor urma în curând. Tot gata este şi programul politic ce urmează să fie semnat. Cu puţin noroc să va încheia şi protocolul noului partid… să sperăm că liderii de partid iau în calcul şi medierea divergenţei de opinii, altfel “lupta intestină” va “exploda mămăliga”.
(Nichita Stănescu)

Niciun comentariu: