marți, iulie 22, 2008

Berceanu acuză CFR şi pe Orban că pregătesc "tunuri imobiliare"


Berceanu acuză CFR şi pe Orban că pregătesc
Reprezentantul PDL Radu Berceanu l-a acuzat, marţi, pe ministrul Transporturilor, liberalul Ludovic Orban, că în perioada "vacanţei de vară" pregăteşte "tunuri imobiliare", prin vânzarea unor terenuri şi imobile ale CFR, la preţuri sub media de piaţă, care sunt "făcute cadou apropiaţilor".

Radu Berceanu a declarat, într-o conferinţă de presă, că vine "cu veşti proaspete despre infrastructura CFR, unde se lucrează potrivit zicalei «trei luni mai guvernăm, mai cu spor noi să furăm»".

Liderul PDL Dolj a arătat că CFR, sub mandatul actualului ministru al Transporturilor, liberalul Ludovic Orban, s-a apucat de afaceri imobiliare, având la dispoziţie "tot felul de terenuri, care se află în mijlocul oraşelor, în jurul gărilor, uneori chiar linii de cale ferată care traversează oraşul şi nu mai sunt folosite, iar terenul aferent a rămas al CFR".

"Brusc, s-a constatat că aceste lucruri nu mai sunt folositoare, dar ele trebuie vândute şi, de ce nu, făcute cadou apropiaţilor", a spus Radu Berceanu.

El a dat mai multe exemple de terenuri sau clădiri deţinute de CFR. Astfel, potrivit lui Berceanu, la Timişoara, CFR are un teren al depozitului de materiale de lângă Gara Centrală, "câteva hectare bune", care a fost vândut subevaluat, iar la Arad, 8.600 de metri pătraţi care urmează să fie vânduţi, preţul de la care se porneşte fiind de 17 euro/mp.

Un alt exemplu dat de Berceanu este la Cluj, unde CFR are în posesie căminul de nefamilişti din zona Gruia, care acum se vinde, şi şapte terenuri parcelate, despre care "ştiu doar un cerc de iniţiaţi".

În plus, la Craiova, sunt pregătite terenurile din zona centrală, ca şi la Târgu Jiu şi Piatra Olt, iar la Iaşi, CFR are un complex de agrement, realizat pe vremea "vestitului cuplu Nicolaiciuc-Mitrea", care este dotat cu săli ultra moderne, saună şi care va fi vândut în curând, anunţurile fiind deja făcute, dar şi "locuri mai mititele", respectiv Sinaia, unde CFR are un teren de 10 hectare înconjurat de brazi şi "cu o valoare imobiliară colosală", a mai spus acesta.

În opinia lui Radu Berceanu, cele mai mari "tunuri" sunt în Bucureşti, unde "sunt suspendate lucrurile până pleacă lumea în vacanţă, din motivul Hotelul Astoria".

El a arătat că ceea ce pregăteşte Ministerul Transporturilor este "un alt Astoria, numit Astoria de la Snagov, o super bază pe malul lacului, realizată pe vremea lui Miron Mitrea şi a lui Mihai Nicolaiciuc".

Reprezentantul PDL a explicat că toate terenurile şi alte "lucruri interesante" ale CFR au fost tranferate, în perioada în care ministru al Transporturilor era social-democratul Miron Mitrea, într-o societate diferită de CFR, Societatea Feroviară de Turism, care are datorii.

Transferarea acestor bunuri s-a făcut, din punctul de vedere al lui Radu Berceanu, "pentru a fi puse la fereală de posibilitatea ca vreun creditor să le valorifice" şi au fost supuse unui proces de "întinerire", pe banii societăţii feroviare.

Berceanu a ţinut să precizeze că "singurii care constată că din când în când mai mişcă ceva în CFR sunt sindicatele din feroviar" şi a întrebat "de ce instituţiile abilitate ale statului nu află nimic sau nu fac nimic în acest sens".

Reprezentantul PDL a spus că a aflat şi cine conduce Ministerul Transporturilor.

"Aveam unele motivări de când ne-a spus domnul Orban la toţi că îl poate conduce prin telefon. Ministerul este de fapt condus de doi consilieri. Mădălina Hristu, care a terminat o facultate privată vara trecută, deţine funcţia de director de cabinet, şi decide tot, cine ia contractele, cine intră la minister, ce semnează, ce documente pune deoparte", a adăugat Radu Berceanu.

În plus, el a menţionat că fratele consilierului personal al lui Orban, Cristi Popescu, deţine funcţia de consilier al primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.

"Mişu Popescu (consilierul personal lui Ludovic Orban) şi-a luat o proprietate la Miami şi un avionde aproximativ 270.000 de euro şi, printre altele, l-a pus pe fratele său în CA la Aeroportul Otopeni. Astfel, brusc, multe firme private cu care acesta lucra şi în care este acţionar au început o activitate efervescentă cu Aeroportul Otopeni", a mai spus Berceanu.

În opinia acestuia, "cea mai interesantă scenă a fost întrevederea oficială între Ludovic Orban şi Sorin Oprescu, primarul Bucureştiului, în care Orban i-a spus: «Vă prezint consilierul meu personal, Mişu Popescu», iar Sorin Oprescu i-a răspuns: «Vă prezint pe Cristi Popescu, consilierul meu»".

"Cei doi fraţi s-au reunit astfel şi au reuşit să pună cap la cap lucruri de care vom mai auzi", a adăugat Radu Berceanu.

Boc demisionează din fruntea PDL dacă viitorul guvern va fi făcut fără democrat-liberali

Boc demisionează din fruntea PDL dacă viitorul guvern va fi făcut fără democrat-liberali (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că va demisiona din funcţie imediat după alegerile generale în cazul în care se va forma un viitor guvern fără democrat-liberali.

"Dacă nu duc, în calitate de preşedinte, PDL la guvernare, demisionez în secunda doi când se formează un guvern fără PDL. Principalul meu angajament este să duc PDL la guvernare şi sunt convins că partidul are şi resursele umane pentru a avea un premier care să ducă partidul la guvernare, cu o echipă de miniştri performantă, cu un program de guvernare care să ofere credibilitate în ochii românilor", a declarat Boc.

El a precizat că nu vrea să se înţeleagă o suprapunere a calităţii de preşedinte de partid cu cea de premier.

"Sunt preşedintele PDL şi voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a duce PDL la guvernare", a spus Boc, care a susţinut că, deocamdată, preocuparea sa este să rămână primar al Clujului, nu să devină prim-ministru.

"Eu am o misiune foarte importantă, pe care mi-au dat-o clujenii, prin vot uninominal, aceea de a conduce destinele acestui oraş. Deocamdată, în acest moment, aceasta este preocuparea principală. Preocuparea mea de bază este şi rămâne Primăria Cluj-Napoca. Eu sunt primar al municipiului Cluj-Napoca şi avem o decizie a Biroului Permanent Naţional al PDL, conform căreia niciun ales local ales prin vot uninominal nu va participa la competiţia din această toamnă", a explicat liderul PDL.

El menţionat că nu are în vedere, în momentul de faţă, varianta ocupării unei funcţii de premier.

"Nu am în vedere o asemenea alternativă şi ipoteză. Misiunea mea este, ca preşedinte, să duc PDL la guvernare, iar ca primar să îmi onorez votul în faţa clujenilor", a spus Emil Boc.

Preşedintele PDL a adăugat că pentru a duce partidul la guvernare va lua "cele mai bune măsuri" în vederea atingerii acestui obiectiv. Printre acestea se numără alegerea unui premier capabil să fie un "motor" al campaniei electorale şi cu credibilitate în câştigarea alegerilor.

"Va urma o selecţie pertinentă şi performată, capabilă să aducă voturi, pentru cei care vor candida în colegiile uninominale. Oameni oneşti, cu integritate politică, capabili de a sta între oameni şi a asculta nevoile lor şi a le rezolva", a arătat Boc.

Membri excluşi ai PDL Constanţa i-au scris lui Boc

Membri excluşi ai PDL Constanţa i-au scris lui Boc (Imagine: Mediafax Foto)
Nouă dintre membrii PDL Constanţa excluşi din partid au prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, o scrisoare deschisă adresată Biroului Naţional Permanent al partidului şi preşedintelui Emil Boc, în care informează despre situaţia din organizaţia judeţeană.

Dănuţ Moisoiu, Mădălina Popa, Remus Macovei, Mihai Bobe, Alexandru Crăciun, Dan Diaconescu, Vladimir Colteanu, Dumitru Dună şi Mihai Dobrea, semnatarii scrisorii, au organizat o conferinţă de presă în care au solicitat conducerii centrale a partidului să analizeze situaţia actuală din organizaţia judeţeană Constanţa şi să ia măsurile care se impun.

"Domnule preşedinte, consideraţi că este normal ca principalii vinovaţi de rezultatele slabe obţinute la alegerile locale - Ion Popescu, Dorel Onaca, Laurenţiu Mironescu şi Elena Udrea - să nu-şi asume responsabilitatea eşecului? Domnule preşedinte, nu credeţi că purtaţi o mare răspundere împreună cu membrii BPN pentru rezultatele de la Constanţa? Aţi participat la lansarea oficială a candidaţilor asistând la gafele monumentale ale acestora, Dorel Onaca şi Ion Popescu uimind întreaga asistenţă prin declaraţiile lor: «Comanda la mine» şi «Votaţi echipa Mazăre-Popescu». Dumneavoastră, cei aflaţi în prezidiu, v-aţi amuzat copios de această situaţie, nesesizând faptul că cei doi erau perdanţi siguri", se arată în scrisoarea deschisă trimsă conducerii centrale a PDL.

De asemenea, Dănuţ Moisoiu a declarat că toate acuzaţiile care i s-au adus de către actuala conducere a PDL Constanţa sunt nefondate. El a cerut acuzatorilor să-i arate dacă firmele pe care le conduce au făcut afaceri cu Primăria sau Consiliul Local Constanţa.

Moisoiu a avertizat că este hotărât să meargă până în instanţă pentru a-şi căuta dreptatea şi este dispus să prezinte membrilor Partidului Popular European situaţia actuală din PDL Constanţa. El a mai spus că împreună cu cei excluşi, în cazul în care situaţia lor în partid nu se va schimba, nu vor intra în vreo altă formaţiune politică, dar vor continua să facă politică şi ar putea înfiinţam o nouă formaţiune, al cărei nume ar putea fi PDE (Partidul Democrat Excluşii).

Moisoiu a declarat că el şi colegii săi se consideră "oamenii preşedintelui Traian Băsescu", dar că nu au cerut ajutorul acestuia deoarece şeful statului nu este membru de partid şi trebuie să rămână echidistant.

Dănuţ Moisoiu a susţinut că Elena Udrea, care coordonează activitatea PDL Constanţa, nu a fost informată despre ceea ce se întâmplă în cadrul organizaţiei, dar a evitat să aibă o întâlnire cu cei excluşi în care aceştia ar fi putut să-i prezinte situaţia din punctul lor de vedere.

Moisoiu a mai spus că nu este vorba de două tabere în partid. "E o gaşcă de zece inşi care vor să pună mâna pe partid şi restul partidului", a afirmat el.

Şirul demiterilor din PDL Constanţa a început în 5 iunie, când a fost dat afară din partid Dănuţ Moisoiu. Ion Popescu a susţinut că acesta a fost exclus din partid deoarece a negociat cu PSD retragerea candidatului democrat-liberal rămas în cursa pentru Primăria Techirghiol, pentru ca în locul său să intre reprezentatul social-democraţilor. Au urmat Narciz Amza şi Mădălina Popa, consilieri locali, pentru că în şedinţa de constituire a CL l-au validat pe Dănuţ Moisoiu în calitatea de consilier al PDL, deşi el fusese exclud din partid. Apoi, Remus Macovei, fost secretar general al organizaţiei municipale, Mihai Bobe, fost preşedinte al organizaţiei judeţene de tineret, Marian Dobrea, Dan Diaconescu, Alexandru Crăciun, Dumitru Dună şi Vladimir Colţeanu au fost excluşi din PDL deoarece au iniţiat constituirea Consiliului de Coordonare Local, fapt considerat de conducerea democrat-liberalilor o abatere gravă de la statutul partidului.

Fosta conducere a filialei municipale Constanţa a PDL a decis, sâmbătă, într-o şedinţă extraordinară, demiterea Biroul Permanent Local Municipal interimar, invalidarea deciziei de dizolvare a vechiului Biroului Perment Local şi convocarea în regim de urgenţă a Consiliului de Coordonare Judeţean.

De asemenea, la şedinţa Consiliului de Coordonare Local (CCL) al organizaţiei municipale Constanţa a PDL s-a mai votat, în unanimitate, invalidarea deciziei Biroului Permanent Local de excludere din partid a zece membri printre care Dănuţ Moisoiu, Narciz Amza, Mădălina Popa – consilieri locali ai PDL, Remus Macovei, Mihai Bobe – preşedintele organizaţiei de tineret şi a altor cinci membri.

Niciun comentariu: