miercuri, iulie 02, 2008

Cineva trăieşte cu credinţa că deningrarea altei persoane nu este o culpă


Daniela Buruiană ameninţă cu CEDO, în cazul procesului cu Patapievici, Pleşu şi Dinescu
Daniela Buruiană ameninţă cu CEDO, în cazul procesului cu Patapievici, Pleşu şi Dinescu (Imagine: Mediafax Foto)
Deputatul independent Daniela Buruiană va contesta la CEDO sentinţa Curţii de Apel prin care a fost găsită vinovată pentru calomnierea lui Horia Roman Patapievici, Andrei Pleşu şi Mircea Dinescu şi va cere statului român despăgubiri de 10 milioane de euro.

Buruiană a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că va da în judecată statul român pentru că, pe parcursul judecăţii, i-a fost încălcat flagrant dreptul la apărare, nefiindu-i admisă niciuna dintre probele pe care le-a propus în apărarea sa.

Potrivit deputatului, instanţa a găsit-o vinovată de calomnie pentru că i-a numit, în urmă cu şase ani, pe Patapievici, Pleşu şi Dinescu "spioni ai unor servicii străine".

Ea a susţinut că sentinţa a fost dată la comanda politică a lui Traian Băsescu, deoarece cei trei reclamanţi ar fi "cântăreţii la mandolină ai preşedintelui".
Buruiană a mai precizat că, potrivit sentinţei, urmează să le plătească celor trei reclamanţi 90.000 de lei ca despăgubiri.

Curtea de Apel Bucureşti, a decis, printr-o hotărâre irevocabilă, că Daniela Buruiană trebuie să plătească daune de câte 30.000 de lei către Mircea Dinescu, Horia Roman Patapievici şi Andrei Pleşu, pentru afirmaţiile privind colaborarea acestora cu serviciile secrete străine.


Curtea de Apel Bucureşti, a decis, printr-o hotărâre irevocabilă, că Daniela Buruiană trebuie să plătească daune de câte 30.000 de lei către Mircea Dinescu, Horia Roman Patapievici şi Andrei Pleşu, pentru afirmaţiile privind colaborarea acestora cu serviciile secrete străine.

De asemenea, instanţa a obligat-o pe Daniela Buruiană să publice într-un cotidian naţional hotărârea instanţei.

Daniela Buruiană, fost vicepreşedinte al Comisiei SRI, susţinea, în 2002, că va da publicităţii, oficial, ceea ce ea a numit dovezile privind legăturile lui Mircea Dinescu, Andrei Pleşu şi Horia Roman Patapievici cu unele servicii secrete străine, după ce va fi publicată de către CNSAS lista ofiţerilor de Securitate care au făcut poliţie politică. Ea preciza că va sesiza apoi şi instituţiile statului, pentru "a-i scoate pe aceştia din Colegiul CNSAS".

Daniela Buruiană a mai spus că în acea perioadă făcea parte din Comisia SRI şi a luat legătura cu ofiţeri de informaţii şi, de asemenea, a avut legături directe cu ofiţeri SIE, care au confirmat aceste lucruri.

Potrivit lui Buruiană, aceste surse i-au spus că cei trei erau reprezentanţi ai unor servicii de informaţii externe, puşi pentru a discredita SRI şi anumite "persoane incomode şi indezirabile", mai ales în preajma unor evenimente importante.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Evident ca ce a facut ea nu are alta incadrare decat calomnie si deci sa scoata banu daca este fraiera si s-a luat dupa Tribun.

Bibliotecaru spunea...

Ceea ce mi se pare mie interesant este că doamna parlamentar ar fi putut cere părerea SRI. O astfel de acuzaţie era îndeajuns de importantă pentru a cere părerea Serviciului Român de Informaţii. Iată însă că sunt anumiţi oameni care nu cunosc valoarea adevărată a cuvântului, deşi sunt puşi într-o instituţie în care cuvântul este principalul instrument de lucru, chiar şi numele de Parlament este legat de vorbire, negociere, consfătuire.