Senatorul PC Codruţ Şereş a declarat, miercuri, că a solicitat să fie audiat de senatorii jurişti, aflând că poate face această cerere conform regulamentului şi a precizat că doreşte să îşi dovedeasă nevinovăţia, cu aviz sau fără aviz, cu procedură sau fără procedură.
"Am aflat că pot să solicit să fiu audiat, conform Regulamentului Senatului, şi mi se pare normal să fac acest lucru", a declarat Codruţ Şereş la ieşirea de la Comisia juridică, precizând că nu ştia că miercuri se dă votul în comisia juridică pe raportul care îl vizează.
"Am aflat de la grup, de la colegii mei. Nu am discutat cu doamna preşedinte Norica Nicolai, după cum constataţi dânsa nu se află în birou acum. Am fost înştiinţat prin grupul PC, nu am vorbit direct cu doamna Norica", a explicat Şereş.
Senatorul PC a mai arătat că, dacă se va convoca o sesiune extraordinară şi se va da votul, va fi în sală şi îşi va prezenta punctul de vedere, iar dacă se amână pentru luna septembrie, va face acelaşi lucru.
"Evident că mi doresc ca lucrurile să se finalizeze într-un timp cât mai scurt. Nu depinde de mine modul în care evoluează lucrurile. Pot doar să mă prezint de câte ori mi se cere. Îmi doresc cât mai curând să îmi dovedesc nevinovăţia. Cu aviz, fără aviz, cu procedură, fără, procedură, cu orice este nevoie în aceasă ţară pentru a-ţi dovedi nevinovăţia", a spus Şereş.
Codruţ Şereş a spus că nu va prezenta alte documente în faţa senatorilor jurişti.
"Vă reamintesc că acum doi ani m-am prezentat la Parchet, am dat declaraţii, în mod normal aceste declaraţii ar trebui să se regăsească la dosare, deci nu cred că este nevoie să aduc alte documente, în această fază, pentru că nu este vorba despre acuzaţii de corupţie, ci sunt însăilări legate de spionaj, trădare şi alte poveşti fantastice, după părerea mea", a spus Şereş, meţionând că "la aceste poveşti fantastice, cu cât încerci să aduci mai multe documente, cu atât s-ar putea ca povestea să devină şi mai fantastică".
Şereş a mai spus că nu consideră că, prin audierea sa şi a lui Paul Păcuraru, decizia Comisiei juridice în cele două cazuri se tergiversează. "Dacă comisia a decis să dea un raport astăzi, poate să o facă astăzi", a declarat el.
Referindu-se la dosarele în care Parchetul solicită avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale în cazul său, Codruţ Şereş a spus că "faptul că aceste dosare sunt stufoase nu înseamnă că toate lucrurile de acolo au legătură cu ceea ce este în dosar".
"Dacă este să mă întrebaţi, probabil că acolo s-ar regăsi toată documentaţia privind privatizarea Electrica Muntenia Sud, privatizare încheiată de actualul Guvern şi sunt convins că în aceste documente nu o să găsiţi nici dumneavoastră sau altcineva o problemă de ilegalitate", a explicat Şereş, adăugând că, în acuzaţiile care i se aduc "nu se vorbeşte de corupţie, bani, de altceva, ci de un presupus spionaj".
"După părerea mea, aceste acuzaţii sunt ştiinţifico-fantastice. Acuzaţiile sunt foarte grave, dar tocmai pentru că sunt atât de grave, mi-e greu să cred că în România europeană poţi să vorbeşti despre spionaj şi trădare", a mai declarat acesta.
Întrebat dacă preferă să se dea soluţia începererii urmăririi penale, Şereş a spus că în 2006 a refuzat să se prezinte la comisia prezidenţială, pentru că dorit să fie în faţa procurorilor.
Senatorul PC Codruţ Şereş a declarat, miercuri, după audierile din cadrul Comisiei juridice, că a răspuns întrebărilor senatorilor cu privire la cele două dosare, apreciind totodată că nu se poate ca cineva să fie acuzat de trădare şi să nu se specifice cine sunt spionii şi ce a trădat.
La ieşirea de la Comisia juridică, senatorul Codruţ Şereş a declarat că a prezentat colegilor jurişti "ceea ce a prezentat procurorilor pe cele două cazuri în care este acuzat".
"A fost o serie de întrebări din partea acestora la care am răspuns la fel cum am răspuns şi procurorilor în urmă cu un an şi jumătate. Au vrut să ştie detalii legate de cele două dosare transmise de Parchet şi am precizat că nu am avut acces la documentele la care ei au avut acces", a spus Şereş.
El a menţionat că nu ştie dacă schimbă ceva audierea sa în Comisia juridică, dar că i se pare normal să participe, pentru a prezenta instituţiilor mai mult despre cele două dosare, pentru că doreşte să dovedească că nu este nevinovat.
"De un an şi jumătate, presa prezintă frânturi din aceste dosare. În cazul meu, de mult timp, opinia publică a putut să emită o judecată şi indiferent de ce raport va ieşi din comisie, ce se va întâmpla ulterior, lucrurile, într-o anumită formă dorită de unele persoane, au fost transmise în public. Asa nu însemnaă că sunt adevărate sau dublate de dovezi", a spus senatorul PC.
El a menţionat că, dacă cineva aşteapă ca el să înceapă să aducă dovezi pentru a arăta că este nevinovat, din punctul său de vedere lucrurile sunt un pic invers puse. "Ştiu că, în Constituţie, prezumţia de nevinovăţie încă există şi ar trebui să funcţioneze", a adăugat el.
Codruţ Şereş a mai afirmat că sunt anumite lucruri care după părerea sa nu ar fi trebuit să se regăsească în aceste dosare.
Vasilescu: Comisia nu a tras o concluzie în sensul de a o supune votului, s-a discutat pe procedură
"A fost un vot pe teme procedurale, cine să întocmească proiectele de raport, şi faptul că în cazul lui Paul Păcuraru este necesar să se vadă şi celelalte documente pe care le va aduce la Comisia juridică. Nu am tras o concluzie în sensul de a o supune votului", a declarat Gavrilă Vasilescu.
El a menţionat că, în cazul lui Codruţ Şereş, "nu toţi membrii comisiei au văzut dosarele, mergându-se pe încrederea între senatori care au studiat, fiecare, o parte din dosar, pentru că este imposibil ca cele 11 persoane din comisie să vadă materialul de zeci de mii de pagini din aceste dosare".
"Am mers pe încredere şi fiecare a văzut câte o felie din dosare. Am văzut şi încrucişat", a spus senatorul PC.
Gavrilă Vasilescu a menţionat că "decizia certă luată în Comisia juridică, miercuri, a fost ca, atunci când se finalizează un raport, toţi membrii comisiei să vină să îl citească, să îşi spună punctul de vedere, în scris, astfel încât pe 11 august să fie definitivate toate rapoartele şi să rămână doar concluzia finală care să fie supusă votului final".
"E bine să medităm puţin şi să vedem cum facem în aşa fel încât să nu împiedicăm actul de justiţie", a ţinut să sublinieze senatorul conservator.
Nicolai: Comisia juridică finalizează săptămâna aceasta rapoartele în cazurile Păcuraru şi Şereş
Nicolai a declarat, la finalul şedinţei Comisiei juridice, că s-a discutat despre modul de redactare a raportului solicitat de Parchetul general şi DNA pentru avizarea urmăririi penale la ministrul Paul Păcuraru şi fostul ministru, Codruţ Şereş.
"Comisia a discutat despre materialul şi documentele analizate până în acest moment şi am convenit ca astăzi după-amiază să finalizăm studiul unor documente pe care le considerăm necesare pentru redactarea raportului şi în această săptămână suntem în măsură să prezentăm plenului un raport care, dacă Biroul Permanent va considera necesar, ar justifica convocarea unei sesiuni extraodrinare la Senat", a precizat Norica Nicolai.
Ea a precizat că membrii Comisiei juridice vor da un raport pe toate trei dosarele, pentru că la ministrul Muncii, Paul Păcuraru, sunt sesizaţi cu o cauză, iar la fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, cu două.
"Se va formula un raport pentru fiecare ministru în parte, pentru fiecare cauză în parte, şi acest punct de vedere vom încerca să îl supunem votului mâine (n.r. - miercuri) sau cel târziu joi”, a declarat preşedintele Comisiei juridice, afirmând că "pentru vot cvorumul necesar este de şase senatori", astfel că au fost convocaţi toţi membrii Comisiei juridice pentru votul final.
"Încercăm ca mâine ( miercuri, n.r.) să îi chemăm pe toţi colegii şi să dăm voturile", a mai spus aceasta.
Nicolai nu a dorit să dea detalii privind „concluziile” comisiei juridice, menţioândn că nu doreşte să prejudicieze votul, care va fi secret. „După acest vot vom formula şi recomandarea finală pentru plen”, a adăugat ea.
Referindu-se la analiza dosarelor lui Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş, Norica Nicolai a declarat că dosarul lui Paul Păcuraru a fost "parcurs tot, de ceva vreme", iar într-unul din cazurile în care este vizat Codruţ Şereş se mai studiază câteva documente.
Nicolai a mai spus că, în comisie, "s-a convenit că nu mai este nevoie de audierea ministrului Paul Păcuraru".
Preşedintele Comsiei juridice a ţinut să precizeze că la Senat nu vor apărea pe pagina de internet a instituţiei documentele din dosarele celor doi miniştri senatori, aşa cum s-a întâmplat la Camera Deputaţilor.
"Documentele au caracter confidenţial şi noi, toată comisia, am păstrat caracterul confidenţial al lucrărilor. Am avut o procedură de acces la aceste documente şi de principiu nu ne interesează poziţia Camerei Deputaţilor", a spus Norica Nicolai.
DNA a cerut, în luna aprilie, Senatului, aviz pentru declanşarea urmăririi penale împotriva ministrului Municii, Paul Păcuraru, iar Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut tot acestui for legislativ aviz pentru declanşarea urmăririi penale împotriva lui Codruţ Şereş, fost ministru al Economiei, în două dosare.
Norica Nicolai declara, la jumătatea lunii iunie că această comisie va propune plenului o soluţie clară în cazul celor doi foşti demnitari.
Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat, luni, că nu vede niciun motiv pentru convocarea unei sesiuni extraordinare privind cererile de urmărire penală în cazurile Paul Păcuraru şi Codruţ Şereş, precizând că acest lucru se poate face şi în sesiunea ordinară din toamnă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu