vineri, iulie 04, 2008

Gânduri democrat-liberale


Boc: PDL are prima şansă să formeze Guvernul
Boc: PDL are prima şansă să formeze Guvernul (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele PDL Emil Boc a declarat, vineri, că unii lideri de partide se văd premieri, dar că democrat-liberalii au prima şansă să formeze Guvernul, pentru că, probabil, niciun partid nu va avea majoritate în Parlament, aşa că şeful statului e liber să desemneze un candidat la postul de premier.

Emil Boc a precizat, în discursul rostit la şedinţa Ligii Aleşilor Locali ai PDL, că există lideri de partid care se văd premieri, "uitând că există o Constituţie".

"Avem de departe prima şansă să formăm Guvernul", a anunţat preşedintele PDL.

El şi-a argumentat afirmaţia, susţinând că, potrivit Constituţiei, preşedintele ar trebui să desemneze un candidat la funcţia de premier din rândul partidulului care a obţinut 50% plus unu din voturi. Boc a arătat că, dacă nici un partid nu va obţine un asemenea scor, preşedintele are libertatea să desemneze un candidat pentru funcţia de premier din rândul partidului capabil să formeze o majoritate pentru susţinerea programului de guvernare.

"Românii ne-au investit cu o uriaşă încredere. Trebuie să confirmăm această încredere în toamna acestui an, trebuie să câştigăm alegerile generale. Victoria voastră a deschis drumul PDL către Palatul Victoria", le-a cerut Boc aleşilor locali ai partidului.

Liderul PDL a completat că, în urma alegerilor locale, se poate observa o tendinţă ascendentă a PDL şi o alta, dar descrescătoare, a PSD.

"Să nu ne îmbătăm cu apă rece: este adevărat că rezultatul nostru putea fi mai bun", a mai spus Boc.

El a precizat că PSD întâi a stabilit "pe cine vroia să mazilească", apoi a stabilit criteriul de evaluare a rezultatelor alegerilor, în timp ce PDL a validat acest criteriu înainte de locale.

Boc a mai spus că România este în situaţia de a primi avertismente de la UE, pentru blocarea reformelor şi că foştii miniştri Decebal Traian Remeş, Tudor Chiuariu, Alexandru Atanasiu, Adrian Cioroianu "nu sunt miniştri demni de un stat membru al UE".

Preşedintele PDL a mai spus că, prin tergiversarea dezbaterii cererilor de urmările penală a miniştrilor parlamentari, "PNL şi PSD nu fac altceva decât să compromită încrederea oamenilor în Parlament".

"Nu ştim dacă Năstase, Mitrea, Păcuraru, Şereş sunt vinovaţi sau nu. Justiţia trebuie să îşi spună cuvântul", a completat Boc. El a mai spus că, prin tergiversarea dezbaterii cazurilor foştilor miniştri, se acţionează "contrar intereselor României".

Stolojan: Va trebui să deschidem partidul către oameni noi

Stolojan: Va trebui să deschidem partidul către oameni noi (Imagine: Mediafax Foto)
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan le-a transmis membrilor Ligii Aleşilor Locali că democrat-liberalii vor trebui să deschidă partidul către oameni noi, care vor să intre în politică şi care şi-au demonstrat competenţa la nivel naţional sau local.

Theodor Stolojan le-a spus aleşilor locali ai partidului că PDL trebuie să se "deschidă" spre oameni noi, care vor să intre în politică şi care şi-au dovedit competenţa şi la nivel local, dar şi naţional.

"Va trebui să facem acest lucru. Am încredere în dorinţa de deschidere a PDL şi în dorinţa de a învinge în toamnă", a susţinut prim-vicepreşedintele PDL.

Stolojan a mai spus că, alături de Adriean Videanu, Valeriu Stoica, Gheorghe Pogea şi Ene Dinga, elaborează programul de guvernare al PDL. El a susţinut că documentul este în curs de finalizare şi trebuie să dea "răspunsuri concrete" la problemele reale ale României.

Liderul democrat-liberal a spus că, printre măsurile pe termen mediu şi lung preconizate de PDL, se află şi modificarea Constituţiei, "astfel încât România să nu se mai confrunte cu situaţii care provoacă mirare şi nedumerire în întreaga lume".

El a arătat că măsurile pe termen scurt luate în calcul de PDL vizează domeniile infrastructurii şi agriculturii, precum şi ajutorarea categoriilor cu venituri mici.

"Nu populismul ne caracterizează", a susţinut Stolojan, completând că oamenii care au venituri mici vor fi loviţi "masiv" de creşterea preţurilor la alimente, astfel că este nevoie de măsuri concrete în sprijinul acestora.


Deputatul Sorin Paveliu critică modificările aduse legii reformei în sănătate
Deputat PDL, Marian Sorin Paveliu, a transmis presei o declaraţie pe tema modificărilor aduse legii reformei în sănătate. Redăm textul integral al declaraţiei:
The image “http://www.gorj-domino.ro/arhiva/2006.12.07/images_ziar/paveliu.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

"In ziua de luni 24 iunie 2008, Guvernul Romaniei pare a fi adoptat o OUG de modificare a Legii reformei in sanatate.
In pofida efectuarii a nu mai putin de 101 modificari ale unei legi pentru care Guvernul a inteles sa-si asume raspunderea pentru a evita dezbaterea in plenul, adoptarea actului normativ s-a facut intr-o maniera care ridica semne de intrebare, ordonanta nefiind inclusa in lista actelor propuse pentru a fi aprobate in ziua de luni, nu a fost amintita in cele 17 communicate de presa referitoare la actele adoptate in cadrul sedintei respective, nu a fost amintita in briefingul sustinut de primul ministru, ca si cum nu ar fi existat.
Mai mult, actul normativ a fost depus la Senat dupa 7 zile, in ultima zi de lucru a Senatului, dar numai dupa inceperea sedintei Biroului Permanent, evitandu-se astfel aprobarea dezbaterii Ordonantei in comisiile de specialitate pe perioada verii.
Ordonanta cuprinde citeva prevederi benefice, referitoare la asistenta medicala de urgenta, la finantarea unor cheltuieli cu dispozitive medicale, sau modificari impuse de Ragulamente europene, obligatorii pentru statele membre, prevederi care ar fi putut fi promovate cu multa vreme in urma, pe calea unui proiect de lege initiat de Guvern.
Multe din prevederile actului supus oficial, din dispozitia ministrului sanatatii aprobarii Consiliului de Administratie al CNAS au disparut insa totalitate.
Inteleg sa iau insa atitudine, in calitate de membru in comisia de sanatate, fata de o sumedenie de alte prevederi a caror urgenta este inexistenta: ministrul Nicolaescu, cu acordul premierului Tariceanu, anunta, cu numai citeva luni inainte de terminarea mandatului, reorganizarea din temelii a Ministerului Sanatatii si desfiintarea
Inspectoratelor de Sanatate Publica, infiintate numai cu 2 ani in urma, pentru care personalul a dat concurs pentru ocuparea posturilor; mult trimbitata desfiintare a Caselor de asigurari paralele a fost lasata in seama Guvernului viitor; mult laudata si asumata separare a managementului spitalicesc de exercitarea concomitenta a altor activitati in acelasi timp a fost complet inlaturata; ministrul Sanatatii si-a asumat dreptul de a demite oricind si pentru orice opinie contrara managerii de spital, devenind o categorie de angajati aflati la absoluta discretie a ministrului sanatii; în ajun de finalizare a mandatului se introduc bugete multianuale, lasind astfel mostenire guvernului viitor atit furnizorii de medicamente si dispozitive pentru programele de sanatate dar si fabuloasele contracte pentru construirea de spitale de urgenta, din care nu mai putin de 11 in judetul pe care dl.Nicolaescu il reprezinta in calitate de deputat; ministrul Sanatatii si-a luat dreptul de a dispune de bugetul ministerului in orice fel doreste, fara a mai fi necesara aprobarea Parlamentului; aparent s-a largit baza de colectare pentru
Fondul de asigurari de sanatate la venituri neimpozabile, dovedind faptul ca s-a ajuns mult dincolo de fundul sacului. Fiind medic si nu economist ca domnul ministru Nicolescu, am tras concluzia, sper eronata, ca aceasta contributie va fi platita inclusiv si de cei care incaseaza ajutorul de inmormintare.
Textul Codului Fiscal include in categoria veniturilor neimpozabile, printre altele: indemnizatiile pentru risc maternal, maternitate, cresterea copilului si ingrijirea copilului bolnav, sumele incasate din asigurari de orice fel reprezentand despagubiri, despagubirile in bani sau in natura primite de catre o persoana fizica ca urmare a unui prejudiciu material suferit de aceasta, inclusiv despagubirile reprezentand daunele morale, sumele fixe pentru ingrijirea pensionarilor care au fost incadrati in gradul I de invaliditate, bursele primite de persoanele care urmeaza orice forma de scolarizare, veniturile reprezentand avantaje in bani si/sau in natura primite de persoanele cu handicap, veteranii de razboi, invalizii si vaduvele de razboi, accidentatii de razboi in afara serviciului ordonat, persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, cele deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, urmasii eroilor-martiri, ranitilor, luptatorilor pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989, precum si persoanele persecutate din motive etnice de regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945, tichetele de cresa acordate potrivit legii, tichetele de masa, etc. Drept urmare astept cu interes precizarile Guvernului.
Deoarece discutarea acestei ordonante de urgenta, care-i poarta semnatura, se va face de Parlament in plina campanie electorala sau dupa depunerea mandatului guvernului il invit pe domnul ministru Nicolaescu sa dea dovada de barbatie si sa accepte o dezbatere publica pe tema reformei in sanatate la o data si locatie pe care o las la libera sa decizie".

Vasile Blaga: Nu ştim nici cât costă, în România, un elev

Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, susţine că procesul de descentralizare din România a fost abandonat de actuala guvernare, încă din 2007.
"Am prezentat Rezoluţia privind guvernarea locală. Este vorba despre un set de principii prinse şi în programul nostru de guvernare 2004-2008, dar procesul de descentralizare a fost oprit din aprilie 2007. Cheia întregii descentralizări este acum Direcţia Finanţelor Publice. Cu toate acestea, nu s-au stabilit standardele de cost în niciun domeniu. Nu ştim nici cât costă, în România, un elev", a afirmat Vasile Blaga.
Pentru a pune în aplicare această rezoluţie, Blaga a menţionat că PD-L va trebui să câştige şi alegerile generale, printr-o campanie naţională mult mai accentuată, decât cea de la locale. (Cozmin Buhuş)
http://www.romaniantribune.net/_pictures/439.jpg

Niciun comentariu: