joi, iulie 17, 2008

Guvernul României...


“Pentru Guvernul român, ca şi pentru celelalte state europene, respectarea drepturilor omului este o prioritate.”

“Pentru Guvernul român, ca şi pentru celelalte state europene, respectarea drepturilor omului este o prioritate. Nu putem accepta ca cetăţenii români să fie supuşi unor practici discriminatorii, care nu respectă demnitatea umană”, a declarat Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu la începutul şedinţei de Guvern de astăzi, referindu-se la iniţiativa italiană de amprentare a persoanelor din taberele nomade.
Şeful Executivului a cerut Ministerului de Externe, Ministerului de Interne şi Ministerului de Justiţie să intensifice contactele pe această temă atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi la nivelul autorităţilor italiene. Totodată, Premierul Tăriceanu i-a informat pe miniştrii cu privire la întrevederea avută cu ambasadorul Italiei, Daniele Mancini, căruia i-a solicitat încă o dată “să transmită autorităţilor de la Roma îngrijorarea noastră cu privire la conţinutul deciziilor Guvernului italian privind siguranţa publică”.
Primul-ministru a mai solicitat miniştrilor să facă publice demersurile pe care autorităţile române le întreprind: “O parte importantă a populaţiei române care trăieşte în Italia este îngrijorată, afectată de aceste măsuri ale autorităţilor italiene. Vreau să simtă că Guvernul român este garantul acestor drepturi, pe care autorităţile italiene trebuie să le respecte”, a mai afirmat Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de 321.500 lei, pentru sprijinirea unor familii sau persoane singure aflate în situaţii de necesitate datorate calamităţilor naturale, incendiilor, accidentelor, precum şi altor situaţii stabilite prin lege.


De aceste ajutoare vor beneficia un număr de 178 familii şi persoane singure, astfel:
 169.900 lei pentru 150 de familii şi persoane singure cu domiciliul în judeţele Botoşani, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara şi Vaslui, în vederea refacerii locuinţelor distruse de inundaţii, intemperii şi alunecări de teren;
 145.600 lei pentru 26 familii şi persoane singure cu domiciliul în judeţele Argeş, Bacău, Botoşani, Caraş-Severin, Călăraşi, Dâmboviţa, Galaţi, Hunedoara, Neamţ, Prahova, Vaslui şi Vrancea, în vederea refacerii locuinţelor afectate de incendii;
 6.000 lei pentru 2 familii cu domiciliul în judeţul Hunedoara pentru situaţii de necesitate datorate unor accidente.
Suma se alocă din creditele bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse pe anul 2008.

***

Tot în şedinţa de astăzi, Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare financiare în valoare totală de 849.900 lei, pentru un număr de 606 familii şi persoane singure din 32 de judeţe şi municipiul Bucureşti, aflate în situaţii de extremă dificultate din cauza stării de sănătate sau a situaţiei financiare precare.
Familiile şi persoanele singure care vor beneficia de sprijinul financiar sunt domiciliate în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Caraş-Severin, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi în municipiul Bucureşti.
Beneficiarii au venituri lunare foarte mici, provenind în principal din pensii pentru limită de vârstă, pensii de invaliditate, alocaţii familiale şi ajutor social şi trăiesc în condiţii de sărăcie.
Situaţia socio-materială a acestor familii şi persoane singure a fost evaluată prin anchete sociale efectuate de direcţiile de muncă şi protecţie socială judeţene şi cea a municipiului Bucureşti. Propunerile de ajutoare financiare sunt susţinute de primarii localităţilor de domiciliu, respectiv ai sectoarelor municipiului Bucureşti, cu avizul prefecţilor.
Sumele se alocă din creditele bugetare aprobate în bugetul Ministerului muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.

Salariaţii care lucrează în mediu radioactiv, zona I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere vor beneficia de biletele de tratament balnear gratuite, s-a hotărât în şedinţa de Guvern.


Biletele vor fi acordate cu încadrarea în numărul total de bilete de tratament aprobate cu această destinaţie în legile anuale ale bugetului asigurărilor sociale de stat cu respectarea criteriilor aprobate de Casa Naţională de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Numărul maxim de bilete gratuite de tratament balnear care se vor acorda în 2008 este de 60.000.

Informaţii de background:
Dreptul la bilete gratuite de tratament pentru salariaţii din domeniul radioactiv a fost stabilit prin HCM nr. 475/1960. În temeiul acestei reglementări şi a altora ulterioare, salariaţii din domeniul menţionat au beneficiat, până în anul 1995, de bilete gratuite, prin intermediul Ministerului Muncii. În perioada 1996 - 2007, biletele de tratament balnear gratuite pentru salariaţii care lucrează în domeniul radioactiv s-au acordat în temeiul legilor anuale ale bugetului asigurărilor sociale de stat.
Compania Naţională a Uraniului S.A. Bucureşti este unicul producător intern al uraniului necesar producerii combustibilului nuclear pentru Centrala de la Cernavodă. Lucrul permanent în prezenţa radiaţiilor afectează în mod negativ activitatea salariaţilor.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a propus, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale, de la Palatul Victoria, majorarea salariului minim brut la 540 de lei începând cu 1 octombrie 2008.“Propunem să aplicăm o majorare a salariului minim pe economie la 540 lei, începând din 1 octombrie 2008, urmând să vă propunem o creştere a salariului minim brut la 600 lei, de la 1 ianuarie 2009. Suntem deja la limita maximă a ceea ce putem propune”, a explicat şeful Executivului.
Primul-ministru a afirmat că majorarea salariului minim va fi operată numai de la 1 octombrie, întrucât creşterile tarifelor la gaze naturale şi electricitate, care au intrat în vigoare de la 1 iulie, vor genera un puseu inflaţionist.
Guvernul va propune un set de măsuri care să stea la baza unui acord tripartit între Guvern - patronate – sindicate - şi care să reglementeze pe termen mediu şi lung, până la orizontul anului 2014, creşterea salariului minim brut lunar şi reducerea discrepanţelor dintre veniturile mari şi cele mai scăzute.Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi, printr-o Hotărâre, alocarea sumei 3,702 milioane lei pentru judeţul Constanţa, în vederea finanţării cheltuielilor aferente funcţionării serviciilor publice de salvare acvatică – salvamar şi a posturilor de prim ajutor în sezonul 2008, pentru plajele cu destinaţie turistică.Sumele necesare pentru finanţarea cheltuielilor aferente funcţionării serviciilor de salvare acvatică - salvamar şi a posturilor de prim ajutor vor fi alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2008, pentru judeţul Constanţa.
Sumele vor fi alocate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2008, astfel:
* Consiliul Local al Municipiului Constanţa – 650.000 lei;
* Consiliul Local al Municipiului Mangalia – 1,502 milioane lei;
* Consiliul Local al Oraşului Eforie – 600.000 lei;
* Consiliul Local al Oraşului Năvodari – 300.000 lei;
* Consiliul Local al Comunei Costineşti – 300.000 lei;
* Consiliul Local al Comunei Limanu – 350.000 lei.

Primirea preşedintelui Republicii Turkmenistanului, Gurbangulî BerdîmuhamedovŞedinţă de guvernsursa : CAPP

Niciun comentariu: