vineri, iulie 25, 2008

Guvernul României...


Stabilirea perioadei Audierilor Publice în procesul pentru Delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina)
În perioada 2-19 septembrie 2008 vor avea loc audierile părţilor în procesul privind Delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina), conform anunţului dat publicităţii de Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ). Această etapă procesuală este faza orală a procesului şi constă în prezentarea publică a pledoariilor cuprinzând argumentaţia juridică a celor două părţi în faţa judecătorilor CIJ, la Palatul Păcii din Haga, sediul Curţii Internaţionale de Justiţie.
Procedurile orale se vor desfăşura în două runde, după cum urmează: în perioada 2-5 septembrie 2008 – prima rundă de pledoarii ale României, în calitate de reclamant; în perioada 9-12 septembrie 2008 – prima rundă de pledoarii ale Ucrainei, în calitate de pârât; în perioada 15-16 septembrie 2008 – a doua rundă de pledoarii şi concluziile României cu privire la soluţia de delimitare pe care o consideră echitabilă şi conformă dreptului internaţional în proces; în perioada 18-19 septembrie 2008 – a doua rundă de pledoarii şi concluziile Ucrainei.
Pledoariile sunt publice, ele fiind deschise participării – cu respectarea regulilor stabilite de CIJ în acest sens – a presei scrise şi radio-TV, precum şi a oricărei persoane interesate.
Procedurile în faţa Curţii, care au ca obiect soluţionarea problemei delimitării platoului continental şi a zonelor economice exclusive ale României şi Ucrainei în Marea Neagră, au fost iniţiate la data de 16 septembrie 2004, în urma sesizării acestei instanţe internaţionale de către România (care are calitatea de reclamant, în timp ce Ucraina are calitatea de pârât). În prezent, procedurile se află în partea finală a fazei scrise, care a constat în depunerea de către fiecare parte a câte două documente (Memoriul României – la 15 august 2005, Contra-Memoriul Ucrainei – la 16 mai 2006, respectiv Replica României – la 19 decembrie 2006 şi Duplica Ucrainei – la 5 iulie 2007). Faza scrisă se finalizează, din punct de vedere formal, în momentul începerii pledoariilor în faţa CIJ.
Finalizarea, la 19 septembrie 2008, a fazei orale a procedurilor va fi urmată de deliberările Curţii şi de pronunţarea unei hotărâri, care va avea caracter definitiv, obligatoriu şi executoriu pentru părţi. Conform practicii de până în prezent a CIJ, pronunţarea unei hotărâri într-un caz supus soluţionării are loc într-un interval de 3 până la 6 luni de la încheierea pledoariilor, în funcţie de complexitatea cazului.
Informaţii de Fond:
1. Traducerea neoficială a Istoricului procedurilor, inclus de către CIJ în finalul Comunicatului cu privire la organizarea audierilor publice în cazul referitor la Delimitarea maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina).
La 16 septembrie 2004, România a introdus o cerere de iniţiere a procedurilor în cauza împotriva Ucrainei cu privire la un diferend referitor la „stabilirea unei linii unice de delimitare între cele două state în Marea Neagră care să delimiteze platoul continental şi zonele economice exclusive care le aparţin”.
În cererea sa, România arată că la 2 iunie 1997 a semnat împreună cu Ucraina un Tratat privind relaţiile de cooperare şi bună vecinătate, precum şi un Acord Adiţional, prin care cele două state s-au angajat să ajungă la un acord cu privire la aspectele sus-menţionate. Ambele documente au intrat în vigoare la 22 octombrie 1997. România argumentează că negocierile purtate începând cu anul 1998 nu au dus la niciun rezultat.
Ca bază pentru jurisdicţia Curţii, România invocă articolul 4 (h) al Acordului Adiţional, care prevede printre altele că diferendul va fi adus în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie la solicitarea oricăreia dintre părţi dacă nu va fi soluţionat [prin negocieri] într-un interval de timp rezonabil, dar în nu mai puţin de 2 ani de la iniţierea negocierilor.
România a depus Memoriul său, iar Ucraina un Contra-Memoriu, la termenele fixate de Curte printr-un Ordin din data de 19 Noiembrie 2004 (respectiv, la 19 august 2005 şi 19 mai 2006). Printr-un Ordin din data de 30 iunie 2006 Curtea a autorizat depunerea unei Replici de către România şi a unei Duplici de către Ucraina şi a fixat termenele de înaintare a acestor documente la datele de 22 decembrie 2006 şi, respectiv, 15 iunie 2007. România a depus Replica sa în termenul fixat de Curte. Printr-un Ordin din 8 iunie 2007 Curtea a extins termenul de depunere a Duplicii Ucrainei pentru data de 6 iulie 2007. Duplica a fost depusă în termenul astfel extins.
În pledoariile lor scrise, Părţile au adoptat poziţii divergente privind, printre altele, punctul de plecare în stabilirea delimitării maritime care urmează să fie decisă de către Curte, precum şi cu privire la metodologia care să fie utilizată [de către CIJ] în trasarea liniei de delimitare. Prin urmare, ele [Părţile] solicită trasee diferite ale liniei de delimitare.
Deoarece Curtea nu include în compoziţia sa judecători [permanenţi] având cetăţenia Părţilor, ambele Părţi şi-au exercitat dreptul prevăzut de art. 31, paragraful 3 din Statutul CIJ de a desemna un judecător ad-hoc care să ia parte la procedurile din această speţă. România l-a desemnat [ca judecător ad-hoc] pe dl. Jean-Pierre Cot (cetăţean francez), iar Ucraina pe dl. Bernard H. Oxman (cetăţean american).
2. Judecătorii ad-hoc sunt judecători care pot fi desemnaţi de părţile unui diferend atunci când în compoziţia CIJ (care soluţionează acel diferend) nu există judecători permanenţi care să aibă cetăţenia părţilor. Judecătorul ad-hoc nu este necesar să aibă cetăţenia părţii care îl numeşte, aceasta fiind situaţia în cele mai multe cazuri aflate în soluţionarea CIJ. Raţiunea pentru care este posibilă desemnarea de către părţi a unui judecător ad-hoc se explică prin necesitatea asigurării complete a dreptului de apărare a părţii în faţa Curţii. În acest sens, judecătorul ad-hoc se consideră că poate ajuta CIJ să înţeleagă mai bine poziţia părţii care l-a desemnat, deşi el nu are statutul unui avocat sau reprezentant al părţii respective. În fapt şi în drept, judecătorul ad-hoc are acelaşi statut de neutralitate şi imparţialitate ca şi un judecător permanent al CIJ, deşi activează numai pentru diferendul respectiv.
3. Jean-Pierre Cot este un specialist eminent în domeniul dreptului internaţional. Este în prezent preşedinte al Societăţii Franceze de Drept Internaţional şi judecător la Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării de la Hamburg. Dl. Cot este doctor în drept şi profesor emerit. A fost profesor şi decan al Facultăţii de Drept din Amiens, profesor la Facultatea de Drept de la Sorbona şi este cercetător asociat la Centrul de Drept Internaţional al Universităţii Libere din Bruxelles. Este autor al unor numeroase şi apreciate lucrări şi articole de drept internaţional, drept constituţional şi ştiinţe politice. A fost implicat, în calitate de avocat şi consilier, precum şi ca judecător ad-hoc în soluţionarea mai multor diferende internaţionale prin intermediul CIJ, al unor tribunale arbitrale (inclusiv ca preşedinte al acestora) şi al Tribunalului Internaţional pentru Dreptul Mării. A fost deputat în Parlamentul Franţei, ministru-delegat în Guvernul francez, membru şi vice-preşedinte (în perioada 1997-1999) al Parlamentului European.
4. Adrese utile
http://www.icj-cij.org/presscom/index.php?pr=2052&pt=1&p1=6&p2=1&PHPSESSID=f05f79d6c576762a8d32dc7674cd9d99
http://www.icj-cij.org/presscom/index.php?p1=6&p2=4
http://www.icj-cij.org/presscom/index.php?p1=6&p2=3.
http://www.icj-cij.org/information/index.php?p1=7&p2=3&p3=1&PHPSESSID=27a1c08e2d662535916abbb9152910f5.

LANSARE CERERI DE PROIECTE
Astăzi, 25 iulie 2008, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional “Dezvoltarea Capacităţii Administrative” din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative lansează cererile de proiecte, fără termen limită de depunere, pentru:
- Axa prioritară 1, domeniul major de intervenţie 1.1 – „Strategii de dezvoltare locală”. Valoarea minimă a proiectelor este de 220 mii lei iar solicitanţii eligibili sunt autorităţile administraţiei publice locale şi structurile lor asociative;
- Axa prioritară 1, domeniul major de intervenţie 1.3 – „Revizuire de structuri şi implementare de instrumente moderne”. Valoarea minimă a proiectelor este de 355.000 lei şi cea maximă de 5.325.000 lei. Solicitanţii eligibili sunt: autorităţi ale administraţiei publice locale, ONG-uri şi asociaţii de dezvoltare inter-comunitară.
Ghidul solicitantului, anexele precum şi alte documente relevante sunt publicate pe pagina web www.mira.gov.ro, rubrica „Fonduri structurale”.
Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative” este finanţat din Fondul Social European, iar beneficiarii acestui program sunt autorităţile publice locale şi centrale, structurile asociative ale autorităţilor publice locale, ONG-urile cu activitate relevantă în domeniul administraţiei publice şi mediului academic.

Ministerul Internelor şi Reformei Administrative va trimite apă minerală şi motorină pentru ajutorararea persoanelor afectate de inundaţiile din judeţele Suceava şi Iaşi.
Astfel, în judeţul Suceava vor fi trimise 30 de tone de motorină şi 12.000 de litri de apă minerală, iar în judeţul Iaşi (localitatea Costeşti) 5.000 de litri de apă minerală, care se vor distribui cu sprijinul autorităţilor publice locale.
*
Ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultimele zile, lucrătorii MIRA au intervenit, alături de autorităţile locale, în 6 judeţe (Botoşani, Harghita, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Suceava), pentru înlăturarea efectelor acestor fenomene meteorologice.
Situaţia centralizată, joi (ora 09.30), este următoarea:
În judeţul Botoşani – localităţile Vorona, Joldeşti, Tudora. Au fost inundate 74 de gospodării şi anexe, 110 hectare de teren agricol, 50 hectare de păşuni şi fâneţe şi 100 de fântâni. Se circulă cu dificultate pe aproximativ 72 km de drumuri comunale, iar 40 de podeţe au fost distruse de ape.
În judeţul Harghita - localităţile Borsec, Corbu şi Bilbor. Au fost inundate 25 de gospodării şi anexe, 7,5 hectare de păşuni şi fâneţe, un hectar de teren agricol, precum şi 5 drumuri comunale.
În judeţul Iaşi - localităţile Iaşi, Paşcani, Buda, Târgu-Frumos, Giurgeşti, Pârcovaci, au fost inundate 208 gospodării şi anexe, 15 locuinţe avariate, 300 de fântâni afectate.
În judeţul Maramureş – localităţile Şieu, Bistra, Borşa. Au fost inundate 20 de locuinţe, 34 de gospodării şi anexe, 12 hectare de păşuni şi fâneţe. Au fost distruse 5 podeţe şi afectate 2 punţi pietonale. Au mai fost afectate de inundaţii drumuri comunale, pe o distanţă de 16,8 kilometri, precum şi 1,5 kilometri de apărări de mal.
În judeţul Neamţ – localităţile Boghicea, Doljeşti, Staniţa. Au fost inundate 20 de locuinţe, 50 de gospodării, 140 de hectare de teren agricol, 60 de hectare de păşuni şi fâneţe. Au fost afectate 4 fântâni, 2 podeţe, precum şi 4 kilometri de drumuri judeţene şi 17 kilometri de drumuri comunale.
În judeţul Suceava, - 54 de localităţi afectate, o localitate izolată (Slătioara). Au fost inundate 100 de locuinţe, 670 de gospodării, 8 obiective socio-economice, 395 de hectare de ternuri agricole, 701 hectare de păşuni şi fâneţe şi 235 fântâni. Au mai fost afectate 30 de reţele de apă potabilă, 150 de reţele de canalizare, 65 de reţele de telefonie, 2 diguri, precum şi 113 poduri şi podeţe. Se circulă cu dificultate pe 35 de kilometri de judeţene blocate şi 67 de kilometri de drumuri comunale. De asemenea, există drumuri judeţene blocate pe o distanţă de 15 kilometri.
Două linii feroviare sunt blocate (Vama – Moldoviţa şi Gura Putnei - Falcău) şi se circulă cu dificultate între Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc.
În corpul acumulării nepermanente Horodnic 1 de pe pârâul Horodnic s-a format o breşă cu o lăţime de aproximativ 10 m, iar la acumularea Horodnic 2, situată în aval, apa trece peste coronament.
Digul de protecţie de pe râul Suceava situat în aval de podul rutier a cedat inundând platoul hipermarketului Selgros.
Au fost evacuate 318 persoane, iar 126 au fost izolate.

Informaţii de călătorie pentru cetăţenii români care se vor deplasa în scop turistic în Republica Populară Chineză, în perioada desfăşurării Jocurilor Olimpice (8-24 august 2008)
Obţinerea vizei turistice:
Viza turistică se poate obţine de la Secţia Consulară a Ambasadei R.P.Chineze din Bucureşti (Şos. Nordului nr. 2; tel: 021- 233.41.88; fax: 021- 233.41.89; e-mail: chinaemb_ro@mfa.gov.cn ), sau de la Consulatul General al R.P. Chineze din Constanţa (B-dul Elisabeta nr. 7, Constanţa; tel: 0241-61.78.33; fax: 0241-61.20.92; e-mail: chinaconsul_co_ro@mfa.gov.cn ).
Documente necesare obţinerii vizei turistice:
• paşaport şi copia acestuia (paşaportul trebuie să fie valabil cel puţin 6 luni de la data intrării în China şi să conţină cel puţin două pagini libere destinate aplicării vizelor);
• formularul pentru viză (formularul pentru viză trebuie completat şi semnat. Părinţii pot semna pentru copilul minor şi trebuie să menţioneze în mod explicit relaţia avută cu minorul. Se plăteşte taxă şi pentru copii);
• o fotografie de tip paşaport;
• biletul de avion dus-întors şi copia acestuia;
• invitaţie emisă de o agenţie de turism din China;
• copie de Voucher sau dovadă de depozit bancar;
Funcţionarii consulari pot solicita documente suplimentare şi au dreptul să refuze solicitarea vizei fără explicaţie.
Precizăm faptul că durează cel puţin 5 zile lucrătoare de la momentul depunerii dosarului complet pentru obţinerea vizei turistice şi până la eliberarea acesteia.
Termen de valabilitate al vizei turistice:
• Termenul de valabilitate al vizei turistice este de 3 luni, iar durata şederii este de o lună.
Viza de urgenţă şi taxe:
• În situaţia în care se doreşte obţinerea vizei în regim de urgenţă, trebuie precizat funcţionarilor consulari acest lucru la depunerea cererii pentru viză.
• Conform Protocolului semnat între R.P. Chineză şi România, cetăţenii români sunt scutiţi de taxa de viză. În schimb, se plăteşte o taxă pentru corespondenţă de 20 USD.
• Pentru obţinerea unei vize cu intrări multiple trebuie achitată o taxă de corespondenţă de 30 USD.
• În cazurile urgente se percepe o taxă de urgenţă de 25 USD pentru ridicarea paşaportului cu viza în 2 sau 3 zile lucrătoare şi 35 USD pentru ridicare în aceeaşi zi.
Sfaturi de călătorie:
• Recomandăm evitarea deplasării în scopuri turistice în Provincia Sichuan, afectată de puternicul cutremur din 12 mai 2008. Infrastructura este grav deteriorată, iar zona este afectată şi de alunecările de teren provocate de inundaţii.
• Recomandăm doar consumul de apă îmbuteliată.
• În Beijing nu se fumează în locurile publice.
• Recomandăm ca turiştii să se aibă în permanenţă paşaportul asupra lor, deoarece poliţia locală efectuează controale stradale intense. PEDEAPSA ÎN CAZUL ÎN CARE NU SE POATE FACE DOVADA IDENTITĂŢII POATE AJUNGE PÂNĂ LA ÎNCHISOARE. În spaţii aglomerate, actele de identitate trebuie să fie sub permanentă atenţie.
• ÎN CAZUL DELICTELOR PRIVIND DEŢINEREA, TRAFICUL SAU CONSUMUL DE DROGURI, ÎN UNELE CAZURI PEDEAPSA POATE FI CEA CAPITALĂ.
• Coasta sud-estică a Chinei este afectată de taifunuri tropicale în intervalul mai – noiembrie.
• Există focare sporadice de gripă aviară, mai ales în zonele rurale, din cauza contactului cu păsările bolnave. Preventiv, se recomandă evitarea vizitării pieţelor de păsări vii, a fermelor de păsări sau a locurilor în care se poate veni în contact cu păsări domestice sau sălbatice. De asemenea, turiştii trebuie să se asigure că ouăle pe care le consumă sunt bine gătite.
• Menţionăm faptul că un virus intestinal, care poate afecta mâinile, picioarele şi gura a fost semnalat în Republica Populară Chineză, în special în Provincia Anhui, dar şi în Beijing, Hong Kong, Provincia Hubei din centrul Chinei şi Provincia Zhejiang, fiind raportate numeroase cazuri de îmbolnăvire, începând cu luna aprilie 2008.
Modalităţile de prevenire sunt măsurile clasice de igienă alimentară (atenţie la alimentele consumate) şi personală (spălarea repetată a mâinilor).
• RECOMANDĂM CU INSISTENŢĂ OBŢINEREA UNEI ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE CU ACOPERIRE TOTALĂ PENTRU PERIOADA DEPLASĂRII ÎN R.P.CHINEZĂ.
Cu acest prilej, reamintim cetăţenilor români care se deplasează în străinătate faptul că este necesar să se informeze asupra legislaţiei ţării de destinaţie înainte de plecare şi să o respecte. Necunoaşterea legii nu poate fi invocată pentru evitarea sancţiunilor.

Sedinta extraordinara a CMSU din cadrul MMDD
Secretarul de Stat Silviu Stoica a prezidat astazi, la sediul MMDD, sedinta extraordinara a Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta (CMSU), pe ordinea de zi a intalnirii aflandu-se analizarea prognozei meteorologice, situatia actuala si prognoza hidrologica pe raurile interioare ca urmare a emiterii Avertizarii hidrologice de Cod Rosu pentru Suceava, Iasi si Neamt, valabila pana maine 26.07.2008, ora 16.00.
Referitor la situatia meteorologica, Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie a subliniat faptul ca, in cursul acestei zile, a fost prelungita atentionarea meteorologica de Cod Galben catre catre prefecturile judetelor Bistrita, Maramures, Suceava, Neamt, Botosani unde, in intervalul 25.07, ora 12.00- 26.07, ora 12.00, va ploua temporar si se vor totaliza cantitati de apa de peste 25 - 30 l/mp iar izolat, peste 40 - 50 l/mp.
Reprezentantii ANAR si cei ai INHGA au informat ca s-a emis o avertizare – Cod Rosu catre prefecturile judetelor Suceava, Iasi si Neamt (3 prefecturi) , Cod Portocaliu catre prefecturile judetelor Maramures, Suceava, Botosani, Iasi si Bacau (5 prefecturi) si Cod Galben catre prefecturile judetelor Bistrita Nasaud, Neamt, Vaslui (3 prefecturi). Reprezentantii INHGA au informat ca se instituie Codul Rosu pentru raul Siret, sector Lespezi-confluenta cu raul Moldova, din judetele Iasi si Neamt, se extinde Codul Portocaliu pentru raurile din bazinele hidrografice Tisa, Viseu, Iza, Siret (sector amonte Lespezi si sector av. confl. Moldova –Dragesti, Suceava, Moldova-sector amonte Gura Humorului si afluentii lor) si Prut (sectorul Oroftiana-Radauti, Jijia-curs superior si afluentii sai), aferente judetelor: Maramures, Suceava, Botosani, Iasi si Bacau. De asemenea, se va mentine avertizarea de Cod Galben pe raurile din bazinele hidrografice: Somes, Barlad, Bistrita si Moldova (sector G.Humorului-Tupilati), aferente judetelor: Bistrita Nasaud, Neamt, Vaslui.
Secretarul de Stat din cadrul MMDD a dispus luarea de masuri imediate in ceea ce priveste situatia de pe raul Prut, solicitandu-se monitorizarea permanenta a cursurilor de apa din bazinele avertizate si in mod special a lucrarilor cu rol de aparare impotriva inundatiilor care sunt deja afectate de viituri (ex. ”Regularizarea raului Sabasa la Sabasa- jud. Neamt). Totodata s-a dispus monitorizarea raului Prut si a acumularii Stânca Costești precum si exploatarea in conditii de siguranta a acumularii pentru atenuarea undei de viitura. Astfel, s-au luat urmatoarele decizii:
o Marirea debitului evacuat din acumulare la 180 mc/s prin exploatarea celor 2 centrale si a prizei de rezerva
o Intalnirea Comisiei bilaterale romano-moldovenesti pentru stabilirea exploatarii acumularii astfel incat debitul maxim evacuat sa nu depaseasca 550 mc/s
De asemenea, s-a dispus monitorizarea Raului Siret in regim exceptional, pe zona Lespezi-Bacau, astfel incat sa se avertizeze in timp util localitatile din acesta.
Exploatarea acumularii Rugojesti si Bucecea, in vederea retinerii de volume cat mai mari, se va realiza astfel incat sa nu se suprapuna undele de viitura pe tronsonul cu Cod Rosu. Exista posibilitatea ca un numar de 16 localitati din judetul Iasi si alte 7 din judetul Neamt sa fie afectate de inundatii.
De asemena, s-a dispus asigurarea de materiale de interventii suplimentare in zona Lespezi-Bacau, pentru actionarea in zonele critice si protejarea localitatilor, in acest sens urmand sa fie aduse suplimetar de la D.A Prut si Arges 15.000 saci si 1000 m diguri mobile. O alta masura a fost si deplasarea in zona periculoasa a unui numar suplimentar de utilaje terasiere de interventie .
La sedinta extraordinara a Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta au participat si dl. Victor Paul Dobre- Secretar de Stat MIRA, dl. Vladimir Secara – Inspector general al IGSU, dl. Marius Postelnicescu- Director General al A.N. „Apele Romane”, dl Ion Sandu- Director ANM, dl. Petre Stanciu – Director INHGA, reprezentanti ai Garzii Nationale de Mediu, ai Agentiei Nationale de Protectie a Mediului, ai ANIF si ai S.C. HIDROELECTRICA.

BULETIN INFORMATIV
Un elicopter al Inspectoratului de Aviaţie al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative va fi pus la dispoziţia autorităţilor locale din Suceava, începând de vineri, 25 iulie a.c., urmând să fie folosit pentru intervenţii în cazul inundaţiilor.
La misiune participă, alături de echipajul elicopterului, luptători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, specializaţi în salvare de persoane.
Elicopterul (MI-8/17) a decolat în jurul orei 14.30.
În funcţie de situaţia operativă Inspectoratului de Aviaţie ar putea trimite şi alte elicoptere, în zonele afectate de inundaţii.
Direcţia Comunicare şi Relaţii Publice a MIRA, prin Serviciul Multimedia, vă pune la dispoziţie imagini. Persoană de contact: Mihai Gheorghiu, tel. 0722121585.

Decizii ale conducerii MIRA
Din dispoziţia conducerii MIRA, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, general-locotenent Vladimir Secară, se va deplasa, în această după-amiază, în judeţele Suceava, Iaşi şi Neamţ.
Inspectorul general al IGSU se va deplasa cu un elicopter al MIRA în zonele afectate de inundaţii, pentru a coordona acţiunea de intervenţie, alături de autorităţile locale.
În cele 6 judeţe unde au fost înregistrate precipitaţii abundente acţionează întregul personal al Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă locale, precum şi, acolo unde este nevoie, forţe ale Jandarmeriei.
Pentru intervenţia în localităţile afectate din judeţul Suceava au fost asigurate bărci suplimentare din judeţele Botoşani, Neamţ şi Bacău.
Secretarul de stat al MIRA, Victor Paul Dobre a apreciat activitatea ISU Suceava, care, după 36 de ore de intervenţie, răspunde în continuare tuturor solicitărilor.
În contextul avertizării hidrologice cu cod Roşu, prefecţii judeţelor Neamţ şi Iaşi au asigurat măsuri de protecţie în zonele unde există riscul apariţiei unor inundaţii pe malul Siretului.
Misiunea este derulată în coordonare cu specialiştii Direcţiei Apelor Siret. În această zonă se află şi ministrul mediului şi dezvoltării durabile Attila Korodi.
Măsuri similare de protecţie a persoanelor au fost dispuse şi de către prefectura Botoşani, în special pentru evacuarea persoanelor aflate pe valea Prutului, zonă cunoscută ca fiind destinată păstoritului.
În judeţul Maramureş, o atenţie deosebită se va acorda monitorizării situaţiei de pe Tisa.
Conducerea MIRA a decis trimiterea în zonă a unor ajutoare constând în motorină (30 tone) şi apă minerală, care se vor distribui cu sprijinul autorităţilor publice locale.

Niciun comentariu: