joi, iulie 17, 2008

Hebson Makuvise despre lupta împotriva regimului Mugabe


The image “http://www.europarl.europa.eu/eplive/expert/photo/20080715PHT34307/pict_20080715PHT34307.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Inflaţia uriaşă, economia ruinată, foametea, oamenii persecutaţi care încearcă să părăsească ţara, ziariştii cenzuraţi sunt doar câteva caracteristici ale unei ţări ce odinioară a fost printre cele mai prospere din Africa. Care este viitorul acestei naţiuni unde alegerile prezidenţiale a avut un singur candidat - considerat ilegitim de opinia publică mondială? Am vorbit despre acest lucru cu domnul Hebson Makuvise, reprezentantul principal pentru Europa al Mişcării pentru Schimbarea Democratică.

Credeţi că problemele actuale din Zimbabwe se datorează în întregime regimului Mugabe? Este posibilă abordarea acestor probleme atâta timp cât domnul Mugabe rămâne la putere şi este influent?

Problemele pe care le avem acum în Zimbabwe sunt în mare parte datorate lui Robert Mugabe; este un dezastru cauzat de om. Robert Mugabe nu îşi are locul în viitor. Expertiza sa în domeniul violenţei nu este bună pentru Zimbabwe, nici pentru regiune, nici pentru Africa.

Aţi participat la o reuniune a Comisiei pentru Dezvoltare de la Parlamentul European şi în cadrul acesteia aţi spus că partidul Zanu-PF este o organizaţie mafiotă iar Robert Mugabe „conducătorul unor hoţi şi al unor gangsteri“. Cum a reuşit domnul Mugabe să rămână la putere atât de mult timp când lucrurile s-au înrăutăţit atât de tare?

Mugabe a fost ajutat să rămână la putere de banda aşa-zişilor şefi de servicii (şeful armatei, cel al poliţiei, cei ai închisorilor etc.) care îl protejează. De aceea a reuşit să rămână la putere chiar şi după crearea Mişcării pentru Schimbarea Democratică. […] Soldaţii şi poliţia doresc o schimbare, dar sunt obligaţi să voteze în faţa şefilor lor şi nu îşi pot exprima voinţa liber.

Este represiunea internă mai dificil de înlăturat decât cea externă?

Nu cred că dictatorii sunt diferiţi. Tactica este aceeaşi: violenţă, dominare, retorică politică. Dacă ne uităm la toate dictaturile lumii, o să vedem că au multe în comun. Robert Mugabe ştie că zilele îi sunt numărate, şi cred că ne apropiem de ziua în care va fi înlăturat. Primim sprijin regional şi internaţional, deşi mai sunt încă lideri în regiune care consideră că Mugabe este un erou. Părerile se schimbă în regiune şi în Africa.

Robert Mugabe o să plece, chiar dacă îi convine sau nu, deoarece poporul din Zimbabwe a hotărât că a venit vremea să voteze pentru Mişcarea pentru Schimbarea Democratică şi Morgan Tsvangirai. Această alegere l-a determinat pe Mugabe să agreseze, să violeze femeile, să tortureze şi să răpească oameni: şi-a dat seama că oamenii din Zimbabwe îl resping.

Cum reuşeşte opoziţia din Zimbabwe să rămână unită? Sunt unite etniile Shona şi Ndebele? Cum vedeţi procesul de reconciliere naţională?

Mişcarea pentru Schimbarea Democratică este un partid democratic care nu funcţionează pe principiul triburilor sau al culorii. Suntem un popor care iubeşte pacea şi care a fost trădat de Robert Mugabe.

Înainte şi după alegerile din 29 martie, dacă Mugabe şi-ar fi recunoscut înfrângerea, oamenii l-ar fi iertat. Acum însă oamenii cred că Mugabe va trebui să apară în faţa Tribunalului de la Haga. Cu toate acestea, poporul din Zimbabwe iubeşte pacea, iar preşedintele Mişcării pentru Schimbarea Democratică, Morgan Tsvangirai, vorbeşte mereu despre guvernul vindecării naţionale. De aceea cred că îi va permite lui Robert Mugabe şi acoliţilor săi să părăsească ţara.

Cum pot ajuta în procesul de tranziţie din Zimbabwe actorii internaţionali (UE, ONU, SUA, Africa de Sud, Uniunea Africană, Comunitatea Sud-africană pentru Dezvoltare)?

Avem nevoie de tot sprijinul acestora. Apreciem sprijinul pe care comunitatea internaţională - în special UE - ni l-a acordat în crearea statului de drept în ţara noastră. De aceea Mişcarea pentru Schimbarea Democratică a ajuns unde este acum. Acest sprijin îi încurajează pe cetăţenii din Zimbabwe să lupte împotriva dictaturii. Uniunea Africană şi Comunitatea Sud-africană pentru Dezvoltare sunt fraţii noştri - cu mici excepţii în care am avut probleme cu liderii acestora. Viziunea africană se schimbă, multe state din Africa au recunoscut deja că Robert Mugabe trebuie să plece şi că domnul Tsvangirai a câştigat alegerile. (http://www.europarl.europa.eu)

Niciun comentariu: