joi, iulie 17, 2008

Parlamentul European împlineşte 50 de ani


The image “http://www.europarl.europa.eu/eplive/expert/photo/20080307PHT23357/pict_20080307PHT23357.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Pe 19 martie 1958, reprezentanţi ai parlamentelor naţionale s-au reunit pentru prima dată în cadrul Adunării Europene Comune. În 50 de ani, Parlamentul European a evoluat de la o adunare formată din 142 de deputaţi desemnaţi de parlamentele naţionale la un parlament ales direct, format din 785 de deputaţi europeni. Parlamentul European are puteri legislative, bugetare şi de control asupra Comisiei Europene. Pe 12 martie, Parlamentul European şi-a serbat a 50-a aniversare.

Originea Parlamentului European se găseşte în Tratatul de instituire a Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, semnat de şase state europene, care a intrat în vigoare pe 25 iulie 1952. Acest document a pus bazele Comunităţii şi a creat „Înalta Autoritate“, Adunarea Comună, Consiliul de Miniştri, Curtea de Justiţie şi Comitetul Consultativ.

Un alt tratat, semnat la Roma, a intrat în vigoare în 1958 şi a instituit Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom) şi Comunitatea Economică Europeană. Adunarea deputaţilor era atunci comună celor trei comunităţi şi a primit numele de Adunare Parlamentară Europeană. De la 30 martie 1965, adunarea a primit numele de Parlamentul European, nume devenit oficial prin Actul Unic European din 1986.

Pentru a-şi serba a 50-a aniversare, Parlamentul European a organizat pe 12 martie un eveniment special în cadrul sesiunii de la Strasbourg. La eveniment au participat reprezentanţi ai altor instituţii europene, foşti preşedinţi ai parlamentului, deputaţi europeni şi reprezentanţi ai parlamentelor naţionale

În paginile următoare am publicat materiale de arhivă, care vă vor reda, in clip-uri video, câteva din momentele memorabile din activitatea Parlamentului European. În fiecare săptămână vom adăuga alte înregistrări video, despre evoluţia Parlamentului. Scopul nostru este să publicăm 50 de clip-uri video. Vă urăm vizionare plăcută!
(http://www.europarl.europa.eu)

Niciun comentariu: