luni, iulie 21, 2008

PD-L Biroul Permanent National - 21 iulie 2008


The image “http://www.pd.ro/images/pd-l.png” cannot be displayed, because it contains errors.
Emil Boc: Buna ziua tuturor. Impreuna cu domnul prim-vicepresedinte Adrian Videanu o sa va prezentam concluziile Biroului Permanent National de astazi. In primul rand, Partidul Democrat Liberal a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea Regulamentului Senatului in ceea ce priveste procedura de incepere a urmaririi penale impotriva ministrilor parlamentari. Biroul Permanent National a avizat, si chiar acum cateva minute am primit de la Senat exemplarul cu sesizarea Curtii Constitutionale. In ce consta de fapt obiectia noastra: prin atacarea la Curtea Constitutionala urmarim sa usuram demersul de incepere a urmaririi penale impotriva acelor senatori care au si calitatea de ministri.

Practic, astazi, ridicarea imunitatii parlamentare se face, imunitatii guvernamentale in acest sens, cu votul a jumatate plus unu din numarul total, iar textul Constitutiei spune foarte clar ca hotararile Parlamentului in acest sens se adopta cu votul majoritatii celor prezenti, si am dat de multiple ori acest exemplu. Astazi sunt 137 de senatori, votul minim de sedinta este de 69 si sa spunem: daca sunt toti cei 69 prezenti, votul minimal este asigurat, ar trebui, dupa forma actualului Regulament, toti cei 69 sa voteze pentru inceperea urmarii penale.

Lucru, repet, destul de greu de realizat. In conditiile in care va fi acceptata sesizarea Curtii Constitutionale, va fi jumatate plus unu din cei prezenti, adica jumatate plus unu in exemplul nostru teoretic din 69, adica cu 35 de voturi, practic s-ar putea demara inceperea urmaririi penale. Suportul nostru este articolul 76, aliniatul 2 din Constitutie, care spune foarte clar: "Legile ordinare si hotararile Parlamentului se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera".
Am atacat la Curtea Constitutionala si prevederile din Regulamentul Camerei, unde era majoritate de doua treimi, am atacat si prevederile din Regulamentul Senatului, unde era majoritate absoluta, astfel incat textul Constitutiei sa fie respectat. Mai mult decat atat, stiti bine ca pregatim o initiativa legislativa pentru eliminarea imunitatii guvernamentale, astfel incat sa nu mai existe o diferentiere de tratament intre ministrii parlamentari si parlamentarii care nu au calitatea de ministru.
In al doilea rand, astazi am adunat cateva argumente in sprijinul afirmatiei pe care am facut-o ieri, afirmatie potrivit careia PSD si PNL, sau PNL si PSD, practic urmaresc blocarea votului uninominal. Cateva argumente in acest sens: 1) a fost deja depasit termenul stabilit de lege pentru trasarea Colegiilor uninominale de catre Comisia electorala, iar legea spune foarte clar, in articolul 12: "prima delimitare a colegiilor uninominale va fi efectuata prin hotarare a Guvernului, conform hotararii unei comisii parlamentare, in termen de maximum 90 de zile". Doua incalcari: termenul maxim de 90 de zile a fost depasit si Guvernul, practic, n-ar putea face aceasta verificare decat pe baza unei hotarari a Comisiei, ca asa se spune aici, conform. Iar in drept, conform inseamna aviz conform, adica Guvernul n-ar putea sa vina de la sine cu alte propuneri ci doar pe baza propunerii Comisiei Parlamentare.

Or, deja, incalarea termenului constituie un motiv pentru a putea fi atacata in Contenciosul Administrativ Hotararea de Guvern, sau daca Guvernul va proceda de la sine sa delimiteze unele colegii uninominale fara Comisia parlamentara, un alt document, pentru a putea fi atacata in Contenciosul Administrativ. Deci, cand am spus ca urmaresc blocarea, spun ca urmaresc deliberat, prin incalcarea procedurii legale de trasare a Colegiilor Uninominale. Adica ei vor sa le dea argumente acelora care vor ataca hotararea de guvern, ca ea sa fie declarata nelegala, si apoi sa spuna "vedeti, asta e, nu mai putem organiza alegeri pe baza votului uninominal". Al doilea nume, v-am spus ca sunt foarte multe circumscriptii alcatuite cu incalcarea fatisa si directa a legii. Legea spune in felul urmator: "In cadrul unei circumscriptii electorale, trasarea trebuie in asa fel facuta incat cel mai mare colegiu uninominal sa fie cu cel mult 30% mai mare decat cel mai mic colegiu uninominal"; este articolul 11, aliniatul 2, litera c. Exemplul din circumscriptia Hunedoara, Colegiul 3 pentru Senat: are peste 202.000 locuitori iar Colegiul 2 pentru Senat, tot din Hunedoara, are cu putin peste 127.000 de locuitori. De la 202.000 pana 127.000 este cu mult peste 30%, cat permite legea, diferenta intre un colegiu si altul, un motiv direct de a avea un argument acel partid sau acele persoane care vor dori sa atace in Contenciosul Administrativ; si vreau sa va spun ca, probabil, inclusiv partidele parlamentare care vor fi interesate sa atace legea la Contenciosul Administrativ, si ma refer aici la PRM, au toate argumentele si toate motivele in acest moment, sa atace la Contenciosul Administrativ, aceasta hotarare de guvern.

Noi am spus-o si repetam, Partidul Democrat Liberal nu va ataca in Contencios Administrativ aceasta hotarare de guvern, dar atragem atentia ca, in mod deliberat, PSD-ul si PNL-ul alcatuiesc colegiile uninominale, doresc sa dea argumente, acelor care vor dori sa atace in Contencios Administrativ hotararea de guvern cu privire la trasarea colegiilor uninominale. Pe de alta parte, nu sunt straine declaratiile publice si ale reprezentantilor PSD, aveti in vedere declaratia purtatorului de cuvant al presedintelui Senatului, prin care cerea Presedintelui Romaniei sa amane alegerile pe votul uninominal, sa nu uitam ca presedintia comisiei este asigurata de PNL, presedintia Comisiei parlamentare prin care se traseaza circumscriptiile uninominale, deci, daca aveam dorinta ca acest vot uninominal sa se realizeze, astazi trebuia sa avem aceasta harta realizata cu toate incalcarile despre care am vorbit. Dar, pe de o parte n-au facut, pe de alta parte au facut cu incalcarea fatisa a legii, tocmai sa blocheze prin actiunea in instanta a unora aplicarea votului uninominal.

Ultimul punct la care o sa ma refer eu este cel de la Constanta. La Constanta, situatia din pregatirea Biroului Permanent National este foarte precisa, si anume: Avem o singura structura, o structura politica de conducere validata de Biroul Permanent National, si as mentine in continuare autoritatea fara echivoc la Constanta, structura de conducere condusa de domnul Popescu, nominalizat de catre Biroul Permanent National si, pentru a elimina orice discutie sau suspiciune cu privire la membrii de partid care participa intr-o structura sau alta de conducere a Partidului Democrat Liberal sau de reprezentare a Partidului Democrat Liberal, am dispus ca in termen de o saptamana sa se faca inventarul membrilor PD-L din municipiul Constanta si, in doua saptamani, inventarul membilor PD-L din judetul Constanta pentru a sti foarte clar cine sunt cei care se manifesta in numele Partidului Democrat Liberal si cine sunt aceia care folosesc numele Partidului Democrat Liberal pentru a face campanie din interior PSD-ului sau de a sustine interesele PSD-ului si ale conducerii PSD-ului din municipiul si judetul Constanta. Il rog pe domnul Videanu sa prezinte urmatorul punct, cu privire la colegiile uninominale ale Partidului Democrat Liberal

Niciun comentariu: