Consultări cu partidele politice parlamentare şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale
Preşedintele României, Traian Băsescu, a făcut în timpul consultărilor de marţi, 1 iulie a.c., de la Palatul Cotroceni, un apel la adresa partidelor politice parlamentare, pentru ca acestea să dea dovadă de maximă responsabilitate în ceea ce priveşte soluţiile de atenuare a efectelor sociale ale creşterii preţurilor la alimente şi combustibili.
Şeful statului a informat partidele cu privire la concluziile recentului Consiliu European de la Bruxelles, accentuând faptul că statele membre ale Uniunii Europene nu se îndreaptă totuşi către adoptarea unor soluţii demagogice sau populiste.
Preşedintele a insistat ca fondurile publice destinate protecţiei sociale să ajungă la acei cetăţeni care au cea mai mare nevoie de sprijin. În acest context, Preşedintele a solicitat reprezentanţilor guvernului prezenţi la întâlnire să discute cu partidele politice un set de măsuri care să fie adresate populaţiei sărace, fără a afecta obiectivul reducerii inflaţiei.
Preşedintele Traian Băsescu a reiterat că problema creşterii preţurilor la alimente şi energie creează dificultăţi populaţiei, precizând însă că trebuie evitată tentaţia, atât de către Guvern, cât şi de către partidele parlamentare, de a răspunde prin soluţii populiste, care ar avea ca rezultat direct punerea suplimentară în pericol a economiei naţionale şi a perspectivelor acesteia pe termen mediu şi lung.
În cadrul discuţiilor, Preşedintele a apreciat deschiderea la dialog a partidelor, precum şi preocuparea pentru găsirea unor soluţii, însă a precizat că soluţiile avute în vedere nu trebuie să pericliteze obiectivul de inflaţie revizuit pentru 2008 şi obiectivul asumat de România de a adera la moneda euro în anul 2014.
De asemenea, şeful statului a menţionat că partidele trebuie să aibă în vedere, în elaborarea programelor de guvernare în perspectiva alegerilor parlamentare, vulnerabilităţile majore ale economiei, mult peste media statelor membre ale Uniunii Europene, ca urmare a întârzierii reformelor structurale.
În acest sens, Preşedintele a făcut referire la nivelul productivităţii muncii, reforma în agricultură, reforma educaţiei (în special în ceea ce priveşte necesitatea adaptării la piaţa muncii), promovarea cercetării şi inovării, reducerea birocraţiei, reducerea consumului de energie, flexibilizarea pieţei muncii, recuperarea decalajelor în ceea ce priveşte infrastructura şi încurajarea întreprinderilor mici şi mijlocii.
Şeful statului a atenţionat că din cauza necontinuării reformelor structurale, România şi cetăţenii români sunt extrem de vulnerabili la orice criză economică internaţională, precum situaţia generată de creşterea explozivă a preţurilor la energie sau la alimente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu