sâmbătă, iulie 19, 2008

prof N S Dumitru


La mulţi ani!, domnule profesor.
The image “http://www.docuinter.net/admin/user_img/wysiwyg/big/192794373746ff650267984.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Lumea îşi aduce aminte de domnia sa că vremelnic vârf al Frontului Salvării Naţionale.
Eu mi-l aduc aminte ca pe un profesor care purta cu sine nişte planşe imense în care filmul Winnetou era disecat într-o schemă praxiologică terminată prin kaftul vectorilor şi obţinerea soluţiei.
Ştiam puţine lucruri atunci despre N S Dumitru. Ştiam că a fost un personaj important dar care nu ieşise în evidenţă ca om politic, ştiam că mulţi spuneau că a fost amestecat în venirea minerilor la Bucureşti, mai ştiam că fusese eliminat din Parlamentul României însoţit de o singură amintire, o servietă diplomat mai deşteaptă care între timp se cam prostise. În rest, un om deştept care reuşea întotdeauna să măsoare exact natura problemei şi soluţia rezolvării, poate un pic cam îmbătrânit în profesie, pentru că se simţea deja schematizarea noţiunilor fără a mai ţine seama de factorul timp. Am ţinut minte acele lecţii de management mai bine decât orice alt curs şi mi-au prins bine. Şi acum mă gândesc la acele lecţii de fiecare date când am de luat o decizie... nu am înţeles însă de ce a luat de exemplu un film atât de vechi. Mărturisesc că nu am văzut nici acum Winnetou, cred că am însă cartea.
http://foto.zp.ro/N_S_Dumitru_Octavian_Andronic-img-8977-fullsize_.jpg
De câte ori folosesc cuvinte ca "patern", "disco-ţonţoroiu", "mucles"... îmi aduc aminte că acest profesor folosea asemenea expresii pentru a arăta că este unul dintre noi, că distanţele nu-şi au sens. Acum doi sau trei ani cineva mi-a spus "Băi, m-am întâlnit cu NS. Tot aşa nebun e..."
Încă o dată, "La mulţi ani!, domnule profesor".

2 comentarii:

N. Raducanu spunea...

Cine este autorul acestui text? Cine este in fotografie alaturi de prof. Dimitriu? Ce inseamna "Kaft vector"? Ce inseamna "servieta desteapta"? Ce inseamna o felicitare de la multi ani, insotita de "tot asa de nebun este"?

Bibliotecaru spunea...

Eu am scris textul.
În fotografie este Octavian Andronic.
Analiza problemelor duce la o vectorizare a soluţiilor. Kaftul vectorilor este alegerea unui optim, adică stabilirea elementelor por şi contra pentru a alege soluţia optimă.
Servieta deşteptată era o geantă "diplomată" pentru transporturi de valoare, cu alarmă cu tot felul de chestiuni de siguranţă...
Nebun=total diferit de imaginea obişnuită a profesorului obişnuit, un om de travaliu care nu "preda" ci discuta cu fiecare ca de la egal la egal. Domnia sa avea o structură a cursului, dar ajungea la rezultatul final prin discuţii libere. Nebunia era de fapt curajul de a fi altfel cu riscul ca lumea să judece sau să râdă.