miercuri, iulie 16, 2008

Uniunea Artiştilor Plastici va fi evacuată astăzi din clădirea în care îşi are sediul de mai bine de 20 de ani


Realizator: Uniunea Artiştilor Plastici va fi evacuată astăzi din clădirea în care îşi are sediul de mai bine de 20 de ani. Imobilul va fi retrocedat fostului proprietar, iar autorităţile nu au reuşit să găsească un alt spaţiu. Mai multe informaţii despre acest caz are colega mea, Mihaela Codreanu. Bună dimineaţa Mihaela, care este situaţia acolo?

Reporter: Bună dimineaţa Mădălina. Uniunea Artiştilor Plastici rămâne începând de astăzi fără sediul de pe strada Nicolae Iorga. Executorii judecătoreşti au venit încă de dimineaţă însoţiţi de poliţişti şi însoţiţi şi de reprezentanţii noului proprietar pentru a se asigura că vechii locatari părăsesc imobilul. Discutăm despre această retrocedare cu vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, domnul Petru Luca. Vă rog frumos să ne spuneţi unde veţi depozita toate aceste lucruri. Pentru că am văzut că încă de ieri şi astăzi şi toată noaptea aţi încercat să goliţi imobilul. Unde vor fi depozitate toate aceste lucruri?

Petru Luca: Din păcate în această grabă, pentru că am fost sesizaţi abia vineri de această evacuare silită, executare silită, am găsit locaţii care aparţin în clipa asta Uniunii Artiştilor Plastici, adică sunt galerii de artă, sunt subsoluri, sunt săli la combinatul fondului plastic, hale de producţie, spaţii din păcate improprii pentru ceea ce trebuie să conservăm noi. Pentru că avem datoria să conservăm arhiva în primul rând, care este o arhivă istorică pentru că este toată activitatea şi documentele moştenite de la Societatea Artiştilor în perioada interbelică şi, de fapt, de când s-a înfiinţat această instituţie care are aproape 100 de ani. Ele trebuie depozitate cu grijă. Avem, de asemenea, o colecţie de patrimoniu. Este patrimoniul de lucrări de artă din colecţia noastră care, de asemenea, trebuie depozitate cu grijă. În condiţiile astea suntem disperaţi nu numai pentru acest aspect, ci şi pentru faptul că paralizează activitatea de administraţie a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Aici se administrează şi galeriile de artă şi atelierele de creaţie şi sunt contracte în derulare, sunt artişti care cercetează, artişti care au contracte în derulare, trebuie făcute plăţi. Deci noi în clipa asta am închis computerele, am închis casieria, toate le-am depozitat în staţii improprii, pentru că nu avem încă un sediu, nu facem diligenţă să primim un spaţiu şi să intrăm în posesia unui spaţiu. Va fi foarte greu pentru că utilităţile de care avem nevoie sunt destul de complicate pentru că avem o mulţime de compartimente, dincolo de compartimente administrative, avem nevoie de săli de conferinţe, de săli de protocol. Avem nenumărate filiale. Sunt 11 filiale pe specializări: pictură, sculptură...

The image “http://www.adevarul.ro/usr/imagini/2196-119647-uap.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Reporter: Ştiu că aţi făcut mai multe cereri şi la Primăria Generală şi la Ministerul Culturii şi Cultelor. Aţi primit un răspuns? Aveţi un sediu sigur măcar pe viitor?

Petru Luca: Deocamdată ni s-au propus câteva camere la Casa Scânteii. Sper să putem intra măcar în posesia acestor spaţii care sunt, din păcate, spaţii mici şi nu permit depozitarea inventarului nostru. Mai avem o propunere pentru Lipscani, dar într-un spaţiu impropriu care are şi bulină roşie şi totuşi trebuie să avem grijă unde şi cum şi în ce condiţii păstrăm acest tezaur al activităţii noastre.

Reporter: Am înţeles. Vă mulţumim tare mult. Aşadar doamnelor şi domnilor Uniunea Artiştilor Plastici nu va mai avea sediul aici începând de astăzi. Numai că, după cum puteţi vedea şi dumneavoastră, oamenii încă mai scot lucruri din clădire. Imobilul nu a putut fi astăzi golit, toate lucrurile nu au putut fi luate. Aşa că vechii locatari încearcă să discute cu reprezentanţii noului proprietar pentru a mai prelungi termenul de evacuare cu câteva zile pentru a apuca să golească imobilul.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 10:00 - Transcript preluat de pe www.monitoring.ro)

poze opţinute prin MEDIAFAX:


Niciun comentariu: