vineri, decembrie 21, 2007

assectatio



(studiu)
O nouă bâlbă în învăţământ. Cu trei secunde înainte de vacanţa, cei care stabilesc destinele învăţământului românesc fac profesorilor o nouă recomandare: “Elevii bucureşteni nu vor avea teme pentru vacanţa de iarnă”
Cum de m-am născut eu aşa de devreme şi nu am prin timpurile de astăzi! Şcoala ar fi fost un moment de binemeritată odihnă.
Vocea din Ministerul Învăţământului care spune că vacanţa trebuie să fie pentru odihnă este a inspectorul şcolar general al Capitalei, Stelian Victor Fedorca. Acesta a recomandat profesorilor să nu dea teme pentru vacanţă elevilor.
"Am anunţat decizia mea în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar al Muncipiului Bucureşti. Apreciez că este timpul să facem anumite schimbări în învăţământ. De aceea, am interzis profesorilor să mai dea elevilor teme pentru vacanţă. Şi aşa elevii au foarte mult de lucru, zilnic. Eu, seara, când ajung acasă, fac lecţii cu copilul care, de cele mai multe ori, nici nu mă poate asculta de obosit ce este''.
Ce a mai rămas din anul şcolar se va desfăşura după cum urmează:
- Anul şcolar 2007-2008 a început pe 1 septembrie 2007, se încheie pe data de 31 august 2008 şi este structurat pe două semestre.
- Potrivit structurii anului şcolar 2007-2008, elevii vor intra în vacanţă sâmbătă, 22 decembrie 2007 şi vor reveni la şcoală, luni, 7 ianuarie 2008.
- Semestrul întâi va fi în intervalul 7 ianuarie -1 februarie, după care urmează o vacanţă intersemestrială, în perioada 2 februarie -10 februarie.
- Semestrul al II-lea începe în 11 februarie şi se încheie în 13 iunie.
- În acest interval va fi o vacanţă de primăvară, în perioada Paştilor, între 26 aprilie şi 4 mai.
- Cursurile sunt reluate în 5 mai, iar semestrul al doilea, adică cursurile din anul şcolar 2007-2008, se încheie în 13 iunie.
- Vacanţa de vară se desfăşoară din 14 iunie până în 14 septembrie.
- 16 mai este limita pentru tezele de pe semestrul al II-lea al anului scolar 2007-2008.
- anul şcolar 2007-2008 are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 175 de zile lucrătoare.
- pentru clasele a VIII-a, durata cursurilor este de 34 de săptămâni, însumând 170 de zile lucrătoare.
- ultima zi de cursuri pentru clasele aVIII-a este vineri, 6 iunie.
- pentru clasele a IX-a si a X-a de la şcoala de arte şi meserii, pentru clasa a XII-a de liceu – filiera tehnologică, ruta directă de calificare şi pentru clasa a XIII-a de liceu - filiera tehnologică, ruta progresivă de calificare durata cursurilor este de 36 de săptămâni,însumând 180 de zile lucrătoare; a 36-a săptămână prevăzută de planul-cadru va fi alocată instruirii practice pentru dobândirea experienţei în condiţii reale de muncă.

7 comentarii:

kosmin spunea...

Cineva poate avea inters in tara asta ca invatamantul sa dea faliment de tot, iar copii sa devina niste sclavi pe plantatiile de capsuni...

Anonim spunea...

Si pe mine m-a amuzat teribil stirea transmisa aseara pe un post de televiziune in care se preciza foarte clar comunicatul din partea Ministerului Invatamantului care interzice cu desavarsire profesorilor sa mai dea teme de vacanta elevilor, mult prea tare surmenati de procesul dur al invatarii.
O asemenea stire uluitoare ne face sa ne intrebm care mai este rostul scolii si al dascalilor ei ?!
Chiar era cazul unui asemenea caraghioslac demn de schitele lui Caragiale ? Probabil ca si profesorii care sunt si parinti totodata vor fi aspru sanctionati daca vor indrazni sa-si puna proprii copii cu burta pe carte in vacanta, nu de alta, dar sigur este cazul ca tinerii invatacei sa-si mai completeze lacunele de cunostinte... sau din contra vor dori sa-si largeasca aria acestora.
Eu ma mandresc ca apartin unei generatii care a fost impulsionata in fiecare moment sa invete temeinic, riguros si sustinut si care nu a fost incurajata sa traga chiulul, pentru a nu-si fura mai tarziu propria caciula.

kosmin spunea...

Fiecare invata asa si atat cat considera, dar mai tarziu , eu zic ca educatia conteaza...

Bibliotecaru spunea...

Că şi elevul, nu ar fi învăţat să ştie că ar ploua cu cârnaţi.

kosmin spunea...

Oricum, in ziua de azi sunt multe tentatii.Uitati cati copii sunt pe mIRC sau pe mess! Cand mai invata ceva?

Anonim spunea...

Sistemul de valori pe de o parte, interesul pedagogic pe de alta şi elevul (mereu cu conştiinţa frustrării a prea multului) - intersecţia acestora, tautologic spus, nu prea se intersectează! La noi şi acum!

oceania spunea...

Pai daca e vacanta de ce neaparat sa fie si teme? mai ales ca nu e vacanta mare. e de-ajuns sa citeasca o carte chiar daca nu face parte din programa scolara. ce inseamna vacanta? inseamnă odihna si sedimentarea cunostintelor. munca isi pierde importanta si gustul daca nu e urmata de o binemeritata odihna.