duminică, decembrie 16, 2007

"Copilul din spatele ochilor" de Nava Semel



Spectacolul "Copilul din spatele ochilor" de Nava Semel, pus în scenă de Liliana Ceterchi la Sala George Constantin a Teatrului Nottara, va fi transmis în direct, luni, pe internet la RadioLynx.ro, la ora 19:30.
"Copilul din spatele ochilor" este povestea unei mame din Israel care are grijă de fiul ei, atins de sindromul Down, încercând să-l protejeze de greutăţile care îl aşteaptă. Piesa s-a jucat pentru prima oară în România în urmă cu trei ani, într-un spectacol-lectură la Festivalul de Teatru de la Sibiu. Ulterior, ea a fost pusă în scenă şi la Reşiţa.
Potrivit RadioLynx, spectacolul "Copilul din spatele ochilor" se va juca luni seară, la Teatrul Nottara. "One woman show"-ul va fi interpretat de Gabriela Popescu, sub îndrumarea regizorală a Lianei Ceterchi. Spectacolul a fost produs în colaborare cu Asociaţia Femeilor din Teatru "If... / Dacă... pentru femei".
Cu o istorie de douăzeci de ani, piesa a fost pusă în scenă în peste 10 ţări şi a avut peste 100 de reprezentaţii.
Spectacolul "Copilul din spatele ochilor" s-a jucat în premieră în această toamnă în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.
Evenimentul de luni va fi realizat cu sprijinul RadioLynx, a Centrului de proiecte Culturale ArCub al Primăriei Capitalei şi al Asociaţia "Provita pentru născuţi şi nenăscuţi".
“Stremingul” live al evenimentelor culturale este deja ceva obişnuit în lumea occidentală. Se pot vedea pe net tot felul de concerte, teatru, spectacole… Iată că la http://www.radiolynx.ro/ puteţi vedea (auzi) aşa ceva şi în România. Dacă la început aceste e-radio păreau un fel de şcoală la care participau diferite persoane de acasă pentru a satisface nevoia de “vreau să fiu vedetă”, iată că acest concept prinde din ce în ce mai mult. Nu ar exclus ca viitorul media în lume să fie legat de astfel de transmisii independente. Din câte ştiu eu, ideea a plecat de la învăţământul de la distanţă pentru zonele izolate.
Streamingul este o tehnică de transfer a datelor care pot fi procesate în flux continuu. Tehnologiile de tip streaming au crescut în ultimul timp o dată cu internetul si pentru că cei mai multi dintre utilizatorii de internet nu au o viteză de acces destul de mare pentru a obţine fişiere foarte mari în timp util. Cu ajutorul metodei de streaming, clientul poate începe prelucrarea datelor înainte ca toate datele să fie downloadate. Consecinţă directă, se pot transmite date în flux continuu. Pentru ca procedeul să funcţioneze, clientul nu poate recepţiona nici prea puţine date şi nici prea multe. Această reglare se face prin zona tampon (buffer). Dacă însă recepţionarea nu se face destul de repede… vor apărea discontinuităţi.

Premiera spectacolului cu piesa 'Copilul din spatele ochilor', de Nava Semel a avut loc pe 5 noiembrie. Interpretează actriţa Gabriela Popescu. Regia îi aparţine Lianei Ceterchi, iar scenografia este semnata de Adriana Raicu.
În 'Copilul din spatele ochilor' o mama israeliană are grija de fiul ei, atins de Sindromul Down, şi încearcă să-l protejeze de greutăţile care-l aşteaptă. Aceasta piesă este o călătorie într-o familie care se luptă cu durerea, cu ignoranţa şi cu temerile. De-a lungul piesei, copilul 'handicapat' devine sursa de iubire pentru toţi membrii familiei. De fapt, el este cel care-i învaţă pe toţi ceilalţi un nou sens al bucuriei de a trai.
'În scrierile mele mă surprind din nou şi din nou aplecată asupra copiilor', declara autoarei piesei, Nava Semel. 'Felul în care ei observă lumea ciudată şi înfricoşătoare a celor mari, încercând să găsească un înţeles sub ameninţările şi sub umbrele ei. Adulţii de asemenea observa sufletul copilului; adeseori ei însă nu realizează singurătatea lui şi sentimentul de a fi diferit.'
Producătorii acestui spectacol sunt Asociaţia 'IF.../DACA...PENTRU FEMEI' şi Centrul de proiecte Culturale 'ARCUB' al Primăriei Capitalei, în colaborare cu Asociaţia 'Provita pentru născuţi şi nenăscuţi' – Bucureşti; Confederaţia 'Caritas' România şi Stage&Showtech.
Fondată în 2001 de un grup de actriţe, regizor, pedagogi, toate femei care lucrează în teatru, Asociaţia 'IF.../DACA...PENTRU FEMEI' îşi propune sa realizeze spectacole şi evenimente teatrale bazate pe texte CU, DESPRE şi PENTRU FEMEI, dar nu numai. Activităţile sociale ale asociaţiei cuprind workshopuri şi ore de teatru, (finalizate cu spectacole) cu copii dezavantajaţi (orfani, copii cu Sindrom Down, autişti).
Detalii suplimentare:
Liana Ceterchi, director executiv, Asociaţia 'IF.../DACA...PENTRU FEMEI', tel. 0746 019 903
Bogdan Ion Stanciu, preşedinte, Asociaţia 'Provita pentru născuţi şi nenăscuţi' – Bucureşti, tel. 0728 673 673.
http://www.provitabucuresti.ro




Un comentariu:

pescarusul argintiu spunea...

Iata multe informatii noi si interesante cuprinse in acest articol-anunt-invitatie la un act de cultura si anume vizionarea unui spectacol de teatru pe un site de internet.
Pe actrita Gabriela Popescu am vazut-o jucand anii trecuti mai mult in piese comice, spumoase, relaxante, in scenete caragialesti, in cuplete de revista.
De aceasta data anevoioasa tematica abordata in piesa prezentata, dar si modul solitar in care sustine rolul fara alti parteneri de scena constituie mari provocari pentru resortul ei actoricesc.
Un sincer BRAVO organizatorilor si curajoasei lor initiative de a lansa un subiect delicat, cel al supravietuirii si socializarii unui copil afectat de sindromul Down, pericol care ne pandeste din umbra pe fiecare dintre noi, ca potentiali parinti care isi doresc copii.
Ar fi minunat daca la astfel de spectacole ar veni in numar mare mai ales tinerii, incepand inca de la varsta liceului, care s-ar confrunta astfel direct cu o reala si dificila problematica de viata.