vineri, decembrie 21, 2007

Ex auribus sognoscitur asinus



( Măgarul se cunoaşte după urechi)
Mă aşteptam că băiatul marelui Iosefini să fie şi el la fel de spectaculos ca el. Leonard însă nu a păstrat numele de Iosefini în topul “magicienilor” din România.
Nu, nu vreau să fac un clasament al iluzioniştilor români, nici nu aş avea cum, primele 10 locuri le ocupă domnul Varujan Vosganian. Desigur, ştiţi acel truc cu bancnota de un leu care este împăturită şi se transformă în una de 100 de lei. Probabil că această prestidigitaţie o face domnul Vosganian 20 de ore pe zi.
În urma luptei plină de abnegaţie a ministrului economiei, deficitul bugetar a fost redus în mod magic la 1,4% din PIB în 2007.
Anunţul unui deficit al bugetului consolidat pe 2007 de 1,4 % din Produsul Intern Brut (PIB) a fost declarat de către ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian în cadrul unei conferinţe de presă.
"Prin controlul sever al cheltuielilor în noiembrie şi decembrie am reuşit să înlăturăm asimetriile care s-au înregistrat la finele anilor 2005 şi 2006. Practic, am înjumătăţit deficitul prognozat prin Legea bugetului la 2,8%. Din datele preliminare, ne vom situa în jurul a 1,4 din PIB".

Domnia sa a subliniat că în acest an evitarea declanşării procedurii de deficit excesiv a fost prima dintre priorităţile ministerului Economiei şi Finanţelor. O altă preocupare a ministerului a fost coordonarea politicilor fiscale cu politica Băncii Naţionale a României, de menţinere a inflaţiei în limitele preconizate, a mai spus Vosganian.
"Previziunea MEF cu privire la ţinta de deficit bugetar este că acesta să nu depăşească 1 - 1,2 la suta din PIB, in 2007, faţă de ţinta iniţiala de 2,7 la sută".
Dacă în primele 9 luni ale anului putem vorbi de un buget general consolidat aflat în excedent, 0,19% , la 10 luni acesta pare a se echilibra.
Ministerului Economiei si Finanţelor anunţă că veniturile colectate sunt de aproximativ 91,9 miliarde lei iar cheltuielile sunt la nivelul de 91,26%.
O pondere importantă a veniturilor este colectarea TVA (21,73 miliarde lei), impozitul a adus 10 miliarde de lei, accizele 8,78 miliarde de lei. Cea mai mare pondere o au încasările din contribuţiile de asigurări, 27,87 miliarde lei.
În zona cheltuielilor lucrurile stau însă un pic altfel. Asigurările şi asistenţa socială 29,35 miliarde lei, învăţământ la 11,9 miliarde lei, iar pentru sănătate la 8,9 miliarde lei.

Tot astăzi s-a semnat un schimb de scrisori între Ministerul Economiei şi Finanţelor şi Comisia Europeană. Schimbul de “corespondenţă” vizează contribuţia financiară din Facilitatea de Tranziţie 2007 pentru consolidarea capacităţii instituţionale a României, în valoare de 46,5 milioane euro. Vorbim de ultimul instrument de finanţare "pre-aderare" menit să sprijine România. Cu această etapă, teoretic, România a încheiat etapa de tranziţie. Partea români a propus mai multe obiective. Cele mai importante sunt cele din justiţie şi afaceri interne, agricultură, politici sociale şi de angajare, protecţia mediului, finanţe şi vamă, energie şi securitate nucleară şi capacitate administrativă.
Se preconizează obţinerea
1. Justiţie şi afaceri interne: 8,75 milioane Euro
2. Agricultură: 4,872 milioane Euro
3. Politici sociale şi de angajare: 4,75 milioane Euro
4. Protecţia mediului: 2,52 milioane Euro
5. Finanţe şi vamă: 10,09 milioane Euro
6. Energie şi securitate nucleară: 3,07 milioane Euro
7. Capacitate administrativă: 12,448 milioane Euro
Nu ştiu ce o să ne facem cu atâţia bani.

Un comentariu:

Anonim spunea...

ZIUA TREZIREA!!! 1 AN CU BLOGUL TREZIREA!!! www.trezirea2007.wordpress.com Bautura si femei, cultura si desene animate... De toate pentru toti! Ia, bade, de citeste... :)) www.trezirea2007.wordpress.com