vineri, decembrie 07, 2007

Politica ca om de cultură


Adrian Nastase, Gheorghe Tinca, Gheorghe Potra, Jenel Copilau - presedintele Consiliului Judetean Olt, Florin Iordache - deputat PSD Olt si Laurentiu Gutica - directorul Muzeului Judean Olt la lansarea volumelor "125 de ani de la nasterea lui Nicolae Titulescu", "Titulescu - ziditor de mari idealuri" si "Romania Europeana". Dacă Adrian Năstase ar fi fost în continuare premier sau preşedinte, acest gest mi-ar fi dat mie, ca simplu cetăţean, un sentiment de normalitate. Încep să deduc că cel mai mult îmi lipseşte liniştea şi normalitatea din viaţa politică. Prea mult zgomot de oase rupte în muşcături încleştate.

UPDATE
Este evident că fără acest update puţină lume a înţeles cacofonia din titlu şi titlul în general. Ce transformă însă un om de cultură într-un om politic, de ce şi-ar dori un om de cultură rolul de conducător? Ştie cineva dintre cititori acest răspuns?
Adrian Năstase a recunoscut astăzi intenţia de a candida la viitoarele alegeri prezidenţiale. Fostul premier Adrian Năstase a declarat la Slatina, într-o conferinţă de presă, ca vrea o confruntare electorală cu Traian Băsescu şi nu exclude o posibilă candidatură a sa la viitoarele alegeri prezidenţiale din anul 2009.
Este evident că România vrea un alt tip de politician în România, un politician mai aplecat spre muncă, mai ataşat biroului, mai intelectual şi românul mai vrea, în majoritatea lui, "un alt tip de preşedinte", preocupat mai mult de politica externă şi mai puţin de luptele politice interne. Nu sunt însă convins că toţi cei care nu sunt astăzi pentru politicianul Traian Băsescu sunt cu toţii pentru acelaşi model de om politic. Adrian Năstase ne propune tuturora modelul său de a face politică. În ultima perioadă, domnul Adrian Năstase a redevenit acel om politic pe care îl apreciam pe vremea când era ministru de externe. Oare ieşirea din această stare a fost o părăsire a stării naturale sau starea calmă este o mască? Rămâne ca fiecare să pună în balanţele datele pe care le deţine sau le bănuieşte.
"Regret că nu sunt preşedinte, aşa cum, probabil, regretă foarte mulţi oameni. Se evitau trei ani de scandal. Cred că aceşti trei ani au fost pierduţi. Deşi veneam în 2004 cu încărcătură negativă a funcţiei de prim-ministru, am obţinut aproape cinci milioane de voturi şi sunt convins că sunt în continuare foarte mulţi oameni care ar dori un alt profil, un alt tip de preşedinte, un fel de comis-voiajor pentru România, care să meargă să se bată în afară, nu în interior. Cu cine să se bată în interior, cu primul-ministru? Eu cred că modelul acesta e aiurea. Cineva m-a întrebat mai devreme dacă în România s-a inventat maşina cu doi şoferi. Răspunsul se subînţelege". "Decizia de desemnare a candidatului PSD pentru alegerile prezidenţiale se va lua în funcţie de şansele fiecăruia. Dacă ar fi cazul, nu mi-ar fi teamă, ci, din contră, mi-aş dori o confruntare cu Traian Băsescu. Asta nu înseamnă că nu pot fi şi alţi contracandidaţi în PSD pentru Traian Băsescu, care să aibă şanse mai mari", a explicat Năstase.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Pe unele site-uri gasesc mai multa normalitate , decat in viata publica .

Argusdre spunea...

@Bibliotecaru
Fara a va supara,mai cititi odata, cu atentie,titlul pe care l-ati dat articolului.

Argusdre spunea...

Zgomotul asta de oase rupte se aude la noi mai tare fiindca suntem mai flamanzi, dar nu va faceti probleme ca in Occident e altfel.Aia, dupa atatia ani de democratie sunt mai discreti, au experienta subteranului si mai multa rabdare pana ajunge adversarul in catare.Aici e mai mare nerabdarea din pricina lacomiei.

Bibliotecaru spunea...

Ştiu că titlul este mai ciudăţel, dar aşa l-am intenţionat, uşor evaziv şi de neînţeles. Înţelesul "ascuns" pe care l-am dorit este oarecum ceva mai greu de descoperit.
Atunci când spui "am acceptat politica ca mod de viaţă" sau "politica ca mod de viaţă", este clar, nu-i aşa. Ce spune o astfel de expresie? Modul meu de viaţă are la bază politica. În acest caz "Omul de cultură are la bază politica". De ce? Pentru că Adrian Năstase ar fi putut fi un om de cultură, are aplicare pentru cărţi, artă, cunoaştere, este profesor... dar a ales să facă politică şi cultură politică (cărţile lansate nu sunt literatură beletristică ci sunt legate de politică). Acest lucru este contradictoriu anulant. Dacă nu mi-a reuşit "manevra", asta e... uneori iese, alteori nu...

Argusdre spunea...

@Bibliotecaru

Asta am inteles de la inceput , dar m-am referit la faptul ca titlul contine o cacofonie (banuiesc ca aia nu a mai fost anticipata)

Bibliotecaru spunea...

Cacofonia a fost mai intenţionată ca orice :)
Pai de ce aş mai fi tras eu de păr totul dacă nu pentru cacofonie? Acolo era jocul de cuvinte. Altfel "cacaia" legătura. :)

Argusdre spunea...

OK