miercuri, decembrie 12, 2007

Potest ex casa magnus vir exire



(Un om mare poate veni dintr-o cocioabă)
Desigur Seneca nu prea cunoştea realităţile româneşti.

Doamnelor şi domnilor senatori, vă rog să votaţi. Cine este “pentru”? 135 de voturi, cine este “împotrivă”? 53 de voturi, se abţine cineva? 18 abţineri… doamnelor şi domnilor senatori… proiectul de lege privind vânzarea imobilelor din patrimoniul RAAPPS va păstra forma venită de la Senat în ceea ce priveşte modalitatea de vânzare!
Păi ce se aştepta preşedintele Traian Băsescu, că senatorii se vor ruşina şi vor “reexamina” legea de adevăratelea? Aici vorbim de foarte multe milioane de dolari, poate chiar peste un miliard de dolari pus în jocul unui vot al Senatului României. Întrebarea reală pe care preşedintele o punea senatului era… vreţi casele în care staţi, domnilor parlamentari, cu bani adevăraţi sau cu bani puţini. Ce să răspundă senatorii, aveau ei oare cu adevărat de ales când vizat era chiar buzunarul propriu? Astfel că articolul cu pricina, cel care stipula că vânzarea imobilelor din patrimoniul RAAPPS se poate face prin licitaţie sau, după caz, prin negociere directă, a fost menţinut. A fost menţinut şi amendamentul adoptat de Senat care stipula dreptul celor care au în folosinţă imobile RAAPPS de a cumpăra, opţional, respectivele imobile, prin negociere directă, ei având drept de preemţiune în cazul în care imobilul în cauză este scos la vânzare. Nu numai că au acele persoane au dreptul de preemţiune dar au şi un fel de facilităţi care se asemănă cu creditul bancar, vânzarea imobilelor către PF-urile care le au în folosinţă se face în condiţiile unui avans minim de 30% din preţul imobilului şi a unor rate lunare eşalonate pe o perioadă de maximum 2 ani.
Cineva spunea că până la urmă Parlamentarii vor avea case şi se va termina bâlciul. Asta dacă priveşti frontal problema şi nu vezi şi “croşetarea” făcută pe la spate. Cei de la camera deputaţilor s-au gândit ei bine că ar trebui să înstrăineze cumva “averea” lor cu posibilitatea de a declara venituri mici. Astfel să se poată trece un viloi de 2 milioane de euro la preţul modic de 50.000 de euro sau, de ce nu, de un euro. Parlamentarii nu fac ilegalităţi, nu au de ce să facă ilegalităţi. Atunci când ai au la îndemână legea şi schimbarea ei, pot fura legal. Iată că deputaţii s-au gândit ca să schimbe ceva prin Codul Fiscal şi anume articolul care prevede că impozitul tranzacţiilor imobiliare (case şi terenuri) între rude până la gradul II se aplică la valoarea declarată şi nu la cea de piaţă, cum se face în celelalte cazuri. Ce contează că preşedintele spune că se încalcă egalitatea în drepturi a participanţilor pe piaţa imobiliară, Parlamentul face legea şi nu Băsescu sau bunul-simţ (să nu ne închipuim acum că Băsescu este un sfânt care judecă legile… în acest caz are interes ca Parlamentul să aibă beţe în roate şi să pozeze în apărătorul neamului). Prevederea a fost votată cu 151 voturi pentru şi 50 împotrivă (50 adică coaliţia PDL pro prezidenţială). Rezultat direct şi implicit, legea ia încă o dată drumul spre promulgare.
Cu totul întâmplător, desigur, Geoana cere prelungirea contractului cu RA-APPS pana la mijlocul lui 2008. Motivul? Nu are casa terminată. Pentru oameni normali astfel de cereri ar provoca hohote de râs prin birourile funcţionăreşti. În cazul unui parlamentar ele sunt absolut normale.
Cine a citit interviul dat de Geoană la BBC, interviu pe care l-am reprodus cât de cât exact, ştie despre ce este vorba. Liderul principalului partid din România (încă) este nevoit să locuiască în acea vilă foarte “îmbulinată” moral şi antiseismic pentru că nu are unde să se ducă, este un politician pe drumuri cu multă avere, atât de multă încât nu poate fi înghesuită într-un apartament. Dacă Mircea Geoană ar putea cumpăra vila, dacă ar avea cu ce cumpăra acea vilă… Dar, în mod tragic, banii “din salariul” preşedintelui PSD se duc pe achitarea unui credit făcut pentru achitarea unei locuinţe care încă nu este la cheie, probabil nu are nici măcar uşa la care să se potrivească cheia. Încep să cred că Mircea Geoană ţinea cu atâta forţă de ideea de a ajunge premier numai pentru mărirea de salariul şi reactivarea clauzei de chiriaş. Se spune că… eu nu am primit, deci cred pe cuvânt pe alţii… că cineva a trimis SMS-uri din partea PSD care îndemna la o donaţie de tipul “un leu pentru conacul meu” pentru a rezolva contul subţirel al preşedintelui social şi democrat de numai 250 mii de euro în vederea achiziţionării unei locuinţe.
Eu sfătuiesc toţi cetăţenii să doneze 1 leu pentru casa lui Mircea Geoană. Un leu nu este atât de mult, este echivalentul unui pachetul de şerveţele folosite pentru a şterge lacrimile la aflarea acestei declaraţii:
"Stau cu chirie pentru că nu am altă soluţie şi nu cred că e firesc, să întrebi pe unul care e clar că nu are unde să meargă. (...) Eu cer prelungirea contractului până la mijlocul anului viitor, când este gata o construcţie într-un bloc".
Nici nu mai pot să scriu, lacrimile îmi inundă pur şi simplu faţă. Am citit pe un blog cum cineva îşi donează garsoniera moştenire de la bunica… Domnul Geoană, ţineţi-vă tare, sunteţi lângă domnia voastră! Pardon, am vrut să zic SUNTEM lângă…
Ziarul Gândul spune în detaliu situaţia celor mai celebri împroprietăriţi cu vile de stat. Pentru cine nu ştie despre ce este vorba s-ar putea să creadă că parlamentarii şi potenţaţii momentului stau în apartamente ca şi ei. Vorbim totuşi de vile din cartierul Primăverii sau de apartamente de pe bulevardele selecte ale Bucureştilor precum Dacia sau Eminescu. Negocierea directă a proprietarului RAPPS cu chiriaşii de lux se poate face în condiţiile în care domniile lor chiriaşii au „imobilul în folosinţă cu temei legal, pot face dovada că şi-au plătit integral toate taxele aferente folosirii imobilului până la 30 septembrie 2007 şi optează pentru cumpărare în termen de 15 zile de la data notificării”. Şi cine nu îndeplineşte aceste condiţii? Condiţiile impuse sunt îndeplinite de aproape toţi chiriaşii de protocol. Foştii demnitari PSD, PC şi chiar ai PCR au beneficiat de prelungirea contractelor de închiriere până în 2009, la liniştea spaţiului lor locativ contribuind cu un act normativ dat în timpul guvernării PSD.
Se vehiculează cam 700 nume pe o lista a “beneficiarilor”. Cele mai sonore sunt Dan Nica, Alexandru Athanasiu, Georgiu Gingăraş, Silvia Ciornei, Adrian Severin, Mircea Geoană, Dan Voiculescu, Victoria Halaicu, Joiţa Tănase, Traian Gherasim, Vasile Dâncu…
“Dan Voiculescu” este liderul PC sau este o potrivire de nume? Un moment… păi nu era Dan Voiculescu prin Top 100 al celor mai bogaţi oameni, are nevoie de “pleaşcă”? Un Mircea Geoană care trăieşte numai din salariu pot înţelege că se agită şi se agaţă de un milion de euro ca de un colac de salvare, dar un om atât de bogat ca Voiculescu îşi poate strica reputaţie întrând într-o asemenea combinaţie dubioasă? Oare câte miliarde înseamnă prea mult?
Mai vorbim însă şi de nou-veniţi în politica Românească: Mircea Lucian Chertes, Dorina Isopescu, Barna Tanczos, Edit Szarka, Albin Biro, Ionel Ştefan, Ilie Bolojan.
Interesant este că ieri pe la ştiri am aflat, cu surprindere, de zvonul că Mircea Geoană nici nu figurează pe listele RA-APPS. De altfel listele astea sunt mai păzite decât listele cu “spionii” SRI. Oare “nea Mircea” făcuse o învârteală cu cineva de care a uitat între timp?
Revin la ziare… România Liberă ne dă câteva informaţii în plus în ceea ce priveşte cam ce înseamnă astăzi aceste locuinţe.
Informaţiile date de România Liberă sunt obţinute prin “bunăvoinţa” RA-APPS de a dezvălui o parte din documentele care ar trebui să fie publice.
Primul nume proeminent care a uitat să plece din casa de lux este Fostul ministru Vasile Blaga. Probabil de aceea dorea să ajung Premier. Până la urmă am înţeles că a dat-o înapoi şi acum este un pic exonerat de vină. Proeminentul lider PD, care a fost pus odată să apere legalitatea în ţara noastră, ocupa din mai 2005 un mic imobil de 8 camere şi 219 metri pătraţi aşezaţi strategic în zona Dacia.
O altă figură proeminentă, Teodor Melaşcanu, a obţinut casă deşi nu era în acea perioadă ministrul Apărării. Domnia sa locuieşte din iulie 2005 într-un apartament “modest” de 130 metri pătraţi aflat pe stra Mihai Eminescu. Să mai adăugăm că deţine casă în Bucureşti? Să trăieşti!
Prin Guvernul României… aproape că este normal să avem “situaţii de situaţii” şi mai toţi înghesuiţi pe Mihai Eminescu, probabil din economie, pentru a veni cu autobusul la muncă. Ministrul Justitiei (adică ex-ministrul), Tudor Chiuariu (155 mp), suspendatul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy (206 mp), ministrul pentru IMM Ovidiu Silaghi (134 mp), ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul Mihai Voicu (140 mp). Ministrul de Interne Cristian David stă şi mai bine cu un cochet apartament cu şase camere şi 293 mp în str. Alecu Russo.
La capitolul “foşti” avem:
- fostul ministru Alexandru Farcaş (locuinţa de serviciu din iulie 2001 pe str. Nicolae Racota, 94,3 mp)
- fostul premier Petre Roman (locuinţa pe str. Gogol, 366,5 mp şi teren de 1.456 mp, din noiembrie 1990)
- cabinetul senatorial Ion liescu (imobil pe str. Atena de 61,7 mp, din noiembrie 2006)
- Fundaţia Europeana Nicolae Titulescu (imobil pe Bd. Kiseleff, 655 mp si teren de 1.402 mp, din septembrie 2002).
- fostul demnitar comunist Paul Niculescu Mizil. Acesta ocupă un apartament în str. Eugen Lovinescu, de 144 mp. Contractul de închiriere a fost semnat in decembrie 1994 şi expira in aprilie 2009.
- PSD sector 1 ocupa şapte camere (334 mp) în Calea Victoriei, care se adaugă celor... 78 de camere din str. Atena nr. 11, care însumează o suprafaţa de (1.275 mp), celor 21 de camere din Bd. Regina Elisabeta (965 mp) şi celor 27 de camere din sos. Kiseleff (1.978 mp).
- Partidul Democrat, 8 camere în P-ţa Walter Mărăcineanu şi imobilul din str. Aleea Modrogan nr. 3.
- Centrul Cultural Ungar situat pe strada Batistei este revendicat în instanţa.
- legaţiile Danemarcei şi Iranului, doua imobile cu terenurile aferente din strada Burghelea şi Calderon în care funcţionează.
- Imobilele care ţin de ambasadele Algeriei şi Siriei de pe strada Lascar Catargiu sunt şi ele revendicate, în condiţiile în care contractele de închiriere au expirat deja.
- ambasada Canadei. Sediul acesteia din strada Polona este revendicat de foştii proprietari.
- ambasadei Siriei din bulevardul Primăverii este revendicat si el.
- Republica Vietnam un imobil din strada C.A. Rosetti este revendicat de foştii proprietari.
- ambasada Marocului, un imobil din strada Gh. Şontu.
Domeniile revendicate mai sunt şi:
Complexul Scrovistea, compus din patru vile, club bazin, popicarie, crama, crescătorie fazani, piscicultura, pădure şi terenul aferent. Suprafaţa totală a complexului este de 2500 hectare şi este situat în comuna Ciolpani, judetul Ilfov.
Palatul Snagov, compus din hotel, centru de conferinte si terenul aferent de 25 hectare.
Mai multe parcele din terenul aferent vilelor de protocol "Postăvarul" şi "Izvorul" din Predeal sunt revendicate în judeţul Brasov.
Vila de protocol "Timiş 8" cu anexele sale din Timişul de Jos, judeţul Braşov este pe cale să rămână fără terenul de 77 mii metri pătraţi deoarece se afla în proces de revendicare cu o contestaţie în anulare la instanţa supremă.
Palatul "Primăverii" numărul 50 şi terenul aferent din bulevardul cu acelaşi nume este acoperit cu notificări, contestaţii şi litigii în curs de soluţionare.
Vila Dante din strada cu acelaşi nume în care funcţionează o sală de conferinţe, un salon de servit masa şi un bazin de înot este revendicată, procesul fiind în curs de soluţionare.

Care sunt actual chiriile RA-APPS?

Tarifele de chirie practicate de Regie se diferentiaza in functie de categoria de chiriasi. Astfel, pentru institutii bugetare, ONG-uri, asociatii si fundatii, chiria este de 4 euro pentru fiecare metru patrat, pe luna. Birourile de avocatura platesc 6 euro pe metru patrat. Partidele politice si sindicatele platesc mai putin, adica 2,94 lei pentru fiecare metru, pe luna. Persoanele fizice care locuiesc in imobilele RA-APPS platesc din luna martie anul acesta aproape 3 lei plus TVA pe mp de suprafata locuibila. Pentru garaje, aceiasi locatari platesc 1 leu pe mp. Daca imobilele sunt dotate special, adica poseda piscina, sauna, sere sau crama, chiriasii vor plati aproape 5 lei/mp.

Avem o ţară. Ea se numeşte România. Astăzi, 12 Decembrie 2007 mai este încă ceva de “însuşit” din ea. Mâine va fi 13 Decembrie 2007. Ţara mea se va numi România, poate că va avea şi mâine ceva care poate fi luat de cei care deservesc conceptul de STAT. Poimâine va fi 14 Decembrie 2007. Ţara mea…
RA-APPS:
Georgian-Gabriel Surdu - director general
Telefon: 0040-21- 208.07.69
Fax: 0040-21-208.04.00
Ion Sterian - director executiv al Directiei Tehnice
Telefon: 0040-21-208.04.24
Fax: 0040-21-208.04.03
- director executiv al Directiei Economice
Telefon: 0040-21-208.04.09
Fax: 0040-21-208.04.01
Stefania Dumitru - director executiv al Directiei Relatii Externe si Comerciale
Telefon: 0040-21-208.04.07
Fax: 0040-21-208.04.02

10 comentarii:

Anonim spunea...

Finalul cu gust amar pe care l-ai conturat in articol m-a dus cu gandul la concluzia unui recent reportaj televizat care suna cam asa: "Acolo unde se termina logica, incepe Romania."
Si uite ca zilnic se gasesc destule exemple care sa sprijine din plin acest paradox existential.
Imi amintesc ca acum 10 ani si ceva, deci in plina guvernare PSD-ista, administram conturile RAPPS RA la o banca de renume, demult apusa de pe orizontul bancar romanesc si exista multa grija sa fie servita rapid si impecabil... semn si dovada sigura ca in spatele acestui nume domneau personaje si interese ultra importante, lucru perpetuat si amplificat in aceste vremuri.
Noua, exponentilor ne-alesi ai neamului (doar alegatori de frunte si masa de manipulare) nu ne ramane decat sa ne frangem in continuare spinarile sub povara birurilor grele ale creditelor bancare...
Atata timp cat "muntii nostri aur poarta", unii ca noi "vor cersi din poarta-n poarta", iar altii ca ei vor sfida cu cinism mascat buna noastra credinta.

Bibliotecaru spunea...

Lupta a încetat să mai fie împotriva persoanelor, se duce acum împotriva nesimţirii şi a ieşirii din această normalitatea dezechilibrată.

Anonim spunea...

Asta nu-mi place deloc, cã iar ajunge bunul simt la mâna unui singur om când ai o cohortã de politicieni trimisi (fie si pe liste) sã te apere.
Si dacã Bãsescu persistã în a nu o promulga, îsi produce efectele?

Bibliotecaru spunea...

Băsescu nu o poate întoarce parlamentului decât o dată.

Anonim spunea...

multumesc! nu la retur mã refeream ci la semnãtura în sine (a da cu bãtu!)
pare tâmpã (sau este?) întrebarea, dar pur si simplu sã nu vrea s-o semneze! ce riscã?

Bibliotecaru spunea...

Păi este o încălcare evidentă şi documentată a legii şi a Constituţiei. Dacă ar refuza să semneze, probabil s-ar începe procedura de suspendare a preşedintelui, şi de data asta justificat. Părerea mea, nu ştiu foarte exact.

Anonim spunea...

jalnic totusi

Anonim spunea...

Singura solutie,nu nu va speriati nu e vorba de inca o revolutie ci smoala, fulgii si un sut in fundul gol, tavalit prin smoala si fulgi. Asta ar trebui in mod ludic sa recomande toti romanii...
I.A.

Anonim spunea...

sunt deja consternata de ceea ce am citit aici . nu e posibil asa ceva . la tot care au li se da locuinta . e asa posibil . uite o situatie deja deloc de neglijat . in orasul braila intr o casa fosta nationalizata si acum retrocedata la proprietari locuiesc 8 familii nevoiase cu multi copii mici la gradinita sau la scoala fara posibilitati financiare care urmeaza sa fie evacuate pentru ca actualul proprietar vinde aceasata constructie care se afla pe str . golesti la nr 31 compusa din doua corpuri de cladire . actualul proprietar a refuzat sistematic sa comunice cu acesti chiriasi si mai mult nici nu a incheiat contract de inchiriere pe o perioada de 5 ani conf . legii protectiei chiriasului din casele nationalizate si retrocedate . stau de un an fara contractsi fara sa ajunga sa discute macar o data cu actualul proprietar . ne am exprimat si dreptul de preemtiune dorind sa cumparam noi imobilul in asa fel in cit fiecare chirias sa si cumpere locuinta in care locuieste acum si a locuit peste 25 de ani cu chirie la stat . ce e de facut . parlamentarii se gindesc numai la ei dar la cei saraci de loc .. de ce vam ales sa ne reprezentati

Bibliotecaru spunea...

Între timp a fost un scandal... degeaba.