joi, decembrie 27, 2007

Sfantul si intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan

Cu nevointa buna te-ai nevoit, intaiule Mucenice al lui Hristos si Apostole, si paganatatea tiranilor ai vadit; caci cu pietre fiind ucis de mainile celor fara de lege, cununa din Dreapta cea de sus ai luat, si catre Dumnezeu ai glasuit, strigand: Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta.

Facandu-se oarecand, intrebare, intre saduchei, farisei si elini, despre Domnul nostru Iisus Hristos, unii zicand ca este prooroc, altii ca este inselator, altii ca este Fiul lui Dumnezeu, fericitul acesta, intai Mucenic si Arhidiacon Stefan, a stat intr-un loc inalt si bine a vestit si a marturisit tuturor pe Domnul nostru Iisus Hristos. Si a zis: "Barbati frati, pentru ce s-au inmultit rautatile voastre si este tulburat tot Ierusalimul? Fericit este omul acela care crede si nu se indoieste de Iisus Hristos, ca El esle Cel ce a plecat cerurile si S-a pogorat pentru pacatele noastre, Care s-a nascut din Fecioara cea sfanta si curata, aleasa, mai inainte de intemeierea lumii. Acesta neputintele noastre le-a luat si bolile noastre le-a purtat. Ca pe cei orbi, i-a facut sa vada, pe cei leprosi, i-a curatit, dracii i-a gonit si pe toti ne-a mantuit".

Iar ei, auzind aceasta, se certau cu dansul, graind impotriva. Si, hulind pe Domnul cel propovaduit, l-au dus pe Stefan la adunarea sfatului, la arhierei, ca nu puteau sta impotriva intelepciunii si duhului care vorbea, precum scrie la Faptele Apostolilor.

Si au adus martori mincinosi, care au zis: "Noi l-am auzit pe acesta graind cuvinte de hula impotriva Templului si a Legii si, ca Iisus Nazarineanul va schimba obiceiurile pe care ni le-a dat Moise". Si pe cand il invinuiau, cei din sobor au vazut fata lui Stefan stralucind, ca o fata de inger.

Si, umplandu-se de ravna, Stefan a adus impotriva lor cuvant de mustrare, precum odinioara Ilie, zicand catre dansii: "Oameni tari in cerbicie si netaiati imprejur la inima si la urechi, voi pururea va impotriviti Duhului Sfant; cum au facut parintii vostri, asa faceti si voi". Iar ei, auzindu-l si neputand suferi, s-au pornit cu nespusa manie si scrasneau cu dintii asupra lui. Dar, cautad la cer, Stefan a vazut slava lui Dumnezeu si pe Iisus stand de-a dreapta slavei si a zis: iata, vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu" (Fapte 7, 56).

Si, astupandu-si urechile, necredinciosii s-au aruncat asupra lui, l-au scos afara din cetate, si-l ucideau cu pietre, pe cand el se ruga pentru dansii, zicand: "Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta". Si, acestea zicand, a adormit.

Sangele Mucenicilor este totdeauna o samanta care aduce roade. La uciderea lui Stefan, era un tanar, care pazea hainele ucigasilor Mucenicului. Se numea Saul si el se invoise la uciderea ce se facea. Dar iata, rugaciunea si sangele lui Stefan au biruit in taina si acest Saul, dupa ce s-a intalnit cu Domnul, pe drumul Damascului, s-a facut Sfantul si marele nostru Apostol Pavel, Sangele Mucenicilor totdeauna lucreaza biruintele Domnului.


4 comentarii:

Darius F spunea...

OFF TOPIC

Sarbatori fericite Bibliotecarule si un an nou cat mai bun!!!!!!!!

Bibliotecaru spunea...

Mulţumesc Darius, şi eu îţi doresc, la fel, tot binele din lume.

Anonim spunea...

Acei mucenici de demult au fost mari, tocmai pentru ca aveau "formatia interioara" necesara muceniciei. Apoi, au primit si har de Sus.
In zilele noastre, aceasta "formatie" este intalnita din ce in ce mai putin. Nu e o critica, ci doar o observatie, poate chiar autoobservatie!:)
In rest, toate cele bune, si multumim ca ne daruiesti povestiri frumoase despre vietile sfintilor.

Bibliotecaru spunea...

Eu intuiesc şi un motiv. Biserica este din ce în ce mai puţin legată de credinţă şi din ce în ce mai mult privită ca o corporaţie multinaţională. Mai sunt însă mulţi oameni cu credinţă, slavă Domnului pentru asta. Biserica supravieţuieşte!