marți, iulie 15, 2008

Patrimoniul cultural al Balcanilor


"Patrimoniul cultural al Balcanilor" a fost tema unui seminar care a avut loc marţi, la Bruxelles. Reuniunea, prima de acest gen găzduită de Parlamentul European a fost organizată de deputaţii Bilyana Raeva (Bulgaria) şi Magor Csibi (România) si se desfăşoară în cadrul anului european al dialogului intercultural.

Invitaţii din Bulgaria, Grecia, Slovenia, Cehia şi România au susţinut importanţa promovării dialogului multicultural şi a complementarităţii popoarelor europene în demersul comun de integrare europeană a ţărilor din această zonă.

"Chiar dacă Balcanii au cunoscut perioade extrem de tulburi, care au lăsat urme adânci, trebuie să avem în vedere perspectivele pozitive ale ţărilor din peninsulă, spune Magor Csibi, adăugând că, proiectul de integrare europeană reprezintă, în acest moment, elementul cheie de stabilitate pentru toate statele din zonă. "Dacă ţările balcanice vor avea o voinţă comună, cum de altfel au dovedit-o de atâtea ori de-a lungul istoriei, atunci vor exista premisele unei dezvoltări economice susţinute şi a întăririi democraţiei, cu efecte benefice pentru toţi cetăţenii din Sud-Estul Europei", mai spune deputatul român.

În cadrul dezbaterii a fost prezentată şi ediţia retipărită a Almanahului Macedoniei din 1931. Volumul, care are 1000 de pagini şi conţine peste 3500 de fotografii şi capturi, face lumină în istoria poporului macedonean, prezentând în detaliu elemente ale tradiţiilor culturale şi etnografice ale zonei.

Liderul grupului ALDE, Graham Watson a subliniat "valoarea adăugată" pe care ţările balcanice o aduc Europei şi a salutat demersul colegilor liberali susţinând că "dacă vrem să cunoaştem mai bine societăţile noastre trebuie să privim mai în profunzime realităţile acestora".

Toţi participanţii au căzut de acord că pentru o integrare cu succes a Macedoniei, Croaţiei, Serbiei şi Turciei în UE este nevoie de dialog multicultural permanent şi de eforturi democratice susţinute. (Carmen Dinu - AMOS News)

Niciun comentariu: