luni, februarie 23, 2009

Harry Tavitian la Bucureşti


Şi spune domnul Tavitian...
Creativ Jazz & Blues

Luni 2 martie ora 20.30 Bucuresti Hard Rock Caffe

Duo Harry Tavitian (pian, fluiere, voce) - Corneliu Stroe (tobe, percutie)

Concertul va dura o ora, fara pauza. Nu am mai fost pana acum la Hard Rock Caffe. Am intels ca nu ar fi probleme cu fumul. Este nevoie de rezervare!! - numarul de telefon si informatii despre adresa: http://www.hardrock.com/locations/cafes3/cafe.aspx?LocationID=467&MIBenumID=3

Creativ 30

Harry Tavitian pune, in 1979 la Constanta, bazele grupului Creativ cu care va castiga in 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu si va deveni promotorul jazzului de avangarda in Romania. Corneliu Stroe a fost cooptat in formatia Creativ in 1981. Intre anii 1985 - 2002, nucleul Creativului a fost tandemul Tavitian - Stroe. Aceasta formula muzicala a fost remarcata de-a lungul anilor, in special pentru comunicarea deosebita intre cei doi si de asemeni intre scena si public, pentru energia debordanta, spontaneitatea, umorul dar si pasajele de o mare tensiune dramatica.

In anii ’80 muzica Creativului era sincrona cu cea a avangardei jazzului european si a tendintelor de coagulare a scolilor nationale de jazz din Estul Europei, in ciuda izolationismului politic al Romaniei, a problemelor legate de neacordarea vizelor si imposibilitatea de a raspunde invitatiilor la festivalurile din Occident.

In 1985 si 1986 grupul Creativ scoate doua LP-uri la casa londoneza Leo Records. Fanii de jazz din Romania primesc vestea cu entuziasm, ca un semn al spargerii universului concentrationar al dictaturii Ceausescu. in Romania, primul LP al Creativului ("Creatiunea") va aparea de-abia in 1991.

Blog Harry Tavitian: http://blog.360.yahoo.com/blog-gzGG0oIzdLQD79EA6qmCHeKGyEA-?cq=1

joi, februarie 12, 2009

miercuri, februarie 11, 2009

A new version of Canon Rock!


BLOG ÎNCHIS


De ce? Pentru că mă agit degeaba într-o lume a nepăsării.

Critica raţiunii bugetare. Călin Popescu Tăriceanu


Bugetul de stat. Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Vă amintiţi, probabil, vehemenţa proletară cu care acuza Emil Boc acum câteva zile cheltuielile fostului Guvern. Principala acuzaţie adusă era cea a cheltuielilor de transport. La nici o săptămână de la acea ieşire publică, Emil Boc ne furnizează un buget care conţine o creştere cu peste 400% a sumelor alocate pentru locuinţele Executivului şi cu 300% a celor alocate pentru transportul acestei instituţii!

Mă întreb cum poate fi catalogat un astfel de comportament: ipocrizie sau tupeu fără margini? sau şi una şi alta? Vă las să judecaţi singuri acest lucru. Dar că invit să vă gândiţi de două ori la orice afirmaţie pe care o va face de acum încolo Emil Boc. Cel care ne anunţă un buget istoric pentru investiţiile în infrastructură, iar în realitate lasă Ministerul Transporturilor fără banii necesari pentru continuarea lucrărilor la autostrăzi. Cel care declară că aplică măsuri de dreapta, iar în realitate îi penalizează pe cei care vor să muncească mai mult. Şi exemplele ar putea continua. Pentru că, în nici două luni de guvernare, Guvernul Boc a făcut atâtea boacăne, cât alţii într-un mandat întreg.

Sigur, în calitatea mea de preşedinte a unui partid de opoziţie, aceste trăsnăi ale Guvernului condus de Emil Boc nu pot decât să mă bucure. Însă, în calitatea mea de cetăţean care a ales să trăiască în această ţară, comportamentul Guvernului nu poate decât să mă îngrijoreze şi să mă pună pe gânduri. Sper că aceleaşi îngrijorări le au tot mai mulţi români care privesc nedumeriţi la ce se întâmplă acum pe scena politică şi se întreabă până unde poate merge impertinenţa şi lipsa de scrupule ale unor politicieni. Şi mai sper că această stare de spirit îi va ajuta pe mulţi să se vindece de miturile false în care au crezut până azi. Pentru ca de acum înainte să aleagă în cunoştinţă de cauză oamenii care să îi reprezinte.

(sursa: http://www.tariceanu.ro)

Aş vrea să reamintesc domnului Tăriceanu că rolul opoziţiei nu este rugăciunea cu sârguinţă pentru ruperea picioarelor celui de la putere. Fiecare parlamentar este egal cu oricare coleg de lângă el şi are acelaşi rol. Poate că un parlamentar al opoziţiei ar trebui să interpeleze miniştrii şi premierul acestei ţări, să le ceară să vină să explice parlamentului aceste creşteri. Prin acest mod simplu, explicaţiile vor rămâne consemnate în stenogramele de şedinţe.

marți, februarie 10, 2009

Socialismul se apropie încet dar sigur, sau cum ajung contribuţiile taxe şi impozite


S-a aprobat proiectului legii bugetului de stat pe anul 2009 si, o dată cu el, s-a aprobat şi proiectului legii bugetului asigurarilor sociale pe 2009. Guvernul a elaborat şi Raportul privind situatia macroeconomica pentru anul 2009 si proiectia acesteia pe anii 2010-2012.

Guvernul a anunţat deja neimpozitarea profitului reinvestit. Această facilitate fiscală va intra în vigoare o dată cu cel de al doilea trimestru. În cazul TVA, Guvernul nu pare a prevede schimbări majore, în cazul accizelor însă majorarea se face ceva mai devreme.

Reglementarea prin Codul fiscal a contributiilor de asigurari sociale (CAS, CASS, somaj, accidente de munca si boli profesionale) reprezintă poate cea mai importantă măsură posibilă (eu aş spune că este şi cea mai gravă în condiţiile în care ţelul este descentralizarea, de fapt o întoarcere în acest domeniu spre structura socialistă a fiscalităţii).

Reamintesc că până la această "revelaţie" valoarea contribuţiilor pe care un salalriat trebuia să le plătească către asigurările sociale erau stabilite în fiecare an direct prin legea Bugetului de Stat, respectiv prin legea Bugetului de Asigurări Sociale. Reglementările contribuţiilor sunt definite legal prin intermediul Legii numărul 19 din 2000, privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, a Legii numărul 95 din 2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, a Legii numărul 76 din 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj şi stimularea ocuparii forţei de muncă şi a Legii numărul 346 din 2002 privind asigurarea pentru accidente de munca şi boli profesionale.
(sursa: avocatnet.ro)
>> OUG 226/2008 - Masuri financiar- bugetare">OUG 226/2008 - Masuri financiar- bugetare

Canon Rock performed by 75 people


luni, februarie 09, 2009

Florin Piersic va fi la Turda în Ziua Mondială a Teatrului


Scris de Gelu FLOREA
Vineri, 16 Ianuarie 2009
Celebrul actor Florin Piersic va fi la Turda în 27 martie, dată la care va fi sărbătorită Ziua Mondială a Teatrului. Informaţia a fost furnizată de Narcisa Pintea (foto), directorul Teatrului Municipal Turda. Ziua va fi încadrată în Primăvara Culturală Turdeană, în aceeaşi zi urmând a se prezenta publicului şi premiera piesei "Cu sufletul în greva foamei", o adaptare după Cornel Udrea.

Ziua Mondială a Teatrului l-ar putea aduce la Turda şi pe cel mai longeviv director al teatrului turdean, Stelian Stancu. Tot atunci va fi prezentată şi o monografie a Teatrului Municipal, care a fost realizată din bani adunaţi din sponsorizări.

http://www.turdanews.net/images/stories/foto/012009/narcisapintea.jpg

Inventariate, catagolagate... eu mi-aş dori să fie şi scanate şi publice în format PDF


Manuscrisele istorice din Romania vor fi inventariate si catalogate
Ziarul Prahova - Luni, 9 Februarie 2009

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a declarat ca va demara un proiect de inventariere si catalogare a tuturor manuscriselor istorice din Romania. Theodor Paleologu a afirmat ca este nevoie ca toate manuscrisele sa fie inventariate si catalogate, precizand ca, in prezent, in tara nu exista un asemenea catalog. El a mai spus ca proiectul ar putea fi finalizat pana la sfarsitul acestui an, iar costurile nu vor fi foarte mari. Ministrul Culturii a vizitat Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, institutie care adaposteste manuscrise vechi, deosebit de valoroase, printre care celebrul Codex Aureus. La finalul vizitei, Theodor Paleologu a declarat ca obiectele din biblioteca au fost catalogate la inceputul secolului trecut, iar de atunci nu a mai fost facuta nicio inventariere a lor.
(sursa: http://www.infoportal.ro/)
http://prolibro.files.wordpress.com/2007/03/codex1.JPG
(sursa: http://prolibro.wordpress.com)

Noh Theatre






Yoshito Sekine, maestru de teatru Noh: “Un bărbat poate juca o femeie isterică păstrându-şi demnitatea”
08 Feb 2009 Gabriela Lupu


Cele mai importante evenimente teatrale ale acestui sfârşit de săptămână au fost cele două reprezentaţii de teatru tradiţional japonez ale Asociaţiei Nogaku, în care Sala Mare a Teatrului Naţional s-a dovedit prea mică pentru numărul uimitor de mare de spectatori curioşi, şi atelierele ţinute pentru actorii români de maeştrii de Noh şi Kyogen.

Consideraţi în Japonia parte a patrimoniului naţional, actorii de teatru tradiţional, Kabuki, Noh şi Kyogen, sunt instruiţi încă de foarte mici, primind această meserie ca pe o “moştenire” din tată în fiu. Fiecare familie de actori devine de fapt o şcoală în care băieţii studiază arta teatrului conform tradiţiilor păstrate intacte din Evul Mediu până în zilele noastre. Actorii de Noh prezenţi la Bucureşti fac parte din cea de-a 26-a generaţie de actori din familiile lor şi poartă cu mândrie, pe chimonou, drept blazon al casei respective o anume floare. Actorul principal în stilul Kanze şi preşedintele Asociaţiei Nogaku, adică “starul” spectacolului, este Yukifusa Takeda.

Născut în 1942 ca fiul cel mai mare al actorului de Noh Takeda Takashi, el a studiat sub îndrumarea tatălui său şi a maestrului Kanze Sakon. Şi-a făcut debutul în 1948, la 6 ani, deci, ca actor-dansator, iar în 1953 a debutat ca actor principal. El a jucat în 15 dintre cele 18 piese de referinţă din repertoriul stilului Kanze. A fost desemnat de statul japonez drept “păstrător al tradiţiilor culturale nealterate”.

Un rol foarte important în teatrul Noh îl are şi conducătorul corului. La spectacolul prezentat la Bucureşti, rolul acesta i-a revenit maestrului Yoshito Sekine. Cei doi împreună cu colegii lor mai tineri s-au întâlnit şi cu actori români, cărora le-au făcut un curs intensiv de teatru japonez. După ce i-a instruit pe actori, maestrul Sekine a ţinut o “lecţie privată” şi pentru Cotidianul. “Eram sigur că mă veţi întreba de ce nu sunt acceptate femeile ca actriţe în teatrul Noh. Păi, la începuturi, această formă de teatru făcea parte din ritualurile călugărilor de la templele budiste. Ca să fac o glumă aş spune «ce să caute femeile în rugăciuni?», dar n-am să spun asta. Şi apoi, mai sunt şi considerentele «esteticii» teatrului Noh. Să vezi în plină manifestare o femeie geloasă, înnebunită de pasiuni, e ceva îngrozitor. Un bărbat poate juca o femeie isterică păstrându-şi demnitatea şi mintea limpede. În teatrul Noh controlul emoţiilor este esenţial. Toată durerea se consumă în suflet, toate trăirile sunt interiorizate. Afişarea lor e vulgară, iar Noh este un teatru nobil, elevat, artistocratic, spre deosebire de Kabuki şi chiar de Kyogen, care sunt forme de teatru «populare». Mai mult, mişcările corpului în Noh nu au caracteristici de «gen», sunt aceleaşi fie că personajul este o femeie, fie că e un bărbat. Să mai adăugăm la asta şi faptul că în majoritatea cazurilor costumul de scenă cântăreşte mai bine de 10 kilograme”, a explicat imperturbabil maestrul Sekine, “exmatriculând” femeile fără drept de apel.

Vorbind apoi despre “şcolirea” actorilor, Yoshito Sekine a ţinut să sublinieze că este complet diferită de cea la care sunt supuşi actorii occidentali. În primul rând pentru că în Japonia te naşti actor, nu îţi poţi alege această meserie, “democratic”. “Teoretic, există posibilitatea să devii actor şi când eşti mare, dar practic este imposibil pentru că nu ai cum să fii la fel de bine instruit ca unul care face acest lucru de la 4 ani. În spectacolele de Noh joacă şi copii. Aceştia învaţă de mici în primul rând disciplina şi autocontrolul, nemaivorbind de lecţiile de muzică, de dans şi de arte marţiale pe care le fac zilnic.”

(sursa: Cotidianul, http://www.infoportal.ro)


Ce mai fac casele de patrimoniu din Bucureşti?


Ministrul Culturii spune că rău. Vinovatul? Desigur, primarul general.


Paleologu se ia de Oprescu. Ministerul Culturii, scandalizat de situatia caselor de patrimoniu din Bucuresti

Ministrul culturii, Theodor Paleologu, si-a stabilit ca prioritate apararea patrimoniului national. Astfel, noul guvernant a pornit un razboi impotriva Directiei de Cultura Bucuresti si intentioneaza sa anuleze prevederea declasificarii in regim de urgenta a monumentelor istorice. De altfel, consilierul ministrului, Mircea Staicu, a atacat Primaria Capitalei pentru ca a cheltuit 4 milioane de euro pentru recordurile din Guiness Book in loc sa reabiliteze centrul istoric din Bucuresti.

http://www.gardianul.ro/upload/2009/02/news_img_129227_96178.jpg

Ministrul Paleologu s-a declarat extrem de indignat de situatia din Bucuresti, mai ales de a caselor de patrimoniu. Acesta a spus ca este inacceptabil ca anumiti proprietari din Capitala sa distruga case de patrimoniu pentru constructii noi. “Bucurestiul este un caz dezastruos. Este un caz extrem, este un contraexemplu, de asa nu. Bucurestiul este unul dintre motivele principale pentru care m-am implicat în politica. Înainte de a fi ministru al culturii, sunt deputat de Bucuresti si sunt deputat pentru ca am fost indignat, revoltat, scandalizat, scârbit de ceea ce se întâmpla în Bucuresti”, a mentionat Paleologu. Ministrul culturii a dat ca exemplu o casa de pe strada Lascar Catargiu, pe care a catalogat-o drept “o bijuterie de arhitectura” si care ar fi fost distrusa de proprietari pentru a construi în loc “o mizerie”. Theodor Paleologu a recunoscut ca Legea privind monumentele istorice este imperfecta, pentru ca vorbeste numai despre monumentul in sine si zona de protectie, neluand in calcul si ansambluri care trebuie protejate în întregime. “Sunt ansambluri întregi care trebuie protejate. Toata soseaua Kiseleff trebuie protejata. Este inacceptabil ca un proprietar privat sa distruga un monument istoric pentru ca el sa construiasca acolo un bloc cu nu stiu câte etaje. De 12 etaje, asa cum dorea sa faca la Scoala Centrala din Bucuresti”, a spus Paleologu.

4 milioane de euro pentru cârnati, Mosi Craciuni si prajituri

„Sunt primul ministru al culturii care ataca în contencios o decizie ilegala data de un subordonat, adica de Directia de Cultura Bucuresti. Si este aviz amatorilor pentru ca o sa o fac si cu alti directori de directii din tara”, a completat ministrul. Theodor Paleologu a anuntat, la sfarsitul lunii ianuarie, ca va ataca in instanta avizul de construire a unui bloc-turn vizavi de Scoala Centrala. Este vorba despre un avizul dat de directorul executiv al Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, Stefan Damian, pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) aferent blocului de pe Str. Icoanei nr. 2-8. „PUD-ul este ilegal si este in contradictie cu PUZ-ul (Planul Urbanistic Zonal - n.r.), care nici el nu a fost aprobat de Primaria Capitalei. Avem de-a face cu o cascada de ilegalitati si nu se poate la infinit lucra cu astfel de masuri”, a declarat, in urma cu cateva saptamani, Paleologu. Consilierul ministrului culturii, Mircea Staicu, a atacat direct municipalitatea din Bucuresti. “Daca primarul nu s-ar ocupa de Mos Craciun, am avea si un centru istoric pus la punct. Patru milioane de euro au costat în toamna cele trei recorduri Guiness. Adica, patru mii de Mosi Craciuni, carnati si prajituri. Cred ca patru milioane de euro puteam sa-i folosim mai eficient pentru centrul istoric Bucuresti”, a declarat consilierul Mircea Staicu.

Comitet de analiza a situatiei castelului Bran

Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului Cultural a decis infiintarea unui comitet care va analiza situatia castelului Bran, care va discuta cu avocatii familiei de Habsburg pentru a gasi solutia cea mai buna pentru viitorul obiectivului. “Am numit un comitet care sa poarte discutii cu avocatii familiei, am numit acum câteva zile acest comitet, din care fac parte si juristi, dar si oameni cu experienta în afaceri si valorizarea unui asemenea monument. Ei vor avea discutii cu avocatii si vor analiza toate aspectele, toate implicatiile, pentru a ajunge la o solutie cât mai buna, astfel încât acest castel sa ramâna deschis publicului si sa ramâna fidel vocatiei sale muzeale”, a spus Paleologu. Ministrul culturii a avut întâlniri cu Dominic de Habsburg si cu surorile sale, dar si cu avocatii familiei, stabilind doar un cadru general de discutie. Theodor Paleologu a adaugat ca Ministerul Culturii nu exclude din discutii nici cumpararea castelului, desi a recunoscut ca nu are banii necesari pentru acest lucru. In ceea ce priveste soarta castelului, cea mai probabila varianta este un parteneriat stat-privat, insa „cel mai prost scenariu” ar fi inchiderea muzeului. „Aceasta din urma este cea mai rea varianta si nu o luam în calcul decât pentru a o evita”, a completat ministrul. Castelul a fost retrocedat pe 18 mai 2006 lui Dominic de Habsburg si pâna pe 18 mai 2009 va pastra destinatia de muzeu, fiind în administrarea statului român. În urma restituirii au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai Regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima Reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp.
Theodora Stoica
(sursa: Gardianul, http://www.infoportal.ro)

Miron Mitrea: o problemă sau o soluţie?


După multele ieşiri nervoase ale domnului Miron Mitrea, culminând cu „Până nu-i rup beregata lui Geoană nu mă las!“, poziţia sa în PSD este destul de neclară. Prima variantă, fericită pentru Miron Mitrea este coalizarea unui modul puternic al PSD, mai ales în zona conducerii, care să răstoarne "ordinea" partidului şi să preia puterea. Cea de a doua variantă este mai puţin fericită pentru fostul lider de sindicat, Miron Mitrea coalizează un modul slab care v-a dezerta la prima reacţie mai violentă a preşedintelui Mircea Geoană.

Geoană despre candidatura lui Mitrea: Cine e Mitrea? Nu are nicio funcţie în partid

Geoană despre candidatura lui Mitrea: Cine e Mitrea? Nu are nicio funcţie în partid (Imagine: Mediafax Foto)

BUCUREŞTI / 08:59, 9.02.2009

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, duminică seară, într-o emisiune televizată, referindu-se la o eventuală candidatură a lui Miron Mitrea la preşedinţia partidului, că acesta nu are nicio funcţie în formaţiunea social-democrată şi prin urmare nu-l interesează, întrebând "Cine e Mitrea?".

Întrebat, la Realitatea TV, cu privire la informaţiile legate de intenţia lui Miron Mitrea de a candida la preşedinţia PSD, Geoană a răspuns: "Cine e Mitrea? Nu are nicio funcţie în partid, aşa că nu mă interesează".

În ceea ce priveşte Congesul PSD , Geoană a apreciat că miza acestuia nu va fi persoana care va conduce partidul, ci persoana care poate să-l înfrângă pe Traian Băsescu.

"Cred că la acest faimos congres al nostru în care miza nu este cine conduce partidul, ci miza este cine poate să-l înfrângă pe Traian Băsescu. Cred că a pornit cu bune intenţii (T. Băsescu), din punct de vedere al eficacităţii mandatului cred că sunt foarte multe restanţe", a spus Mircea Geoană, referindu-se la congresul care ar putea avea loc în aprilie şi unde ar urma să fie ales preşedintele partidului, dar şi să fie desemnat candidatul la Preşedinţie.

În decembrie 2008, Miron Mitrea declara, într-o convorbire telefonică a cărei transcriere a ajuns în presă: "Cu Geoană am probleme. Mi-am băgat dinţii în beregată şi nu-i mai scot. Nu-l mai las, bă. Mi-am băgat colţii în gâtul lui, până nu-i rup beregata nu mă las!".

Surse din partid au declarat recent că la Congres Miron Mitrea va candida la preşedinţia partidului şi că îl va susţine pe Liviu Dragnea pentru postul de secretar general.

Mitrea va candida pentru preşedinţia PSD la un viitor congres

Mitrea va candida pentru preşedinţia PSD la un viitor congres (Imagine: Mediafax Foto)

BUCUREŞTI / 09:15, 9.02.2009

Senatorul PSD Miron Mitrrea declară, într-un interviu, că, dacă vreodată va mai candida la o funcţie în partid, va fi cea de preşedinte, ceea ce nu înseamnă că va face acest gest la următorul congres.

"Dacă vreodată voi mai candida la vreo poziţie în partid, va fi la cea de preşedinte. Vicepreşedinte am tot fost, secretar general am fost. Asta nu înseamnă că o s-o fac la următorul congres", afirmă Mitrea într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei.

Referitor la declaraţiile sale de după alegeri privind organizarea Congresului, el a spus că a făcut aceste afirmaţii deoarece nu ştia că fusese scoasă din statut prevederea potrivit căreia după fiecare ciclu de alegeri parlamentare se face un congres în care conducerea partidului, de la nivel local şi naţional, îşi depune mandatul şi, în funcţie de opţiuni, este aleasă sau nu.

"N-am ştiut că a fost schimbat statutul şi că nu mai există această prevedere. S-a zis: „Vrei congres să-l dai jos pe Geoană“. Nu, n-am spus asta", a spus Miron Mitrea.

El a refuzat să răspundă unei întrebări referitoare la o eventuală intenţie a sa de a-l da jos pe Geoană de la şefia PSD, precizând că nu acesta este scopul vieţii sale şi că are o problemă cu "influenţa nefastă pe care o are Hrebenciuc în partid".

Întrebat dacă a mai vorbit cu Mircea Geoană de la incidentul cu „beregata“, Mitrea a răspuns: "Ne-am văzut, dar nu am vorbit. Ce să vorbim?".

Liderul PSD Mircea Geoană a declarat, duminică seară, într-o emisiune televizată, referindu-se la o eventuală candidatură a lui Miron Mitrea la preşedinţia partidului, că acesta nu are nicio funcţie în formaţiunea social-democrată şi prin urmare nu-l interesează, întrebând "Cine e Mitrea?".

Mitrea: "Hrebenciuc este toxic pentru România"

Mitrea:

BUCUREŞTI / 09:55, 9.02.2009

Senatorul PSD Miron Mitrea afirmă, într-un interviu acordat cotidianului "Evenimentul Zilei", că "Viorel Hrebenciuc este toxic pentru PSD şi chiar pentru politica României, în general", iar Marian Vanghelie este purtătorul de cuvânt al unui grup condus de Hrebenciuc.

Mitrea afirmă că a intrat în primul conflict deschis cu Hrebenciuc când, "în vară au început să apară discuţii privind strategia pentru uninominale, celebra discuţie de la Mamaia, când s-a decis să fie eliminaţi din funcţii cei care au luat sub 20%".

"Am fost împotrivă. Pentru că am crezut că e nevoie să facem altceva atunci: să definim un program de guvernare şi o echipă. Am intrat în primul conflict deschis cu Viorel (Viorel Hrebenciuc - n.r.)", spune Mitrea.

Miron Mitrea susţine că secretul lui Hrebenciuc este acela că el "controlează o parte din leadershipul partidului".

Mitrea spune că disputa sa cu Viorel Hrebenciuc a continuat şi după momentul Mamaia, în timpul discuţiilor pentru formarea Guvernului.

"El a fost destul de puternic împotriva aducerii lui Mihai Tănăsescu ca ministru de Finanţe. După aceea am zis: „Hai să luăm Transporturile, că acolo sunt proiectele pe care le-am promis în campanie...“. L-a convins pe Geoană să luăm Internele, nu Transporturile", precizează fostul lider social-democrat.

Mitrea spune că Mircea Geoană n-a zis niciodată: "Hai să luăm Internele că am nevoie de serviciul de informaţii".

"N-a spus-o el. Nu înţeleg de ce ne trebuie DGIPI (Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă) dacă noi vrem să facem politică în teritoriu. A, dacă vrei să faci un anumit tip de luptă, în care unii sunt specializaţi şi eu nu, cu dosare şi cu alte şmecherii, hai să luăm Internele", spune Miron Mitrea.

Întrebat dacă în aceste condiţii se poate presupune că Ionel Georgescu şi Mincu Silvestru (n.r. nominalizaţi pentru posturile de şef al DGIPI, respectiv secretar de stat) au fost susţinuţi de Hrebenciuc, Mitrea răspunde: "Nu ştiu cine sunt, dar probabil că, din moment ce amândoi au fost atât de importanţi în acest război al Internelor încât doi miniştri au trebuit să se bată pe acest subiect, şi după aceea să se renunţe la cei doi miniştri, probabil au o influenţă pe care eu nu pot să o descifrez".

În ceea ce priveşte informaţiile conform cărora Marian Vanghelie este la originea faptului că PSD a trebuit să schimbe doi miniştri de interne, senatorul PSD afirmă că "Vanghelie este purtătorul de cuvânt al unui grup al cărui şef este Hrebenciuc".

"Poate că într-o zi or să-şi dea mâna Gabi Oprea cu Liviu Dragnea şi o să ne spună ce s-a întâmplat", precizează Miron Mitrea.

El spune, răspunzând unei întrebări, că nu ştie de ce acţionează Mircea Geoană conform dorinţelor lui Marian Vanghelie şi că a auzit că Vanghelie "va fi propus preşedinte executiv al partidului sau ceva de genul ăsta", dar speră că e doar o "intoxicare".

În ceea ce priveşte o împăcare cu Viorel Hrebenciuc, Mitrea spune că nu este certat cu colegul său de partid, ci doar sunt "opuşi ca soluţie politică pentru PSD".

"Dar eu nu sunt certat cu el. Suntem total opuşi ca soluţie politică pentru PSD şi eu chiar consider că Viorel Hrebenciuc este toxic pentru PSD şi chiar pentru politica României, în general. Principiile sunt lăsate deoparte doar pentru combinaţii şi interese şi cred că este momentul ca aceşti combinatori să lase locul unor oameni care au alte interese", argumentează Mitrea.

În ultima perioadă, între Miron Mitrea şi Viorel Hrebenciuc au avut loc schimburi dure de replici prin intermediul presei. Debutul a fost făcut printr-o declaraţie a lui Miron Mitrea într-un interviu acordat cotidianului "Gândul".

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Finanţele României


Acum ceva timp mă întrebam cum se creează deficitul comercial. Ei bine, poate nu veţi crede, dar este influenţat definitoriu de "exporturile FOB" şi "importurile CIF".

CIF - este prescurtarea de la "cost, insurance, and freight". Reprezintă preţul bunurilor comercializate incluzând costul de transport. Atunci când este folosit se doreşte a se exprima că preţul respectiv include şi costurile adiţionale, cum ar fi transportul, valoarea de asigurare, care sunt necesare atunci când bunurile se comercializează dintr-o ţară în alta.
FOB - este prescurtarea de la "free on board". Reprezintă preţul bunului comercializat excluzând transporturile de cost. Evident, acest lucru înseamnă că preţul respectiv este doar al produsului şi nu este efectuat de preţul de transport şi asigurări.

Este nevoie de formularea de tip "exporturile FOB" şi "importurile CIF", pentru că în timp ce importăm plătind şi costurile de transport şi asigurare, la export primim bani pe mărfurile ca atare, înainte de a fi transportate.

Ia să vedem ce spune mai clar Institutul Naţional de Statistică:

COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 27 din 9 februarie 2009


Comerţul internaţional cu bunuri în luna decembrie şi anul 2008
-date estimate-

Luna decembrie 2008
În luna decembrie 2008, conform estimărilor preliminare ale Institutului Naţional de Statistică, exporturile FOB au însumat 7486,3 milioane lei (1923,4 milioane euro), iar importurile CIF au însumat 13136,6 milioane lei (3373,8 milioane euro). Comparativ cu luna decembrie 2007, exporturile au scăzut cu 7,5% la valori exprimate în lei (16,0% la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 17,5% la valori exprimate în lei (25,2% la valori exprimate în euro). Faţă de luna noiembrie 2008, exporturile din luna decembrie 2008 au scăzut cu 21,8% la valori exprimate în lei (24,6% la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 17,6% la valori exprimate în lei (20,7% la valori exprimate în euro). Deficitul comercial FOB-CIF în luna decembrie 2008 a fost de 5650,3 milioane lei (1450,4 milioane euro), mai mic cu 2185,4 milioane lei (768,2 milioane euro) decât în luna decembrie 2007.

Anul 2008
Exporturile FOB realizate în anul 2008 au fost de 123396,0 milioane lei (33613,6 milioane euro), iar importurile CIF au fost de 206050,9 milioane lei (56134,4 milioane euro). Comparativ cu anul 2007, exporturile au crescut cu 25,2% la valori exprimate în lei (13,8% la valori exprimate în euro), iar importurile au crescut cu 20,3% la valori exprimate în lei (9,4% la valori exprimate în euro).
În anul 2008, comparativ cu anul precedent, dinamica exporturilor de bunuri a devansat dinamica importurilor de bunuri, continuând trendul pe care s-a înscris începând din luna decembrie 2007.
Deficitul comercial FOB-CIF în anul 2008 a fost de 82654,9 milioane lei (22520,8 milioane euro), cu 9914,7 milioane lei (747,8 milioane euro) mai mare decât în anul 2007.
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri în anul 2008 a fost de 86946,7 milioane lei (23657,1 milioane euro) la expedieri şi de 142448,5 milioane lei (38734,7 milioane euro) la introduceri, reprezentând 70,5% din total exporturi şi 69,1% din total importuri.
Diferenţa dintre dinamica calculată pe baza valorilor exprimate în lei şi cea calculată din valori exprimate în euro a fost determinată de deprecierea monedei naţionale în lunile ianuarie-decembrie 2008, cu valori ce se situează în intervalul de 8,0% - 14,2%, faţă de lunile corespunzătoare din anul 2007.


Sold FOB-CIF

2007

2008

Dec.

Ian.r)

Feb. r)

Mar. r)

Apr. r)

Mai. r)

Iun. r)

Iul. r)

Aug. r)

Sep. r)

Oct. r)

Noi. r)

Dec. e)

Mld.lei

-7,8

-5,3

-5,7

-7,7

-7,9

-6,6

-7,6

-7,0

-6,3

-8,7

-7,8

-6,4

-5,7

Mld.euro

-2,2

-1,4

-1,6

-2,1

-2,2

-1,8

-2,1

-1,9

-1,8

-2,4

-2,1

-1,7

-1,5


În anul 2008, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: combustibili minerali, lubrifianţi şi materiale conexe (9,1% la export, respectiv 12,6% la import), maşini şi echipamente de transport (36,2% la export şi 35,8% la import) şi alte produse manufacturate*) (38,0% la export şi respectiv 30,9% la import).



* ) se cuprind produse prelucrate, clasificate în principal după materia primă (fier, oţel, cauciuc, metal, etc.) şi articole manufacturate diverse (îmbrăcăminte şi accesorii, încălţăminte, etc.)



Şi restul raportului este interesant. Îl puteţi găsi la adresa:
Comerţ internaţional decembrie 2008

Ceea ce trebuie reţinut este că:

Exporturi FOB 2008: 33,613 mld. euro
Importuri CIF: 54,134 mld. euro
Deficit comercial FOB-CIF:22,520 mld. euro

Se observă că deficitul se apropie vertiginos de valoarea exporturilor.

Pe unde intră însă aceşti bani?
Păi prin împrumuturi ale statului... adică prin Bănci.

UE, presată să asigure un ajutor financiar României

UE, presată să asigure un ajutor financiar României

BUCUREŞTI / 15:23, 8.02.2009

Şase bănci europene, printre care UniCredit, Societe Generale şi Erste, fac presiuni asupra Uniunii Europene (UE) să asigure un ajutor financiar României şi altor state din Europa de Est, transmite Bloomberg.

Astfel, UniCredit, Societe Generale, Erste Group, Raiffeisen, Intesa SanPaolo şi KBC Groep, bănci cu operaţiuni în România, au cerut UE elaborarea unui program pentru Europa de Est care să prevadă, printre altele, ca instituţiile financiare europene precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) să asigure împrumuturi şi garanţii pentru băncile din regiune.

Programul ar putea include şi un ajutor pentru consolidarea capitalului instituţiilor de credit est-europene.

Oficiali ai EBRD au anunţat că discută cu instituţiile financiare şi reprezentanţii statelor implicare în program în legătură cu problemele băncilor, menţionează Bloomberg.

Ministrul austriac de Finanţe, Josef Pröll, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologii săi din România, Bulgaria, Croaţia şi Ucraina pentru a prezenta un plan european, elaborat de autorităţile de la Viena, de stabilizare a sistemelor financiare din Europa Centrală şi de Est, potrivit AFP.

Autorităţile de la Viena au susţinut încă de la începutul lunii ianuarie adoptarea unui plan de stabilizare a sistemelor financiare din statele est-europene, regiune în care băncile austriece au credite acordate de 230 miliarde euro, echivalentul a 70% din Produsul Intern Brut (PIB) al Austriei.

Potrivit planului austriac, statele beneficiare vor trebui să-şi consolideze dispozitivele de protecţie din cadrul sectorului bancar, în schimbul unui sprijin crescut din partea instituţiilor financiare europene şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Proiectul este privit cu reticenţă de preşedinţia cehă a Uniunii Europene (UE), însă beneficiază de sprijinul, de principiu, al cancelarului german Angela Merkel.

Băsescu: Băncile-mamă au obligaţia să asigure băncilor din România necesarul de surse

Băsescu: Băncile-mamă au obligaţia să continue să asigure băncilor din România necesarul de surse

BUCUREŞTI / 18:10, 3.02.2009

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la întoarcerea din vizita făcută în Ungaria, că băncile-mamă care au acţionariatul majoritar la bănci din România au obligaţia să continue să asigure necesarul de surse pentru finanţarea activităţilor economice de pe piaţa românească.

"Noi susţinem o mare responsabilitate a băncilor care sunt acţionar majoritar la băncile româneşti. Nu vorbesc despre soliditatea sistemului bancar românesc, băncile sunt solide, dar cei care deţin acţionariatul majoritar au obligaţia să continue să asigure băncilor din România, pe care practic le patronează, necesarul de resurse pentru finanţarea activităţilor economice de pe piaţa românească", a spus şeful statului.

Băsescu a menţionat că România va ridica acest subiect, "solid argumentat", cu ocazia Consiliului European din martie.

"Nu pot fi fericiţi la privatizare şi să nu îşi facă obligaţii faţă de economia românească, mai târziu", a mai spus preşedintele Băsescu.

El a apreciat totodată că statul român nu are obligaţia de a se împrumuta pentru a substitui obligaţiile băncilor-mamă care au acţionariat majoritar la bănci româneşti.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, la B1 TV, că a avut mai multe convorbiri cu câţiva ambasadori străini, inclusiv ambasadorul Austriei şi Franţei, ale căror ţări au bănci în România.

"Din păcate, am dat totul pe la străini, deci băncile-mamă în acest moment îşi retrag sursele de finanţare către banca... se consolidează acasă. Şi atunci trebuie să vorbim cu aceşti oameni: «Măi fraţilor, dacă voi consideraţi că România şi economia românească reprezintă o periferie a dumneavoastră şi nu vă interesează, capilarele dumneavoastră sunt mai puţin importante decât arterele dumneavoastră, vă duceţi banul la centru, hai să avem o conversaţie puţin mai vânoasă cu dumneavoastră, pentru că aveţi interese economice vaste în România»", a spus Mircea Geoană.

Vicepremierul Dan Nica a declarat, vineri, la Sinaia, că nu deţine informaţii potrivit cărora ar exista bănci în România care şi-ar retrage capitalurile, contrazicând astfel afirmaţiile preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR Nicolae Cinteză a declarat, într-un interviu pentru Ziarul Financiar, referindu-se la solvabilitatea sistemului bancar, că, din recentele raportările transmise BNR, se conturează un sistem bancar bine capitalizat, cu un nivel al indicatorului de solvabilitate cu aproape patru puncte procentuale peste limita minimă stabilită (8%), iar indicatorul de lichiditate (la nivel agregat, consolidat) înregistrează un nivel mai mult decat dublu faţă de un minim admis de 1.

Întrebat despre situaţia liniilor externe atrase de bănci şi despre existenţa unor eventuale semnale care să indice reduceri drastice ale finanţărilor de la băncile-mamă, Cinteză a afirmat că "s-au purtat discuţii cu toate băncile legate de sursele externe de finanţare a activităţii lor în 2009", iar "rezultatul a fost că aproape 80% din sursele atrase de la banca-mamă scadente în 2009 au o probabilitate ridicată de a le fi prelungită scadenţa şi în anul 2010".

"Dacă adăugăm şi sumele prevăzute a fi atrase în 2009 (fără creşterile de capital) ar rezulta că sursele atrase ar reprezenta 90% din totalul sumelor atrase de la banca-mamă, ce îşi au scadenţa în 2009", a precizat Nicolae Cinteză.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

duminică, februarie 08, 2009

Timpuri Noi live


Canon Rock / ARIA ASIA


Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România


Am urmărit această ştire mai mult pentru că am fost intrigat de participarea premierului la ea. Sigur, dacă fiind vorba despre municipii, domnul Boc ar fi avut o prezenţă justificată dacă ar fi fost ca primar al Clujului, dar aşa...? Am fost tentat să caut un pic de informaţii şi asta am găsit:

Deva, capitala municipiilor din România

Redactor: Nicolle Ebner

Un numãr de 106 de primari de municipii din România s-au întâlnit, la Deva, unde se desfãsoarã Adunarea Generalã a Asociatiei Municipiilor din România (AMR).

La eveniment si-au anuntat participarea premierul Emil Boc, ministrii Ecaterina Andronescu, Radu Berceanu, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Gheorghe Pogea, secretari de stat si membri ai Senatului, precum si reprezentanti cu putere de decizie ai tuturor ministerelor din noul guvern.

Descentralizarea în perioada de crizã...
Un asemenea eveniment marcant a mai avut loc în urmã cu 10 ani, aniversarea unui deceniu de la lucrãrile AMR la Deva, fiind si unul dintre motivele care au determinat conducerea AMR sã accepte invitatia edilului sef al resedintei de judet, Mircia Muntean (foto). Lucrãrile Adunãrii Generale AMR încep în aceastã dimineatã, alegerea noii structuri de conducere fiind una dintre temele lucrãrilor. AMR s-a pregãtit pentru întâlnirea cu reprezentantii guvernului, inclusiv cu solutii proprii anticrizã, în cazul în care Executivul nu a realizat un program în acest domeniu. Primarii de municipii vor sã afle de la cei care conduc România, ce se întâmplã cu descentralizarea în perioada de crizã.

... strategii de dezvoltare si buget
În discutiile de astãzi, prioritatea o constituie bugetul pe anul 2009. AMR si-a stabilit o serie de mãsuri menite sã încurajeze investitorii, atenuând astfel socul crizei economice. Printre propunerile concrete ce vor fi prezentate guvernantilor, se numãrã si descentralizarea învãtãmântului si a sistemului de sãnãtate. „Noi sustinem învãtãmântul local si spitalele cu bani de la buget, iar directorii sunt numiti de inspectoratele scolare sau de minister. Nu avem nici un control asupra banilor si a patrimoniului. Vrem ca inspectoratele scolare sã aibã doar un rol de inspectie, iar directorii sã-i numim noi. La fel si la spitale”, a declarat Tudor Pentiuc, edilul sef al municipiului Pitesti, cel mai vechi dintre primarii de municipii din România, si care a venit la Deva pregãtit de luptã. „Abia astept reprezentantii guvernului, ca sã le spun problemele. Asteptãm cu interes programul anticrizã, dacã nu, avem si noi solutiile noastre“, a mai spus Pentiuc.

„Avem nevoie de legi“
Primarii de municipii vor aborda si problema politiei comunitare, pentru care vor cere finantare si de la ministerul de Interne si vor insista ca proiectul primarului Mircia Muntean, de preluare a responsabilitãtii serviciului rutier de cãtre politia comunitarã sã se concretizeze. De patru ani, legea politiei comunitare este tot în discutii, si nu a fost introdusã nici acum pe agenda Parlamentului. „Vrem sã aducem în premierã si o temã nouã. Conlucrarea primarilor cu parlamentarii de altã culoare politicã. Trebuie gãsitã o solutie de conlucrare, nu de distrugere a proiectelor primarilor, pentru cã sunt din partide adverse“, a spus Mircia Muntean.
Avem nevoie de legi, dar nu existã, iar cele care existã sunt acte normative impuse, fãrã consultarea noastrã”, a mai spus si Tudor Pentiuc. „Sperãm sã legãm un real parteneriat cu guvernul”, a declarat în timpul conferintei de presã sustinutã la Deva, si Cristian Anghel, vicepresedinte al AMR.


(sursa: http://www.mesagerulhunedorean.ro)

Lucrarile Asociatiei Municipiilor din Romania au inceput


Aproape 200 de reprezentanti ai municipalitatilor din tara s-au reunit, vineri, in localitatea Vata de Jos, din judetul Hunedoara, unde iau parte la adunarea generala a Asociatiei Municipiilor din Romania (AMR). La lucrari este prezent ministrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, in cursul zilei fiind asteptati premierul Emil Boc, ministrul Finantelor Gheorghe Pogea si ministrul Tineretului, Monica Iacob-Ridzi.

Potrivit prim-vicepresedintelui AMR, Cristian Anghel, reprezentantii celor 106 municipii membre ale asociatiei vor aborda mai multe teme legate de cadrul legislativ necesar unei bune functionari a administratiilor locale, continuarea procesului de descentralizare, suplimentarea resurselor pentru bugetele locale, incurajarea investitorilor in conditiile crizei economice pentru crearea de locuri de munca la nivel local.

Pe agenda adunarii generale a AMR figureaza discutarea directiilor strategice pentru dezvoltarea asociatiei in perioada 2009-2013, prioritati legislative ale organizatiei pentru anul 2009, in vederea includerii acestora pe o agenda comuna cu celelalte asociatii ale administratiei locale. In cadrul lucrarilor va fi stabilit planul de activitati si bugetul AMR pentru anul 2009 si va fi aleasa noua conducere a organizatiei.
(Sursa: Rompres, http://www.stirilocale.ro)

Premierul, de vorba cu primarii, la Vata

Redactor: Nicolle Ebner

Premierul Emil Boc, prezent la lucrãrile Adunãrii Generale ale Asociatiei Municipiilor din România (AMR), organizate în statiunea Vata de Jos, le-a promis primarilor ce si-au dorit cel mai mult.

Descentralizare si atributii noi, doar cu sustinere financiarã.

Proiecte noi...
La Adunarea Generalã a Asociatiei Municipiilor din România au participat premierul Emil Boc si ministrii Vasile Blaga, Gheorghe Pogea si Monica Ridzi. Premierul Boc le-a promis celor 100 de primari de municipii întruniti la Vata cã, spre deosebire de anii trecuti, actualul guvern nu va împovãra primãriile cu atributii suplimentare, fãrã a aloca si fondurile necesare sustinerii acestora. Boc i-a asigurat pe edilii sefi ai municipiilor din România cã este un sustinãtor al descentralizãrii administratiei si va actiona în acest sens. Si ministrul Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, sustine descentralizarea, dar si dezvoltarea sportului în masã. Ministrul hunedorean i-a anuntat pe primarii prezenti la Vata cã intentioneazã sã monteze cosuri de baschet în fiecare municipiu din tarã si sã încheie un parteneriat cu marii sportivi români, ca sã încurajeze organizarea de întreceri sportive în localitãtile resedinte de judet.

...si conducere nouã
Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, este unul din cei sase prim-vicepresedinti ai Asociatiei Municipiilor din România (AMR), alesi de Adunarea Genalã desfãsuratã la Vata. Noul presedinte al AMR este primarul Aradului, Gheorghe Falcã.


(sursa: http://www.mesagerulhunedorean.ro)


Primul-ministru Emil Boc a participat la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România


Primul-ministru Emil Boc a fost prezent astăzi la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România, desfăşurată în localitatea Vaţa de Jos, judeţul Hunedoara, răspunzând astfel invitaţiei adresate de această organizaţie.

În cadrul reuniunii, premierul Emil Boc a prezentat primarilor municipiilor din România priorităţile Guvernului cu privire la administraţia publică locală.

La această reuniune au participat, alături de primul-ministru, vice-premierul Dan Nica, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Vasile Blaga şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 06.02.2009



Declaraţii de presă susţinute de primul-ministru Emil Boc, după participarea la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România

Declaraţii de presă susţinute de primul-ministru Emil Boc, după participarea la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România Declaraţii de presă susţinute de primul-ministru Emil Boc, după participarea la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România

/.../

Reporter: Există o posibilitate de reziliere?
Emil Boc: Nu mă pot pronunţa până când nu voi avea analiza finală.

Reporter: Care credeţi că este mai păgubos, cel din 92’ sau cel făcut de domnul Tăriceanu în anii trecuţi ?
Emil Boc: Eu pot să am păreri personale, ca prim-ministru trebuie să am păreri oficiale fundamentate pe documente care sunt în analiză în acest moment.

Reporter: Aţi declarat că vor fi îngheţate salariile pentru 7000 mii de demnitari, vorbim de demnitari aleşi, demnitari numiţi...
Emil Boc: Vorbim de peste 7000 mii de demnitari care nu vor avea nici un fel de mărire de salariu în anul 2009. De la primul-ministru şi continuând cu miniştrii, secretari de stat, subsecretari de stat, persoane asimilate funcţiei de demnitar, precum şi primari, vice-primari, consilieri locali, judeţeni, preşedinţi de consilii judeţene, adică e vorba de tot ceea ce potrivit legii are calitatea de demnitar, sau asimilat cu calitatea de demnitar.

Reporter: Adrian Năstase a declarat că nu are nici o problemă ca dosarul lui să ajungă acolo unde trebuie să ajungă pentru a se ştii dreptatea de partea cui este. De ce credeţi că a făcut această declaraţie, ca un atac, ca o apărare?
Emil Boc: Domnia sa trebuie să vă spună. Eu cred că face ceea ce trebuie şi cred că orice demnitar din România ar trebui să lase justiţia să-şi spună cuvântul, singura în măsură să spună dacă o persoană este vinovată sau nu.

Reporter: Domnule prim-ministru ce se întâmplă cu autorităţile locale ce nu reuşesc să atragă fonduri comunitare?
Emil Boc: În primul rând vor fi sancţionate de către comunităţile respective, pentru că deja, românii ştiu să facă diferenţa între un primar care ştie să atragă resurse financiare europene şi un primar care nu ştie. Iar, în al doilea rând vă asigur că şi noi, Guvernul central vom monitoriza modul în care autorităţile locale vor reuşi să atragă fondurile europene pentru anul 2009, în proceduri foarte clare, precise, cu termene scurte, cu eliminarea din legislaţie acelor lucruri care complică astăzi şi cu plata adecvată doar a acelor care atrag fonduri europene fără să mai plătim şoferul, mătuşa, bunica, şi toţi cei care au rude cu toţi cei care lucrează cu fonduri europene şi care primeau 75% din salariu.

Reporter: Ce se întâmplă cu cei care cheltuie aiurea fondurile?
Emil Boc: Avem organele abilitate ale statului, avem un departament care se ocupă de modul în care sunt cheltuite fondurile europene şi cel care încalcă prevederile legale naţionale şi europene răspunde conform legii. Aici nu discutăm de încălcarea legii, orice proces trebuie să fie în conformitate cu prevederile legale româneşti şi europene.

Reporter: Aţi afirmat într-o emisiune televizată despre nişte cheltuieli foarte mari făcute la cancelaria primului-ministru înainte, maşini, telefoane, dacă puteţi să ne spuneţi câteva cifre.

Emil Boc: Am putut observa că anul trecut au fost cheltuieli cu benzina - nu am datele în faţă acum să mi le amintesc. Practic, Cancelaria primului-ministru a decontat anul trecut cheltuieli legate de combustibil ca şi cum ar fi fost parcurşi 2 milioane de kilometri. Asta însemnă, dacă avem în vedere zilele lucrătoare din săptămână, că practic în fiecare zi s-au făcut aproape 200 de kilometri cu o maşină a Cancelariei.
Aş fi vrut şi eu să văd pe unde or fi fost plecate acele maşini şi ce au făcut, ca după rezultate, nu se vede, fonduri europene nu au adus, cu siguranţă. Aşa că nu ştiu pe unde au fost. Poate după procentele PNL-ului, că după altceva, nu cred.

Reporter: Există fonduri la buget pentru cele 60.000 de apartamente despre care spunea domnul ministru Blaga că vor fi reabilitate?

Emil Boc: Sigur. Există resurse financiare. Reabilitarea financiară a blocurilor de locuit este o prioritate a acestui Guvern, pentru că, pe de o parte, dăm de lucru economiei româneşti - comenzi, pe de altă parte, menţinem locuri de muncă şi creăm locuri de muncă, şi nu în ultimul rând, factura la energie termică a cetăţeanului va fi cu 33% mai mică după ce blocul va fi reabilitat, va fi anvelopat din punct de vedere termic.

Reporter: Ce se întâmplă în oraşele mici şi sărace, unde oamenii nu au cei 20%?
Emil Boc: Consiliile locale au posibilitatea să eşaloneze, prin rate lunare, în funcţie de venitul persoanei, aceste cheltuieli. De exemplu, eu, primar la Cluj, când am avut de-a face cu procedura de refaţadizare a clădirilor din centrul oraşului, contribuţia pe care trebuia s-o plătească proprietarul, pentru că el suporta cheltuielile, a fost reeşalonată de Consiliul Local în rate lunare mergând între trei şi şase ani. Aşa se va putea face şi în acest caz, mergând pe o eşalonare a datoriilor, de la un an la 5 ani, astfel încât persoanele cu venituri mici sau foarte mici să poată plăti, câte puţin, mai mulţi ani, astfel încât să se achite de datoria pentru reabilitarea termică a blocurilor. Oricum, faţă de prevederea anterioară a legii, (contribuţia proprietarului) scade de la 33% la 20% şi se măreşte ponderea contribuţiei guvernului de la 32% la 50 % din costul total al reabilitării termice a blocurilor. Vă mulţumesc şi vă doresc drum bun spre Bucureşti!
Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 06.02.2009
(sursa: http://www.gov.ro)

Schimbarea constituţiei după modelul domnului Traian Băsescu nu este foarte dorită


Reamintesc că Legile Constituţionale au un regim aparte.

TITLUL VII
Revizuirea Constitutiei

ARTICOLUL 150 - Initiativa revizuirii
(1) Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului, de cel putin o patrime din numarul deputatilor sau al senatorilor, precum si de cel putin 500.000 de cetateni cu drept de vot.
(2) Cetatenii care initiaza revizuirea Constitutiei trebuie sa provina din cel putin jumatate din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete sau in municipiul Bucuresti trebuie sa fie inregistrate cel putin 20.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

ARTICOLUL 151 - Procedura de revizuire
(1) Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere.
(2) Daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor.
(3) Revizuirea este definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire.

ARTICOLUL 152 - Limitele revizuirii
(1) Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii.
(2) De asemenea, nici o revizuire nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora.
(3) Constitutia nu poate fi revizuita pe durata starii de asediu sau a starii de urgenta si nici in timp de razboi.


PSD, PNL şi UDMR, unite contra Constituţiei lui Băsescu
06 Feb 2009 Dan Duca
Liderii celor trei partide au profitat de o dezbatere organizată de institutul de casă al social democraţilor pentru a acuza pornirile autoritariste ale şefului statului şi pentru a critica Raportul Comisiei prezidenţiale pentru revizuirea Constituţiei.

PSD, PNL şi UDMR fac front unit contra propunerilor de revizuire a Constituţiei lansate de preşedintele Traian Băsescu în urmă cu o lună. Prezenţi vineri la o dezbatere organizată de Institutul Social Democrat “Ovidiu Şincai”, “Constituţia României - o modificare necesară?”, liderii celor trei formaţiuni au criticat la unison Raportul Comisiei prezidenţiale de analiză a regimului constituţional. Vârfuri de lance: foştii preşedinţi ai României Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, secundaţi de fostul premier Adrian Năstase, liderul UDMR, Marko Bela, vicepreşedinţii PNL Teodor Meleşcanu şi Norica Nicolai, şeful europarlamentarilor PSD, Adrian Severin.

După două ore de tăcere, Iliescu s-a dezlănţuit.

“Să vorbim acum despre revizuirea Constituţiei este total nepotrivit, ba mai mult, mi se pare o diversiune. Altele sunt urgenţele societăţii în acest moment. Constituţia este legea fundamentală a unei ţări din care decurge întregul sistem legislativ. O modificare a Constituţiei ar aduce în acest moment instabilitate legislativă. O modificare a raportului dintre puterile statului ar conduce la instabilitate instituţională”, a declarat Iliescu, care şi-a continuat tonul vehement de data aceasta în a apăra actuala Lege fundamentală. “Care este problema în legătură cu imperfecţiunile actualei Constituţii? (...) Care sunt motivaţiile unei noi modificări a Constituţiei, după numai cinci ani? Asta ne trebuie nouă acum? Asta este tema arzătoare pentru societatea românească? Nu există raţiuni obiective pentru o modificare a Constituţiei în momentul de faţă. Nu Constituţia este de vină dacă nu funcţionează sau apar disfuncţionalităţi în raporturile dintre instituţii. Trebuie oamenii să respecte Constituţia şi instituţiile", a subliniat acesta. Emil Constantinescu avusese cu câteva minute înainte de Iliescu un discurs similar, în care, în plus, a subliniat că o eventuală modificare a Constituţiei ar servi doar intereselor actualului preşedinte Traian Băsescu, cel care ar urmări doar să-şi mărească puterea în stat.

Nici UDMR nu pare încântată de modificarea Constituţiei. Oricum, nu în sensul propus de Băsescu. "Noi nu suntem de acord cu o republică semiprezidenţială. Noi reprezentăm o minoritate care este concentrată într-o anumită regiune şi am avea nevoie de un stat descentralizat, în care administraţiile locale să aibă cât mai multe atribuţii şi puteri, iar la nivel central instituţia cea mai importantă să fie Parlamentul. Distanţa între viziunile pe baza cărora vrem să modificăm Constituţia este enormă. (…) Nu cred că am avea şansa în acest moment să ajungem la un consens în privinţa modificărilor constituţionale care să întrunească o majoritate de două treimi în Parlament”, a declarat Marko Bela.
O altă teză lansată de preşedintele Băsescu - cea referitoare la existenţa unui parlament unicameral - a fost taxată vicepreşedintele Teodor Meleşcanu, care s-a declarat un adept al unui Legislativ compus din două Camere.

Temerile privind instalarea unui regim autoritar în România au fost contestate de actualul consilier prezidenţial Cristian Preda. “Cred că avem de-a face în România cu un regim care nu prezintă un risc autoritar. Cred că avem un risc de dezechilibru al puterilor. Avem un guvern care şi-a impus agenda mereu, 90% din legile de după 1990 sunt legi impuse de Guvern, Parlamentul nu şi-a exercitat niciodată funcţia de cenzură a Executivului, în măsura în care nici o moţiune de cenzură nu a trecut. În schimb, Parlamentul l-a suspendat pe preşedinte. Or, mi-e greu în acest caz să înţeleg acuzele privind deriva autoritaristă”, a replicat Preda. Acesta a adăugat că un regim prezidenţial de tip american ar fi foarte greu de implementat în România, în timp ce un regim parlamentar nu ar fi de dorit pentru că, pe de o parte, alegătorii ar fi frustraţi dacă ar pierde dreptul să îşi aleagă direct preşedintele ţării, iar, pe de altă parte, un regim parlamentar a existat până în 1990, când Ceauşescu era ales în fruntea statului de Marea Adunare Naţională. “Preşedinţii Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, cărora li se datorează democratizarea României, au fost aleşi direct de popor”, a subliniat consilierul lui Băsescu.

(sursa: Cotidianul, http://www.infoportal.ro)