Pe vremuri timpurile nu se găseau unde trebuie pentru că se găseau după colţ de două ori mai scumpe sau de zece ori mai scumpe. Când omul avea nevoie de timbre fiscale în valoare mică, nu se impacienta prea tare că plătea de 10 ori valoarea lor reală, era îndeajuns "să scape o dată". Iată însă că situaţia este de această dată mult mai gravă, presa vuieşte dar... nimic.
Criză de timbre judiciare
Autor: Cristian Poelincă
Data: 26 ian 2009
Unii avocaţi spun că este o înţelegere între instanţe şi oficiile poştale, pentru a reduce numărul proceselor.
Timbrele judiciare, fără de care nu poate debuta niciun proces civil sau comercial, sunt de negăsit în Timişoara. De mai bine de o lună, la niciun oficiu al Poştei Române din municipiu nu se mai găsesc timbre. Astfel, activitatea instanţelor timişene, de la judecători, la Curtea de Apel, riscă să fie blocată. La registraturile din instanţe, unde se depun acţiunile civile, oamenii se plâng de câteva săptămâni de lipsa timbrelor. Reprezentanţii Tribunalului spun însă că problema „filatelică” nu le afectează activitatea. „Sunt probleme cu timbrele judiciare. Însă acest lucru nu pune în pericol activitatea în instanţe. Nu este obligatoriu ca acţiunea să fie timbrată la înregistrare. Se poate şi în momentul în care omul primeşte citaţia, înainte de primul termen al procesului”, a declarat Lavinia Biriş, reprezentant al relaţiei cu publicul din Tribunalul Timiş.
Fără timbre judiciare de 0,15, 0,5 şi 1.5 lei nu se pot obţine copii din dosarele aflate pe rolul instanţelor, precum şi alte documente. La oficiul poştal din sediul Tribunalului nu sunt timbre de câteva săptămâni. „Nu sunt timbre în tot oraşul. Nu are rost să căutaţi. Noi am auzit că se schimbă tariful la timbrele judiciare şi nu se mai tipăresc”, a spus Dorina G., un funcţionar de la Oficiul Poştal nr. 1 din Timişoara. „La fiecare două sau trei luni dispar timbrele judiciare. Sunt ca OZN-urile, ca fantomele. Cei de la oficiile poştale spun că nu mai sunt şi cu asta basta. Nu există nicio explicaţie logică”, a afirmat avocatul Carmen Obârşanu. Aceasta susţine că nu este exclus să existe o înţelegere între unele instanţe şi reprezentanţii oficiilor poştale, pentru a degreva instanţele de numărul mare de acţiuni civile, care sunt de patru ori mai multe decât procesele penale. „Pentru absenţa unui timbru de 0,15 lei, instanţa poate anula acţiunea”, a mai declarat avocatul Carmen Obârşanu.
(sursa: http://www.adevarul.ro)
Liberul acces la justiţie şi taxa de timbru
Blogul lui George Bălan: 28/01/2009
Mi-a fost dat astăzi să depun o acţiune la Tribunalul Bihor. Pe lângă documentele propriu-zise legea cere să depui, pentru acel tip de acţiune, un timbru judiciar de 39 de lei şi o taxă de timbru de 0,3 lei.
Ce bine că în incinta clădirii se află şi un oficiu poştal unde pot să le plătesc, mi-am zis. Doar că, deşi poţi achita cei 39 de lei cu mandat poştal, funcţionara de la ghişeu îmi spune că nu se găsesc timbre fiscale de 0,3 lei şi că, eventual, să includă suma respectivă în mandat, că oricum e derizorie şi că majoritatea instanţelor acceptă, respectiv că, oricum, n-o să am nici o problemă la depunerea acţiunii. Mi-a dat să completez mandatul, ba mi-a dat şi un model, aşa că hai la treabă Bălan!
Drept e că e cam mic locul… Mă trag s-o las pe o doamnă care bănuiam că are o problemă similară, dau să scriu pe perete, şi-atunci funcţionara, care ştia mult mai bine decât mine mersul lucrurilor, îmi spune că afară este o masă pe care pot scrie. Hotărăsc să nu plec, nu care cumva între timp să mai apară vreo zece şi să-mi pierd locul. Oricum într-un minut aveam să fiu gata. Doar că mandatul respectiv îmi cerea să ştiu numărul de cont al meu, să trec contul beneficiarului etc. Şi de data asta am avut noroc, că tocmai aveam un chitanţier, cu toate datele. Când ajung la contul beneficiarului mi se aprinde beculeţul, că, fiind două taxe de timbru, unul judiciar şi celălalt fiscal, ar trebui să se plătească în două conturi diferite. O rog pe domnişoară să-mi treacă distinct cele două taxe, da’ n-apuc bine să termin că-mi şi replică fără să se mai gîndească nici o secundă că, de fapt plătesc o sumă şi că, oricum, chiar dacă n-aş proceda aşa, timbre fiscale de 0,3 lei nu sunt, căci n-a tipărit Ministerul Justiţiei de multă vreme şi că se cunoaşte situaţia…
În cele din urmă văd că nu 39,3 lei am plătit ci 42,19 lei. Am crezut că mi-au pus şi TVA pe taxe, dar repede m-am liniştit când am aflat că pentru serviciul prestat Poşta Română încasează şi ea un comision ca şi cum aş fi trimis banii unei persoane fizice, în ţară. Într-adevăr, nimic nefiresc. Insist , totuşi, dacă pentru cei 0,3 lei nu au un alt cont să mai facem o chitanţă, dar, cu oarecare fermitate, mă potoleşte că nu există cont pentru taxa de timbru.
Stau şi mă întreb dacă judecătorii, care nu admit acţiunile fiindcă o prevedere din lege (de a achita taxa de 0,3 lei) nu este îndeplinită, au ori nu dreptate? Nu cumva ditamai Ministerul Justiţiei ne îngrădeşte, pentru neputinţele lui, dreptul la JUSTIŢIE? Poşta şi-a luat banii, Ministerul de Justiţie şi-a luat grosul banilor dar ne râde în faţă ca şi cum ar fi vina noastră că nu ştim cum să plătim.
Constituţia României
[...]
ARTICOLUL 21
Accesul liber la justiţie
(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.
(2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept.
(sursa: http://georgebalan.wordpress.com)
Timbrul judiciar si accesul la Justitie
03 februarie 2009, de Cosmin Flavius Costas De la inceputul anului 2009, Romania e in criza. Nu, nu e vorba de criza financiara, de criza de idei sau de criza de valori, ci de un altfel de criza, cu implicatii juridice: criza de timbre judiciare. Practic, astazi, 3 februarie 2009, niciun oficiu postal nu mai vinde timbre judiciare, asta dupa ce in cursul lunii ianuarie timbrele oranj se vindeau "pe sub mana", mai ceva ca portocalele pe vremuri.
In acest context, ne intrebam si intrebam de ce suntem in criza de timbre judiciare si cine sunt vinovatii de producerea crizei. Ne intrebam, in paranteza fie spus, pentru ca reprezentantii temporari ai Ministerului Justitiei (numit uneori, evident rautacios, si Misterul Justitiei) nu au avut pana in acest moment decenta sa ne anunte despre faptul ca avem o problema, ca aceasta problema a aparut din anumite cauze si ca s-au luat masurile "x" si "y" pentru rezolvarea problemei. Raspunsul la intrebarea noastra vine "pe surse": tanti Lenuta de la Posta ne anunta ca nu mai sunt timbre in niciun depozit pentru ca "cei de la Ministerul Justitiei n-au mai tiparit timbre de cateva luni si nici n-au semnat conventia cu Posta pentru distribuirea lor". Separat, ne raspundem si singuri: nu exista timbre judiciare pentru ca statului roman si Ministerului Justitiei nu-i pasa de contribuabilii-justitiabili, de contribuabilii-auxiliari ai justitiei sau de contribuabilii-judecatori. La ceas de criza si in contextul reimpartirii dregatoriilor si a job-urilor la stat si de stat prin ministere, inexistenta banalului timbru judiciar nu e problema nimanui. Iar, evident, vinovati nu exista sau, cel mult, vinovati sunt justitiabilii, avocatii, notarii, judecatorii, care s-au apucat de lucru fara sa se asigure ca exista timbrele judiciare necesare in activitatea lor curenta.
Dupa cum se stie, situatia nu e noua. Am aminti aici doar diversele etape din "viata" instantelor in care nu se trimit citatii si nu se comunica hotarari pentru ca nu exista fonduri sau pentru ca Ministerul Justitiei nu a semnat vreo alta conventie cu Posta Romana. Nici rezolvarea nu e noua, pentru ca nepasarea in ceea ce priveste administrarea justitiei este o constanta in Romania anului 2009.
Lipsa banalului timbru judiciar ne-a facut insa sa ne intrebam si asupra consecintelor juridice ale acestei crize. Intrebarea noastra vine in contextul in care, potrivit prevederilor O.G. nr. 12/1995, de principiu toate actiunile sau cererile adresate instantelor de judecata trebuie insotite de macar un timbru judiciar de 0,15 RON. Sanctiunea netimbrarii sau a insuficientei timbrari este in principiu cea prevazuta de art. 20 din Legea nr. 146/1997, adica anularea cererii, cu corectivele de rigoare (de pilda, cererea pentru eliberarea unor copii de pe hotararile judecatoresti netimbrata va fi respinsa, iar nu anulata). In aceste conditii, este evident faptul ca cel putin unele actiuni sau recursuri vor fi anulate si cel putin solutionarea unor cereri va fi refuzata sau amanata, in lipsa timbrelor judiciare, in situatiile in care justitiabilii si avocatii nu vor benefia de intelegerea judecatorilor sau de clementa functionarilor instantelor.
In opinia noastra, in asemenea situatii, se poate vorbi despre inexistenta accesului la justitie si despre incalcarea art. 6 par. 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Astfel, dupa ce am devenit "celebri" in spatiul european al drepturilor omului pentru ca anulam cereri neinsotite de plata unei taxe judiciare de timbru de 10 RON (CEDO, hotararea din 14 octombrie 2008, Iordache vs. Romania), acum avem "sansa" sa devenim in egala masura cunoscuti si pentru faptul ca anulam recursuri neinsotite de plata unui timbru judiciar de 0,15 RON, in conditiile in care administratorii justitiei nu iau masurile necesare pentru tiparirea timbrelor, iar judecatorul este obligat de lege sa anuleze o cerere netimbrata sau timbrata necorespunzator. In mod evident, lipsa timbrelor judiciare, pe care contribuabilii sunt obligati sa le achizitioneze si sa le utilizeze ca o conditie sine qua non a accesului la justitie, reprezinta un obstacol de fapt in calea liberului acces la justitie, drept garantat de art. 21 din Constitutia Romaniei si de art. 6 par. 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. In conditiile in care nu exista timbre judiciare, obstacolul este absolut, netimbrarea sau timbrarea corespunzatoare atragand sanctiuni drastice, de tipul celor prezentate mai sus. Obstacolul este cu atat mai serios in cauzele ce reclama solutionarea urgenta, in care judecatorul nu are nici macar libertatea de a acorda un termen scurt pentru rezolvarea problemei timbrarii. Pe cale de consecinta, putem spune ca in acest moment, din cauza lipsei timbrelor judiciare, accesul liber la justitie este impiedicat.
Ramane de vazut daca administratorii justitiei noastre vor reactiona in vreun fel pentru solutionarea acestei probleme, care ne plaseaza din nou in preistoria dreptului european al drepturilor omului.
Cosmin Flavius Costas
asistent universitar, Facultatea de Drept,
UBB Cluj-Napoca
avocat, Baroul Arad
(sursa: http://www.juridice.ro)
(sursa: http://www.hamangiu.ro)
Timbrele judiciare, date in “urmarire generala”
de Nicoleta Cristea | 03.02.2009
De la inceputul anului, justitiabilii, dar si cei care lucreaza in cadrul instantelor vrincene, se confrunta cu lipsa timbrelor judiciare.
Posta Romana epuizeaza foarte repede stocurile de timbre judiciare solicitate de justitiabili, motiv pentru care de multe ori cei care vor sa deschida actiuni in instanta sint nevoiti sa cumpere timbre la un pret mult mai mare fata de acela care le-ar fi necesar in mod normal. Se pare ca problema vine de la Ministerul Justitiei, care pune in circulatie timbrele judiciare, pentru ca numarul celor emise este foarte mic si se epuizeaza rapid. Tribunalul Vrancea a emis in acest sens o adresa la Minister in care expune problema, mai ales ca la actiunile in instanta trebuie atasate timbre judiciare. Data fiind lipsa timbrelor de acest fel, instantele vrincene au decis sa faca o derogare in ceea ce priveste inregistrarea actiunilor, insa doar cu conditia ca reclamantii din dosare sa se achite ulterior de “datorie”. “Este inadmisibil sa nu primim cererea de chemare in judecata a unui cetatean roman, astfel incit primim fara timbrul necesar, in valoare de 15 bani, urmind ca la primul termen al procesului sa isi timbreze actiunea”, a explicat judecatorul Adrian Toni Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea. (N. CRISTEA)
(sursa: http://www.ziaruldevrancea.ro)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu